De Xelsis-lijn van Saeco: topklasse volautomaten voor thuisgebruik
12 augustus 2019 
13 min. leestijd

De Xelsis-lijn van Saeco: topklasse volautomaten voor thuisgebruik

Als je op zoek bent naar een topkwaliteit luxe volautomaat die heerlijke espresso, koffie en melkspecialiteiten zet is de Xelsis-lijn van Saeco misschien wel wat voor jou. Het bijzondere aan deze lijn is dat de apparaten twee melkspecialiteiten tegelijkertijd kunnen zetten én dat je de volgorde van zetten om kunt draaien. Om alles te weten te komen over deze prachtige serie van Saeco moet je gauw deze blog lezen.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Saeco Xelsis koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Saeco koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Saeco koffiemachine

De Xelsis-machines zijn zeer uitgebreid en kunnen tot wel 15 verschillende koffiedranken zetten. Daarnaast zijn deze verschillende dranken heel eenvoudig te personaliseren. Van sterkte en hoeveelheid van de koffie, tot de temperatuur en de verhouding tussen melk en melkschuim. En om dit niet elke keer te hoeven instellen zitten er tot wel 8 gebruikersprofielen op de machine. Ideaal voor thuis én op een klein kantoor.

De serie bestaat op dit moment uit zes verschillende apparaten: SM7686, SM7685, SM7683, SM7680, SM7581 en SM7580. Jammer dat ze geen namen hebben, want zo zijn ze lastig te onderscheiden. Simpel gezegd: hoe hoger het nummer, hoe duurder de machine. Zo is de SM7686 gemaakt van titanium, een superstevige machine dus. De SM7685 is gemaakt van volledig RVS. De goedkopere machines van gedeeltelijk RVS of geheel kunststof. De duurdere machines zijn dus iets steviger en hebben daarbij ook nog wat meer opties, bijvoorbeeld qua hoeveelheid gebruikersprofielen.

Design
Saeco is een Italiaans merk en dat kun je wel zien aan het design van de Xelsis-lijn. Het zijn mooie, strakke machines die goed passen in iedere keuken. De machines zijn te verkrijgen in verschillende kleuren en materialen, dus er zit voor iedereen wel wat bij. De melkkan wordt bij de machine geleverd en zit los aan de zijkant. Als deze niet in gebruik is kun je deze dus eenvoudig in de koelkast plaatsen.

Saeco heeft goed geluisterd naar de klanten en waar bij andere lijnen het waterreservoir bovenop de machine zit, zit deze bij de Xelsis lijn aan de voorkant. Zo is het geen probleem om de machine onder een laag keukenkastje te plaatsen, omdat je bovenop alleen de bonen hoeft bij te vullen en dat heeft niet zoveel ruimte nodig. Voor wat de machine allemaal kan is deze lekker compact.

Op de bovenkant van de machine zit een kopjesverwarmer, hierop zet je voor het zetten de kopjes zodat de koffie langer warm blijft. Eventueel kun je je kopje na het zetten hier ook op plaatsen, maar doe dit niet te lang want dan gaat de aroma verloren.

Saeco Xelsis koffiemachine

Eenvoudige bediening

De SM7581 en SM7581 zijn de enigen zonder touchscreen, al heb je wel een aantal one-touch opties waarmee je verschillende koppen koffie eenvoudig kunt zetten. De duurdere versies hebben wel een touchscreen-display waarmee je gemakkelijk door het menu scrollt. Als je een kopje koffie zet kun je gebruik maken van de ‘coffee equalizer’. Hiermee bepaal je de hoeveelheid koffie, melk en water, de temperatuur van het water en de hoeveelheid melk(schuim).

De machines beschikken over zes tot acht gebruikersprofielen. Hierin kun je voor elk verschillend kopje koffie precies instellen hoe jij de koffie wilt hebben. Dit is ideaal op een klein kantoor of voor een gezin waarin iedereen zijn eigen smaak heeft.

Koffiemolen en zetgroep

De zetgroep en koffiemolen zijn van hoge kwaliteit en zorgen dan ook voor een heerlijk kopje koffie. De koffiemolen is in te stellen op wel 12 verschillende maalstanden, dus of je nu grove of juist superfijne maling wilt, er zit altijd wat voor je bij. De keramische maalschijven zijn slijtvast tot wel 20.000 kopjes, deze gaat dus zeker heel wat jaren mee. Daarnaast worden keramische maalschijven niet heet, wat bij metalen maalschijven nog wel eens het geval kan zijn. Hierdoor kunnen de bonen verbranden en krijgt de koffie zo een bittere smaak. Keramische schijven blijven koel en zo kun je dus ook snel achter elkaar veel kopjes zetten.

Wat bijzonder is aan de machine is dat er gebruik wordt gemaakt van pre-infusie. Hierbij worden de bonen na het malen kort even nat gemaakt. Hierbij komt er meer smaak en aroma vrij en dat proef je terug in de koffie.

Voor goede koffie heb je de juiste temperaturen nodig. Als het water te heet is zal de koffie bitter smaken en bij te koud water smaakt de koffie wat zurig. De Thermoblock in deze Saeco machines warmt de machine snel op tot de juiste temperaturen. Hierdoor is het apparaat ook nog eens lekker snel in gebruik.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

In hoogte verstelbare koffieuitloop

De tuit van de koffieuitloop is in hoogte verstelbaar, van 7,5 tot 14,8 centimeter hoogte. Heel handig als je grote glazen gebruikt voor latte macchiato, maar het zorgt ook nog eens voor lekkerdere koffie. Als de koffie-uitloop te hoog staat zal er te veel lucht ontstaan tijdens het koffie zetten. Zo krijg je allemaal luchtbelletjes in de cremalaag, waardoor deze minder lekker wordt. Zet dus bij elk kopje koffie de uitloop op de juiste hoogte om dit te voorkomen. Daarnaast zorgt het voor minder splashback en blijft de machine dus lekker schoon.

Melkspecialiteiten

Koffie met melk zet je in een handomdraai met deze machines. De melkkan zit los aan de machine, je hoeft alleen het rietje erin te steken en de melk wordt automatisch gestoomd. Met één druk op de knop zet je heerlijke cappuccino, latte, espresso macchiato, flat white en latte macchiato. En als je er twee tegelijkertijd wilt zetten is dat ook geen probleem. Dit is vrij uniek voor een machine in deze prijsklasse!

De capaciteit van de melkbeker is 0,6 liter. Lekker ruim dus. Als je niet alle melk in de beker gebruikt is dat geen probleem, je hoeft het niet terug te gieten in het melkpak maar zet gewoon de gehele beker in de koelkast. Voor melkschuim gebruik je melk dat zo koel mogelijk is, dat schuimt beter op. Als je geen koemelk drinkt raden wij aan om havermelk te nemen, dit geeft het beste schuim en heeft geen indringende smaak. Maar je kunt er natuurlijk zelf mee experimenteren.

De melkschuim wordt gezet door de LattePerfetto-technologie. Hierdoor wordt de schuim heerlijk lobbig en romig, zonder te veel luchtbelletjes te hebben. Alsof een barista het met de hand voor je heeft opgeschuimd.

Veel volautomaten schenken eerst de melk in en dan de koffie, terwijl je veel barista’s het juist precies andersom ziet doen. Als jij koffie wilt zetten zoals een barista kan dat heel goed met deze machine, want je kunt dit proces omdraaien. De Saeco Xelsis lijn is de enige op de markt die dit kan, uniek dus!

Koffiebonenreservoir

De inhoud van het bonenreservoir is 450 gram. Aan de flinke kant dus, en misschien een beetje overbodig als je maar een paar kopjes per dag zet. Ondanks de AromaSeal worden de bonen in een machine snel oud, je kunt ze dan ook het beste bewaren in een luchtdichte en donkere zak of blik. Als je dus merkt dat je meer dan twee dagen doet over het legen van het reservoir raden wij aan om er iets minder in te doen.

Daarnaast is het zonde om in een mooie machine als de Saeco Xelsis supermarktbonen te doen. Deze zijn vaak matig van smaak, maar zijn bij aankoop eigenlijk al oud. Het beste kun je naar een koffiespeciaalzaak gaan en daar je bonen halen. Deze zijn vers gebrand. Ook kunnen ze daar je het beste adviseren over welke koffie bij jouw smaak past. Goede bonen maken veel verschil in hoe jouw koffie smaakt.

Mensen die af en toe toch nog filterkoffie willen drinken hoeven niet helemaal nog een koffiezetapparaat ernaast te houden. In de machines zit namelijk een klein reservoir voor voorgemalen koffie. Hierin kun je ook decaf doen als je ’s avonds liever cafeïnevrije koffie drinkt.

Waterreservoir

Het waterreservoir is met 1,7 liter dan weer aan de kleine kant, een opvallende keuze met zo’n groot bonenreservoir. Maar dit is niet erg, want ook water moet zo vers mogelijk zijn. Oud water smaakt een beetje muf, en ondanks dat het verwarmd wordt kun je dit terugproeven in de koffie.

De watertank zit aan de voorkant van de machine, deze is dus lekker eenvoudig af te nemen. Met het lampje in de tank, dat aan gaat wanneer je het apparaat aan zet, kun je eenvoudig het waterniveau checken. Een slimme toevoeging, want zo ziet de machine er toch nog strak uit maar hoef je niet het reservoir te openen om het waterniveau te zien.

Voor mensen die geen zin hebben om te ontkalken is er het AquaClean-filter. Hiermee hoef je pas na 5.000 kopjes te ontkalken, al heb je hier wel meerdere filters voor nodig. De filters moet je zo ongeveer na 750 kopjes vervangen en zijn zo rond de 15 euro. Een extra kostenpost waar je wel rekening mee moet houden dus. Daarnaast is het niet per se nodig met het Nederlandse water dat sowieso al van topkwaliteit is.

Onderhoud, schoonmaken en ontkalken

Voor goede koffie moet je machine zo schoon mogelijk zijn, en de Saeco Xelsis machines zijn heel erg schoon. De machine zal zichzelf doorspoelen elke keer dat de machine in- én uitgeschakeld wordt. Dus zelfs als je het apparaat al enige tijd niet hebt gebruikt is deze lekker schoon en is al het oude water weggespoeld. Om de lekbak niet meteen vol te laten lopen wordt er zo min mogelijk water gebruikt.

Je kunt ook een snelle reiniging doen, waarbij de koffiemachine even goed gereinigd wordt zonder dat dit lang duurt. Je kunt natuurlijk ook een uitgebreide reiniging doen. Als je het AquaClean filter gebruikt hoef je pas na 5.000 kopjes te ontkalken, maar als je dit niet gebruikt moet het wel met enige regelmaat gebeuren. Als je van tevoren de hardheid van het kraanwater test met de bijgeleverde teststrip, weet de machine precies wanneer het tijd is om te ontkalken. Dit wordt een stukje van tevoren aangegeven, zodat je niet plots moet ontkalken terwijl de hele huiskamer vol met visite zit. Dit programma duurt ongeveer 45 minuten en naast het toevoegen van ontkalkingsmiddel hoef je er niks voor te doen.

Na het zetten van koffie met melk wordt de overgebleven melk automatisch teruggeduwd in de slang. Lekker hygiënisch dus. Als je klaar bent met het zetten raden wij aan om de melkslang en het rietje wat beter te doorspoelen, dit kan met het automatische reinigingsprogramma van het apparaat. Het rietje steek je aan de zijkant in de lekbak en hier kun je hem ook laten zolang je het niet gebruikt. Zo voorkom je dat er oude melk achterblijft.

De koffiedikbak moet geleegd worden na 14 kopjes. Best snel, vooral als je veel visite hebt. Maar gelukkig hoef je niet de hele lekbak los te halen om dit te doen, maar is dit een apart reservoir aan de voorkant van de machine. De lekbak is ook eenvoudig te legen en geeft met een vlotter aan wanneer deze vol zit.

De zetgroep is uitneembaar en kun je daardoor makkelijk schoonmaken. Het beste doe je dit wekelijks door hem even onder een lauwwarme kraan te houden. Niet te heet, want dan spoelt de siliconen smeerlaag weg. Laat het goed drogen en plaats dan weer terug in de machine.

Saeco Xelsis koffiemachine

Koffiedranken

Je kunt tot maar liefst 15 verschillende koffiedranken zetten met de Xelsis-lijn. Dit zijn voor de zwarte koffiedranken onder andere americano, cortado, doppio, espresso, koffie en ristretto. Voor de melkspecialiteiten kun je cappuccino, koffie verkeerd, latte macchiato, espresso macchiato en flat white zetten. Enorm veel verschillende dranken dus, die je ook nog eens allemaal kunt aanpassen aan je eigen smaak. En dit hoef je niet telkens opnieuw te doen, want je kunt diverse gebruikersprofielen instellen.

Als je een keer geen koffie wilt kun je met de heetwateruitloop ook thee zetten, zo heb je dus geen aparte waterkoker meer nodig. En als je alleen melk wilt is dat ook geen probleem, bijvoorbeeld als je warme anijsmelk of chocolademelk wilt.

Energiezuinige koffiemachine

De Xelsis-machines hebben energieklasse A, vrij zuinig dus. Ze hebben helaas geen speciale energiebespaarmodus waarmee je nog meer energie kunt besparen. Jammer, maar gelukkig zijn de apparaten sowieso geen elektriciteitsslurpers.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Maar liefst 15 verschillende koffiedranken
Plus review koffiemachine Melkbeker kun je eenvoudig in de koelkast zetten
Plus review koffiemachine Superschone machine
Plus review koffiemachine Keramische maalschijven die lang meegaan én niet heet worden
Plus review koffiemachine Zeer gebruiksvriendelijk
Plus review koffiemachine Enorm bonenreservoir
Plus review koffiemachine Heerlijke koffie
Plus review koffiemachine Waterreservoir aan de voorkant van de machine
Plus review koffiemachine Veel verschillende gebruikersprofielen
Plus review koffiemachine Twee melkspecialiteiten tegelijkertijd

Minus review koffiemachine Geen Bluetooth of WiFi voor het besturen met een app
Minus review koffiemachine Lekbak aan de kleine kant
Minus review koffiemachine Inhoud bonenreservoir en watertank uit verhouding

Prijs

De prijs voor de Xelsis-lijn ligt tussen de 800 en 1.300 euro. Uitstekende prijzen voor een topapparaat. Het mooie van de lijn is dat de goedkoopste versie niet veel afwijkt van de duurdere versie. Het schermpje is anders, de gebruikte materialen verschillen en er zijn iets minder gebruikersprofielen, maar dat is het eigenlijk wel. De koffie en het gebruiksgemak is nog net zo goed. Voor wat je krijgt zijn dit ook uitstekende prijzen, het zijn echt topkwaliteit machines die jarenlang mee zullen gaan.

Wat is de mening van Mister Barish?

Dit is echt de beste lijn van Saeco en zeker een aanrader voor de koffieliefhebber. Het zet heerlijke koffie, mits je de juiste bonen gebruikt natuurlijk, er zijn veel verschillende opties en je kunt het precies aanpassen aan jouw smaak. Vooral de mooie RVS en titanium versies zijn prachtig en bijna te vergelijken met de veel duurdere Jura-machines. Als je dus echt topkwaliteit in huis wilt halen maar geen duizenden euro’s wilt uitgeven zijn dit echt goede apparaten. Ze zijn ook uitstekend geschikt voor gebruik in een klein kantoor, je collega’s zullen je dankbaar zijn!

Saeco Xelsis koffiemachine

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Cappuccino, Latte Macchiato, Espresso Macchiato, Flat White en Latte
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,7 liter
Inhoud bonenreservoir: 450 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, touchscreen
Gebruikersprofielen: Ja, 6 tot 8
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met keramische maalschijven
Kopjes warmhoudplaat: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie (AquaClean-filter)
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 39,3 centimeter
Breedte: 28,3 centimeter
Diepte: 48,9 centimeter
Gewicht: 12 kg (Deluxe)
Materiaal behuizing: RVS, titanium en kunststof, verschilt per versie
Verwarmingssysteem: Thermoblock (1 stuks)
Kleur: Diverse

Andere Saeco koffiemachines in het assortiment

Saeco volautomatische koffiemachines zijn er in verschillende uitvoeringen. Voor elke wens een oplossing!

De volledige SAECO serie in detail: 

Saeco Incanto koffiemachine

Saeco Incanto 

Saeco PicoBaristo koffiemachine

Saeco PicoBaristo

Saeco Xelsis koffiemachine

Saeco Xelsis

Heb je een vraag over Saeco koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Marianne Zinsmeester
Door

Marianne Zinsmeester

op 25 Apr 2020

Wij hebben de xelsis koffie machine alleen bij het zetten van cappuccino of latte word de melk niet erg warm is hier wat aan te doen .?

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 25 Apr 2020

Hoi Marianne, dat betwijfel ik! Voor koffie te zetten heb je een lagere temperatuur nodig dan voor melk op te schuimen. Bijna alle consumenten machines hebben maar 1 boiler dus wordt de melk altijd met een lagere temperatuur dan ideaal opgeschuimd.Het enige wat je kan doen is het volume espresso verhogen en deze op z'n warmst zetten!

Maurice Leenen
Door

Maurice Leenen

op 23 Nov 2020

Hoi Tim, wat is het verschil tussen de Saeco 7685 en de 7785?

Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .