arrow_drop_up arrow_drop_down
30 oktober 2019 

Siemens EQ.9 S500 - een volautomaat voor de thuisbarista

De EQ.9-serie is de beste serie van Siemens en de S500 is een model van de middenklasse binnen deze serie. Een uitstekend apparaat dat van alles kan. Zo kun je met de Barista-modus alles aanpassen naar jouw smaak, zoals de watertemperatuur en de hoeveelheid melk. Daarnaast staan de apparaten uit de EQ.9-serie bekend om hun stilheid, dit komt onder andere door de uitstekende isolatie.

Let op: er zijn meerdere versies van de EQ.9 S500, in deze review hebben wij het over het standaard model. Er zijn meerdere modellen, waaronder een waarbij je het apparaat wel met een app kunt bedienen. Hier zullen we ook aan refereren in de paragrafen die daarover gaan.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Siemens EQ.9 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Siemens koffiemachine

Deze volautomaat behoort tot het midden- tot topsegment. Een heel goede machine dus, die lekker veel kan. Wat dan weer jammer is, is dat het goedkoopste model geen Bluetooth heeft. Voor de HomeConnect versie moet je diep in de buidel tasten, en dat is eigenlijk zonde. Voor ongeveer 2.000 euro heb je een model met Bluetooth, maar voor dat geld heb je ook een veel mooiere machine die tot het topsegment behoort. Zonde van het geld eigenlijk. Gelukkig kun je dit apparaat ook prima bedienen met de knoppen en het display op de machine, het is alleen net wat meer gepriegel.

Maar verder is het een topapparaat. Met slechts één druk op de knop zet je al heerlijke koffie, en je kunt ook eenvoudig tegelijkertijd twee koffiedranken zetten, zelfs melkspecialiteiten. Dat is vrij bijzonder, de meeste volautomaten kunnen maar één melkspecialiteit tegelijkertijd zetten. De melkkan van 0,7 liter is geïntegreerd aan de zijkant van de machine. Hierdoor steekt deze niet uit en hoef je ook niet moeilijk te doen met melkslangen en melkpakken.

Het apparaat is superstil. De wanden zijn goed geïsoleerd dus geluid kan bijna niet ontsnappen. Dit is heel fijn als je in de vroege morgen geen zin hebt in het harde geluid van de koffiemolen. Doordat de maalschijven keramisch zijn, zijn deze ook nog eens extra stil.

Het verschil tussen de verschillende modellen in deze serie (S300, S500 en S700) is vrij klein, maar kan voor sommige mensen de doorslag maken. De S300 is het meest ‘simpel’. De S500 en hoger heeft de BaristaModus, waarmee je meer instellingen kunt personaliseren. Daarnaast zit er een warmhoudplaat op de machine, waarmee je je kopjes kunt voorverwarmen zodat je koffie langer warm blijft. Ook kun je 4 extra gebruikersprofielen instellen. Hiernaast heeft de S700 een dubbel bonenreservoir, dit is handig als je bijvoorbeeld twee verschillende soorten koffie wilt drinken.

Design
De gehele volautomaat is gemaakt van RVS, behalve het stukje waar het display en de knoppen zitten. Dit RVS is voorzien van antivingerprint, waardoor het er schoon uit blijft zien. Het display is mooi helder en duidelijk, het is ook leuk dat de koffie-iconen worden geanimeerd tijdens het zetten. Zo zie je precies waar in het zetproces je bent. Verder is het uiterlijk vrij simpel.

Het is jammer dat je het apparaat niet tegen een muur kunt plaatsen. Aan de linkerkant zit namelijk het melkreservoir, en aan de rechterkant het waterreservoir. Wel is het zo dat je niet heel veel ruimte nodig hebt om deze los te halen, dus een paar centimeter van de muur is geen probleem.

Op de bovenkant van de machine zit een warmhoudplateau, hierop kun je je kopjes voorverwarmen. Dit zorgt ervoor dat je koffie langer heet blijft. Wij raden niet aan om je koffie hierop te plaatsen na het zetten, want de aroma’s van koffie zullen snel verloren gaan. Dit plateau kun je ook uitzetten, zodat de bovenkant niet heet wordt.

Siemens EQ.9 S500 koffiemachine zwarte uitvoering

Eenvoudige bediening

Een goede volautomaat is met een blik op de machine te bedienen. Dat is bij de Siemens EQ.9 S500 zeker het geval. Op het display zie je alle dranken die je kunt zetten en met de draaiknop schuif je naar links of rechts. Vervolgens klik je op het knopje om de drank te zetten. Wil je meer opties? Dat kan uiteraard! Er zijn verschillende instellingen die je kunt aanpassen, namelijk de watertemperatuur van 88 tot 96 graden, de hoeveelheid melk van 30% tot 90%, de sterkte en de intensiteit van de koffie én de hoeveelheid koffie. Zo kun je dus van alles maken, zelfs een flat white.

Wil je liever niet telkens de instellingen moeten aanpassen aan jouw smaak? Dat is natuurlijk mogelijk. In totaal kun je 10 gebruikersprofielen instellen, dus voor het hele gezin én de regelmatig visite eentje. Wat handig is, is dat je alle koffiespecialiteiten ook met twee tegelijkertijd kunt zetten. Dat scheelt weer wat tijd.

Zetgroep en koffiemolen

Het uiterlijk en de bediening van een volautomaat zijn belangrijk, maar het is nog veel belangrijker dat de binnenkant goed is. Met de zetgroep en koffiemolen zét je immers de koffie, en die bepaalt ook of het lekker wordt. Dat zit bij de EQ.9-serie wel goed. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een speciale iAroma zetgroep. De elementen van deze zetgroep sluiten naadloos op elkaar aan en wat bijzonder is, is dat de gemalen koffie wordt aangedrukt en vervolgens aangedraaid, zoals een echte barista ook doet.

De maalschijven zijn van keramiek, dat is goed want keramiek kan niet heet worden. Bij metalen maalschijven gebeurt dit bij het zetten van veel kopjes wel, waardoor de koffiebonen verbranden. Dit resulteert in een bitter kopje koffie. Met keramiek kun je honderden kopjes koffie zetten, het zal nooit heet worden. Daarnaast is het stiller en gaat een keramieken molen lang mee.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

SensoFlow systeem

Niet alleen de zetgroep en koffiemolen zijn bijzonder, ook de manier waarop het water verwarmd wordt is speciaal. Dit gebeurt namelijk door het SensoFlow System, waarbij het water gedurende het gehele zetproces op een constante temperatuur blijft. Dit is belangrijk, want met te koud water vindt er geen optimale extractie plaatst. Hierdoor kan de koffie wat zuur smaken. Met te heet water verbranden de bonen, en dan krijg je dus bittere koffie. De ideale temperatuur ligt tussen de 90 en 95 graden. Wil je het iets kouder of heter, dan kan dat ook, maar dat ligt tussen de 88 en 96 graden. Wij adviseren echter tussen de 90 en 95 graden te blijven. Daarnaast zorgt het SensoFlow System dat het water sneller op temperatuur is, dus dat je koffie sneller klaar is.

AromaDouble shot

Veel volautomaten verlopen het zetproces eenmaal bij een dubbele shot espresso, maar dit zorgt ervoor dat er geen optimale extractie plaatsvindt. Met AromaDouble Shot zet je een dubbele shot espresso, maar zal de machine tweemaal malen en zetten. Hierdoor wordt de espresso lekker vol en niet zuur of juist bitter.

In hoogte verstelbare koffie-uitloop

Voor een espresso heb je een heel ander kopje nodig dan voor een latte macchiato. Dan is het handig als je de uitloop in hoogte kan verstellen, niet alleen omdat de automaat dan minder vies wordt, maar ook omdat je koffie lekkerder wordt. Vooral bij een espresso, want dan wil je graag die heerlijke cremalaag. Als er te veel afstand zit tussen de koffieuitloop en het kopje, komen er te veel luchtbelletjes in de cremalaag, waardoor deze een stuk zwakker wordt. Zet dus altijd de uitloop helemaal naar beneden bij een zwarte koffie, zodat je cremalaag mooi vol en romig wordt. Ook heeft de uitloop een mooi lichtje, dit heeft niet echt een functie behalve dat je ook in het donker een kop koffie kunt zetten.

Koffie met melk

Melkspecialiteiten maak je met deze machine in een handomdraai. Plaats het melkreservoir in de machine, druk op de gewenste koffiedrank en je bent klaar! Een kind kan de was doen. Je kunt latte macchiato, espresso macchiato, koffie verkeerd en cappuccino zetten met het apparaat. Het is een goed idee om het melkreservoir in de koelkast te bewaren, vooral als er nog een beetje melk in zit. IJskoude melk schuimt namelijk het allerbeste op. Het reservoir is vaatwasserbestendig en heeft een inhoud van 0,7 liter.

Koffiebonenreservoir

Door de grote inhoud van het bonenreservoir is dit een ideale machine voor op een klein kantoor. Er past namelijk 290 gram aan bonen in. Lekker groot, dus daar kun je een flink aantal kopjes mee maken. Voor thuisgebruik is het wellicht wat overdreven. We raden dan ook aan om het bonenreservoir niet compleet te vullen als deze niet binnen een of twee dagen leeg is. Bonen worden namelijk snel oud en verliezen daarbij hun aroma. Het beste kun je ze in een luchtdichte en donkere bak bewaren.

Ook raden wij aan om je koffiebonen niet in de supermarkt te halen, maar bij een koffiespeciaalzaak. Supermarktbonen zijn bij aanschaf al oud, je wilt namelijk dat je bonen zo recent mogelijk gebrand zijn. Veel koffiezaakjes en speciaalzaken verkopen bonen van lokale branders, zo weet je zeker dat ze lekker vers zijn. Geen zin om telkens naar de stad te moeten? Dan kun je een koffie-abonnement nemen, waarbij je bonen gewoon thuisgestuurd krijgt!

Voor de liefhebbers van een decaf in de avond zit er een klein reservoir in het bonenreservoir. Deze is gemaakt voor gemalen koffie en er past precies genoeg voor één kopje in.

Waterreservoir

Het waterreservoir is relatief klein, maar eigenlijk wel groot genoeg. De inhoud is 2,3 liter, wat voor thuisgebruik meestal voldoende is. En ook voor water is het belangrijk dat dit lekker vers is, want oud water krijgt een muf smaakje. Het beste kun je het water elke dag verversen, bijvoorbeeld bij het eerste kopje van de dag.

Geen zin om vaak te ontkalken? Dan kun je een waterfilter van Brita plaatsen. Deze filtert het water en zorgt voor een langere levensduur van het apparaat. Echter is dit vooral handig in landen waar de waterkwaliteit, in tegenstelling tot het Nederlandse kraanwater, dusdanig slecht is dat dit ook echt nodig is. Wij vinden het vooral een onnodige kostenpost, en ontkalken is ook gewoon heel eenvoudig.

Onderhoud en ontkalken

Het onderhoud van de machine is heel eenvoudig maar wel zeer grondig. Zo wordt het melksysteem na elke zetbeurt even kort gereinigd. Slim, want melk kan snel gaan schimmelen en dat wil je niet in je koffie hebben.

Als je de juiste waterhardheid instelt zal de machine aangeven wanneer het tijd is om te ontkalken. Zo is het nooit te laat, maar hoef je het ook niet te vaak doen. Het ontkalkingsprogramma is simpel en relatief kort. Je hoeft alleen een ontkalkingstablet in de machine te plaatsen en de rest gaat vanzelf.

Het legen van de koffieresidubak en de lekbak is heel eenvoudig. Je leegt de koffieresidu in de afvalbak en de lekbak spoel je even af onder de kraan. De machine detecteert de hoeveelheid koffieresidu waardoor deze zelf aangeeft wanneer het vol zit, dit hoef je dus niet zelf te checken.

De zetgroep is uitneembaar en daardoor uitstekend schoon te houden. Spoel hem wekelijks af onder een lauwwarme kraan. Niet te heet, want dan kan de siliconen laag smelten. Laat hem een nachtje drogen op een theedoek en plaats het dan terug in de machine. Zo blijft de zetgroep schoon en schimmelvrij.

Voor elk schoonmaakprogramma dat je kunt doorlopen staat een aangegeven tijd. Zo weet je precies wanneer je weer je volgende kopje koffie kunt zetten. Ook wordt het aantal kopjes weergegeven tot het weer tijd is om te ontkalken. Heel handig, zo kun je je alvast voorbereiden.

Koffiedranken

Je kunt in totaal zeven verschillende koffiedranken met één druk op de knop zetten. Dit zijn ristretto, espresso, espresso macchiato, café crème, cappuccino, latte macchiato en koffie verkeerd. Niet uitzonderlijk veel, maar zeker ook niet weinig. Door de instellingen van deze dranken aan te passen zou je nog extra soorten kunnen zetten, zoals flat white.

Geen zin in koffie? Maak dan thee of chocolademelk! Je kunt namelijk heet water zetten of alleen warme melk. En als je zin hebt om zelf aan de slag te gaan met latte art kun je ook los melk opschuimen.

Siemens EQ.9 S500 koffiemachine koffiespecialiteiten met melk

 

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Twee melkspecialiteiten tegelijkertijd zetten
Plus review koffiemachine AromaDouble Shot, waardoor ook een dubbele espresso lekker is
Plus review koffiemachine Optie voor geïntegreerd Brita-waterfilter
Plus review koffiemachine Tien gebruikersprofielen
Plus review koffiemachine Heel veel voorkeuren in te stellen
Plus review koffiemachine Roestvrijstalen behuizing
Plus review koffiemachine De machine maakt amper geluid
Plus review koffiemachine SensoFlow voor een constante temperatuur bij het zetten
Plus review koffiemachine Keramische maalschijven waardoor de koffiebonen niet verbranden
Plus review koffiemachine Kopjes warmhoudplaat bovenop de machine

Minus review koffiemachine Je kunt de machine niet tegen een muur zetten, want je moet bij beide kanten kunnen

Prijs

De adviesprijs vanuit Siemens is 1849 euro, maar in veel winkels zul je de EQ.9 S500 voor veel minder geld vinden, zo ongeveer 1300 en met een mooie aanbieding voor veel minder. Flink duurder dan de S300, die je voor 1100 euro kunt kopen. Dit klinkt als een hele hoop geld, maar het is gewoon een prachtige machine die het waard is. Als je echter geen extra instellingen en een kopjeswarmhoudplaat wilt, kun je ook gewoon voor de S300 gaan.

Wat is de mening van Mister Barish?

De EQ.9 is een topserie en we zijn dan ook fan van dit apparaat. Het is jammer dat je het niet met een app kunt bedienen tenzij je flink meer geld betaalt, maar op zich is het display en de draaiknop ook helemaal prima. Het is fijn dat je van alles kunt instellen, zo kun je lekker experimenteren totdat je een kopje koffie maakt die volledig voldoet aan jouw wensen. Het is gewoon een prachtmachine, dus het is zeker een aanrader!

Siemens EQ.9 S500 koffiemachine rvs uitvoering

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2, ook melkspecialiteiten
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Cappuccino, Latte, Latte Macchiato, Espresso Macchiato
Instelbare koffiesterkte: Ja, tot AromaDouble Shot
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 2,3 liter
Inhoud bonenreservoir: 290 gram
Pompdruk: 19 bar

Gebruikersgemak
Display: 3,7” TFT-display
Gebruikersprofielen: Ja, 10
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met keramische maalbladen
Kopjes warmhoudplaat: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Nee
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen en machinale reiniging
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Nee, optie voor Brita-filter
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingsmiddel.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 39,2 centimeter
Breedte: 29,9 centimeter
Diepte: 47 centimeter
Gewicht: 11,5 kg
Materiaal behuizing: RVS met kunststof
Verwarmingssysteem: SensoFlow (1 stuks)

Energie
Vermogen: 1500 watt

Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Siemens volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende prijsklassen. Voor elk budget een oplossing!

 

De volledige serie in detail:

Siemens EQ3 S300 koffiemachine
Siemens EQ3 S300

 

Siemens EQ3 S500 koffiemachine
Siemens EQ3 S500

 

Siemens EQ.6 S300 koffiemachine
Siemens EQ6 S300

 

Siemens EQ.6 S500 koffiemachine
Siemens EQ6 S500

 

Siemens EQ.6 S700 koffiemachine
Siemens EQ6 S700

 

Siemens EQ.8 koffiemachine
Siemens EQ8 S300/600/900 

 

Siemens EQ.9 S300 koffiemachine volautomaat
Siemens EQ.9 S300 

 

 

Siemens EQ.9 S500 koffiemachine rvs uitvoering
Siemens EQ.9 S500 

 

Siemens EQ.9 S700 koffiemachine - rvs
Siemens EQ.9 S700 

 

Heb je een vraag over Siemens koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen