Ons doel bij Mister Barish is natuurlijk dat je de allerbeste koffie drinkt. Daarom delen onze barista's hieronder hun instellingen per blend. Stap per stap wordt uitgelegd hoe je de beste espresso zet met je Sage Barista Express. Uiteraard kunnen smaken verschillen. Zit het voor jou dus nog niet helemaal goed? Lees dan zeker verder om te weten te komen wat je nog allemaal kan doen om toch tot die perfecte espresso te komen.
Belangrijk weetje
De Sage Barista Express is een espressomachine. Daarom is de eerste stap om de Espresso goed in te stellen. Wil je een koffie of een lungo dan kan je dat het beste doen door een americano of long black te maken. Dit doe je door water rechtstreeks aan je espresso toe te voegen.
LET OP! De instellingen hieronder zijn geen exacte wetenschap.
Wat we geven is een richtpunt, een richtlijn. Elke machine is anders, dit komt o.a. omdat je de maalgraad op 2 punten kan wijzigen. Aan de linkerkant en onder het koffiebonenreservoir bij de de "burr". De burr pas je enkel aan als je er links met de knop niet uitkomt. Dus als je bijvoorbeeld op 1 bent en je moet nog fijner, dan pas je de burr aan.
18 gram koffie
36 ml geëxtraheerd
Met een doorlooptijd van 25 tot 30 seconden
18 gram koffie
36 ml geëxtraheerd
Met een doorlooptijd van 25 tot 30 seconden
18 gram koffie
36 ml geëxtraheerd
Met een doorlooptijd van 25 tot 30 seconden
18 gram koffie
36 ml geëxtraheerd
Met een doorlooptijd van 25 tot 30 seconden
EXTRA TIPS
1. Zorg ervoor dat het koffiebonenreservoir altijd meer dan half gevuld is. Want anders is er minder druk op de maalschijven en wijzigt de maalgraad.
2. De bonen kunnen best op kamertemperatuur zijn. Koudere of warmere bonen geven een andere maalgraad.
3. Zorg ervoor dat de zetgroep warm is. Deze is bij het opstarten nog koud maar door een espresso te zetten zonder koffie, wordt deze snel warm.
4. Begin sowieso met de dubbele filterdrager. Dit is veel makkelijker. De enkele is eventueel voor later, bij de enkele krijgt de koffie onderaan de filter veel meer extractie dan aan de zijkanten. Bij de dubbele filterdrager is dat veel gelijkmatiger. Het is niet helemaal single en dubbel want single is ongeveer 12 gram koffie en dubbel is ongeveer 18 gram koffie.
5. Gebruik niet de dual wall bij Mister Barish koffiebonen.
Hoe de lekkerste espresso zetten met je Sage Barista Express?
2a.Eerste ingebruikname of nieuwe koffiebonen
Start met de standaard of huidige maalgraad. Hieronder lees je een indicatie van de mogelijke maalgraad per Mister Barish blend maar het is geen exacte wetenschap. Het kan je een jump start geven want o.a. de luchtvochtigheid kan de maalgraad beïnvloeden. Je kan met de suggesties per blend starten of je kan beginnen met de huidige / standaard maalgraad.
In de volgende stappen leggen stap voor stap uit, hoe je de juiste maalgraad gaat bepalen.
Ga nu naar Stap 3: Malen, tampen en doseren
Suggesties per Mister Barish blend
GOLD: maalgraad 2
RAW: maalgraad 2
PURE: maalgraad 3
EASY: maalgraad 4
WILD: maalgraad 9
2.b. De maalgraad aanpassen
Belangrijk is dus dat je de maalgraad aanpast door TIJDENS HET MALEN de maalgraad te verzetten naar de gewenste stand. Deze eerste maling gooi je weg. Deze tussenmaling bevat verschillende grootte koffiegruis. Je zal hiermee geen lekker kopje zetten en je leert niets. Water zoekt namelijk altijd de snelste weg.
Maalgraad verfijnen = lager cijfer
Dit doe je als het water te snel doorheen de koffie loopt of wanner de druk te laag is. Wanneer de rode pijl onder de 2 ss'en van espresso blijft.
Maalgraad grover = hoger cijfer
Dit doe je als het water te traag doorheen de koffie loopt of wanner de druk te hoog is. Wanneer de rode pijl boven de 2 ss'en van espresso blijft.
Na de tussenmaling om de maalgraad aan te passen, ga je naar stap 4 en 5.
Wanneer je een nauwkeurige weegschaal hebt, weeg je eerst even je portafilter of filterdrager voordat je gaat malen. Maal hierna je aantal gram koffie in de filterdrager. De instelling voor het aantal gram werkt met een timer. Heb je geen weegschaal? Gebruik dan de Sage -doseringstool: de razor tool.
RAW: 18 gram koffie, of de razor tool als referentie
PURE: 18 gram koffie, of de razor tool als referentie
EASY: 18 gram koffie, of de razor tool als referentie
WILD: 18 gram koffie, of de razor tool als referentie
Blijf consequent met deze variabele gewicht. Heb je een weegschaal? Weeg dan je portafilter nadat je er koffie in hebt gemalen om de exacte hoeveelheid te weten te komen en eventueel wat koffie bij te malen of wat weg te doen. De maaltijd hangt af van shot tot shot.
Na het tampen plaats je de filterdrager in je espresso machine en druk je op de knop met 2 kopjes (als je de dubbele filter hebt gebruikt). Vervolgens start de voorinfusie, dit is voor het wellen van de koffie, voor het activeren van de aroma's. De druk wordt nu verder opgebouwd.
Let nu goed op: we krijgen nu een indicatie of de maalgraad goed is
De rode pijl van de drukmeter stijgt.
Wat geeft de rode pijl aan? Er zijn 3 mogelijkheden:
Mogelijkheid 1: tussen de 2 ss'en van espresso
Als de rode pijl stopt tussen de 2 ss'en van espresso dan is de druk goed. Het water zal rustig stroperig, opbouwend naar lichter doorheen de koffie lopen. Dan zal de maalgraad goed of bijna goed zijn. Ga nu naar stap 6: proeven en personaliseren
Mogelijkheid 2: onder de 2 ss'en van espresso
Als de rode pijl tijdens het zetten onder de 2 ss'en van espresso blijft dan is de druk te laag. Je zal ook zien dat het water te snel doorheen de koffie loopt. De maalgraad is te grof. Je moet de maalgraad aanpassen: fijner instellen.
Ga naar stap 2b
Mogelijkheid 3: boven de 2 ss'en van espresso
Als de rode pijl tijdens het zetten boven de 2 ss'en van espresso blijft dan is de druk te hoog. Je zal ook zien dat het water te traag doorheen de koffie loopt. De maalgraad is te fijn. Je moet de maalgraad aanpassen: grover instellen.
Ga naar stap 2b
Mogelijke extra checks:
- De totale extractie tijd is ongeveer tussen de 25 en 30 seconden. Je zou dit nog kunnen meten.
- Je verdubbelt het aantal gram gemalen koffie naar de hoeveelheid ml espresso in je kopje. Dus bij 18 gram gemalen koffie is ongeveer het doel 36ml espresso
Tip en advies
Ons advies is om eerst met de standaard waarden / fabrieksinstellingen te werken. We bedoelen hiermee de standaard combinatie extractietijd / hoeveelheid water die ingesteld staat achter de knoppen met 1 of 2 kopjes. Je kan deze instelling aanpassen. Als je dit in het verleden hebt gedaan dan adviseren we om dit opnieuw naar de fabrieksinstelling te zetten. Kijk hiervoor in de handleiding van je Sage.
Waar zijn we naar op zoek?
Wat willen we zien, wat willen we proeven?
Wat doen bij een rood X ?
Pas de maalgraad aan. Doe het tandje voor tandje. Noteer wat je doet. Vergeet niet de eerste maling na het wijzigen van de maalgraad weg te gooien. Dit is namelijk een mix van 2 maalgraden. Je zal er geen goede koffie mee kunnen zetten.
Het watervolume en koffiesterkte aanpassen
Als barista met een bean to cup espresso machine heb je de mogelijkheid om aan veel knoppen te draaien. Naast de maalgraad kan je ook het watervolume en de koffiesterkte aanpassen. Meer of minder koffie, meer of minder water. Dat doe je bijvoorbeeld als de espresso naar jouw smaak te sterk is (dus te geconcentreerd). Pas de maalgraad dan niet verder aan, maar laat de machine meer water toevoegen of gebruik iets minder koffie! Of probeer een cappuccino! Doe dit ook stap voor stap, pas nooit meer dan 1 variabele tegelijkertijd aan. Noteer elke stap.
Belangrijk om te onthouden
Het belangrijkste is:
Het gelijkmatig aandrukken of tampen van je koffie in de portafilter voordat je er koffie mee zet is heel erg belangrijk. Op deze manier verwijder je luchtzakken en creëer je een compacte en gelijkmatige laag koffie. Deze gelijkmatig aangestampte laag koffie moet de druk van het water weerstaan (zo'n 9 bar) voor een gelijkmatige uitloop. Het zorgt ook voor de juiste doorlooptijd en extractie.
Onze bonen zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor bean to cup devices. Ze zijn minder vettig
dan supermarkt bonen wat ervoor zorgt dat er minder koffieresidu
achterblijft in je machine. Hierdoor kan deze grondiger gereinigd worden en zal deze langer meegaan.
We
branden de bonen wekelijks en zorgen ervoor dat het eigen smaak- en
aromakarakter van de boon optimaal geactiveerd worden. Belangrijk om te
weten is ook dat ze niet alleen heerlijk zijn, ze zijn ook eerlijk. Ze
worden
verantwoord aangekocht bij plantages die voorzien zijn van het
Rainforest Alliance keurmerk.
Dit betekent dat het milieuvriendelijke producten zijn die voortkomen
uit eerlijke handel. Zo kunnen we lekkere koffie drinken op een duurzame
manier.
Voor een blend met body die bij de eerste aanraking zorgt voor een frisheid met een zuurtje van citrus, die notig is met een nuance van melkchocolade in de afdronk en ook nog eens een romig karakter heeft, zit je goed met onze RAW premium koffiebonen. Het zijn 80% Arabica en 20% Robusta koffiebonen afkomstig uit Java, Honduras, Brazilië, Colombia en Guatemala.
Voor een krachtige blend die tinten van pure chocolade en tonen van donker fruit bevat, die een volle body en pittige afdronk heeft en die ook nog eens plezierig afglijdt, moet je bij onze PURE premium koffiebonen zijn. Het zijn 85% Arabica en 15% Robusta koffiebonen afkomstig uit Java, Honduras, Brazilië en Colombia.
Voor een mooie frisse blend die boterachtig, bloemig, subtiel, rustig en uitgebalanceerd is, zijn onze EASY premium koffiebonen ideaal. Het zijn 100% Arabica bonen afkomstig uit Java, Honduras, brazilië, Colombia en Ethiopië.
Voor een krachtige blend met veel body, met als resultaat een bloemig fris en fruitig kopje koffie dat granig en malt geurt moet je bij onze WILD premium koffiebonen zijn. Het zijn 100% Arabica koffiebonen afkomstig uit Uganda, Congo, Djimmah en Brazilië.