Koffie bewaren doe je het best met deze 12 tips
06 maart 2020 
in Koffie
4 min. leestijd

Koffie bewaren doe je het best met deze 12 tips

Koffiebonen en gemalen koffie bewaren? Hoe doe je dat nu het beste? Niet! Een heel eenvoudig antwoord, maar het is echt waar. In het hele productieproces voor kwaliteitskoffie wordt er alles aan gedaan om alle aroma’s zo goed mogelijk te behouden. Hoe meer tijd tussen het brandproces en het zetten van koffie, hoe meer specifieke eigenschappen verloren gaan.

Versheid is essentieel voor een lekkere kop koffie. Het is handig om weten waarom een voorraad (gemalen) koffiebonen aanhouden niet zinvol is. Toch zijn er 12 bewaartips om de best mogelijke kwaliteit en smaak te behouden.

Inhoudsopgave

11 bewaartips voor koffiebonen en gemalen koffie
Wat als je koffiebonen in de vriezer bewaart?
Waarom het bewaren van koffie moeilijk is
Bewaren van vers gezette koffie: Tip 12

11 bewaartips voor koffiebonen en gemalen koffie

1. Haal zo vers mogelijke koffie in huis.

2. Houd een beperkte voorraad voor maximum 4 tot 6 weken. Afhankelijk van welk type koffie je drinkt.

3. Bewaar koffie niet in de koelkast, want het neemt gemakkelijk geuren en smaken op. Niemand heeft nood aan koffie met een kaassmaak.

4. Let op de verpakking als je koffie koopt. De verpakking is bepalend voor de houdbaarheid. Verpakkingen met een valve systeem zorgen ervoor dat koffie langer bewaard kan worden. Het valve systeem zorgt ervoor dat er enkel lucht uit en niet in kan. Met een valve kan de koffie nog verder ontgassen in de verpakking.

5. Koop geen gemalen koffie maar koffiebonen. Koffiebonen geven minder makkelijk hun aroma’s af, wat leidt tot smaakvollere koffie.

6. Bewaar geen gemalen koffie in de diepvries. Koffiebonen kunnen wel in de diepvries worden bewaard. Doe ze wel in een afgesloten diepvriesverpakking.

7. Als je koffie bewaart, zorg er dan voor dat er zo weinig mogelijk lucht en zuurstof bij de koffie komt.

Koffie bewaren met vershoudclip

Tip van onze barista: Koffie bewaar je het best met een eenvoudige vershoudclip!

8. Giet droge gemalen koffie nooit vanuit de verpakking in een bewaardoos, want dat is nodeloze blootstelling aan lucht. Bewaar de koffie in de originele verpakking in een goed afgesloten bewaardoos.

9. Als je je eigen gemalen koffie maakt en je wilt niet elke dag malen, bewaar kleine hoeveelheden vers gemalen koffie in hersluitbare zakjes waar je voorzichtig zoveel mogelijk lucht uitduwt voordat je het zakje sluit.

10. Zorg ervoor dat er geen licht bij de koffiebonen kan.

11. Kleine porties koffiebonen in kleine bakjes. Stel, je maakt elke dag één espresso met je halfautomaat espressomachine of één filterkoffie. Elke dag doe je in je koffiemolen dezelfde hoeveelheid koffiebonen. Zorg ervoor dat je voor elke dag afgemeten porties hebt. Neem bijvoorbeeld 7 kleine ondoorzichtige bakjes die je luchtdicht kan afsluiten. Weeg 7 porties koffiebonen af en bewaar ze op kamertemperatuur.

Samenvatting: koop koffie vers gebrand bij jouw koffiebrander, leg geen te grote voorraad aan en zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk licht en lucht bij de koffie komt. Koop enkel koffie die door de producent verpakt is met een valve systeem. Dan kan de koffie tot acht weken optimaal vers blijven.Vervolgens gaat de kwaliteit met kleine beetje achteruit. Het verschil ga je met de koffiemachine die je thuis gebruikt, beginnen proeven na ongeveer 12 weken al je puur

Wat als je koffiebonen in de vriezer bewaart?

Als je gebrande koffiebonen langer dan een week bewaart, dan kunnen ze in de vriezer. Doe het wel met zorg, want condens kan de smaak negatief beïnvloeden. Doe de bonen daarom in kleine afgemeten porties in een luchtdichte plastic zak. De koffiebonen die je uit de vriezer haalt, moet je niet eerst ontdooien. Je kan ze meteen malen. Condens ontstaat bij het ontdooien. Daarom mag je nooit ontdooide koffiebonen opnieuw invriezen, want dat geeft zeker condens met als gevolg dat de koffie muf zal smaken.

Koffie in vriezer bewarenEr zijn koffiekenners die beweren dat bij het invriezen gassen vrijkomen die de bonen negatief beïnvloeden. Maar uit testen blijkt dat het verschil miniem is tussen koffie zetten met vers gebrande koffiebonen of bonen uit de vriezer. Toch blijft het advies om altijd met vers gebrande koffiebonen te werken en zo weinig mogelijk te bewaren.

De beste manier om koffiebonen in de vriezer te bewaren is om ze eerst vacuüm te verpakken.

Waarom het bewaren van koffie zo moeilijk is

Koffie absorbeert heel makkelijk geurtjes. Lucht versnelt het proces dat koffie zijn specifieke smaak eigenschappen doet verliezen. De vluchtige aroma’s verdampen, terwijl de bonen het smakeloze zuurstof absorberen. Bij gemalen koffie gaat dit proces nog veel sneller dan bij gebrande bonen omdat er meer celoppervlak wordt blootgesteld aan de lucht. De meeste verpakkingen die door de koffieproducent gebruikt worden, zullen vacuüm zijn, of je zal het valve systeem zien. Verpakkingen met een valve systeem zijn altijd beter dan vacuüm verpakkingen. Met een valve kan de koffie nog verder ontgassen. Koffie die niet goed ontgast is, smaakt niet lekker.

De grootste gevaren bij het bewaren van koffie zijn dus water en zuurstof. Gebrande koffiebonen bevatten essentiële oliën die oplosbaar zijn in water. Zorg ervoor dat het voor vocht onmogelijk is om de oliën aan te tasten. Daarom is het niet aan te raden om koffiebonen in de koelkast te bewaren. Er zal condens ontstaan op de binnenkant van het bewaarbakje. Dat is ook het risico met koffiebonen in de vriezer.

Het andere gevaar is zuurstof, zeker voor gemalen koffie. Gemalen koffiebonen worden onmiddellijk blootgesteld aan zuurstof. Zuurstof zorgt voor oxidatie van de vluchtige smaken. Hoe meer oppervlakte van de gemalen koffie wordt blootgesteld aan lucht, hoe sneller de oliën en de smaken verdwijnen. Daarom zo lang mogelijk wachten met het malen van je koffiebonen en zeker geen gemalen koffie bewaren.

Bewaren van vers gezette koffie: Tip 12

filterkoffie bewaren

Vers gezette filterkoffie bewaren

Als je koffie hebt gezet, zijn koffiezetapparaten niet geschikt om de koffie in te bewaren, laat staan warm te houden. Hiervoor kan je het best een schone thermoskan gebruiken. Vul tijdens het zetten van de koffie de thermoskan met heet water om de thermoskan voor te verwarmen. Is de koffie gezet, ledig dan de thermoskan en vul deze met de koffie. Goed afsluiten om de koffie zo lang mogelijk warm en vers te bewaren. Hoe lang de koffie warm blijft, hangt af van de kwaliteit van de thermoskan. Je mag minimaal 2 uur rekenen. Het is echter onmogelijk om de koffiesmaak vast te houden. Enkele graden verschil kan de smaak al beïnvloeden. Het lang bewaren van gezette koffie heeft vooral een negatieve invloed op de aciditeit.

Wil je meer weten over het bewaren van koffie? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
patrick
Door

patrick

op 18 Sep 2022

IK ZOEK EEN SPIRAALTJE OF EEN WARMTEPLAATJE OM MIJN KOFFIE OP TE WARMEN OF WARM TE HOUDEN, waar zou ik zo iets vinden eventueel aansluitbaar met usb gr

Jaap
Door

Jaap

op 03 Apr 2023

Als je een koffiezet apparaat koopt, met een bonenhouder, hoe lang blijven die dan vers?

Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .