Hoe maak je cold brew koffie?
03 augustus 2021 
in Koffie
7 min. leestijd

Hoe maak je cold brew koffie?

Cold brew, je hebt er vast wel al het een en ander over gehoord, maar hoe ga je eigenlijk te werk om dit te maken? Zijn er speciale bonen voor nodig? En is het wel zo lekker als een iced coffee? In deze blog proberen we zo duidelijk mogelijk al deze vragen te beantwoorden.

Inhoudsopgave

Wat is Cold Brew?
Hoe maak je Cold Brew?

Welke bonen zijn goed voor cold brew?
Bevat Cold Brew evenveel cafeïne als een heet gezette koffie?
Recepten met cold brew

Wat is Cold Brew?

Cold brew koffie is simpel gezegd koud gezette koffie. Je gaat dus niet zoals bij iced coffee (of ijskoffie) een warme koffie laten afkoelen door deze op ijsblokjes te laten vallen, maar je gaat je koffie echt zetten met koud water. Met koud water is het natuurlijk wel iets moeilijker om de smaken uit je koffie te trekken, waardoor deze zetmethode langer duurt, maar hierdoor is er ook een verschil in smaak. Cold brew gaat namelijk zachter, bloemiger en zoeter smaken dan een gewone koffie. Of die nu is afgekoeld met ijsblokjes of niet.

Ben je fan van koude koffie op warme dagen? Dan raden we cold brew aan voor de echte koffiepuristen. De latte liefhebbers kunnen zowel voor cold brew latte als iced latte gaan. Melk verdoezelt altijd een beetje je koffie,waardoor je minder de specifieke smaak van een cold brew gaat proeven.

Cold Brew koffie

Hoe maak je Cold Brew?

Voor cold brew koffie te maken moet je je gemalen koffie 12 tot 24 uur laten trekken in koud water. Het gaat dus niet zo snel als het zetten van een normale hete koffie, integendeel, maar het is het wachten zeker en vast waard!

Er zijn verschillende methodes om je cold brew koffie te maken en we leggen je er graag enkele gedetailleerd van uit zodat jij kan kiezen welke methode het beste voor je werkt. Je kan ze natuurlijk ook allemaal eens proberen om zo tot de lekkerste cold brew te komen!

Cold brew koffie methoden

Hier is alvast ons basisrecept met de zaken die je standaard voor elke methode nodig hebt om cold brew te maken. Per methode vertellen we je natuurlijk hoe je de cold brew juist klaarmaakt en of je nog extra zaken nodig hebt of niet. Dit basisrecept is gebaseerd op de Mister Barish Ice Ice Baby koffiebonen. Een blend die speciaal gebrand werd voor cold brew koffie en waar je hier meer te weten over kan komen. Maak je graag wat minder cold brew dan aangegeven dan moet je zien dat je ongeveer een 1:15 verhouding hanteert.

Algemene benodigdheden cold brew:

  • Koffiemolen
  • 68 gram grof gemalen koffiebonen
  • 1 liter koud water (bij voorkeur gefilterd)
  • 16,5 uur laten trekken (best op kamertemperatuur)
  • Glas met ijsblokjes voor eindresultaat

Bekijk je de verschillende methodes liever? Dan kan je gewoon ons Youtube filmpje even opzetten:

1. In een glazen pot

Wat heb je nodig?

  • Glazen pot die goed afsluit
  • Koffiefilterhouder met papieren filter
  • 68gr grof gemalen koffie
  • 1l koud water (bij voorkeur gefilterd)

Hoe maak je het?

Begin je nog maar net met het bereiden van cold brew of wil je het gewoon eens een keer proberen om te zien of het iets voor jou is? Dan is het vrij waarschijnlijk dat je geen speciale apparaten in huis hebt. Heb je wel een cafetière in huis? Dan raden we aan om methode 2 te proberen. Heb je dit niet in huis? Dan kan je gewoon een glazen pot gebruiken. Een filter met filterhouder ga je wel nodig hebben.

Maal je verse koffiebonen vrij grof (de meeste koffiemolens hebben een maalstand voor cold brew) en voeg deze toe aan je pot. Voeg vervolgens de juiste hoeveelheid water toe en laat het 16,5 uur rusten. Dit laat je best gewoon op het aanrecht rusten. Wanneer de 16,5 uren verstreken zijn, neem je je filterhouder met filter erbij. Deze plaats je boven een andere pot die groot genoeg is zodat je je volledige cold brew mengsel hierin kan filteren. Je cold brew is klaar en wordt het best geserveerd met wat ijsblokjes. Je kan je cold brew ongeveer 2 weken in je koelkast bewaren.

2. Met een French Press / cafetière

Wat heb je nodig?

  • Cafetière
  • 68 gr grof gemalen koffie
  • 1l koud water (bij voorkeur gefilterd)

Hoe maak je het?

Cold brew brouwen met een cafetière, of French Press, is een iets gemakkelijkere manier dan wanneer je de cold brew maakt in een glazen pot. Je gaat (in theorie) je cold brew namelijk niet meer moeten filteren.

Bij het gebruik van een cafetière meng je je grof gemalen koffie samen met je water en laat je dit mengsel 16,5 uur trekken. Je kan het best 16,5 uur op je aanrecht laten staan. Wanneer je mengsel de gewenste tijd heeft kunnen intrekken ga je de filter van de French Press naar beneden duwen. Je duwt als het ware je gemalen koffie naar beneden en krijgt je heerlijke cold brew te zien. Deze kan je dan met of zonder ijsblokjes serveren! Je kan je cold brew ongeveer 2 weken in je koelkast bewaren.

In theorie zou je gemalen koffie mooi gescheiden moeten zijn van je cold brew, maar in de realiteit is dit met een cafetière niet altijd het geval. Je kan hier en daar nog wat koffiegruis tegenkomen en daarom raden we aan je cold brew toch nog even door een handfilter te laten lopen.

3. Cold drip / Dutch coffee

Wat heb je nodig?

  • Cold brew dripper
  • 34gr grof gemalen koffie
  • 500ml koud water of ijsblokjes (bij voorkeur gefilterd)

Hoe maak je het?

Een heel andere methode om cold brew koffie te bereiden is met een cold brew dripper. In theorie noem je je cold brew dan eigenlijk cold drip, maar het resultaat is hetzelfde: koud gezette koffie. bij beide methoden laat je je cold brew best op het aanrecht staan. Nadien kan je het ongeveer 2 weken in je koelkast bewaren.

De cold drip, ook wel eens Dutch coffee genoemd wordt bereidt met een speciaal daarvoor gemaakt apparaat. In ons voorbeeld hebben we de 2-in-1 Dripster gebruikt en deze kan je op 2 manieren gebruiken. De eerste manier is de ‘full immersion methode’. Hierbij kan je je grof gemalen koffie net zoals bij de cafetière of glazen pot methode volledig onderdompelen en laten weken in water om dan na 16,5 uur te filteren. Het filteren gaat bij de Dripster iets anders. Je moet gewoon het ventieltje openen en je cold brew zal door de ingebouwde filter in de onderste beker druppelen.

De tweede manier is de ‘cold drip methode’. Hierbij vul je eerst de filter met grof gemalen koffie die je dan even bevochtigd. Vervolgens zet je het waterreservoir zonder metalen filtertje er bovenop en vul je deze met je koude water, enkel ijsblokken of een mix van beide. Het ventieltje waaruit je cold brew zal druppelen zet je tussen 0,5 en 2 druppels per seconde. Je cold brew zal dan klaar zijn tussen 2 en 6 uur. De ‘cold drip methode’ is dus sneller dan de ‘full immersion methode’.

4. NIEUW: met een koffiemachine

Wat heb je nodig?

  • Jura Z10 koffiemachine
  • Ice Ice Baby koffiebonen
  • Koud water voor in het waterreservoir

Hoe maak je het?

De Jura Z10 is de eerste koffiemachine ter wereld die naast gewone koffie ook cold brew voor je kan maken en dit op nog geen 3 minuten. Het is dus een echte wereldprimeur! Het enige dat je moet doen is je waterreservoir vullen met (koud) water, je bonenreservoir met koffiebonen en je machine doet de rest. Elke koffie heeft zijn eigen instellingen, maar je kan deze natuurlijk ook helemaal naar je eigen smaak gaan instellen. Wanneer alles goed ingesteld staat moet je enkel nog een glas vullen met ijsblokjes, het onder je koffie uitloop plaatsen en op de knop duwen!

Lees alles over de Jura Z10 in deze uitgebreide review.

Welke bonen zijn goed voor cold brew?

Voor Cold Brew zijn koffiebonen met een lichte tot medium branding en intensiteit ideaal. Daarom zijn Arabica bonen het meest geschikt voor koude koffiebereidingen: ze bevatten subtiele fruitige aroma’s en hints van chocolade. Om de beste Cold Brew koffies te zetten, raden we de Mister Barish ICE ICE BABY koffiebonen aan. Deze zijn speciaal gebrand voor het zetten van Cold Brew en zorgen echt voor een explosie aan smaken. De EASY blend van Mister Barish is ook geschikt voor cold brew. Deze blend bestaat net zoals de ICE ICE BABY uit 100% arabica bonen en heeft over het algemeen een mild karakter. Beide blends zijn ook perfect warm te bereiden.

Mister Barish Ice Ice Baby koffiebonen

Bevat Cold Brew evenveel cafeïne als een heet gezette koffie?

Koud water extraheert minder cafeïne dan heet water. Maar doordat de verhouding tussen koffie en water bij Cold Brew anders ligt, wordt dat uitgebalanceerd en blijft het cafeïnegehalte relatief hoog. Zo krijg je ook van Cold Brew dranken die heerlijke, natuurlijke energieboost.

Recepten met cold brew

Natuurlijk kan je cold brew gewoon puur met een ijsblokje drinken, maar je kan er ook heerlijke varianten mee maken!

In deze blog kan je enkele lekkere receptjes terugvinden.

Wil je meer weten? Stel hieronder je vraag of neem eens een kijkje in onze koffie kennisbank, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .