Maak kennis met de JURA ENA 5 (EA): bereid Hot, cold en zelfs light brew met deze innovatieve koffiemachine
17 april 2024 
27 min. leestijd

Maak kennis met de JURA ENA 5 (EA): bereid Hot, cold en zelfs light brew met deze innovatieve koffiemachine

Stap binnen in de betoverende wereld van de Jura ENA 5 - waar koffiezetten een kunst wordt. Met zijn verbluffende veelzijdigheid, van cold brew tot hot brew en de nieuwste toevoeging, de light brew, biedt deze machine een reis door smaak en comfort. Laat je verrassen door de perfectie van elk kopje, terwijl je geniet van het gemak van een druk op de knop. Welkom in de nieuwe standaard van koffiegenot.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken van de Jura ENA 5 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
JURA ENA 5 onderhoud en levensduur
Prijs
Ideale accessoires voor bij je nieuwe Jura ENA 5
Wat is de mening van Mister Barish?
JURA Garantie krijg je enkel bij een geautoriseerde dealer!
Technische specificaties Jura ENA 5
Verschillen met andere Jura-modellen
Welke koffiebonen in je JURA ENA 5 gebruiken?
Extra tips
Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van de Jura ENA 5 koffiemachine

De Jura ENA 5 is een toonbeeld van innovatie en biedt een veelzijdige benadering van koffiezetten die past bij elke levensstijl. Met zijn compacte formaat en drie verschillende brouwprocessen - hot, cold en light brew - voldoet de ENA 5 aan de behoeften van elke koffieliefhebber. Het TFT-touchscreen maakt navigatie door de verschillende functies moeiteloos, terwijl het elegante design en de Night Inox-afwerking een vleugje klasse toevoegen aan elke keuken. Dankzij de geavanceerde technologieën van JURA belooft de ENA 5 een ongeëvenaarde koffie-ervaring, of het nu gaat om een intense espresso, verfrissende cold brew of een mild en bevredigend light brew.

Stijlvol en eigentijds design
Het design van de Jura ENA 5 koffiemachine is een perfecte combinatie van stijl en functionaliteit. Met zijn Night Inox-afwerking straalt de ENA 5 elegantie uit en trekt het de aandacht van koffieliefhebbers die waarde hechten aan innovatie en premium kwaliteit. Elk detail, van de afgeronde contouren tot de lineaire designtaal, draagt bij aan de verfijnde uitstraling van de machine. Zelfs de watertank, met zijn grootschalige ruitpatroon, en de verchroomde koffietuit zijn zorgvuldig ontworpen om een gevoel van luxe en exclusiviteit uit te stralen. Met zijn compacte formaat past de ENA 5 perfect in elke keuken of kantoorruimte, waardoor het niet alleen een functioneel apparaat is, maar ook een esthetische toevoeging aan de omgeving.


Elegant en intuïtief TFT-touchscreen 
Het TFT-touchscreen van de Jura ENA 5 biedt niet alleen een visueel aantrekkelijke interface, maar ook een intuïtieve manier om door de verschillende functies te navigeren. Met levendige helderheid worden de drie zetmethoden tegen verschillende achtergrondkleuren weergegeven, waardoor koffieliefhebbers moeiteloos hun favoriete drank kunnen selecteren. De afgeronde designdetails van de behuizing en de rechtlijnige stilistische taal dragen bij aan het elegante uiterlijk van de machine, terwijl het gebruiksvriendelijke touchscreen de interactie met de ENA 5 nog aangenamer maakt.

Drie unieke brouwprocessen: Hot Brew, Cold Brew en Light Brew
De Jura ENA 5 onderscheidt zich door zijn vermogen om drie verschillende brouwprocessen te bieden, waardoor koffieliefhebbers een breed scala aan smaken kunnen ervaren. Met Hot Brew kunnen gebruikers genieten van intense espresso en koffie dankzij het geavanceerde P.E.P.® en het standaard zetproces. Cold Brew biedt daarentegen een verfrissende optie, geëxtraheerd met hoge-druk pulsen en koud water volgens de espressomethode. Ten slotte is er Light Brew, een gloednieuwe toevoeging die koffie met finesse onttrekt op ongeveer 60°C, waardoor een heerlijk milde maar bevredigende smaak ontstaat. Met deze drie brouwprocessen stelt de ENA 5 nieuwe normen in de compacte klasse, waarbij het de geavanceerde technologieën van JURA combineert met een gestroomlijnd ontwerp.


Zetgroep en koffiemolen
Jura zet niet alleen in op gebruiksvriendelijkheid, maar natuurlijk vooral op de bereiding van buitengewoon lekkere koffie. Daarom rustte Jura de zetgroep van de ENA 5 uit met zijn meest gerenommeerde technologieën. Naast de Professional Aroma-koffiemolen, die je normaal enkel bij machines in het premiumsegment vindt, maakt deze volautomaat ook gebruik van zettechnieken als I.P.B.A.S. en P.E.P. Heb je geen flauw benul waar die voor staan? In deze review kom je dat allemaal te weten.

Professional Aroma Grinder 2 (P.A.G. 2)
De tweede generatie van de geavanceerde Professionele aroma koffiemolen zorgt voor de ideale maling, kopje na kopje. Nieuw is dat de maalgraad op elk moment kan worden aangepast. Dit is mogelijk door de ontspannen rusttoestand van de molen tussen de bereidingen in. Dit beschermt de molen, waardoor deze nog meer kan imponeren door zijn lange levensduur en constante malingen. Deze koffiemolen is nog iets stiller en haalt nog iets meer aroma's uit de bonen in vergelijking met zijn voorganger.

3D-bereidingstechnologie 
Dit is de achtste generatie van een heel belangrijke technologie om nog meer aroma's in je kopje te krijgen. Nadat de koffie is aangedrukt stroomt het water op meerdere niveaus gelijkmatig doorheen de koffie. Hierdoor gaat de koffie uitzetten of wellen. Dit proces activeert maximaal de aroma's. O.a. hierdoor is er zo'n groot smaakverschil tussen JURA en alle andere merken.

Pulse Extraction Proces (P.E.P.)
Voor een diepere extractie heeft Jura bij de ENA 5 zijn P.E.P.-technologie (Pulse Extraction Process) uit de kast gehaald. Om langer contact met de gemalen koffiebonen te garanderen, wordt het water met krachtige stoten door de koffie gepulseerd. Dat zorgt voor een heerlijke crèmelaag op je koffie, net zoals in je favoriete koffiebar.


Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©)
Het Intelligent Pre Brew Aroma System is kenmerkend voor de zetwijze van Jura volautomaten. Nog voor de extractie plaatsvindt, worden de gemalen koffiebonen natgemaakt. Daardoor krijg je een nog betere smaakontplooiing tijdens het zetten en dus een vollere, intensere smaak.

Vacuüm Clean
Na het zetten blijft er vaak nog wat water achter in de zetgroep. Vooral wanneer de machine langere tijd niet wordt gebruikt, kan dat schimmels veroorzaken op de interne onderdelen. Daar heeft Jura een oplossing voor bedacht: de Vacuüm Clean technologie. Na elke zetbeurt worden alle waterdruppels en koffie- en vetresten als het ware opgezogen. Zo heb je altijd een schone en droge machine om je volgende kopje koffie te zetten. En totaal geen onderhoudswerk aan de zetgroep.

Verstelbare koffie-uitloop
Een in de hoogte verstelbare koffie-uitloop is niet alleen handig om er koppen van verschillende groottes onder te kunnen zetten, het is ook essentieel om de beste koffie te bereiden. Door de hoogte van de uitloop op de grootte van je kop af te stemmen, kan de koffie niet spatten en voorkom je luchtbellen in de crèmelaag. Daarnaast is de verlichting aan de koffie-uitloop een leuke extra.

Koffiebonen reservoir
Het bonenreservoir van de Jura ENA 5 biedt ruimte aan zo’n 125 gram verse koffiebonen. Dat lijkt niet meteen heel erg veel, maar we raden sowieso af om het koffiebonenreservoir altijd tot op de rand te vullen, want hoe langer de bonen blijven liggen, hoe meer de aroma’s verloren gaan. Je bewaart de koffiebonen beter in een goed afgesloten koffiezak met valve-systeem, zoals onze Mister Barish koffieverpakkingen. Daarnaast is het geen slecht idee om de bonen dagelijks te verversen. Hoe verser de bonen, hoe lekkerder de koffie!


Drink je af en toe graag een deca koffie? Naast het bonenreservoir vind je een extra reservoir voor gemalen koffie. Ideaal, want zo hoef je niet telkens de bonen te vervangen als je eens wat afwisseling wil.

Waterreservoir
Wat bij het design van de Jura ENA 5 meteen in het oog springt, is het bijzondere, kokervormige waterreservoir dat bij dit model aan de buitenkant zit. Dat is niet alleen een esthetische keuze, want zo zie je ook in één oogopslag de waterstand. Overigens geldt voor het water dezelfde regel als voor de koffiebonen: hoe verser, hoe beter. Daarom is het raadzaam om het water elke dag te verversen.


Als je niet elke maand de machine wil ontkalken, is het een goed idee om een CLARIS Smart waterfilter te installeren. Zuiver water is namelijk niet alleen belangrijk voor de optimale smaak van je koffie, maar ook voor de levensduur van het toestel. Het Intelligent Water System (I.W.S.) herkent meteen de filter en waarschuwt je wanneer die vervangen moet worden.

Koffie met melk
Bij de Jura ENA 5 ligt de focus 100% op zwarte koffie. Daardoor is het standaard niet mogelijk om met dit toestel koffiespecialiteiten met melk te bereiden. Drink je toch graag eens een cappuccino of een latte? Dan kan je altijd nog overwegen om je een aparte melkopschuimer aan te schaffen.

Onderhoud en ontkalken
Het onderhoud van de ENA 5 is een fluitje van een cent, dankzij het geautomatiseerde reinigingsprogramma. De koffiemachine signaleert zelf wanneer ze aan een onderhoudsbeurt toe is. Je brengt simpelweg een Jura reinigingstablet in en start de reinigingscyclus met één druk op de knop. In 20 minuten wordt de zetgroep grondig schoongemaakt, zonder dat je zelf de handen uit de mouwen moet steken. Bovendien zorgt het geïntegreerde reinigingsprogramma voor een consistent lekkere koffiesmaak en een langere levensduur van je machine.

Ook ontkalken is in principe niet nodig als je de CLARIS Smart waterfilter, waarvan je er één bijgeleverd krijgt, juist gebruikt. Het belangrijkste daarbij is dat je de waterhardheid goed instelt, zodat de machine precies weet wanneer de filter uitgewerkt is. Dankzij het Intelligent Water System (I.W.S.) zal de Jura ENA 5 je dat op tijd signaleren via een handige notificatie op het display.

Koffiedranken - Pure koffie, puur genieten

Met de Jura ENA 5 kun je genieten van een breed scala aan pure zwarte koffiedranken, elk met zijn eigen unieke smaakprofiel en karakter. Van de intense espresso en koffie van de Hot Brew, geëxtraheerd met P.E.P.® en het standaard brouwproces, tot de verfrissende Cold Brew, gebrouwen met hogedrukpulsen en koud water volgens de espressomethode. En laten we de nieuwste toevoeging niet vergeten: Light Brew, een heerlijk milde drank die perfect is voor wie op zoek is naar een zachtere koffie-ervaring. Met de ENA 5 kun je eenvoudig al deze heerlijke dranken thuis bereiden, met slechts een druk op de knop.


Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine

Het onderhoud vraagt minder tijd in vergelijking met andere volautomaten

Plus review koffiemachineHot Brew: Intense espresso en koffie met P.E.P.Ⓡ en standaard brouwproces

Plus review koffiemachineCold Brew: Geëxtraheerd met hoge-druk pulsen met koud water, volgens de espressomethode

Plus review koffiemachineLight Brew: Het ultieme milde drankje, klaar om te genieten

Plus review koffiemachineHet onderhoud vraagt minder tijd in vergelijking met andere volautomaten

Plus review koffiemachine Vacüum Clean technologie houdt de machine intern schoon

Plus review koffiemachineProfessionele koffiemolen in ontspannen modus tussen de bereidingen

Plus review koffiemachineIntuïtieve eenvoudige bediening: TFT-touchscreen

Plus review koffiemachinePrachtig design

Plus review koffiemachineZetgroep moet niet uit de machine gehaald worden om gereinigd te worden


Minus review koffiemachine

JURA ENA 5 onderhoud en levensduur

De gemiddelde levensduur van een JURA ENA 5 koffiemachine is volgens de Consumentenbond 9,2 jaar. Dit is veel langer dan andere merken. Dit is bij een gemiddeld gebruik van 5 tot 7 kopjes per dag. Als je geen supermarkt koffiebonen gebruikt en kiest om consequent de waterfilters te gebruiken dan verleng je de levensduur.

Een servicebeurt bij JURA?
We krijgen wel eens de vraag "maar een Jura moet toch regelmatig een servicebeurt krijgen?". In de gemiddelde levensduur van 9,2 jaar is een servicebeurt niet noodzakelijk. Mister Barish adviseert om na ongeveer 5 jaar bij gemiddeld gebruik, de JURA ENA 5 binnen te brengen bij JURA voor een servicebeurt. Na 5 jaar dat is het moment dat de gemiddelde levensduur van andere merken is aangebroken. Met een service beurt worden ventielen vervangen, de machine nog uitgebreider gereinigd en eventueel de koffiemolen of zetgroep vervangen in samenspraak met JURA. Met een servicebeurt verleng je weer de levensduur.

Het reinigen van de zetgroep
Na elk kopje koffie wordt de zetgroep gespoeld. Vervolgens wordt de zetgroep vacuüm gezogen waardoor de laatste koffieresten er worden uitgezogen en deze wordt droog gemaakt. Zo heb je altijd een schone droge basis voor je volgend kopje. Let op met supermarkt koffiebonen of vettige bonen want daar heeft ook een JURA koffiemachine meer moeite mee. Gemiddeld om de 180 tot 200 kopjes vraagt de JURA ENA 5 om een uitgebreide reiniging van de zetgroep. Dit is heel eenvoudig met 1 druk op de knop en het toevoegen van een reinigingstablet.
De reiniging van de zetgroep stap voor stap volledig uitgelegd: Hoe reinig je je JURA ENA 5?

Waterfilters of ontkalken
Als je consequent de waterfilter gaat vervangen moet je nooit ontkalken. Het advies is om de waterfilters te gebruiken dan is je JURA ENA 5 100% beschermd.
Het vervangen van de waterfilter en het ontkalken stap voor stap volledig uitgelegd:
Hoe vervang je de waterfilter van de JURA ENA 5?
Hoe ontkalk je je JURA ENA 5 koffiemachine?

Prijs

De ENA 5 heeft een prijskaartje van 999 euro, wat gezien zijn indrukwekkende functies en innovatieve technologie een uitstekende deal is. Voor koffieliefhebbers die voornamelijk zwarte koffie, cold brew en nu ook de unieke light brew prefereren, biedt dit toestel een ongeëvenaarde waarde.

De prijs van 999 euro is bijzonder aantrekkelijk als je bedenkt dat je met de ENA 5 niet alleen investeert in hoogwaardige koffiebereidingen, maar ook in duurzaamheid. Het gebruik van verse koffiebonen in plaats van wegwerpcups bespaart niet alleen geld op de lange termijn, maar is ook milieuvriendelijker. Kortom, de Jura ENA 5 biedt voor een schappelijke prijs een ongeëvenaarde combinatie van kwaliteit, veelzijdigheid en stijl. Voor liefhebbers van zwarte koffie, cold brew en de innovatieve light brew is dit toestel een uitstekende keuze die zeker zijn geld waard is.

Koffie tegoed Mister Barish €90

Ideale accessoires voor bij je nieuwe Jura ENA 5

Cup Warmer S

Als je nauwgezet te werk gaat bij je warme koffiebereidingen zijn perfect voorverwarmde kopjes de kers op de taart. Daarom ontwikkelde Jura de nieuwe Cup Warmer S. Deze handige kopwarmer biedt ruimte aan 8 espresso-, 6 koffie- of 4 cappuccinokopjes en houdt ze op een constante temperatuur van 55°C.

Als je koffie in koude porseleinen koppen giet, gaat er veel warmte verloren. Daarom gebruiken echte professionals uitsluitend voorverwarmde koppen. Dat zorgt niet alleen voor een betere schenktemperatuur, fijnproevers zullen het er ook mee eens zijn dat het de aroma’s van de koffie ten goede komt. Net zoals de Cool Control heeft de Cup Warmer S een mooi design. Daardoor komt hij naast elk type Jura koffiemachine prima tot zijn recht.

jura kopjeswarmer s zwart

jura kopjeswarmer s wit 6 deksel zij

Wat is de mening van Mister Barish?

Bij MisterBarish vinden we de Jura ENA 5 een uitstekende keuze voor koffieliefhebbers die houden van zwarte koffie, cold brew en de unieke light brew. Dit toestel biedt een indrukwekkende combinatie van stijl, kwaliteit en veelzijdigheid. Het compacte ontwerp en het gebruiksvriendelijke TFT-touchscreen maken de ENA 5 niet alleen een lust voor het oog, maar ook een plezier om te gebruiken.

Wat deze machine echt bijzonder maakt, is de innovatieve Light Brew-functie. Met minder koffie en een lagere temperatuur zorgt deze optie voor een lichtere, verfrissende koffie die perfect is voor een zomerse dag of een lichte start van de ochtend. De ENA 5 biedt ook uitstekende bereidingen voor traditionele zwarte koffie en cold brew, waardoor het een veelzijdig apparaat is dat aan verschillende koffiewensen voldoet.

Al met al is de Jura ENA 5 een fantastische keuze voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbare, stijlvolle en veelzijdige koffiemachine. Het biedt alles wat je nodig hebt voor een geweldige koffie-ervaring thuis, zonder dat je concessies hoeft te doen op kwaliteit of gebruiksgemak.


koffiebonen voor jura koffiemachines

Mister Barish koffiebonen zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor volautomatische koffiemachines.

JURA Garantie krijg je enkel bij een geautoriseerde dealer

Mister Barish is een geautoriseerde JURA dealer. Als je bij ons je JURA koffiemachine koopt dan krijg je 25 maanden garantie. Als er iets met je koffiemachine zou zijn, neem dan contact met ons op. We hebben ontzettend veel kennis en zullen je meestal onmiddellijk kunnen helpen. Problemen met een JURA zijn zeldzaam. Maar als een technisch probleem voor zou komen dan zal JURA de koffiemachine bij je thuis ophalen, kan je een leenmachine krijgen en wordt doorgaans na 5 werkdagen de machine gemaakt en in een beschermde flightcase teruggestuurd. Zelfs meer dan 10 jaar na aankoop heeft JURA nog steeds alle wisselstukken om je koffiemachine te kunnen maken.

Koop je koffiemachine enkelbij een geautoriseerde dealer dus niet via Bol.com
Om van deze geweldige JURA service te kunnen profiteren moet je de koffiemachine wel aankopen bij een geautoriseerde dealer. Koop daarom nooit je JURA koffiemachine via Bol.com. Als je op Bol.com koopt dan heb je geen recht op garantie bij JURA. Je koopt namelijk bij een niet geautoriseerde dealer. Het kan zelfs zijn dat de koffiemachine niet in het Nederlands te bedienen is, je geen Nederlandstalige handleiding krijgt en je een oud model koopt.

Wij als Mister Barish investeren elke dag opnieuw heel veel tijd en geld om geautoriseerde JURA dealer te mogen zijn. Dit zijn de voordelen als je bij ons je JURA koopt:

 • Experience stores in Amsterdam en Antwerpen waar je alle uitleg krijgt, de verschillen tussen de verschillende modellen, verschillen met andere merken, waar je kan proeven en de koffiemachines zelf kan testen.
 • Gratis koffiebonen, koffie speciaal geslecteerd en gebrand voor JURA
 • Alle tips en tricks over hoe je het beste de koffiemachine kan instellen
 • Service na verkoop:
  • Online service demo: via een video verbinding helpen we je persoonlijk om echt het potentieel van je JURA te benutten
  • Heb je vragen, heb je een probleempje met de koffiemachine: we zijn 6 dagen op 7 bereikbaar via telefoon, chat en email
 • 25 maanden JURA fabrieksgarantie
 • Mister Barish service communicatie: wat te doen met je JURA tijdens de vakantie, wat met de maalgraad na bijvoorbeeld 2 jaar?, ...

Technische specificaties Jura ENA 5

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Espresso en koffie in 3 verschillende extrectie processen: Hot brew, Cold brew en Light brew
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Nee
Instelbare maalgraad: Ja, trapsgewijs
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbaar koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,1 liter
Inhoud bonenreservoir: 125 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, 2,8″ touchscreen kleurendisplay
Gebruikersprofielen: Ja
Smartphone app: Ja, met de Wifi Connect maar dit is een optie
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standbyfunctie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: CLARIS Smart, 1 waterfilter meegeleverd
Type ontkalkingsprogramma: Via melding. Met ontkalkingsmiddel.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 32,3 cm
Breedte: 27,1 cm
Diepte: 44,5 cm
Gewicht: 8,7 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssyteem: Thermoblok
Kleur: Night Inox

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0,5 watt

Verschillen met andere Jura-modellen

Jura ENA 5 versus Jura ENA 8

Design en formaat
De Jura ENA 5 en ENA 8 zijn beide compact en stijlvol ontworpen, maar er zijn subtiele verschillen die hen onderscheiden. De ENA 5 is uitgevoerd in een elegante Night Inox afwerking en heeft een modern, strak design dat perfect past in een eigentijdse keuken. De ENA 8, daarentegen, komt in diverse uitvoeringen zoals Full Black, Full White, en Massive Aluminium, en is iets compacter met een breedte van slechts 27,1 cm. Dit maakt de ENA 8 ideaal voor kleinere ruimtes zonder in te boeten aan stijl en functionaliteit.

Zetmethoden en koffiespecialiteiten
De ENA 5 biedt drie unieke zetmethoden: Hot Brew, Cold Brew en de innovatieve Light Brew. De Light Brew methode zet koffie bij een lagere temperatuur van ongeveer 60°C, wat resulteert in een mildere smaak die perfect is voor een verfrissend drankje. De Cold Brew functie van de ENA 5 maakt gebruik van hoge druk pulsen om koude koffie te extraheren, wat ideaal is voor warme dagen.

De ENA 8 biedt daarentegen een breder scala aan koffiespecialiteiten, waaronder traditionele espresso's, cappuccino's, latte macchiato's en zelfs cortado's. Dit toestel is uitgerust met een melksysteem, waardoor het ideaal is voor liefhebbers van melkdranken. Het biedt in totaal 12 verschillende koffiespecialiteiten die eenvoudig zijn aan te passen via het touchscreen.

Koffiemolen en zetgroep
Beide machines zijn uitgerust met de professionele aroma koffiemolen. Nieuw bij de ENA 5 is dat je nu nu ook op eender welk moment de maalgraad kan aanpassen dankzij de ontspannen rusttoestand van de molen tussen bereidingen in.

Wat betreft de zetgroep, beide modellen maken gebruik van het vacuüm clean systeem, wat betekent dat na elke bereiding of spoeling al het water uit de zetgroep en de slangen wordt verwijderd. Dit zorgt ervoor dat er geen waterresten achterblijven, wat schimmelvorming voorkomt en de machine steeds fris houdt.

Bedieningsgemak en technologie
De ENA 5 heeft een intuïtief TFT-touchscreen dat het navigeren door de verschillende functies eenvoudig maakt. Het display is helder en toont de verschillende brouwmethoden tegen contrasterende achtergronden, wat de bediening visueel aantrekkelijk maakt.

De ENA 8 gaat een stap verder met kunstmatige intelligentie die persoonlijke voorkeuren herkent en het startscherm automatisch aanpast. Dit toestel heeft een geavanceerder touchscreen bedieningssysteem dat gebruiksvriendelijk en responsief is, wat bijdraagt aan een naadloze gebruikerservaring.

Onderhoud en duurzaamheid
Beide modellen zijn ontworpen met het oog op eenvoudig onderhoud. De ENA 5 en ENA 8 maken gebruik van de JURA Claris Smart waterfilters, waardoor ontkalken overbodig is bij correct gebruik. Ze hebben automatische reinigingsprogramma's die zorgen voor een optimale koffiesmaak en een langere levensduur van de machine.

In samenvatting biedt de ENA 5 een innovatieve benadering van koffiezetten met speciale aandacht voor nieuwe zetmethoden zoals Light Brew en Cold Brew, terwijl de ENA 8 een breder scala aan koffiespecialiteiten en geavanceerde technologieën biedt die inspelen op de behoeften van gebruikers die op zoek zijn naar veelzijdigheid en gemak in één compact apparaat.

Welke koffiebonen in je JURA ENA 5 gebruiken?

De impact op de koffiebonen die je gebruikt is natuurlijk groot op de koffiesmaak maar ook op de levensduur van de JURA ENA 5. Dit is voor alle koffiemachines zo. Welke koffiebonen moet je nu kiezen voor je volautomaat?

Let op met koffiebonen die je in de supermarkt koopt:
Koffiebonen die je koopt in de supermarkt zijn vrijwel altijd duurkoop. Ze zijn onrealistisch goedkoop. Dat kunnen ze alleen doen door een blend samen te stellen waar ze heel veel minderwaardige koffiebonen aan toevoegen. Deze minderwaardige bonen hebben ook aroma's en smaken. Deze zijn echt niet lekker. Om deze smaken te neutraliseren moeten de bonen heel hoog gebrand worden.

Daarom zie je vooral Dark roast en Extra dark roast. Dit laten ze overkomen alsof het goed is, belangrijk is. Maar het is het tegenovergestelde. Een koffiebrander gaat groene bonen alleen maar donker branden als ze iets te verbergen hebben.

Vettig
De mindere kwaliteit bonen en de donkere branding zorgen ervoor dat de supermarkt koffiebonen over het algemeen vettig zijn. Deze vetten en oliën hebben een negatieve impact op de levensduur van je koffiemachine. Zelf een JURA met het vacuüm clean technologie heeft veel meer moeite om de zetgroep schoon te houden. De koffieresten zullen zich makkelijker opstapelen. Dit heeft als gevolg dat de koffiekwaliteit zal verminderen omdat je de smaak van gebruikte koffieresten mee doorgeeft aan de volgende koffie.

Dark roast
Dark roast koffiebonen zijn volledig opgebrand, stuk gebrand. De koffie zal daardoor veel bitterder smaken en de kans dat je suiker aan de koffie moet toevoegen is veel groter.

Welke koffiebonen zijn ideaal voor in mijn JURA?
Kies voor premium koffiebonen! Zorg ervoor dat je geen dark roast hebt.
Als koffiebrander focust Mister Barish zich koffiemachines die je thuis gebruikt. Mister Barish brandt de koffiebonen enkel medium of city roast. Dit kunnen we doen omdat we enkel koffiebonen selecteren van premium kwaliteit. Ze worden met zorg gebrand zodat zeker alle smaken behouden blijven. We branden ze speciaal voor bean to cup machine (volautomatische en half automatische koffiemachines). Ons doel is altijd dat je de allerbeste koffie zet met je machine waarbij de prijs en de kwaliteit van de bonen in verhouding is. Doordat onze bonen niet vettig zijn, heb je ook veel langer plezier van je machine. Je ontvangt na aankoop alle tips & tricks om je JURA E8 in te stellen. Zo zorgen we ervoor dat je ook echt het potentieel van je machine gaat benutten. De espresso, de lungo, de cappuccino, ... zal extreem lekker zijn.

In vergelijking met supermarkt koffie betaal je een beetje meer je gaat dus veel langer plezier van je JURA hebben en de koffie zal veel lekkerder zijn.

Als de smaak van dark roast koffie je voorkeur heeft dan kies je bij Mister Barish het beste voor de PURE blend. Dit is een krachtige blend met smaken van donkere chocolade en donker fruit. De PURE is dus helemaal niet vettig en is goed voor je koffiemachine.

Extra tips

 • Wil je het residubakje grondig reinigen? Je kan dat eenvoudigweg in de vaatwasmachine doen.
 • Om ook tijdens de reiniging een back-up te hebben, is het een goed idee om een extra residubakje als reserve aan te kopen.

Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Jura D4
Deze volautomatische koffiemachine is goed voor liefhebbers van enkel zwarte koffie zoals espresso, doppio, americano, lungo of ristretto. Deze volautomaat is voorzien van allerlei nieuwe technologieën, en deze is dan ook fijn in gebruik door de eenvoud. Door de lage prijs is dit een leuk instapmodel voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten van Jura, maar nog niet volop willen investeren.

Jura d4 koffiemachine

Jura E4
De Jura E4 is de nieuwste koffiemachine van Jura die zich 100% focust op zwarte koffie. Met één druk op de knop bereid je de lekkerste koffies en espresso's. Deze volautomaat werd voorzien van de Professional Aroma Grinder, die 12% meer aroma uit je koffiebonen haalt, en het allernieuwste zetproces met 3D weltechnologie. Dit zetproces gaat ervoor zorgen dat het water de koffie binnenstroomt via maar liefst 13 verschillende punten. Heerlijke koffie gegarandeerd!

jura e4 koffiemachine

Jura ENA 4
Met de Jura ENA 4 heb je voor een schappelijke prijs uitstekende koffie zonder al te veel toeters en bellen. De ingebouwde Aroma G3-koffiemolen zorgt voor een aromatische maling en dankzij de Vacuüm Clean technologie blijft de machine altijd droog en schoon.

Jura ENA 4 koffiemachine

Jura E6
Deze compacte volautomaat is een leuk instapmodel voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de koffiemachines van Jura. Het is vooral een ideaal apparaat als je van zwarte koffie of espresso houdt en zo nu en dan een cappuccino wil zetten. De machine kan namelijk niet meer verschillende drankjes maken, en de melkschuimer moet ook handmatig bediend worden.

Jura E6 koffiemachine

Jura ENA 8
Deze compacte ENA 8 lijkt wel wat op de E8, en is ook voorzien van het Pulse Extract Process en de Vacüum Clean technologie, waarbij de zetgroep na iedere zetbeurt compleet wordt droog gezogen. Niet alleen is de machine droog en schoon, het zet ook nog eens een heerlijk bakje koffie. De melkopschuimer is ook geheel automatisch.

Jura koffiemachine ENA 8

Jura E8
De Jura E8 is de grotere broer van de E6, en is dan ook nét iets beter. Zo hoef je de melkschuimer niet handmatig te bedienen. Deze machine kwam als beste uit de test bij de Consumentenbond in 2017 en werd helemaal vernieuwd eind 2020. Het is dan ook een publieksfavoriet bij mensen die thuis heerlijke koffie willen, maar niet té veel willen investeren.
Jura E8 EC koffiemachine

Jura S8
De Jura S8 zit vol met de nieuwste technologieën, zoals Vacuüm Clean technologie waardoor de machine van binnen droog blijft. De machine is niet alleen schoon, maar zet ook heerlijke koffie, dankzij bijvoorbeeld het Pulse Extraction Process waarbij het water met pulserende bewegingen door de koffie wordt geperst. Ook kun je de machine met je smartphone bedienen, wat wil je nog meer? De prijs van deze machine ligt in de middenklasse.

Jura S8 koffiemachine


Jura J8 
De Jura J8 is de nieuwste koffiemachine in het gamma volautomaten van Jura. De onderscheidende feature van dit koffietoestel is ongetwijfeld de Sweet Foam-functionaliteit. Je koffiemachine infuseert als een echte barista melkschuimbereidingen met een siroopsmaak.

Jura J8 koffiemachine

Jura Z10 
Een betere volautomaat dan de Jura Z10 hebben we nog niet getest. Voor wie het geld ervoor overheeft, is dit toestel het absolute neusje van de zalm. Naast de beste en nieuwste technologische snufjes is het de Cold Brew zettechniek die bij de Z10 de show steelt. Daarmee zet je in nog geen 3 minuten voortreffelijke ijskoffie. En nochtans volledig volgens de regels van de kunst.

Jura Z10 koffiemachine

Jura koffiemachines die uit het assortiment verdwenen zijn

Jura A1
Deze espressomachine met een prachtig compact design is ideaal als je van zwarte koffie houdt, want het zet een heerlijk bakje espresso. Deze machine is niet geschikt voor mensen die graag koffie met opgeklopte melk drinken, tenzij ze zelf aan de slag willen met een externe opschuimer. Het is een no-nonsens machine voorzien van allerlei nieuwe technologieën, zoals het Pulse Extraction Process.

Jura A1 koffiemachine

Jura A7
De Jura A7 koffiemachine maakt het mogelijk dat je meerdere kopjes tegelijk kan zetten en door het heetwater- en het melksysteem zijn de smaakmogelijkheden vergroot.Met een nieuwe smaakbeleving voor de echte koffie fijnproevers, gepresenteerd in een compact en stijlvol design.

Jura A7 koffiemachine

Jura A9
Het A9 type wordt ook door Mister Barish van harte aanbevolen. Het verschil met de andere types uit deze serie is de swipe bediening. We geven deze ook een 8,0 net als de A7, door de combinatie van een compact model met kwaliteit en de ruime keuze in smaakmogelijkheden. Ook prettig is de optie om in 1 keer twee kopjes te zetten.

Jura A9 koffiemachine


Jura D6
Deze volautomatische koffiemachine is goed voor liefhebbers van zwarte koffie, maar toch zo nu en dan een cappuccino willen maken. Er zitten allerlei nieuwe technologieën in het apparaat, en deze is dan ook fijn in gebruik. Door de lage prijs is dit een leuk instapmodel voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten van Jura, maar nog niet volop willen investeren.

Jura d6 koffiemachine


Jura D60
De D60 is eigenlijk precies hetzelfde als de D6, maar deze is in volledig in mooi en stijlvol zwart. Waardoor het mooi staat in een strakke en moderne keuken. Het is een goede koffiezetapparaat die heerlijke espresso zet, en dat voor een leuk prijsje!

Jura D60 koffiemachine

Jura E60
De Jura E60 is de twee-eiige tweelingbroer van de E6, maar dan in geheel zwart uitvoering. Een mooi en stijlvol exemplaar dat goed staat in een strakke keuken.

Jura J6 koffiemachine

Jura S80
De Jura S80 is eigenlijk hetzelfde als de S8, alleen is deze bijna volledig zwart. Een mooi exemplaar dat goed staat in iedere design keuken.

Jura S80 koffiemachine

Jura Z6
De Jura Z6 is een prachtige machine en een stukje goedkoper dan zijn grote broer, de Jura Z8. Daar lever je ook wel het een en ander voor in, zo is de bediening bijvoorbeeld wat anders, maar je hebt alsnog niets te klagen met deze machine.

Jura Z6 koffiemachine

Jura Z8
De Z8 is een stukje duurder dan de Z6, hiervoor krijg je wel een prachtig touchscreen en duurzamere materialen voor terug. De Z8 koffiemachine is ook net iets nieuwer dan de Z6. Voor de echte koffieliefhebber is deze machine de investering meer dan waard.

Jura z8 koffiemachine

Jura J6
De Jura J6 is een zeer multifunctioneel. Niet alleen voor het zetten van heerlijke espresso met een druk op de knop maar ook eenvoudig en snel een cappuccino. Een fijne machine voor ieder huishouden.

Jura J6 koffiemachine

Heb je een vraag over Jura koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .