LET OP! De instellingen hieronder zijn geen exacte wetenschap.
18 gram koffie
36ml geëxtraheerd
Met een doorlooptijd van 25 tot 30 seconden
18 gram koffie
36ml geëxtraheerd
Met een doorlooptijd van 25 tot 30 seconden
11 gram koffie
20 tot 21ml geëxtraheerd
Met een doorlooptijd van 30 seconden
Hoe de lekkerste espresso zetten met je Sage Barista Express?
RAW: maalgraad 2
PURE: maalgraad 3
EASY: maalgraad 4
Belangrijk is dus dat je de maalgraad aanpast door TIJDENS HET MALEN de maalgraad te verzetten naar de juiste stand. Deze eerste maling gooi je weg. Met een verschillende grootte van koffiegruis zal je geen lekker kopje zetten.
TIP: gebruik bij een lichte roast zoals bij onze EASY de single filter.
Wanneer je een nauwkeurige weegschaal hebt, weeg je eerst even je portafilter of filterdrager voordat je gaat malen. Maal hierna je aantal gram koffie in de filterdrager. De instelling voor het aantal gram werkt met een timer. Heb je geen weegschaal? Gebruik dan de Sage -doseringstool: de razor tool.
RAW: 18 gram koffie, of de razor tool als referentie
PURE: 18 gram koffie, of de razor tool als referentie
EASY: 11 gram koffie, of de razor tool als referentie
Blijf consequent met deze variabele gewicht. Heb je een weegschaal? Weeg dan je portafilter nadat je er koffie in hebt gemalen om de exacte hoeveelheid te weten te komen en eventueel wat koffie bij te malen of wat weg te doen. De maaltijd hangt af van shot tot shot.
Na het tampen plaats je de filterdrager in je espresso machine en druk je op de knop met 2 kopjes. Heb je gekozen voor de EASY blend en gebruik je de single filter? Druk dan op het enkele kopje.
RAW: extractietijd 25/26, dan kom je aan ±36ml
PURE: extractietijd 25/26, dan kom je aan ±36ml
EASY: extractietijd 30, dan kom je aan ±20 tot 21ml
Waar zijn we naar op zoek?
Wat willen we zien, wat willen we proeven?
Wat doen bij een rood X ?
Pas de maalgraad aan. Doe het tandje voor tandje. Noteer wat je doet. Vergeet niet de eerste maling na het wijzigen van de maalgraad weg te gooien. Dit is namelijk een mix van 2 maalgraden. Je zal er geen goede koffie mee kunnen zetten.
Het watervolume en koffiesterkte aanpassen
Als barista met een bean to cup espresso machine heb je de mogelijkheid om aan veel knoppen te draaien. Naast de maalgraad kan je ook het watervolume en de koffiesterkte aanpassen. Meer of minder koffie, meer of minder water. Dat doe je bijvoorbeeld als de espresso naar jouw smaak te sterk is (dus te geconcentreerd). Pas de maalgraad dan niet verder aan, maar laat de machine meer water toevoegen of gebruik iets minder koffie! Of probeer een cappuccino! Doe dit ook stap voor stap, pas nooit meer dan 1 variabele tegelijkertijd aan. Noteer elke stap.
Belangrijk om te onthouden
Het belangrijkste is:
Het gelijkmatig aandrukken of tampen van je koffie in de portafilter voordat je er koffie mee zet is heel erg belangrijk. Op deze manier verwijder je luchtzakken en creëer je een compacte en gelijkmatige laag koffie. Deze gelijkmatig aangestampte laag koffie moet de druk van het water weerstaan (zo'n 9 bar) voor een gelijkmatige uitloop. Het zorgt ook voor de juiste doorlooptijd en extractie.
Onze bonen zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor bean to cup devices. Ze zijn minder vettig
dan supermarkt bonen wat ervoor zorgt dat er minder koffieresidu
achterblijft in je machine. Hierdoor kan deze grondiger gereinigd worden en zal deze langer meegaan.
We
branden de bonen wekelijks en zorgen ervoor dat het eigen smaak- en
aromakarakter van de boon optimaal geactiveerd worden. Belangrijk om te
weten is ook dat ze niet alleen heerlijk zijn, ze zijn ook eerlijk. Ze
worden
verantwoord aangekocht bij plantages die voorzien zijn van het
Rainforest Alliance keurmerk.
Dit betekent dat het milieuvriendelijke producten zijn die voortkomen
uit eerlijke handel. Zo kunnen we lekkere koffie drinken op een duurzame
manier.
Voor een blend met body die bij de eerste aanraking zorgt voor een frisheid met een zuurtje van citrus, die notig is met een nuance van melkchocolade in de afdronk en ook nog eens een romig karakter heeft, zit je goed met onze RAW premium koffiebonen. Het zijn 80% Arabica en 20% Robusta koffiebonen afkomstig uit Java, Honduras, Brazilië, Colombia en Guatemala.
Voor een krachtige blend die tinten van pure chocolade en tonen van donker fruit bevat, die een volle body en pittige afdronk heeft en die ook nog eens plezierig afglijdt, moet je bij onze PURE premium koffiebonen zijn. Het zijn 85% Arabica en 15% Robusta koffiebonen afkomstig uit Java, Honduras, Brazilië en Colombia.
Voor een mooie frisse blend die boterachtig, bloemig, subtiel, rustig en uitgebalanceerd is, zijn onze EASY premium koffiebonen ideaal. Het zijn 100% Arabica bonen afkomstig uit Java, Honduras, brazilië, Colombia en Ethiopië.