Wat is het verschil tussen cappuccino en latte macchiato?
17 april 2021 
4 min. leestijd

Wat is het verschil tussen cappuccino en latte macchiato?

Cappuccino en latte macchiato worden beide gemaakt van dezelfde ingrediënten, maar toch is er een verschil! We leggen je hieronder graag uit wat dit verschil juist is en hoe je deze heerlijke koffiedranken maakt.

Inhoudsopgave

Wat is een cappuccino?
Hoe maak je een cappuccino?
Wat is een latte macchiato?
Hoe maak je een latte macchiato?
Wat is het verschil tussen een cappuccino en latte macchiato?

Wat is een cappuccino?

Een cappuccino staat bekend als een Italiaanse koffie die vrijwel alleen in de ochtend gedronken wordt. De manier waarop we deze drank drinken is de laatste 10 jaar geëvolueerd. Het is gegaan van heel luchtig melkschuim met grote bellen en cacaopoeder als afwerking, naar de klassieke verhoudingen met microschuim. Cacaopoeder is ondertussen volstrekt overbodig geworden, want de barista beheerst nu de juiste technieken om heerlijke espresso te zetten en melk op te schuimen. Hiernaast zorgt cacaopoeder er ook gewoon voor dat je melkschuim snel zal instorten. Glanzend en smeuïg melkschuim zorgen samen met de mooie cremalaag van de espresso voor het mooie contrast waar nu vaak latte art figuren mee worden gemaakt.

Hoe maak je een cappuccino?

De cappuccino zoals wij hem nu kennen is officieel een koffiedrank dat bestaat 3 gelijke delen vers gezette espresso, gestoomde melk en melkschuim.

Begin met het maken van espresso in een warme kop (van ongeveer 200ml tot aan de bovenrand gemeten) en schuim pas hierna de melk op. Het is namelijk belangrijk dat de melk en het melkschuim een smeuïg geheel blijven. Nadat je je melk hebt opgeschuimd, neem je je kopje schuin in je hand of zet je het vlak op een schuin oppervlak. Vervolgens leg je het melkkannetje op de rand van het kopje en begin je met het schenken van de gestoomde melk in het midden van je espresso. Doe dit met een vloeiende beweging waarbij je redelijk goed doorschenkt. Te langzaam schenken zorgt ervoor dat het schuim in de kan zal achterblijven. Met de juiste dikte van het schuim verdwijnt de cremalaag onder het melkschuim. Blijf gelijkmatig doorschenken totdat je kopje vol is en er een lichte bolling van melkschuim is. Je hebt nu een heerlijke cappuccino met een bruine cremalaag aan de buitenkant en een witte schuimkraag in het midden!

Mister Barish cappuccino

Heb je deze techniek al goed onder de knie? Probeer dan zeker eens te experimenteren met latte art!

Wat is een latte macchiato?

Een latte macchiato heeft Italiaanse roots. Latte is Italiaans voor melk en macchiato betekent bevlekt. Bevlekt verwijst naar de vlek die op de drank ontstaat doordat je eerst de opgeschuimde melk in een glas schenkt en hier vervolgens een kopje espresso aan toevoegt. Aangezien er meer melk dan koffie in een latte macchiato zit is de keuze van de koffieboon erg bepalend voor het karakter. Een boon die wat donkerder is gebrand en wat meer body heeft is een goede keuze. Een goed gemaakte latte macchiato is uit verschillende lagen opgebouwd en wordt daardoor ook vaak in een glas geserveerd. Zo zie je de mooie kleurschakeringen.

Mister Barish koffiebonen RAW

De RAW blend van Mister Barish is ideaal voor latte macchiato

Hoe maak je een latte macchiato?

Bij een latte macchiato begin je met het opschuimen van melk en voeg je pas nadien je espresso toe. Voor een latte macchiato moet de kwaliteit van het melkschuim niet zo goed zijn als bij een cappuccino.

Begin bij het maken van een latte macchiato dus met het opschuimen van je melk. Neem vervolgens een lang voorverwarmd glas en schenk de melk tot op ongeveer 1 of 2cm van de rand. Het voordeel van nu al de melk in te schenken is dat de opgeschuimde melk wat kan indikken en het schuim en de melk zich gaan scheiden. Dit is het moment om espresso te zetten. De espresso kan op een normale manier worden gezet, maar je kan deze ook in een kannetje zetten zodat je fijner kan inschenken. Het typerende aan een latte macchiato is de laagstructuur. Om deze structuur te bekomen is het belangrijk dat je melk en melkschuim van elkaar gescheiden zijn. De scheiding kan je vrij goed zien doordat het schuim iets lichter is van kleur dan de melk. Neem nu het kannetje met de espresso en schenk het langzaam in. Op deze manier zal de bruine scheidingslijn zich langzaam ontplooien tussen de melk en het melkschuim.

Lukt het niet je espresso van je melk te scheiden? Voeg dan een vleugje kokend water toe aan je latte macchiato. Het hete water zal ervoor zorgen dat het scheidend vermogen tussen koffie en melk toeneemt.

Mister Barish Latte Macchiato

Wat is het verschil tussen een cappuccino en latte macchiato?

Een latte macchiato is dus eigenlijk een omgekeerde cappuccino. Het verschil is heel eenvoudig. Zo hebben ze beide een espresso als basis met opgeschuimde melk, maar zijn de verhoudingen, de volgorde van schenken en de presentatie anders.

Bij een cappuccino zet je eerst de espresso in een warme kop en voeg je er vervolgens gestoomde melk aan toe. Dit maak je dan af met een mooie schuimlaag.

Bij een latte macchiato gebruik je meer melk en begin je hier ook mee. De melk wordt eerst opgeschuimd en in een groot warm glas geserveerd. Vervolgens wordt een espresso gezet die dan langzaam op het melkschuim wordt gegoten. Hierdoor ontstaat een mooie bruine scheiding tussen de warme melk en het melkschuim.

Mister Barish Latte Macchiato en Cappuccino

Wil je meer weten? Stel hieronder je vraag of neem eens een kijkje in onze koffie kennisbank, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .