Wat is het verschil tussen flat white en cappuccino?
26 juni 2021 
4 min. leestijd

Wat is het verschil tussen flat white en cappuccino?

Cappuccino en flat white worden beide gemaakt van dezelfde ingrediënten, maar toch is er een verschil! We leggen je hieronder graag het verschil uit tussen beide koffiedranken.

Inhoudsopgave

Wat is een flat white?
Hoe maak je een flat white?
Waar komt de flat white vandaan?
Wat is een cappuccino?
Wat is het verschil tussen een cappuccino en flat white?

Wat is een flat white?

Een flat white is gebaseerd op een cappuccino maar heeft een sterkere koffiesmaak doordat deze minder melkschuim bevat. De flat white wordt vrijwel altijd met latte art geschonken en komt oorspronkelijk uit Australië en Nieuw-Zeeland. Dit drankje is ondertussen bij ons ook erg populair geworden en verschilt van regio tot regio.

Mister Barish flat white

Oefening baart kunst! Ook bij ons lukt het niet altijd perfect 😉

Hoe maak je een flat white?

De flat white zoals wij hem nu kennen bestaat uit een dubbele espresso (kan ook een enkele zijn) en microfoam of microschuim. Deze wordt vrijwel altijd gezet met latte art, maar kan ook een bruine schuimlaag hebben waarbij de melk en crema gemengd werden.

Begin met het maken van een dubbele espresso in een warme kop (een kop van ongeveer 200ml tot aan de bovenrand gemeten) en schuim pas hierna de melk op tot microfoam. Het is namelijk belangrijk dat de melk en het melkschuim een smeuïg geheel blijven. Nadat je je melk hebt opgeschuimd tot microfoam, kan je het gewoon bij je dubbele espresso schenken of je kan latte art proberen te maken.

Wanneer je latte art wilt maken neem je je kopje schuin in je hand of zet je het vlak op een schuin oppervlak. Vervolgens houd je je melkkan ongeveer 5 à 10 cm boven het kopje en schenk je je kopje halfvol met microfoam door deze in het midden van de koffie te schenken met een vloeiende beweging. Op deze manier komt de cremalaag omhoog. Wanneer je kopje halfvol is brenk je de melkkan snel omlaag. Blijf in het midden schenken met de kan naar het kopje toe. Je ziet een witte vlek doorheen de crema verschijnen. Houd het kopje nu recht in je hand of zet het recht op tafel. Je blijft op dezelfde plek schenken, maar iets harder terwijl je de kan wat kantelt. Til de kan een paar centimeter omhoog wanneer je kopje bijna vol is, de melkstraal wordt nu wat dunner. Beweeg dan de kan naar voren om door het rondje een lijn te schenken. Je hartje wordt zo volledig gevormd!

Wanneer je deze schenktechniek goed onder de knie hebt kan je proberen andere figuren te maken. Lukt het nog niet zo goed? In deze latte art blog geven we je graag nog meer tips en tricks om je latte art te optimaliseren.

Waar komt de flat white vandaan?

Zoals eerder al werd vermeld, komt de flat white oorspronkelijk uit Australië en Nieuw-Zeeland. Net zoals het precieze recept weten we niet precies wie nu de flat white heeft uitgevonden. Dit komt omdat zowel Australië als Nieuw-Zeeland beweren de uitvinder te zijn.

Volgens Australië zou de flat white uitgevonden zijn door barista Alan Preston. In zijn thuisstad Queensland zag Alan in verschillende café’s ‘White Coffee – Flat’ op de menukaart staan. Hier heeft hij dan in zijn eigen café in Sydney ‘Flat White’ van gemaakt, waar dit drankje enorm populair geworden is.

Volgens Nieuw-Zeeland zou de flat white dan weer uitgevonden zijn door barista Frank McInnes. Hij zou per ongeluk de flat white hebben uitgevonden doordat hij een mislukte cappuccino had gemaakt. Hij zou niet genoeg eiwitten of vet in de melk gehad hebben waardoor deze niet goed opschuimde. Het mislukte drankje gaf hij nadien aan een klant, waarop hij zei ‘sorry, het is een flat white’.

We zullen nooit zeker zijn van de precieze oorsprong van de flat white, maar waar we wel zeker van kunnen zijn is dat het een heerlijk drankje is!

Wat is een cappuccino?

Een cappuccino staat bekend als een Italiaanse koffie die vrijwel alleen in de ochtend gedronken wordt. De manier waarop we deze drank drinken is de laatste 10 jaar geëvolueerd. Het is gegaan van heel luchtig melkschuim met grote bellen en cacaopoeder als afwerking, naar de klassieke verhoudingen met microschuim. Cacaopoeder is ondertussen volstrekt overbodig geworden, want de barista beheerst nu de juiste technieken om heerlijke espresso te zetten en melk op te schuimen. Hiernaast zorgt cacaopoeder er ook gewoon voor dat je melkschuim snel zal instorten. Een cappuccino heeft dus een mooie schuimlaag bovenop de mooie cremalaag van de espresso.

Kom in deze blog te weten hoe je juist een cappuccino zet en kom meteen ook te weten wat het verschil is met een latte macchiato.

Mister Barish cappuccino

Wat is het verschil tussen een cappuccino en flat white?

Een flat white en een cappuccino lijken enorm hard op elkaar. Het verschil zit vooral in de melk. Een flat white wordt doorgaans met minder melkschuim gezet. Bij een cappuccino wordt er meer melkschuim gebruikt en ligt deze normaal gezien mooi op de crema van je espresso, maar tegenwoordig wordt ook bij een cappuccino latte art gemaakt met het melkschuim.

Bij een flat white kan je je dus verwachten aan espresso met latte art of gewoon een bruine schuimlaag. De melk wordt dan gewoon met je espresso gemengd. Bij een cappuccino kan je je verwachten aan espresso met een mooie consistente schuimlaag of met latte art.

De RAW blend van Mister Barish is ideaal voor een flat white of cappuccino.

Wil je meer weten? Stel hieronder je vraag of neem eens een kijkje in onze koffie kennisbank, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .