Bosch VeroCafe: een stevige volautomaat voor eenvoudige koffie
15 oktober 2019 
10 min. leestijd

Bosch VeroCafe: een stevige volautomaat voor eenvoudige koffie

Een volautomaat moet lekkere koffie zetten en eenvoudig in gebruik zijn. Dat zijn dan ook de hoofdkenmerken van de Bosch VeroCafe TES50129RW. Daarnaast kun je melk opschuimen met het pijpje, maar veel meer heeft deze machine niet in petto. Is dit erg? Niet echt. Dit instapmodel volautomaat is namelijk uitstekend geschikt voor mensen die een eenvoudige espresso-machine zoeken. In deze blog leggen we precies uit wat de machine kan, zodat jij kunt bepalen of de Bosch VeroCafe wat voor jou is.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Bosch VeroCafe koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Bosch koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Bosch VeroCafe koffiemachine

Een simpele machine voor simpele eisen, dat is de machine in het kort. Het is een mooie machine om te zien, het is eenvoudig in gebruik en je kunt de koffie aanpassen aan jouw wensen, in temperatuur en sterkte. Wat bijzonder is aan de machine zijn de keramische maalschijven en de intelligent heater, waar we je later meer over zullen vertellen. Onder de tussenkopjes zullen we uitgebreid de verschillende specificaties gebruiken.

Bosch Verocafe koffiemachine

Het uiterlijk

Het uiterlijk van de machine is eenvoudig, zwart met zilveren details. De behuizing is grotendeels gemaakt van kunststof, maar doordat het glanst ziet het er niet goedkoop uit. Hou er echter rekening mee dat dit wel sneller lelijk wordt dan een RVS machine, maar die kun je in deze prijsklasse dan ook niet vinden. Er zitten een aantal knopjes op de machine met in het wit een icoontje, zodat je precies weet waar de (draai)knoppen voor dienen.

De machine is 38,5 centimeter hoog, 28 centimeter breed en 47,9 centimeter diep. Vrij diep voor een eenvoudige volautomaat, maar verder niet heel groot. Het waterreservoir zit aan de linkerkant van de machine en je moet hem lichtjes omhoog doen. Hou er dus rekening mee dat je de volautomaat niet met de linkerkant tegen de muur zet en ook in de hoogte wat ruimte overhoudt.

De koffie-uitloop kun je in hoogte verstellen. Hierdoor wordt de koffieautomaat minder snel vies én krijg je lekkerdere koffie. Als je de uitloop niet goed instelt komt er te veel lucht in de cremalaag in de vorm van luchtbelletjes. Dit geeft dit laagje een zwakkere smaak, in plaats van een heerlijk volle en romige smaak. Vooral bij espresso is dit van groot belang.

Bediening

Wat belangrijk is aan een koffiemachine, is dat je niet eerst de gehele handleiding hoeft te lezen voordat je een kopje koffie kunt zetten. Vooral als de machine door meerdere mensen wordt gebruikt, zoals op een kantoor, wil je in één oogopslag kunnen zien wat de machine kan. Daar heeft Bosch met VeroCafe voor gezorgd, want je ziet direct wat de functies zijn van de verschillende knoppen.

Zo kun je met één draaiknop bepalen of je een kleine espresso of een grote kop koffie wilt zetten, en alles daartussenin, of juist twee kleine espresso’s of twee grote koppen koffie. De grootte van de koffie is in te stellen op vier verschillende standen. De andere draaiknop is voor de sterkte van de koffie. Dan heb je nog een knopje voor gebruik van het stoompijpje en dan heb je eigenlijk alles wel. Je drukt vervolgens op de knop en je kopje wordt gezet.

Het zetten van melkspecialiteiten is helaas wel vrij lastig, omdat je zelf met het stoompijpje aan de slag moet. Zoals je misschien wel weet krijgen barista’s hier hele cursussen voor, dus het vergt wel even wat oefening. Wij raden aan om vooral filmpjes op YouTube te kijken om dit onder de knie te krijgen. Als je hier geen zin in hebt maar wel graag cappuccino’s en andere koffiedranken met melk drinkt, kun je beter naar een andere machine kijken.

De binnenkant van de machine

Het belangrijkste aan een espresso-automaat zit natuurlijk aan de binnenkant van de machine: de zetgroep, koffiemolen en verwarmingselementen. De maalschijven van de koffiemolen zijn gemaakt van keramiek, dit is een glassoort dat niet warm wordt. Dat is handig als je veel kopjes koffie zet, want bijvoorbeeld metalen maalschijven zullen dan warm worden. Hierdoor kunnen de koffiebonen verbranden en een bittere smaak krijgen, wat zonde is van de mooie bonen. Een keramische koffiemolen wordt dus niet warm. Als nadeel heeft dit wel dat het eerder zal slijten dan metalen maalschijven, maar dan praat je over meerdere jaren gebruik en je kunt de maalschijven vervangen. De maalgraad van de koffiemolen is eenvoudig aan te passen, als je de koffie niet lekker vindt kun je hier dus mee spelen.

Het verwarmingselement is voorzien van een intelligent heater. Hierdoor hoef je niet lang te wachten tot het water warm is, en blijft het water tijdens het gehele zetproces op één temperatuur. Hierdoor krijg je een lekkerder bakje koffie.

De zetgroep is eenvoudig uit te nemen, hierdoor kun je deze goed schoonhouden. Het beste haal je de zetgroep elke week uit de machine en hou je deze dan even onder lauwwarm water. Door de zetgroep goed af te spoelen blijft de machine lekker fris. Laat het na afloop wel even een nachtje drogen op een theedoek, zo voorkom je schimmelvorming.

Als je twee kopjes koffie tegelijkertijd zet, wordt de koffie twee keer gemalen en gezet. Als dit namelijk in één keer gebeurt, wordt de koffie wat bitter en is er niet genoeg extractie uit de koffiebonen.

Melkspecialiteiten

Deze volautomaat is handig als je niet dagelijks cappuccino’s en latte’s wilt maken, maar wel af en toe. Als je dit vaak doet is het namelijk wel handig als het zetproces automatisch gaat, maar bij de Bosch VeroCafe moet je dit met het stoompijpje doen. Dit vergt wat oefening en eerlijk gezegd ligt de kwaliteit van de opgeschuimde melk vooral aan degene die het maakt, en niet aan de machine zelf. Het leuke van dit stoompijpje is wel dat je de melk in een aparte melkbeker kunt opschuimen en zo mooie latte art kunt maken.

Bonenreservoir

Het koffiebonenreservoir is lekker groot, namelijk 300 gram. Vooral voor thuisgebruik is dat vaak meer dan genoeg. Het is namelijk belangrijk dat koffiebonen niet te lang in de machine blijven liggen, omdat ze dan minder vers blijven. Het reservoir heeft namelijk wel een rubberen randje om de bonen zo lang mogelijk vers te houden, maar koffiebonen kun je gewoon het beste bewaren in een goed afgesloten donkere en luchtdichte zak. Als bonen te lang daarbuiten worden bewaard smaken ze wat muffig en verliezen ze veel aroma. Zorg er daarom voor dat het reservoir minstens één keer in de twee dagen helemaal leeg is.

Wat wij ook aanraden is het kopen van koffiebonen bij speciaalzaken. Bonen halen bij de supermarkt is lekker gemakkelijk, maar supermarktbonen zijn bij aanschaf eigenlijk al oud. Je kunt het beste naar een koffiespeciaalzaak gaan, of bijvoorbeeld je favoriete koffiezaakje dat ook bonen verkoopt. Hiervan weet je zeker dat ze vers gebrand zijn en daardoor extra lekker. Heb je geen tijd om maandelijks naar de speciaalzaak te gaan? Dan kun je ook een koffie-abonnement nemen waarbij de koffiebonen gewoon naar jouw huis worden gestuurd!

Drink je ’s avonds graag cafeïnevrije koffie omdat je anders de hele nacht wakker ligt? Dan kun je het kleine reservoir voor gemalen koffie gebruiken. Hierin past precies genoeg gemalen koffie voor één kop koffie.

Bosch Verocafe reservoir voor gemalen koffie

Watertank

De inhoud van het waterreservoir is 1,7 liter. Aan de kleine kant, vooral omdat de machine veel water gebruikt bij het doorspoelen, dat bij elke in- en uitschakeling gebeurt. Maar ook voor water geldt dat dit het beste zo vers mogelijk kan zijn, dus heel erg is het niet als je het reservoir dagelijks moet bijvullen. De watertank zit aan de linkerkant van de machine, hou hier dus rekening mee bij het bepalen waar je de volautomaat wilt plaatsen.

Het is mogelijk om een waterfilter in het reservoir te plaatsen, deze filtert het water waardoor je minder hoeft te ontkalken. Echter is het Nederlandse kraanwater zo goed dat we dit een onzinnige extra kostenpost vinden.

Onderhoud van het apparaat

Bosch zegt dat het apparaat ongeveer elke twee maanden moet worden ontkalkt, maar in werkelijkheid vraagt de machine hier wat vaker om. Dat is vervelend, want dan duurt het even voor je het apparaat weer kunt gebruiken. Wel is dit proces heel eenvoudig, je hoeft alleen even een ontkalkingstablet in het waterreservoir te gooien. Verder moet je regelmatig een grote schoonmaakbeurt houden, zodat de volautomaat weer helemaal fris is van binnen.

De lekbak is aan de kleine kant, terwijl de koffieresidubak juist aan de grote kant is. Omdat de machine zich bij elke in- en uitschakeling doorspoelt, zit deze dus snel vol. Vrij irritant, maar je kunt de lekbak eenvoudig uit het apparaat halen en legen in de gootsteen. En door het spoelen weet je zeker dat de machine altijd schoon is.

Soorten koffiedranken

Met de machine zelf kun je maar enkele soorten koffie zetten, eigenlijk alleen espresso en dat in vier verschillende groottes, waarbij de grootste dus een normale kop koffie is. Door het stoompijpje te gebruiken kun je eigenlijk alle soorten koffie zetten, zoals cappuccino, flat white, latte macchiato en latte. Hierbij moet je wel precies weten hoe je de melk moet opschuimen, dus dat moet je even leren. Als je ‘gewoon’ koffie met opgeschuimde melk wilt kan dat natuurlijk ook.

Wat je ook kunt doen is melk opwarmen voor chocolademelk. En doordat de stoompijp ook te gebruiken is als heetwateruitloop kun je hier lekker thee mee zetten. Deze functie is ook ideaal voor het voorverwarmen van kopjes.

Bosch Verocafe koffiemachine

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Zet snel koffie
Plus review koffiemachine Lekkere koffie
Plus review koffiemachine Leuk instapmodel
Plus review koffiemachine Mooi design
Plus review koffiemachine Keramische maalschijven die niet heet worden
Plus review koffiemachine Stoompijpje voor melkspecialiteiten

Minus review koffiemachine Melkspecialiteiten zijn lastig te zetten
Minus review koffiemachine Kunststof behuizing
Minus review koffiemachine Eerste kopje koffie is helaas niet zo heet
Minus review koffiemachine Lekbak is snel vol
Minus review koffiemachine Regelmatig ontkalken

De prijs van de Bosch VeroCafe

De prijs van deze machine is ongeveer 350 euro. Niet heel goedkoop, maar ook zeker niet duur. Eigenlijk een prima prijs voor wat je krijgt, want de machine zet lekkere koffie en is eenvoudig in gebruik. Het stoompijpje dat erop zit is leuk, maar als je echt eenvoudig melkspecialiteiten wilt zetten zul je wat meer geld moeten uitgeven. Het is een goede machine voor mensen die voor het eerst een volautomaat kopen, want hij gaat wat jaartjes mee en is niet al te duur. Echter kun je voor deze prijs geen technologisch hoogstandje verwachten, en dat is de Bosch VeroCafe dan ook niet.

Wat is de mening van Mister Barish?

We zullen meteen toegeven dat we best wel een beetje koffiesnobs zijn en deze machine is nou eenmaal niet fantastisch. We zouden het apparaat cadeau geven aan iemand die een gemiddelde koffieliefhebber is, maar niet voor onszelf kopen. Het is namelijk een prima instapmodel volautomaat dat ook best goede koffie zit, maar wij willen graag wat meer met de instellingen knoeien. En we hebben ook liever een automatische opschuimer, natuurlijk.

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, met stoompijpje
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,7 liter
Inhoud bonenreservoir: 300 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Nee
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 38,5 centimeter
Breedte: 28 centimeter
Diepte: 47,9 centimeter
Gewicht: 9,24 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Intelligent heater
Kleur: Zwart

Energie
Vermogen: 1600 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Bosch koffiemachines in het assortiment

Bosch volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende uitvoeringen. Voor elke wens of budget een oplossing!

Heb je een vraag over Bosch koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .