De'Longhi PrimaDonna volautomaten zijn een prachtige lijn koffiemachines
06 juli 2019 
10 min. leestijd

De'Longhi PrimaDonna volautomaten zijn een prachtige lijn koffiemachines

Als je op zoek bent naar een semi-professionele koffiemachine voor thuisgebruik die heerlijke koffie zet is de De’Longhi PrimaDonna lijn misschien wel wat voor jou. Deze lijn bestaat uit verschillende koffieautomaten van topkwaliteit. In dit artikel zullen we de onderlinge verschillen uitleggen zodat jij precies kunt uitzoeken welke machine goed bij jou past.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken De’Longhi PrimaDonna koffiemachines
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere De’Longhi koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze De’Longhi koffiemachines

De PrimaDonna volautomaten hebben allerlei handige snufjes die we in dit artikel zullen bespreken. Omdat de PrimaDonna XS iets anders is dan de andere automaten staat deze onderaan de kenmerken apart beschreven. De PrimaDonna koffiemachines zijn heel eenvoudig in gebruik en kunnen met één druk op de knop een heerlijk kopje koffie zetten. Het bijzondere aan de machines is de dubbelwandige melkkan, deze plaats je op de machine en is er ook eenvoudig af te halen om terug in de koelkast te plaatsen. Ook kun je het stoompijpje gebruiken om melk op te schuimen.

Design
De’Longhi apparaten staan er niet alleen om bekend uitstekende koffiezetapparaten te zijn, ze zien er ook nog eens prachtig uit. Het Italiaanse merk geeft veel om de vormgeving van de apparatuur, en ook in de PrimaDonna lijn zie je dat terug. De machines zijn gemaakt van RVS, sommige apparaten van geborsteld RVS waardoor je een mat effect krijgt. De details zijn gemaakt van chroom. Het zijn stuk voor stuk strakke, stijlvolle apparaten die prachtig staan in iedere keuken.

Bovenop de machines zit een actieve warmhoudplaat waardoor je de kopjes kunt voorverwarmen. Deze plaat is echt flink heet, zo kun je ook voor korte tijd de gezette kopjes koffie warm houden. De PrimaDonna XS heeft geen warmhoudplaat.

De'Longhi PrimaDonna koffiemachine

Eenvoudige bediening

Het bedienen van de PrimaDonna volautomaten is zeer eenvoudig. Met één druk op de knop zet je een aantal favoriete dranken. Als je de standaardinstellingen graag iets aanpast kun je gebruikersprofielen aanmaken. Je kunt maximaal zes gebruikersprofielen instellen en in elk profiel kun je van alle dranken je eigen versie maken. Als je dan op de knop van jouw gewenste drankje drukt komt het er precies uit zoals jij wilt. Voor de specialere koffiedranken duik je even in het menu, maar ook dat is zo gepiept.

De PrimaDonna Elite heeft een touchscreen, de rest heeft een display met aparte knoppen. Dit is zeer eenvoudig te bedienen en afhankelijk van de machine staan de koffiedrankjes met pictogram in beeld.

Geen zin om van de bank te komen? Dat hoeft ook helemaal niet! De’Longhi heeft namelijk een app ontwikkeld waarmee je de koffiezetapparaten kunt bedienen met jouw telefoon. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is de app en een telefoon met Bluetooth. In de app kun je ook eenvoudig de gebruikersprofielen aanpassen. Ideaal dus! Let op: de PrimaDonna XS is niet met de app te bedienen.

Als je ’s ochtends vroeg graag zo snel mogelijk je kopje koffie wilt hebben kun je kiezen voor automatische inschakeling. Hierbij gaat de koffiemachine op een bepaald tijdstip vanzelf aan, zodat deze klaar voor gebruik is wanneer jij dat wilt. Ook kun je de machine automatisch uit laten schakelen, ideaal als je dat nog wel eens wilt vergeten.

Zetgroep en koffiemolen

De zetgroep en koffiemolen zijn het hart van de machine en deze zullen bepalen of de koffie lekker is of niet. Gelukkig besteedt De’Longhi veel aandacht aan deze componenten, waardoor de machines keer op keer een heerlijk resultaat leveren. Zo zijn de PrimaDonna machines voorzien van conische metalen maalschijven. Metalen maalschijven kunnen heet worden en zo de koffiebonen verbranden, maar door de conische vorm is dit juist geen probleem. De maalgraad is in te stellen op dertien verschillende standen.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

De koffie uitloop is in hoogte verstelbaar

Veel mensen zien het als een vanzelfsprekendheid dat de koffieuitloop in hoogte verstelbaar is, maar het is ook van groot bij belang. Niet alleen blijft de machine zo vrij van terugspetterende koffie, ook zal de koffie beter smaken. Als de uitloop te ver van de beker staat zullen er te veel luchtbelletjes in de cremalaag ontstaan, waardoor deze zwakker zal smaken. Verstel daarom bij iedere zetbeurt de uitloop naar de juiste hoogte. De maximale hoogte van de uitloop bij de verschillende machines is ongeveer 14 centimeter.

Koffie met melk

De PrimaDonna machines zijn een perfecte uitkomst voor mensen die van melkspecialiteiten houden. In een handomdraai zet je heerlijke cappuccino‘s, lattes en flat whites. De melkunit is dubbelwandig, waardoor de melk langer vers blijft. Het is echter wel van belang dat je deze niet de hele dag buiten de koelkast houdt, want dat is slecht voor de kwaliteit van de melk én het is moeilijker om lekkere melkschuim te maken met warme melk.

Wat onhandig is aan de melkunit is dat je telkens de knop moet omdraaien om te bepalen of je veel, medium of geen schuim wilt. Dit moet je dus voor elk ander drankje doen. Een kleine moeite, maar er zijn machines die dit zelf automatisch doen.

Om een perfecte melkschuim te creëren heeft De’Longhi het LatteCrema systeem ontwikkeld. Het melkschuim is dik, romig en houdt het lang vol. Daarnaast krijg je perfecte laagjes warme melk, melkschuim en espresso, zodat het er ook nog eens mooi uit ziet.

Het bijzondere aan de PrimaDonna Elite is dat deze een apart reservoir heeft waarmee je chocolademelk kunt maken. Dit doe je door middel van het toevoegen van melk en cacao of een blokje chocolade. De melk wordt warm en gemengd met de chocolade. De andere machines kunnen dit niet.

Koffiebonenreservoir

De koffiebonenreservoirs van de grotere machines hebben een inhoud tussen de 360 en 400 gram, terwijl die van de kleinere S EVO en XS respectievelijk 250 en 170 gram zijn. De reservoirs zijn voorzien van een deksel met rubberen rand, waardoor de bonen langer vers blijven én het geluid van de koffiemolen geïsoleerd wordt.

Wij raden aan om niet te veel bonen te gebruiken. Als je een reservoir van 400 gram helemaal vol stopt, maar er vervolgens een week over doet om deze leeg te maken, zijn je bonen oud en zal de koffie aan het eind van de week niet meer zo lekker zijn als aan het begin. Het allerbeste kun je elke dag de bonen verversen, maar om de dag is ook prima. Daarnaast is het zonde om in zo’n mooie machine als een De’Longhi PrimaDonna simpele supermarktbonen te gebruiken. Neem de extra moeite om naar een koffiespeciaalzaak te gaan, zodat je zeker weet dat je goed geadviseerd wordt en naar huis gaat met heerlijke koffie.

Voor mensen die graag decaf drinken of af en toe graag een kopje Douwe Egberts willen, zit er een apart reservoir in voor gemalen koffie. Hier past precies één schepje koffie in en is dus ook echt geschikt voor één kopje koffie.

Waterreservoir

De grotere machines hebben een waterreservoir met een inhoud van ongeveer 2 liter. Aan de grote kant, dus ideaal als je de machine veel gebruikt. Het mooie van de watertank is dat deze af te nemen is aan de voorkant, zodat je niet boven het apparaat hoeft te vullen waardoor je de machine onder lagere keukenkastjes kunt zetten. Let er wel op dat de bonen nog wel aan de bovenkant worden bijgevuld, maar hier heb je minder ruimte voor nodig.

De PrimaDonna XS heeft een inhoud van 1,3 liter, best groot voor zo’n klein apparaat. Bij dit apparaat zit het reservoir wel aan de achterkant, waardoor deze niet altijd geschikt is om onder keukenkastjes te plaatsen.

Ook voor water geldt dat oud water niet lekker smaakt in koffie. Daarom raden wij aan om de watertank minstens elke dag te legen en weer bij te vullen, het beste doe je dit bij het eerste kopje koffie van de dag.

Onderhoud en ontkalken

De zetgroep van de De’Longhi machines is uitneembaar, waardoor je deze gemakkelijk even kunt schoonspoelen. Idealiter doe je dit wekelijks. Laat de zetgroep na het uitspoelen even goed drogen, voordat je deze terug plaatst. De rest van het onderhoud is ook zeer eenvoudig.

Als je de waterhardheid van tevoren instelt weet de machine precies wanneer het tijd is voor een ontkalkingsbeurt. Hierbij hoef je alleen een ontkalkingstablet in het waterreservoir te doen, de rest gaat vanzelf. Hetzelfde geldt voor de algehele reinigingsbeurt.

De machine vraagt na elk drankje met melk om even de melkopschuimer schoon te spoelen. Dit doet de machine geheel zelf, ideaal dus. Het water kun je gewoon laten lopen in de opvangbak. De machine spoelt zichzelf geheel elke keer dat deze wordt in- en uitgeschakeld. Zo blijft het langer fris.

Een veelgehoorde klacht over de machines is dat het lekbakje snel vol zit met koffiedik. Dit is na 14 kopjes, dit geeft de machine zelf aan. Gelukkig is de lekbak eenvoudig uit te nemen en om te spoelen. Er zit een vlotter in waardoor je kunt zien of de opvangbak van het water vol zit.

Energiezuinige koffiemachine

De machines zijn voorzien van een modus waarbij je energie bespaart. Hierdoor gaan de processen iets langzamer, maar verbruik je ook minder energie. Hierdoor zijn de koffiezetapparaten lekker energiezuinig!

PrimaDonna XS

De PrimaDonna XS is een geval apart, daarom bespreken we deze hier even kort. De machine is een stuk kleiner dan de andere machines, en is lekker smal en compact. Hierdoor is deze ook uitstekend geschikt voor gebruik in kleinere keukens. Het waterreservoir van de XS zit aan de achterkant en je kunt niet gebruik maken van de app. Er zit één gebruikersprofiel op waarin je je eigen drankjes kunt samenstellen. Ook zijn er iets minder opties voor verschillende dranken, maar omdat je zelf melk kunt opschuimen is dit niet per se een probleem. Het bonenreservoir heeft een inhoud van 170 gram en in de watertank past 1,3 liter water.

De'Longhi PrimaDonna koffiemachine

Koffiedranken

Zoals gezegd is het heel gemakkelijk om talloze verschillende koffiedranken te zetten. Denk aan espresso, gewone koffie, cappuccino en latte. Maar ook bijvoorbeeld een flat white is geen probleem. En heb je een keer behoefte aan decaf filterkoffie? Ook dat kan met deze machines.

Het is mogelijk om met alle machines chocolademelk te maken, simpelweg door melk te vervangen en hier cacaopoeder aan toe te voegen. Maar de PrimaDonna Elite heeft zelfs een apart reservoirtje om dit in te maken. Ideaal voor de chocoaldemelkliefhebbers.

Het stoompijpje maakt een extra waterkoker overbodig, omdat deze ook te gebruiken is als heetwateruitloop. Zo maak je in een handomdraai thee of soep. Sommige van de machines hebben zelfs speciale temperatuurinstellingen voor de verschillende soorten thee.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Topmachine voor thuisgebruik
Plus review koffiemachine Heerlijke koffie
Plus review koffiemachine Professioneel uiterlijk
Plus review koffiemachine Dubbelwandige melkunit eenvoudig af te nemen en te koelen
Plus review koffiemachine Heel eenvoudig in gebruik

Minus review koffiemachine Lekbakje zit snel vol (14 kopjes)
Minus review koffiemachine Melksysteem werkt lichtelijk onhandig

Prijs

De prijs van de PrimaDonna lijn ligt tussen de 1.050 en 1.700 euro, al zijn de machines regelmatig in de aanbieding. Voor wat je krijgt is dit een uitstekende prijs. De machines zijn stevig en zullen jarenlang meegaan. Van De’Longhi krijg je de eerste drie jaar garantie én service aan huis.

Wat is de mening van Mister Barish?

Wij zijn enthousiast over deze machines! Het zijn stuk voor stuk topapparaten die heerlijke koffie kunnen zetten. Wij vinden de toevoeging van het chocolademelkmakertje van de Elite wat overbodig, dus zullen niet snel voor die kiezen. Wij willen gewoon écht goede koffie, en daar zorgt De’Longhi wel voor met de apparaten van de PrimaDonna lijn. Het apparaat is misschien too much voor iemand die ‘gewoon een bakkie pleur’ wil, maar we vermoeden dat die niet op deze website komen om een koffieapparaat uit te kiezen.

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 2 liter (XS: 1,3 liter)
Inhoud bonenreservoir: 360-400 gram (XS: 170 gram, S EVO: 250 gram)
Pompdruk: 19 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met draaiknop en knopjes (Elite: touch screen)
Gebruikersprofielen: Ja, 1 tot 6
Smartphone app: Ja, behalve PrimaDonna XS
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met conische metalen maalschijven
Kopjes warmhoudplaat: Ja, behalve PrimaDonna XS
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Materiaal behuizing: RVS met chroom accenten

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere De’Longhi koffiemachines in het assortiment

Heb je een vraag over De’Longhi koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .