Sage Barista Express

INSTELLEN VAN JE
SAGE BARISTA TOUCH IMPRESS

BEAN TO CUP ESPRESSO MACHINE

DE SNELSTE WEG NAAR ONTZETTEND LEKKERE KOFFIE ZETTEN MET JE SAGE

Sage Barista Express

INSTELLEN VAN JE
SAGE BARISTA TOUCH IMPRESS

BEAN TO CUP ESPRESSO MACHINE

DE SNELSTE WEG NAAR ONTZETTEND LEKKERE KOFFIE ZETTEN MET JE SAGE

Sage Barista Touch Impress bean to cup espresso machine

Je hebt net een Sage Barista Touch Impress gekocht met heerlijk verse koffiebonen, het lukt je alleen niet goed om heerlijke koffie te zetten? De eerste keer kan dit inderdaad wat moeilijker zijn en heel wat tijd in beslag nemen. Je zal iets meer kennis nodig hebben dan bij het instellen van een volautomaat, maar wij helpen je graag je barista skills te upgraden! We maken het je zo makkelijk mogelijk.

De ideale instellingen van je Sage Barista Touch Impress per Mister Barish blend

Ons doel bij Mister Barish is natuurlijk dat je de allerbeste koffie drinkt. Daarom delen onze barista's hieronder hun instellingen per blend. Stap per stap wordt uitgelegd hoe je de beste espresso zet met je Sage Barista Touch Impress. Uiteraard kunnen smaken verschillen. Zit het voor jou dus nog niet helemaal goed? Lees dan zeker verder om te weten te komen wat je nog allemaal kan doen om toch tot die perfecte espresso te komen.

Belangrijk weetje
De Sage Barista Touch Impress is een espressomachine. Daarom is de eerste stap om de Espresso goed in te stellen. Wil je een koffie of een lungo dan kan je dat het beste doen door een americano of long black te maken. Dit doe je door water rechtstreeks aan je espresso toe te voegen. Lees hier alle details over het zetten van een normale koffie met je Sage Barista Touch Impress.



LET OP! De instellingen hieronder zijn geen exacte wetenschap.
Wat we geven is een richtpunt, een richtlijn. Elke machine is anders, dit komt o.a. omdat je de maalgraad op 2 punten kan wijzigen. Aan de linkerkant en onder het koffiebonenreservoir bij de de "burr". De burr pas je enkel aan als je er links met de knop niet uitkomt. Dus als je bijvoorbeeld op 1 bent en je moet nog fijner, dan pas je de burr aan.

Raw Mister Barish koffiebonen

RAW

Impress: hoeveelheid koffie bepaald door dosering en tamping
Dubbele filterdrager (NIET de dual wall)

36ml geëxtraheerd 

Met een doorlooptijd van 25 tot 30 seconden

Pure Mister Barish koffiebonen

PURE

Impress: hoeveelheid koffie bepaald door dosering en tamping
Dubbele filterdrager (NIET de dual wall)

36ml geëxtraheerd 

Met een doorlooptijd van 25 tot 30 seconden

Easy Mister Barish koffiebonen

EASY

Impress: hoeveelheid koffie bepaald door dosering en tamping
Dubbele filterdrager (NIET de dual wall)

20 tot 21ml geëxtraheerd 

Met een doorlooptijd van 30 seconden

Mister Barish koffiebonen WILD

WILD

Impress: hoeveelheid koffie bepaald door dosering en tamping
Dubbele filterdrager (NIET de dual wall)

34 ml geëxtraheerd 

Met een doorlooptijd van 28 seconden

Extra tips

1. Zorg ervoor dat het koffiebonenreservoir altijd meer dan half gevuld is. Want anders is er minder druk op de maalschijven en wijzigt de maalgraad.

2. De bonen kunnen best op kamertemperatuur zijn. Koudere of warmere bonen geven een andere maalgraad.

3. Zorg ervoor dat de zetgroep warm is. Deze is bij het opstarten nog koud maar door een espresso te zetten zonder koffie, wordt deze snel warm.


4. Begin sowieso met de dubbele filterdrager. Dit is veel makkelijker. De enkele is eventueel voor later, bij de enkele krijgt de koffie onderaan de filter veel meer extractie dan aan de zijkanten. Bij de dubbele filterdrager is dat veel gelijkmatiger. Het is niet helemaal single en dubbel want single is ongeveer 12 gram koffie en dubbel is ongeveer 18 gram koffie.

5. Gebruik niet de dual wall bij Mister Barish koffiebonen.

Sage Barista Touch Impress instellen

Hoe de lekkerste espresso zetten met je Sage Barista Toouch Impress?

1

1. Koffiebonen reservoir

Vul je koffiebonen reservoir met de bonen waar je mee wilt beginnen. Maak en maal het reservoir helemaal leeg indien je van bonen wilt wisselen.  
2

Start maalgraad instelling per Mister Barish  blend

2a.Eerste ingebruikname of nieuwe koffiebonen
Start met de standaard of huidige maalgraad. Hieronder lees je een indicatie van de mogelijke maalgraad per Mister Barish blend maar het is geen exacte wetenschap. Het kan je een jump start geven want o.a. de luchtvochtigheid kan de maalgraad beïnvloeden. Je kan met de suggesties per blend starten of je kan beginnen met de huidige / standaard maalgraad.


In de volgende stappen leggen stap voor stap uit, hoe je de juiste maalgraad gaat bepalen.
Ga nu naar Stap 3: Malen, tampen en doseren

Suggesties per Mister Barish blend

GOLD: maalgraad 2
RAW: maalgraad 2
PURE: maalgraad 3
EASY: maalgraad 4
WILD: maalgraad 9

2.b. De maalgraad aanpassen
Belangrijk is dus dat je  de maalgraad aanpast door TIJDENS HET MALEN de maalgraad te verzetten naar de gewenste stand. Deze eerste maling gooi je weg. Deze tussenmaling bevat verschillende grootte  koffiegruis. Je zal hiermee geen lekker kopje zetten en je leert niets. Water zoekt namelijk altijd de snelste weg.

Maalgraad verfijnen = lager cijfer
Dit doe je als het water te snel doorheen de koffie loopt of wanner de druk te laag is. Wanneer de rode pijl onder de 2 ss'en van espresso blijft.

Maalgraad grover = hoger cijfer
Dit doe je als het water te traag doorheen de koffie loopt of wanner de druk te hoog is. Wanneer de rode pijl boven de 2 ss'en van espresso blijft.

Na de tussenmaling om de maalgraad aan te passen, ga je naar stap 3c.

3

3. Malen, tampen en doseren 

De Sage Barista Touch Impress maakt het je makkelijk om de juiste hoeveelheid koffie te bepalen en de koffie wordt altijd aangedrukt met de juiste druk. 

Eerste ingebruikname
Je gaat als eerste de espresso instellen, ga in het menu naar espresso. Espresso vormt de basis voor alle andere koffiespecialiteiten.
Volg de instructies op het scherm samen met de volgende stappen:

3a. Plaats de dubbele filter in de filterdrager. Voor Mister Barish koffiebonen is de dual wall niet nodig en wordt zelfs afgeraden.
3b. Plaats de filterdrager in de houder onder de koffiemolen
3c. Druk op de linker foto met de filterdrager
De koffiebonen worden gemalen. Als de koffiemolen stopt ga dan naar de volgende stap.

3d. De koffie aandrukken door de hendel naar beneden te brengen.
De gemalen koffie wordt met 10kg druk aangedrukt.

3e. De koffiemachine geeft dan aan wat je moet doen:
Er zijn 3 mogelijkheden:

Mogelijkheid 1: Groen streepje en een groen vinkje = juiste hoeveelheid koffie
   -> Ga naar stap 3f.

Mogelijkheid 2:  1 of meerdere streepjes onder de middelste streep = te weinig koffie
    De machine geeft de melding "Beetje meer"
   -> Ga opnieuw naar stap 3c.

Mogelijkheid 3: 1 of meerdere streepjes boven de middelste streep = te veel koffie
   De machine geeft de melding "Trimmen"
   -> Neem filterdrager uit de houder, neem de razor tool en trim of schraap het te veel aan koffie uit de filterdrager.
   -> Ga vervolgens naar stap 3f.

3f. Tamp een 2de keer, nogmaals de hendel naar beneden brengen.


Niet de eerste keer dat je de Sage Barista Touch Impress gebruikt?
De dosering wordt automatisch berekend op basis van de laatste maling, zodat deze altijd klaar is voor het volgende gebruik. Maar het is geen constante want de variabelen zoals de luchtvochtigheid, de koffiebonen, ... kunnen wijzigen. Daarom zal je af en toe de instelling moeten aanpassen.
Als je een groen streepje krijgt na het doseren en tampen, ga dan naar stap 4.
Als de streep niet groen is, ga dan naar 3e.

4

4. Filterdrager verplaatsen

Haal de filterdrager uit de houder. Vooraleer je deze in de zetgroep plaats, maak je eerste de randen met je vingers schoon. Zo voorkom je dat er koffieresten tussen de randen van de zetgroep komen. Plaats vervolgens de filterdrager in de zetgroep en draai deze vast.
5

5. Extractie

Na het tampen plaats je de filterdrager in je espresso machine. Als je de dubbele filterdrager hebt gebruikt, controleer dan op het scherm dat ook het dubbele kopje is geselecteerd. Dit zal standaard zo zijn. Het advies is geen aanpassingen in deze fase te doen, je maakt het jezelf zo veel makkelijker. Druk nu op het espresso glaasje in het midden van het scherm. Vervolgens start de voorinfusie, dit is voor het wellen van de koffie, voor het activeren van de aroma's. De druk wordt nu verder opgebouwd.

De espresso begint te lopen en je krijgt onmiddellijk een indicatie over het zetproces, over de juistheid van de maalgraad. De seconden lopen op en op een bepaald moment is de espresso gezet.

Let nu goed op want de Sage Barista Touch Impress geeft je nu feedback over het verloop
Mogelijkheid 1: groen vinkje
Het water zal rustig stroperig, opbouwend naar lichter doorheen de koffie lopen. Dan zal de maalgraad goed of bijna goed zijn.
Ga nu naar stap 6: proeven en personaliseren

Mogelijkheid 2: de espresso is te snel gelopen, zet de maalgraad fijner

Je zal ook tijdens het zetproces gezien hebben dat het water te snel doorheen de koffie is gelopen. De maalgraad is te grof. Je moet de maalgraad aanpassen: fijner instellen.
Ga naar stap 2b

Mogelijkheid 3: de espresso is te traag gelopen, zet de maalgraad grover
Je zal ook tijdens het zetproces gezien hebben dat het water te traag doorheen de koffie is gelopen. De maalgraad is te grof. Je moet de maalgraad aanpassen: grover instellen.
Ga naar stap 2b


Mogelijke extra checks:
- De totale extractie tijd is ongeveer tussen de 25 en 30 seconden. Je zou dit nog kunnen meten.
- Je verdubbelt het aantal gram gemalen koffie naar de hoeveelheid ml espresso in je kopje. Dus bij 18 gram gemalen koffie is ongeveer het doel 36ml espresso

Tip en advies
Ons advies is om eerst met de standaard waarden / fabrieksinstellingen te werken. We bedoelen hiermee de standaard combinatie extractietijd / hoeveelheid water die ingesteld staat achter de knoppen met 1 of 2 kopjes. Je kan deze instelling aanpassen. Als je dit in het verleden hebt gedaan dan adviseren we om dit opnieuw naar de fabrieksinstelling te zetten. 

6. Proeven en personaliseren

Ga nu proeven want zelfs als de rode pijl perfect tussen de 2 ss'en komt dan kan het zijn dat voor jouw de smaak nog beter is als de maalgraad 1 tandje fijner of grover wordt ingesteld. Lees hiervoor alles tips bij 'personaliseren'

Personaliseren

Heb je onze richtlijnen gevolgd om tot de beste espresso te komen, maar vind je dat de smaak nog niet helemaal goed zit? Hieronder leggen we je uit wat je kan aanpassen om je espresso nog meer te personaliseren wanneer deze bijvoorbeeld te bitter, te zuur of te sterk smaakt. 

Waar zijn we naar op zoek?

Wat willen we zien, wat willen we proeven?

      • Was het een mooie constante straal? Doet de machine er tussen de 25 en 30 seconden over om een espresso te zetten?
        Is de smaak in balans? Perfect! Niets meer doen.
      1. Zijn het druppeltjes of komt er helemaal niets uit? Dan staat de maalgraad iets te fijn. Zet de maalgraad 1 tandje grover en probeer het opnieuw. Maar let wel: de smaak geeft uiteindelijk de doorslag, dus twijfel je tussen twee standen, laat de smaak beslissen.

      2. Is de straal een heel lange tijd zeer licht van kleur dan is de maalgraad meestal te grof.

      3. Te bitter: de koffie is uit balans en bitter overheerst. Omdat de doorlooptijd te lang is geweest, zijn er te veel stoffen door het water opgenomen. Dit wil zeggen overextractie. Zet de maalgraad één tandje grover.

      4. Te zuur: de koffie is uit balans en zuur overheerst omdat veel te weinig smaakcomponenten door het water zijn onttrokken uit de koffie. De doorlooptijd is te kort geweest. Dit wil zeggen onderextractie. Zet de maalgraad één tandje fijner.
      • Behalve de doorlooptijd herken je een geslaagde espresso ook aan een mooi goudbruin crema en een gebalanceerde smaak: zacht mondgevoel, zoete tonen van caramel en noten, niet te bitter, niet te zuur.

      Wat doen bij een rood X ?
      Pas de maalgraad aan. Doe het tandje voor tandje. Noteer wat je doet. Vergeet niet de eerste maling na het wijzigen van de maalgraad weg te gooien. Dit is namelijk een mix van 2 maalgraden. Je zal er geen goede koffie mee kunnen zetten.

      Het watervolume en koffiesterkte aanpassen

      Als barista met een bean to cup espresso machine heb je de mogelijkheid om aan veel knoppen te draaien. Naast de maalgraad kan je ook het watervolume en de koffiesterkte aanpassen. Meer of minder koffie, meer of minder water. Dat doe je bijvoorbeeld als de espresso naar jouw smaak te sterk is (dus te geconcentreerd). Pas de maalgraad dan niet verder aan, maar laat de machine meer water toevoegen of gebruik iets minder koffie!  Of probeer een cappuccino! Doe dit ook stap voor stap, pas nooit meer dan 1 variabele tegelijkertijd aan. Noteer elke stap.

Belangrijk om te onthouden

    Doorlooptijden en doseringen zijn een richtlijn en niets meer dan dat. 

    Het belangrijkste is:

    • Als de smaak goed is, is het goed! Don't overdo it.
    • Iedereen heeft een eigen voorkeur wat betreft smaak, doorlooptijd en dosering.
      Laat je vooral niet te veel wijs maken door wat je online allemaal leest en volg je smaak!

Waar moet je op letten bij het instellen van je Sage barista Touch Impress?

Er zijn 4 belangrijke zaken waar je op moet letten bij het zetten van koffie met je Sage Barista Touch Impress:
1. Het gebruik van verse koffiebonen
2. De maalgraad van je koffiebonen
3.Werk zo constant mogelijk
4. Deze stappen regelmatig herhalen
Mister Barish koffiebonen

1. Verse koffiebonen

Als je de Barista Touch Impress thuis hebt staan ken je ongetwijfeld het belang van verse koffiebonen. In elke koffieboon zitten na branding aroma’s, gassen en essentiële oliën. Deze stoffen blijven na branding slechts een beperkte periode in de boon aanwezig. Ze zijn optimaal vanaf 3 dagen na branding tot ongeveer 6 weken na branding.

De vers gemalen bonen zorgen samen met het hete water voor een rijke smaak en mooie crema op de koffie. Daarom dat koffiebonen als een versproduct moeten worden gezien met beperkte houdbaarheid. Koop dus nooit voorgemalen koffie want zodra een boon gemalen wordt blijft de gemalen koffie ongeveer 15 minuten “vers”. Daarna zijn veel van de aroma's en essentiële oliën verdwenen en is de koffie dus niet meer vers. Ruik eens meteen na het malen en 15 minuten later. Je zal verbaasd zijn. Voorgemalen koffie is dus, ondanks de beste bedoelingen van de verkoper,  per definitie altijd oud. Zelfs als deze “versgemalen” is in een winkel.

Wil je de beste koffie? Dan is het dus belangrijk dat je verse koffiebonen gebruikt. Wanneer je koffie koopt doe je dit dus best bij een echte koffiebrander en let je er op dat er een branddatum op de zak staat en er bovenaan een ventiel in zit. De branddatum laat je zien hoe vers de bonen zijn, het ventiel zorgt ervoor dat je bonen kunnen blijven ontgassen terwijl er geen lucht naar binnen kan. Bekijk zeker ook onze blog met 12 tips om je koffiebonen het best te bewaren.

2. De maalgraad

koffiemolen maalgraad te grof

Te grof

Je koffie loopt te snel door. De koffie is dan niet goed geëxtraheerd, ook herkenbaar aan de lichte kleur van de vloeistof bij de uitloop. Een andere indicatie is dat het koekje te droog is. De koffie zal zuur smaken.
koffiemolen maalgraad ideaal

Ideaal

Bij een optimale koffiemaling loopt de espresso in een stroom door. De crèmelaag heeft een hazelnootbruine kleur in een tijgerpatroon. De extractie of doorlooptijd is tussen de 25 en 30 seconden.
koffiemolen maalgraad te fijn

Te fijn

Je espresso loopt te langzaam door. Het water heeft moeite om door de stevige puck heen te komen. Het koekje is erg nat of heeft zelfs een laagje water. De espresso smaakt te bitter.
koffie tampen / aandrukken

3. Tampen / aandrukken

De Sage Barista Touch Impress gaat voor jou altijd. met 10kg druk de gemalen koffie aandrukken. Het gelijkmatig aandrukken of tampen van je koffie in de portafilter voordat je er koffie mee zet is heel erg belangrijk. Op deze manier verwijder je luchtzakken en creëer je een compacte en gelijkmatige laag koffie. Deze gelijkmatig aangestampte laag koffie moet de druk van het water weerstaan (zo'n 9 bar) voor een gelijkmatige uitloop. Het zorgt ook voor de juiste doorlooptijd en extractie.


Dat is dan ook waarom Sage bij de Barista Touch Impress een tamper heeft ingebouwd. Zo wordt je koffie altijd met dezelfde druk aangetampt en heb je telkens dezelfde heerlijke kop koffie.

maalgraad instellen koffiemolen filterdrager

4. De doorlooptijd

De maalgraad van de koffie zorgt voor de juiste doorlooptijd. Loopt de koffie te snel door, dan is deze te grof gemalen. Loopt hij te langzaam, dan is de maalgraad te fijn. 


Belangrijk is om bij het afstellen van de maler elke keer dezelfde hoeveelheid bonen te gebruiken of de hoeveelheid koffie te wijzigen. Dit om maar met 1 variabele tegelijkertijd te werken. 


We raden je aan om een weegschaal te gebruiken en elke stap te noteren in een notitieboekje.

Normale koffie zetten met je Sage Barista Touch Impress?

Voor espresso en cappuccino is de Sage Barista Touch Impress FANTASTISCH!

De koffiemachine helpt je echt om de beste espresso te zetten en die te houden door tips de geven over handige aanpassingen.

Het is een een espressomachine en die zijn bedoelt voor het maken van espresso's. Maar...


Americano

Dus als je voor een lange koffie kiest dan is het advies maak een americano, zet een espresso en voeg er water toe op de juiste temperatuur.

Dan kies je best voor de kleine hoeveelheid, dit gaat verder automatische. Dit is het makkelijkst en het best voor de kwaliteit, zo zet je met respect voor je espresso een lang koffie, een long black of americano.


Dubbel+

Wat je ook nog zou kunnen doen, is langer te laten doorlopen, dat kan je met een eenvoudige slider ook instellen. Dan stel je de espresso niet als dubbel in maar als dubbel+. Dan heb je een grotere inhoud waar je ook nog eventueel manueel een beetje water op de juiste temperatuur zou kunnen toevoegen. Let op: wnat als je langer water doorheen de koffie laat gaan, dan krijg je overextractie, je koffie zal bitterder smaken. Op een bepaald moment is de koffie "op" en worden minder lekkere smaken uit de koffie gehaald. Dit kan je vergelijken met een zakje thee dat je te lang in je water laat zitten, op een bepaald moment slaat dat ook door naar te bitter. Bij een volautomatische machine heb je die overextractie ook en daarom zie je dat je meer en meer de mogelijkheid krijgt bij ook de machine om een americano te zetten. Onze koffiesmaak is aan het ontwikkelen, we worden meer en meer bewust over de positieve smaken tot z'n recht laten komen, hoe wij als koffiebranders, een bepaalde smaak willen bereiken.


Café crema

Je zou ook een café crema kunnen maken maar dat adviseert de Sage Barista Touch om de maalgraad veel grofer in te stellen. Dat is zeker een mogelijkheid maar dit is gedoe. Want dan moet je eerst een tussenmaling* doen om te voorkomen dat je een mix van 2 maalstanden hebt. Als je dan vervolgens een espresso nodig hebt, dan moet je weer een tussenmaling doen. De maalgraad terugzetten naar fijner, naar de maalstand die je had voor de espresso. Die moet je dan wel onthouden want anders moet je op zoek naar de juiste maalgraad. Kortom dit is gedoe! Dan zijn de eerste 2 opties veel makkelijker.


*tussenmaling: als je de maalgraad wijzigt dan moet je een tussenmaling doen, je gaat malen, dan pas je de maalgraad aan, je laat die nog een heel klein beetje doormalen en dan stop je het malen. Deze gemalen koffie moet je weggooien omdat het een mix is van de meerdere maalgraden. Daar een koffie van maken, geeft je 0 feedback over het eindresultaat want water zoekt altijd de snelste weg.


Conclusie

Het is zeker mogelijk maar wees bewust over je de lange koffie maakt.

3 Mister Barish koffie blends speciaal gebrand voor je Sage Barista Touch Impress

Onze bonen zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor bean to cup devices. Ze zijn minder vettig dan supermarkt bonen wat ervoor zorgt dat er minder koffieresidu achterblijft in je machine. Hierdoor kan deze grondiger gereinigd worden en zal deze langer meegaan.

We branden de bonen wekelijks en zorgen  ervoor dat het eigen smaak- en aromakarakter van de boon optimaal geactiveerd worden. Belangrijk om te weten is ook dat ze niet alleen heerlijk zijn, ze zijn ook eerlijk. Ze worden verantwoord aangekocht bij plantages die voorzien zijn van het Rainforest Alliance keurmerk. Dit betekent dat het milieuvriendelijke producten zijn die voortkomen uit eerlijke handel. Zo kunnen we lekkere koffie drinken op een duurzame manier.

Raw Mister Barish koffiebonen

RAW

Voor een blend met body die bij de eerste aanraking zorgt voor een frisheid met een zuurtje van citrus, die notig is met een nuance van melkchocolade in de afdronk en ook nog eens een romig karakter heeft, zit je goed met onze RAW premium koffiebonen. Het zijn 80% Arabica en 20% Robusta koffiebonen afkomstig uit Java, Honduras, Brazilië, Colombia en Guatemala.

Pure Mister Barish koffiebonen

PURE

Voor een krachtige blend die tinten van pure chocolade en tonen van donker fruit bevat, die een volle body en pittige afdronk heeft en die ook nog eens plezierig afglijdt, moet je bij onze PURE premium koffiebonen zijn. Het zijn 85% Arabica en 15% Robusta koffiebonen afkomstig uit Java, Honduras, Brazilië en Colombia.

Easy Mister Barish koffiebonen

EASY

Voor een mooie frisse blend die boterachtig, bloemig, subtiel, rustig en uitgebalanceerd is, zijn onze EASY premium koffiebonen ideaal. Het zijn 100% Arabica bonen afkomstig uit Java, Honduras, brazilië, Colombia en Ethiopië.

Mister Barish koffiebonen WILD

WILD

Voor een krachtige blend met veel body, met als resultaat een bloemig fris en fruitig kopje koffie dat granig en malt geurt moet je bij onze WILD premium koffiebonen zijn. Het zijn 100% Arabica koffiebonen afkomstig uit Uganda, Congo, Djimmah en Brazilië.

Wil je nog meer weten over maalgraad?

alles over maalgraad
Mister Barish Knows
Mister Barish Knows

De koffie kennisbank

127+ kennis artikelen over koffie in ons archief.

Of lees 1 van onze honderden blogs