Ons doel bij Mister Barish is natuurlijk dat je de allerbeste koffie
drinkt. Daarom delen onze barista's hieronder hun instellingen per
blend. Stap per stap wordt uitgelegd hoe je de beste espresso zet met je
Sage Barista Touch Impress. Uiteraard kunnen smaken verschillen. Zit
het voor jou dus nog niet helemaal goed? Lees dan zeker verder om te
weten te komen wat je nog allemaal kan doen om toch tot die perfecte
espresso te komen.
Belangrijk weetje
De Sage
Barista Touch Impress is een espressomachine. Daarom is de eerste stap
om de Espresso goed in te stellen. Wil je een koffie of een lungo dan
kan je dat het beste doen door een americano of long black te maken. Dit
doe je door water rechtstreeks aan je espresso toe te voegen. Lees hier alle details over het zetten van een normale koffie met je Sage Barista Touch Impress.
LET OP! De instellingen hieronder zijn geen exacte wetenschap.
Wat
we geven is een richtpunt, een richtlijn. Elke machine is anders, dit
komt o.a. omdat je de maalgraad op 2 punten kan wijzigen. Aan de
linkerkant en onder het koffiebonenreservoir bij de de "burr". De burr
pas je enkel aan als je er links met de knop niet uitkomt. Dus als je
bijvoorbeeld op 1 bent en je moet nog fijner, dan pas je de burr aan.
Impress: hoeveelheid koffie bepaald door dosering en tamping
Dubbele filterdrager (NIET de dual wall)
36ml geëxtraheerd
Met een doorlooptijd van 25 tot 30 seconden
Impress: hoeveelheid koffie bepaald door dosering en tamping
Dubbele filterdrager (NIET de dual wall)
36ml geëxtraheerd
Met een doorlooptijd van 25 tot 30 seconden
Impress: hoeveelheid koffie bepaald door dosering en tamping
Dubbele filterdrager (NIET de dual wall)
20 tot 21ml geëxtraheerd
Met een doorlooptijd van 30 seconden
Impress: hoeveelheid koffie bepaald door dosering en tamping
Dubbele filterdrager (NIET de dual wall)
34 ml geëxtraheerd
Met een doorlooptijd van 28 seconden
1.
Zorg ervoor dat het koffiebonenreservoir altijd meer dan half gevuld
is. Want anders is er minder druk op de maalschijven en wijzigt de
maalgraad.
2. De bonen kunnen best op kamertemperatuur zijn. Koudere of warmere bonen geven een andere maalgraad.
3.
Zorg ervoor dat de zetgroep warm is. Deze is bij het opstarten nog koud
maar door een espresso te zetten zonder koffie, wordt deze snel warm.
4.
Begin sowieso met de dubbele filterdrager. Dit is veel makkelijker. De
enkele is eventueel voor later, bij de enkele krijgt de koffie onderaan
de filter veel meer extractie dan aan de zijkanten. Bij de dubbele
filterdrager is dat veel gelijkmatiger. Het is niet helemaal single en
dubbel want single is ongeveer 12 gram koffie en dubbel is ongeveer 18
gram koffie.
5. Gebruik niet de dual wall bij Mister Barish koffiebonen.
Hoe de lekkerste espresso zetten met je Sage Barista Toouch Impress?
2a.Eerste ingebruikname of nieuwe koffiebonen
Start
met de standaard of huidige maalgraad. Hieronder lees je een indicatie
van de mogelijke maalgraad per Mister Barish blend maar het is geen
exacte wetenschap. Het kan je een jump start geven want o.a. de
luchtvochtigheid kan de maalgraad beïnvloeden. Je kan met de suggesties
per blend starten of je kan beginnen met de huidige / standaard
maalgraad.
In de volgende stappen leggen stap voor stap uit, hoe je de juiste maalgraad gaat bepalen.
Ga nu naar Stap 3: Malen, tampen en doseren
Suggesties per Mister Barish blend
GOLD: maalgraad 2
RAW: maalgraad 2
PURE: maalgraad 3
EASY: maalgraad 4
WILD: maalgraad 9
2.b. De maalgraad aanpassen
Belangrijk
is dus dat je de maalgraad aanpast door TIJDENS HET MALEN de maalgraad
te verzetten naar de gewenste stand. Deze eerste maling gooi je weg.
Deze tussenmaling bevat verschillende grootte koffiegruis. Je zal
hiermee geen lekker kopje zetten en je leert niets. Water zoekt namelijk
altijd de snelste weg.
Maalgraad verfijnen = lager cijfer
Dit
doe je als het water te snel doorheen de koffie loopt of wanner de druk
te laag is. Wanneer de rode pijl onder de 2 ss'en van espresso blijft.
Maalgraad grover = hoger cijfer
Dit
doe je als het water te traag doorheen de koffie loopt of wanner de
druk te hoog is. Wanneer de rode pijl boven de 2 ss'en van espresso
blijft.
Na de tussenmaling om de maalgraad aan te passen, ga je naar stap 3c.
De Sage Barista Touch Impress maakt het je makkelijk om de juiste hoeveelheid koffie te bepalen en de koffie wordt altijd aangedrukt met de juiste druk.
Eerste ingebruikname
Je gaat
als eerste de espresso instellen, ga in het menu naar espresso. Espresso
vormt de basis voor alle andere koffiespecialiteiten.
Volg de instructies op het scherm samen met de volgende stappen:
3a.
Plaats de dubbele filter in de filterdrager. Voor Mister Barish
koffiebonen is de dual wall niet nodig en wordt zelfs afgeraden.
3b. Plaats de filterdrager in de houder onder de koffiemolen
3c. Druk op de linker foto met de filterdrager
De koffiebonen worden gemalen. Als de koffiemolen stopt ga dan naar de volgende stap.
3d. De koffie aandrukken door de hendel naar beneden te brengen.
De gemalen koffie wordt met 10kg druk aangedrukt.
3e. De koffiemachine geeft dan aan wat je moet doen:
Er zijn 3 mogelijkheden:
Mogelijkheid 1: Groen streepje en een groen vinkje = juiste hoeveelheid koffie
-> Ga naar stap 3f.
Mogelijkheid 2: 1 of meerdere streepjes onder de middelste streep = te weinig koffie
De machine geeft de melding "Beetje meer"
-> Ga opnieuw naar stap 3c.
Mogelijkheid 3: 1 of meerdere streepjes boven de middelste streep = te veel koffie
De machine geeft de melding "Trimmen"
-> Neem filterdrager uit de houder, neem de razor tool en trim of schraap het te veel aan koffie uit de filterdrager.
-> Ga vervolgens naar stap 3f.
3f. Tamp een 2de keer, nogmaals de hendel naar beneden brengen.
Niet de eerste keer dat je de Sage Barista Touch Impress gebruikt?
De
dosering wordt automatisch berekend op basis van de laatste maling,
zodat deze altijd klaar is voor het volgende gebruik. Maar het is geen
constante want de variabelen zoals de luchtvochtigheid, de koffiebonen,
... kunnen wijzigen. Daarom zal je af en toe de instelling moeten
aanpassen.
Als je een groen streepje krijgt na het doseren en tampen, ga dan naar stap 4.
Als de streep niet groen is, ga dan naar 3e.
Na het tampen plaats je de filterdrager in je espresso machine. Als
je de dubbele filterdrager hebt gebruikt, controleer dan op het scherm
dat ook het dubbele kopje is geselecteerd. Dit zal standaard zo zijn.
Het advies is geen aanpassingen in deze fase te doen, je maakt het
jezelf zo veel makkelijker. Druk nu op het espresso glaasje in het
midden van het scherm. Vervolgens start de voorinfusie, dit is voor het
wellen van de koffie, voor het activeren van de aroma's. De druk wordt
nu verder opgebouwd.
De espresso begint te lopen en je krijgt
onmiddellijk een indicatie over het zetproces, over de juistheid van de
maalgraad. De seconden lopen op en op een bepaald moment is de espresso
gezet.
Let nu goed op want de Sage Barista Touch Impress geeft je nu feedback over het verloop
Mogelijkheid 1: groen vinkje
Het water zal rustig stroperig, opbouwend naar lichter doorheen de koffie lopen. Dan zal de maalgraad goed of bijna goed zijn.
Ga nu naar stap 6: proeven en personaliseren
Mogelijkheid 2: de espresso is te snel gelopen, zet de maalgraad fijner
Je
zal ook tijdens het zetproces gezien hebben dat het water te snel
doorheen de koffie is gelopen. De maalgraad is te grof. Je moet de
maalgraad aanpassen: fijner instellen.
Ga naar stap 2b
Mogelijkheid 3: de espresso is te traag gelopen, zet de maalgraad grover
Je
zal ook tijdens het zetproces gezien hebben dat het water te traag
doorheen de koffie is gelopen. De maalgraad is te grof. Je moet de
maalgraad aanpassen: grover instellen.
Ga naar stap 2b
Mogelijke extra checks:
- De totale extractie tijd is ongeveer tussen de 25 en 30 seconden. Je zou dit nog kunnen meten.
-
Je verdubbelt het aantal gram gemalen koffie naar de hoeveelheid ml
espresso in je kopje. Dus bij 18 gram gemalen koffie is ongeveer het
doel 36ml espresso
Tip en advies
Ons advies is
om eerst met de standaard waarden / fabrieksinstellingen te werken. We
bedoelen hiermee de standaard combinatie extractietijd / hoeveelheid
water die ingesteld staat achter de knoppen met 1 of 2 kopjes. Je kan
deze instelling aanpassen. Als je dit in het verleden hebt gedaan dan
adviseren we om dit opnieuw naar de fabrieksinstelling te zetten.
Waar zijn we naar op zoek?
Wat willen we zien, wat willen we proeven?
Wat doen bij een rood X ?
Pas de maalgraad aan. Doe het tandje voor tandje. Noteer wat je doet. Vergeet niet de eerste maling na het wijzigen van de maalgraad weg te gooien. Dit is namelijk een mix van 2 maalgraden. Je zal er geen goede koffie mee kunnen zetten.
Het watervolume en koffiesterkte aanpassen
Als barista met een bean to cup espresso machine heb je de mogelijkheid om aan veel knoppen te draaien. Naast de maalgraad kan je ook het watervolume en de koffiesterkte aanpassen. Meer of minder koffie, meer of minder water. Dat doe je bijvoorbeeld als de espresso naar jouw smaak te sterk is (dus te geconcentreerd). Pas de maalgraad dan niet verder aan, maar laat de machine meer water toevoegen of gebruik iets minder koffie! Of probeer een cappuccino! Doe dit ook stap voor stap, pas nooit meer dan 1 variabele tegelijkertijd aan. Noteer elke stap.
Belangrijk om te onthouden
Het belangrijkste is:
Dat is dan ook waarom Sage bij de Barista Touch Impress een tamper heeft ingebouwd. Zo wordt je koffie altijd met dezelfde druk aangetampt en heb je telkens dezelfde heerlijke kop koffie.
Onze bonen zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor bean to cup devices. Ze zijn minder vettig
dan supermarkt bonen wat ervoor zorgt dat er minder koffieresidu
achterblijft in je machine. Hierdoor kan deze grondiger gereinigd worden en zal deze langer meegaan.
We
branden de bonen wekelijks en zorgen ervoor dat het eigen smaak- en
aromakarakter van de boon optimaal geactiveerd worden. Belangrijk om te
weten is ook dat ze niet alleen heerlijk zijn, ze zijn ook eerlijk. Ze
worden
verantwoord aangekocht bij plantages die voorzien zijn van het
Rainforest Alliance keurmerk.
Dit betekent dat het milieuvriendelijke producten zijn die voortkomen
uit eerlijke handel. Zo kunnen we lekkere koffie drinken op een duurzame
manier.
Voor een blend met body die bij de eerste aanraking zorgt voor een frisheid met een zuurtje van citrus, die notig is met een nuance van melkchocolade in de afdronk en ook nog eens een romig karakter heeft, zit je goed met onze RAW premium koffiebonen. Het zijn 80% Arabica en 20% Robusta koffiebonen afkomstig uit Java, Honduras, Brazilië, Colombia en Guatemala.
Voor een krachtige blend die tinten van pure chocolade en tonen van donker fruit bevat, die een volle body en pittige afdronk heeft en die ook nog eens plezierig afglijdt, moet je bij onze PURE premium koffiebonen zijn. Het zijn 85% Arabica en 15% Robusta koffiebonen afkomstig uit Java, Honduras, Brazilië en Colombia.
Voor een mooie frisse blend die boterachtig, bloemig, subtiel, rustig en uitgebalanceerd is, zijn onze EASY premium koffiebonen ideaal. Het zijn 100% Arabica bonen afkomstig uit Java, Honduras, brazilië, Colombia en Ethiopië.
Voor een krachtige blend met veel body, met als resultaat een bloemig fris en fruitig kopje koffie dat granig en malt geurt moet je bij onze WILD premium koffiebonen zijn. Het zijn 100% Arabica koffiebonen afkomstig uit Uganda, Congo, Djimmah en Brazilië.