arrow_drop_up arrow_drop_down
2 augustus 2019 

Siemens EQ3 S300, een voordelige volautomaat voor thuisgebruik

De Siemens EQ3 serie biedt volautomatische koffiemachine tegen een uiterst volledige prijs, die over een geïntegreerde melkschuimer beschikken. De serie bestaat uit twee volautomaten, namelijk de S300 en de S500. In dit artikel bespreken we de EQ3 S300, de goedkopere variant. Dat betekent gelukkig niet dat het geen goed koffieapparaat is. Lees snel verder om te ontdekken wat deze machine allemaal kan.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Siemens EQ3 S300 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Siemens koffiemachine

De Siemens EQ3 S300 is een leuke en kleine machine voor thuisgebruik. Om erachter te komen of de machine wat voor je is hebben we hieronder de belangrijkste kenmerken op een rijtje gezet.

Design
Het design van het koffiezetapparaat is eenvoudig. De machine is compleet donkergrijs, tegen het zwarte aan. Bovenop vind je de bedieningsknoppen en een klein schermpje. Het is een compact apparaat. Het is niet per se het strakste en mooiste apparaat, maar het zal zeker niet misstaan op jouw aanrechtblad.

Siemens EQ3 S300 koffiemachine

 

Eenvoudige bediening

De bediening van het apparaat is heel eenvoudig. Bovenop de machine zie je de meest gebruikte koffiedranken, zoals espresso, cappuccino en latte macchiato. Ook de sterkte van de koffie regel je door bovenop de machine een knop in te drukken. Het handige is dat je bij koffiedranken zonder melk gemakkelijk twee kopjes tegelijkertijd kunt zetten.

Als je koffie met melk zet moet je eerst de melk in het kopje schenken en vervolgens de opschuimer volledig in het kopje doen. Daarna wordt de koffie er bij gevoegd, hiervoor hoef je verder niets te doen. Het gevaar hierbij wel is dat je teveel melk gebruikt en het kopje overstroomt.

Zetgroep en koffiemolen

De zetgroep en koffiemolen zijn eigenlijk het hart van de machine. Als hier iets mis mee is zal de koffie niet lekker smaken. Siemens heeft er alles aan gedaan om op een zo goedkoop mogelijke manier een zo lekker mogelijk kopje koffie te zetten. Zo heeft de koffiemolen keramische maalschijven, deze worden niet warm waardoor de koffiebonen niet zullen verbranden. Als dit wel gebeurt krijg je een bittere smaak in de koffie.

Omdat de zetgroep uitneembaar is kun je deze gemakkelijk schoonmaken. Siemens raadt aan dit gemiddeld één keer per week te doen onder lauwwarm water.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

SensoFlow systeem

De perfecte watertemperatuur is van groot belang voor een lekker kopje koffie. Te heet water zorgt voor een verbrande en bittere smaak, terwijl te koud water ervoor zorgt dat niet alle aroma’s vrij komen. Met SensoFlow doorstroomverwarming bereikt het water altijd de juiste temperatuur voor koffie, dit ligt zo tussen de 90 en 95 °C.

SinglePortion cleaning

Voor een extra schoon apparaat zal na elk kopje de zetbeurt even gespoeld worden. Hierdoor hoef je minder vaak schoon te maken, echter betekent het wel dat er een korte wachttijd tussen het zetten van kopjes zit.

Warmhoudplateau

Bovenop de machine zit een warmhoudplateau waardoor je kopjes kunt voorverwarmen. Zo blijft de koffie langer warm. Ook kun je tijdens het zetten van meerdere kopjes de klaargemaakte koffie daarop zetten.

De koffie uitloop is in hoogte verstelbaar

Als je veel verschillende soorten koppen en glazen gebruikt is het wel zo fijn als je de hoogte van de koffieuitloop kunt instellen. Zo wordt de machine niet alleen minder vies, het zet ook nog eens extra lekkere koffie. Als er te veel afstand tussen uitloop en kopje zit, zullen er te veel belletjes in de cremalaag ontstaan. Dit geeft een zwakke smaak aan deze laag.

Koffie met melk

Het zetten van koffiedranken met melk is heel eenvoudig. Als je de kop met een laagje melk vult, kun je de stoompijp erin steken. Dan zal deze automatisch het melk opschuimen. Vervolgens wordt de koffie toegevoegd, hier hoef je dus niet bij te blijven want het gaat allemaal vanzelf.

Koffiebonenreservoir

Het koffiebonenreservoir is met een inhoud van 250 gram aan de kleine kant. Gelukkig is dat niet erg, want voor thuisgebruik is dat meer dan genoeg. Bonen moeten bij gebruik lekker vers zijn, de aroma gaat namelijk snel verloren als de bonen niet goed worden bewaard. Wij raden aan om elke dag verse bonen te gebruiken.

Waterreservoir

Ook voor het water geldt: hoe verser hoe beter. Het waterreservoir heeft een inhoud van 1,4 liter en is gemakkelijk uit te nemen. Ook het water kun je het beste elke dag vervangen, zodat je koffie niet naar oud water smaakt.

Mocht je een filter willen plaatsen, dan is dit ook mogelijk. Deze zal het water ontkalken, sommige mensen proeven daadwerkelijk verschil dus het is zeker het uitproberen waard. Daarnaast hoef je zo de machine minder vaak te ontkalken.

Onderhoud en ontkalken

Gelukkig is het ontkalken van de machine zeer eenvoudig. Of het tijd is om te ontkalken zie je aan het lichtje bij de Calc’nClean knop. Hierna hoef je alleen een ontkalkingsmiddel in het apparaat te plaatsen en op de knop te drukken. De rest gaat vanzelf. Omdat de zetgroep uitneembaar is en sowieso na elk kopje gereinigd wordt heeft de machine hier geen uitgebreid schoonmaakprogramma voor.

Het stoompijpje moet je na elk gebruik even afvegen met een doekje, anders koekt de melk aan. Je kunt het pijpje eenvoudig loshalen en in de vaatwasser te doen. Heel eenvoudig schoon te maken dus.

Koffiedranken

Met de machine kun je espresso, caffe crema (ook wel gewone koffie), cappuccino en latte macchiato zetten. Daarnaast kun je dankzij de melkopschuimer eindeloos variëren met speciale koffiedranken, al moet je hier iets meer moeite voor doen. Ook kun je warme melk maken voor chocolademelk. Helaas zit er geen heetwateruitloop op voor bijvoorbeeld thee of soep.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Geïntegreerde melkopschuimer
Plus review koffiemachine Keramische maalschijven
Plus review koffiemachine Twee kopjes tegelijkertijd

Minus review koffiemachine Niet echt in te stellen naar eigen smaak
Minus review koffiemachine Klein lekbakje
Minus review koffiemachine Niet heel stil
Minus review koffiemachine Koffie is niet superlekker

Prijs

De prijs van ongeveer 420 euro voor dit apparaat is prima. Eerlijk gezegd kun je er voor deze prijs niet heel veel van verwachten, maar je krijgt wel echt waar voor je geld. Het apparaat ze prima koffie, althans, voor de gemiddelde koffieliefhebber. Hierover in de volgende alinea meer.

Wat is de mening van Mister Barish?

Wij zijn echte koffiesnobs, dat moeten we eerlijk toegeven. Daarom vinden we de koffie die uit dit apparaat komt niet fantastisch. Echter zullen veel mensen dit een prima bakje koffie vinden, en dan is het begrijpelijk dat je geen duizenden euro’s aan een mooie Jura machine wilt uitgeven. Voor deze mensen is dit een goede machine, dus daar raden wij het voor aan. Het is namelijk een leuke compacte machine die goed zal staan in iedere keuken.

Siemens EQ3 S300 koffiemachine

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Cappuccino, Latte macchiato
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Nee
Instelbare watertemperatuur: Nee
Heetwaterfunctie: Nee
Inhoud waterreservoir: 1,4 liter
Inhoud bonenreservoir: 250 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Klein LCD-display
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met keramische maalbladen
Kopjes warmhoudplaat: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Nee
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen
Instelbare waterhardheid: Nee
Ingebouwde filter: Nee, wel optie
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingsmiddel.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 37,8 centimeter
Breedte: 24,7 centimeter
Diepte: 42 centimeter
Gewicht: 7,4 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: SensoFlow (1 stuks)
Kleur: Donkergrijs

Energie
Vermogen: 1300 watt

Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Siemens volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende prijsklassen. Voor elk budget een oplossing!

De volledige serie in detail:

Siemens EQ3 S500 koffiemachine
Siemens EQ3 S500

Siemens EQ.5 koffiemachine
Siemens EQ5

Siemens EQ.6 S300 koffiemachine
Siemens EQ6 S300

Siemens EQ.6 S500 koffiemachine
Siemens EQ6 S500

Siemens EQ.6 S700 koffiemachine
Siemens EQ6 S700

Siemens EQ.8 koffiemachine
Siemens EQ8 S300/600/900

 
Heb je een vraag over Siemens koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .