arrow_drop_up arrow_drop_down
2 augustus 2019 

Siemens EQ.3 S500, koffiemachine met melkopschuimer

In de Siemens EQ3 serie vind je twee volautomatische koffiemachines met melkopschuimer voor een voordelige prijs. In dit artikel bespreken we de duurdere van de twee, namelijk de S500. We leggen het verschil tussen de twee apparaten uit en gaan verder in op wat de machine allemaal doet.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Siemens EQ.5 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Siemens koffiemachine

Dit koffiezetapparaat is een leuke machine voor thuisgebruik, omdat je niet alleen zwarte koffie kunt zetten, maar ook koffie met melk zoals cappuccino en latte macchiato. Wil je weten wat de Siemens EQ S500 nog meer kan? Lees dan snel verder om erachter te komen wat de belangrijkste kenmerken van de machine zijn.

Het grote verschil tussen de S300 en de duurdere S500 is de toevoeging van het AromaPlus-systeem. Hiermee kun je een sterker en daardoor extra smaakvol kopje koffie zetten.

Design
Het uiterlijk van het koffiezetapparaat is rechttoe-rechtaan. De machine is zwart met een RVS front. Op de bovenkant zitten de bedieningsknoppen en een klein LCD-schermpje. Het apparaat is vrij compact en daardoor geschikt voor kleine keukens. Het apparaat zal geen designerprijs winnen, maar is ook zeker niet lelijk.

Siemens EQ3 S500 koffiemachine

 

Eenvoudige bediening

Het apparaat is heel eenvoudig te bedienen. Met de knoppen bovenop de machine selecteer je de koffiedrank van jouw keuze. Vervolgens kun je de sterkte van de koffie instellen. Als je zwarte koffie wilt zetten kun je ook instellen of dit één of twee kopjes zijn.

Koffie met melk zetten is eenvoudig, maar anders dan bij andere apparaten. Je plaatst namelijk de melk in het kopje, en steekt vervolgens de koffie-uitloop en opschuimer ín het kopje. Dit haal je er pas weer uit als de koffie klaar is. Het gevaar hierbij is dat je teveel melk in het kopje doet en deze overstroomt.

Zetgroep en koffiemolen

De zetgroep en koffiemolen zijn het belangrijkste in een koffiezetapparaat. Deze bepalen of er lekkere koffie kan worden gezet. Met een verkeerde molen zal de maalgraad verkeerd zijn en kan de koffie zelfs verbranden. Siemens heeft er alles aan gedaan de zetgroep in deze machine op een zo goedkoop mogelijke manier zo goed mogelijk te laten werken.

Zo wordt er gebruikt gemaakt van keramische maalschijven. In veel andere machines vind je metalen maalschijven, deze worden bij veelvuldig gebruik warm en kunnen de koffiebonen verbranden. Dit zorgt voor een bittere smaak. Keramische maalschijven worden nooit warm, dus dan heb je dit probleem niet.

De zetgroep is uitneembaar en daardoor zeer eenvoudig schoon te maken. Door het ongeveer een keer per week onder een lauwe kraan te houden kun je het schoon houden.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

SensoFlow systeem

Voor een goed kopje koffie is het noodzakelijk dat het water een temperatuur heeft tussen de 90 en 95 °C. Te heet en de koffiebonen zullen verbranden, te koud en er komen minder aroma’s vrij. Dankzij het SensoFlow doorstroomverwarmingssysteem heeft het water in dit apparaat altijd de juiste temperatuur voor een heerlijk kopje koffie.

SinglePortion cleaning

Na elk kopje koffie zal het apparaat zich snel even schoonspoelen. Zo hoef je minder vaak zelf schoon te maken, en weet je zeker dat er geen oud water in het apparaat achterblijft. Dit betekent wel dat je na elke zetbeurt eventjes moet wachten voor je een nieuw kopje koffie kunt zetten.

Warmhoudplateau

Op de machine zit een warmhoudplateau, hier kun je de kopjes op voorverwarmen zodat de koffie minder snel koud wordt. Je kunt eventueel al klaargemaakte koffie erop zetten, maar let er wel op dat dit niet te lang blijft staan want dan zal de smaak verloren gaan.

De koffie uitloop is in hoogte verstelbaar

Een verstelbare koffie-uitloop is niet alleen handig omdat de machine schoner blijft, maar ook omdat de koffie er lekkerder van smaakt. Als er te veel ruimte tussen de uitloop en het kopje zit, komen er namelijk meer bubbeltjes in de cremalaag. Hierdoor zal deze minder lekker smaken. Stel de uitloop dus bij elk kopje opnieuw in.

Koffie met melk

Het zetten van koffie met melk gaat bij dit apparaat iets anders dan normaal. Je schenkt eerst een laagje melk in het kopje, vervolgens steek je de gehele stoompijp erin. Zorg ervoor dat de koffie-uitloop nog boven het kopje uitsteekt. Hierna zet je de machine aan en de melk wordt vanzelf opgeschuimd, waarna de koffie ook wordt toegevoegd. Dit gaat allemaal vanzelf. Je kunt cappuccino en latte macchiato zetten, maar je kunt ook alleen melk opschuimen voor andere koffiedranken.

Koffiebonenreservoir

Het koffiebonenreservoir heeft een inhoud van 250 gram en is daarmee aan de kleine kant. Dat is niet erg, want voor thuisgebruik wil je ook geen groot reservoir. Als bonen langer in het reservoir blijven liggen zal de aroma verminderen en dat proef je terug in de koffie. Het liefst zien we dat bonen elke dag vervangen worden.

Waterreservoir

Het waterreservoir heeft een inhoud van 1,4 liter. Ook voor het water geldt: hoe verser hoe beter. We raden daarom aan om elke dag het water te verversen. Het reservoir is eenvoudig uitneembaar dus dat is een makkelijk klusje.

Mocht je gefilterd water willen gebruiken voor je koffie, kun je ook een waterfilter in het reservoir doen. Deze Brita-filters ontkalken en maken het water zuiverder. Hierdoor hoef je ook minder vaak te ontkalken.

Onderhoud en ontkalken

Het ontkalkingsprogramma van het apparaat is zeer eenvoudig in gebruik. De machine geeft zelf aan wanneer het tijd is om te ontkalken. Je hoeft zelf alleen een ontkalkingstablet in het waterreservoir te plaatsen en op de knop te drukken. Een kind kan de was den.

De uitneembare zetgroep spoel je wekelijks even af onder lauwwarm water. Laat het even drogen en je kunt het weer terug in het apparaat doen. Het stoompijpje neem je na elk gebruik even af met een doekje. Na een dag gebruik was je deze af of doe je deze in de vaatwasser.

Koffiedranken

De machine kan in principe vier verschillende koffiedranken zetten, namelijk espresso, caffe crema (ook wel gewone koffie), cappuccino en latte macchiato. Als je zelf melk opschuimt en espresso zet kun je nog meer creaties maken. Eventueel kun je de warme melk ook gebruiken voor een luchtige chocolademelk. Er zit helaas geen heetwateruitloop op het apparaat.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Geïntegreerde melkopschuimer
Plus review koffiemachine Keramische maalschijven
Plus review koffiemachine Twee kopjes tegelijkertijd

Minus review koffiemachine Niet echt in te stellen naar eigen smaak
Minus review koffiemachine Klein lekbakje
Minus review koffiemachine Niet heel stil
Minus review koffiemachine Geen heetwateruitloop voor thee

Prijs

De prijs van ongeveer 599 euro voor dit apparaat is prima. Je krijgt waar voor je geld, voornamelijk door de geïntegreerde melkschuimer. Echter heb je voor dit geld ook een leuk en beter espresso-apparaat, dus dat is iets dat je in je afweging moet meenemen. Voor de gemiddelde koffieliefhebber die niet te veel wil doen voor het zetten van koffiedrankjes met melk is dit wel een goed apparaat.

Wat is de mening van Mister Barish?

We zullen het maar toegeven: we zijn koffiesnobs. Door de beperkte smaak instellingsmogelijkheden staat deze machine bij ons niet in de top 5 van beste machines. Maar apparaat is voor de gemiddelde koffieliefhebber met dit budget een prima apparaat. Veel mensen willen ook geen duizend(en) euro’s uitgeven aan een machine van Jura, en dat begrijpen wij. De Aroma-Plus is een leuke toevoeging aan het apparaat en geeft daadwerkelijk meer smaak af. Zeker in combinatie met de Mister Barish koffiebonen want deze zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor volautomaten.

Siemens EQ3 S500 koffiemachine

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Cappuccino, Latte macchiato
Instelbare koffiesterkte: Ja, tot Aroma-Plus
Instelbare koffievolume: Nee
Instelbare watertemperatuur: Nee
Heetwaterfunctie: Nee
Inhoud waterreservoir: 1,4 liter
Inhoud bonenreservoir: 250 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Klein LCD-display
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met keramische maalbladen
Kopjes warmhoudplaat: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Nee
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen
Instelbare waterhardheid: Nee
Ingebouwde filter: Nee, wel optie
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingsmiddel.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 37,8 centimeter
Breedte: 24,7 centimeter
Diepte: 42 centimeter
Gewicht: 7,5 kg
Materiaal behuizing: Kunststof met RVS
Verwarmingssysteem: SensoFlow (1 stuks)
Kleur: Zwart met RVS

Energie
Vermogen: 1300 watt

Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Siemens volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende prijsklassen. Voor elk budget een oplossing!

De volledige serie in detail:
Siemens EQ3 S300 koffiemachine
Siemens EQ3 S300

Siemens EQ.5 koffiemachine
Siemens EQ5

Siemens EQ.6 S300 koffiemachine
Siemens EQ6 S300

Siemens EQ.6 S500 koffiemachine
Siemens EQ6 S500

Siemens EQ.6 S700 koffiemachine
Siemens EQ6 S700

Siemens EQ.8 koffiemachine
Siemens EQ8 S300/600/900

Heb je een vraag over Siemens koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Carla
Door

Carla

op 24 September 2019

Waarom werkt mijn melkopschuimer niet elke keer. Terwijl ik hem wel iedere keer grondig schoonmaak. Ik heb type eq3 r300

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 24 September 2019

Dat is natuurlijk vreemd dat de melkschuimer de ene keer wel werkt en de andere keer niet. Weet wel omdat er in deze koffiemachine maar 1 boiler zit dat er een wachttijd is tussen koffie zetten en melk opschuimen. Dit omdat je voor beide een verschillende temperatuur nodig hebt. Wat het wel zou kunnen zijn is dat er ontkalking nodig is of dat er te weinig melk beschikbaar is want dan wordt er lucht gezogen. En ja toch echt het reinigen eens extra goed doen. Dat zijn de mogelijke problemen. Hopelijk heb je wat aan de input!

Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .