Espresso macchiato

Espresso macchiato

Een espresso met een zoete touch is een espresso macchiato. Niet door suiker toe te voegen maar door een beetje warm opgeschuimde melk bovenop de espresso aan te brengen. Hierdoor worden de bitters van de espresso minder en geeft de koffie een romige afdronk.

Inhoudsopgave




  • 1. Espresso macchiato maken

    Aan een espresso wordt vaak suiker toegevoegd om de drank iets minder sterk te maken. Een beetje melkschuim doet juist hetzelfde. Het warme melkschuim mengt zich met de crema dat de meeste bitters bevat. Het zoete van de melk zorgt er ook voor dat de zuren iets afzwakken. Een espresso macchiato maken is niet moeilijk. Er zijn 2 methodes om een espresso macchiato te maken.
    1. Met een theelepel
    2. Met een extra, kleiner melkkannetje

    1.1 Hoeveel koffie en melk?


    Een espresso macchiato bestaat uit één shot koffie met een beetje warm melkschuim. De koffie moet een espresso zijn.

    Hoeveelheid koffie en melk voor 2 kopjes:
    • 16 tot 21 gram fijn en vers gemalen koffie
    • De minimale hoeveelheid melk opschuimen, ongeveer 20 tot 25 ml per kopje.

    Andere benodigdheden:
    • Espressomachine
    • 1 klein glas van maximaal 30 ml tot de bovenrand gemeten of een espresso kopje
    • 1 melkkannetje, tweede kleiner melkkannetje voor methode 2
    • Stoompijpje of melkopschuimer
    • - Theelepel


    1.2 Met een halfautomaat espressomachine


    1. Espresso zetten
    Zet een espresso volgens de beschreven handelingen.

    Methode 1:
    2. Melkopschuimen
    Voor de espresso macchiato is het niet nodig om het melkschuim extra luchtig te maken. Door enkele tellen niet te bewegen, gaat het opschuimen met een klein kannetje en een beetje melk heel snel.

    3. Wals de espresso

    4. Neem de theelepel
    Leg 2 of 3 schepjes melkschuim op de crema van de espresso.

    Methode 2:
    2. Melk opschuimen
    Schuim de melk op met het stoompijpje volgens de voorgeschreven handelingen. Zorg ervoor dat bij deze methode de melk wel continue in beweging blijft.

    3. Giet een deel van het warme melkschuim over in een kleiner kannetje. Met een klein kannetje is het makkelijker om een kleine schuimlaag te schenken.

    4. Schenk voorzichtig ongeveer 20 ml melkschuim op de cremalaag zodat het schuim boven komt.

    5. Het resultaat is een espresso macchiato


    1.3 Met een volautomaat koffiemachine


    Niet alle volautomatische koffiemachines hebben de mogelijkheid om een espresso macchiato te maken. Zet eerst een espresso en zorg voor warm melkschuim. Schep 2 tot 3 schepjes melkschuim op de crema van de espresso.

    1.4 Met een Nespresso machine


    Een espresso macchiato maken met een Nespressomachine is afhankelijk van de mogelijkheden van het apparaat. Het is altijd mogelijk om een espresso te maken en afzonderlijk met een apparaat melk op te schuimen. Schep met de theelepel 2 tot 3 schepjes melkschuim op de crema van de espresso.

    2. Welke koffiebonen voor een cortado?

    Koffiebonen voor een espresso macchiato hebben bij voorkeur een pittige smaak. Dat zijn de koffiebonen die iets donkerder gebrand zijn.

     

    Wil je meer weten over de cortado? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen