De Melitta Latticia, zet met One Touch je koffie met of zonder melk!
20 november 2021 
13 min. leestijd

De Melitta Latticia, zet met One Touch je koffie met of zonder melk!

De Melitta Latticia OT is de nieuwste volautomatische koffiemachine van Melitta en zet met 1 druk op de knop je favoriete koffie met of zonder melk en dit zelfs in tweevoud! Het is een fluisterstil apparaat dat zo stijlvol is dat je zou kunnen zeggen dat het een Italiaanse machine is. Melitta is een Duits merk dat dus  prachtige volautomaten maakt. Hoewel de Latticia OT een One Touch systeem heeft gekregen, is het nog steeds een vrij simpel en enorm compact apparaat. Het lijkt een beetje op de combinatie van een Melitta Purista en een Melitta Avanza, maar heeft meer opties en is nog gemakkelijker te bedienen. Wil je alles te weten komen over de Melitta Latticia OT? Dan lees je best deze uitgebreide review even door.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Melitta Latticia OT koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Melitta Latticia OT koffiemachine

Als je op zoek bent naar een mooie volautomaat die naast het zetten van goede koffie ook melkbereidingen maakt, en dat met één druk op de knop, dan is de Latticia OT misschien wel iets voor jou. Het is een simpele machine met de elegante uitstraling van een Italiaanse espresso machine, maar is stiekem gewoon van de Duitse fabrikant Melitta. We leggen hieronder de belangrijkste kenmerken uit alsook hoe je het apparaat kunt onderhouden.

Design
De Melitta Latticia OT is via onze webshop te verkrijgen met een mat zwarte voorkant en een mooie zilvere verstelbare koffie-uitloop. Het is niet alleen een stijlvolle machine, maar ook een zeer compacte. Met een breedte van slechts 20 centimeter is het namelijk een van de kleinste volautomatische koffiemachines

op de markt. De diepte van de machine is 46 centimeter waardoor deze wat naar voren kan uitsteken en het iets grotere water- en bonenreservoir maakt ook dat de machine wat hoger is, maar hierdoor moet je het toestel niet meermaals per dag gaan bijvullen.

Ook het bedieningspaneel is heel erg strak ontworpen. Hoewel het geen touchscreen heeft is het zeer gemakkelijk te bedienen aan de hand van de gekleurde fototoetsen. Zo is er een knop voor elke koffievariëteit en heb je gepersonaliseerde instellingen. waarmee je eenvoudig de gewenste koffiesterkte en -hoeveelheid kan aanpassen. Het bedieningspaneel met gekleurde fototoetsen en rode LED-lampjes is dus niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook zeer eenvoudig te bedienen.

Dit indrukwekkende design, samen met de even indrukwekkende functies, zorgde ervoor dat de Melitta Latticia OT de Plus X Award heeft gekregen voor 'Best product of the year 2022'.

Melitta Latticia OT koffiemachine

Intuïtieve bedieningen

Niet alleen het uiterlijk van deze machine maakt dus indruk, ook de functies en kenmerken ervan. Zo zet de Latticia OT naast espresso en café crème, ook latte macchiato en cappuccino met 1 druk op de knop en dit zelfs in tweevoud als je wil. Dankzij het unieke LATTEperfection melkopschuimsysteem is je melkschuim niet alleen zeer fijnporig, maar ook nog eens echt warm.

Het nieuwe ontwikkelde bedieningspaneel met gekleurde fototoetsen en rode LED-lampjes is erg eenvoudig te bedienen. Via de draaiknop kan je het volume van je koffie traploos instellen en via de toest met de koffieboon kan je de intensiteit van de koffiesterkte individueel aanpassen van mild tot medium en sterk. Wil je apart heet water of melkschuim, dan is dat ook geen probleem. Het Italian Preparation Process zorgt ervoor dat de koffie en melk in precies de juiste volgorde samen worden gebracht in je kopje. Je kan je dus ook nog eens verwachten aan heerlijke koffiespecialiteiten volgens origineel Italiaans recept.

Melitta Latticia OT koffiemachine

Ook de maalgraad kan in vijf stappen worden ingesteld, al raden wij en Melitta wel aan dit pas te doen nadat je een 100-tal kopjes hebt gezet. De reden waarom wordt hier grondig uitgelegd.

De machine moet uiteraard ook af en toe gereinigd worden. Dit kan heel erg gemakkelijk via de ‘service’ -knop. Deze knop geeft je eenvoudig toegang tot het reinigings- en ontkalkingsprogramma. Je kan er ook mee zien wanneer je filter toe is aan vervanging en je kan er de zettemperatuur mee instellen, de automatische uitschakeling en de instelling van de waterhardheid mee regelen.

De Latticia OT heeft net zoals de andere volautomaten van Melitta een Companion App®. Met deze app kan je spijtig genoeg je machine niet gaan bedienen, maar de app maakt het je wel gemakkelijker om bijvoorbeeld de machine te reinigen. Je vindt er geïllustreerde instructies alsook handige informatie over de machine. Heb je een snelle service nodig van Melitta? Dan is dit ook gemakkelijk te verkrijgen via de app. Melitta Avanza koffiemachine koffie te goed actie

Zetgroep en koffiemolen

Koffiebonen

bevatten oliën en daarom is het reinigen van je machine noodzakelijk. Dit gebeurt bij de Latticia OT voor een groot deel automatisch, het enige dat je zelf zal moeten doen is de zetgroep uit de machine halen om af te spoelen onder lauwwarm water. Dit is heel makkelijk en wij (alsook Melitta) raden aan dit elke week minstens eenmaal te doen. Het voordeel is dat je zo ook de binnenkant van de machine kan schoonmaken. Het makkelijkste is om dit ’s avonds te doen na bijvoorbeeld het laatst gezette kopje koffie. Op deze manier kan de zetgroep 's nachts goed laten opdrogen op een handdoek.

Een voordeel aan dit toestel is ook dat de koffiemolen en pomp bijzonder stil zijn. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je met heel veel lawaai zal moeten wakker worden. Dankzij de koffiemolen van vervaardigd en hoogwaardig staal worden de koffiebonen dus snel en gelijkmatig gemalen en het nieuwste pompbesturingssysteem zorgt ervoor dat het contact tussen het water en de koffie precies lang genoeg is om de koffiearoma’s optimaal tot hun recht te laten komen.

Met het Aroma Extraction System (AES) zorgt Melitta er eerst nog voor dat de vers gemalen koffie even wordt besprenkeld met water alvorens de koffie wordt gezet. Door dit vóór het bereidingsproces te doen worden de aroma’s geactiveerd en komen zo de smaken beter vrij, veel beter dan wanneer het hete water meteen door de koffiebonen wordt geperst.

De koffieuitloop is in hoogte verstelbaar

De Latticia OT heeft, zoals eerder vermeld, een automatisch melkschuimsysteem. Als je dan graag eens een latte macchiato drinkt,

heb je natuurlijk ook een groter glas nodig. Melitta heeft daar gelukkig rekening mee gehouden en heeft ervoor gezorgd dat de koffie-uitloop in hoogte verstelbaar is tot 135mm. Hierdoor passen er niet alleen kleine espressokopjes onder, maar ook grotere glazen.

Een tweede voordeel van deze verstelbare uitloop is dat de machine ook nog eens minder vies wordt doordat er weinig spetters komen van het zetten. Minder opkuiswerk dus!

Een laatste voordeel van een verstelbare koffie-uitloop is dat het de koffie eigenlijk nog lekkerder maakt, vooral de cremalaag dan. Er is minder kans dat er luchtbelletjes in je cremalaag komen wanneer de uitloop dichter bij je kopje staat. Zo krijgt je espresso een vollere en romigere smaak.

LATTEperfection melkopschuimsysteem

Dankzij het unieke LATTEperfection melkopschuimsysteem krijg je niet alleen enorm fijnporig melkschuim, maar ook nog eens melkschuim dat echt warm is. Het unieke aan dit LATTEperfection-systeem is namelijk dat de melk niet één, maar tweemaal wordt opgeschuimd. Bij andere koffiemachines wordt de melk opgezogen en komt het vervolgens in contact met stoom en lucht, maar bij de Melitta Latticia OT gaat het nog een stapje verder en stoomt hij de melk hierna nogmaals. Dit zorgt voor de perfecte warme temperatuur en erg fijne poriën.

Melitta Avanza koffiemachine melkbereidingen

Koffiebonenreservoir

De inhoud van het koffiebonenreservoir is 250 gram. Dit is groter dan de meeste volautomaten van Melitta. Het reservoir is dus groot genoeg voor thuisgebruik, zeker als je een groot gezin hebt of er vaak familie en vrienden langskomen die graag een kopje koffie drinken.

Veel groter moet het koffiebonenreservoir ook niet zijn. Je wilt namelijk echt niet dat je koffiebonen lang in de machine blijven liggen. Hierdoor zullen ze oud worden, wat betekent dat een groot deel van hun aroma verloren gaat en ze wat muffer zullen gaan smaken.

Die muffe smaak zit trouwens ook in supermarktbonen. Deze zijn namelijk bij aanschaf al oud. Je wilt het liefst vers gebrande bonen hebben. Onze Mister Barish koffiebonen worden bijvoorbeeld steeds wekelijks vers gebrand, komen met een branddatum op de zak en hebben ook een speciaal ventieltje bovenaan de zak zitten. Op deze manier kan je de bonen gewoon in de zak laten zitten en kunnen ze blijven ontgassen zonder dat er lucht bij kan. Sluit de zak simpelweg met een voedingsclip en je bonen blijven heerlijk vers.

Waterreservoir

Evenals het koffiebonenreservoir is de watertank met een inhoud van 1,5 litergroter dan de meeste Melitta volautomaten. Dit zorgt ervoor dat je het reservoir minder snel zal moeten bijvullen, wat handig kan zijn als je toch wel enkele kopjes per dag drinkt.

Wat je wel best regelmatig doet is het water vervangen zodat het vers blijft. Indien je je water elke ochtend bij het eerste kopje ververst zal je altijd lekkere koffie drinken. Het zou zonde zijn om oud water te gebruiken als je graag goede koffie drinkt.

Je zal je volautomaat na een tijdje ook moeten ontkalken. Heb je hier een hekel aan, dan hebben we goed nieuws als je de Melitta Pro Aqua waterfilters gebruikt. Je kan hier meer over te weten komen in de volgende paragraaf.

Melitta Latticia OT koffiemachine waterreservoir

Melitta Avanza koffiemachine waterfilter

Onderhoud en ontkalken

Het schoonmaken en reinigen van de Melitta Latticia is super eenvoudig. Wanneer je de Pro Aqua waterfilters van Melitta consequent gebruikt en de waterhardheid juist bepaald zal je de machine maar 1 keer per jaar moeten ontkalken. Door deze filter wordt ook je water gefilterd waardoor de smaak van je koffie nog beter zal zijn. Gebruik je geen waterfilter dan moet je elk kwartaal ontkalken. De machine geeft ook aan wanneer de waterfilter vervangen moet worden.

Zoals al eerder vermeld bevatten koffiebonen oliën. Daarom is het reinigen van je machine dus van groot belang. Dit gebeurt bij de Latticia voor een groot deel automatisch, het enige dat je nog zal moeten doen is de zetgroep uit je machine moeten halen en deze afspoelen met lauwwarm water. Dit is heel makkelijk en doe je best wekelijks. Hierna laat je deze even drogen op een handdoek. Let wel op dat als het water te heet is, de siliconen laag kan wegsmelten en als de zetgroep niet goed droog is, er schimmelvorming kan ontstaan. Het voordeel van handmatig de zetgroep te moeten afspoelen is dat je zo ook de binnenkant van de machine even kan schoonmaken.

Energiezuinige koffiemachine

Het maximale vermogen van de Melitta Latticia OT is 1450 watt. Het verbruik van deze machine is dan ook minimaal. Niemand heeft natuurlijk graag een energieslurper in de keuken. Bovendien kan je met de functie ‘energie besparen’ de volautomaat instellen op automatisch uitschakelen of in slaapmodus laten gaan met 0-watt energie. Nadat ze uit standby-modus gaat, duurt het een 30-tal seconden voordat deze terug is opgewarmd.

Koffiedranken

De Melitta Latticia OT is ideaal voor koffiedranken met of zonder melk. Alles wordt namelijk met behulp van 1 druk op de knop gezet en dit zelfs in tweevoud. Gemakkelijker kan bijna niet! Melk en water kan je bij dit toestel ook apart verkrijgen, dus af en toe eens een theetje of lekkere warme chocolade melk is dus geen enkel probleem.

Melitta Latticia OT koffiemachine koffiedranken

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Heel eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Eenvoudig aan te passen naar eigen smaak
Plus review koffiemachine LATTEperfection melksysteem (One Touch)
Plus review koffiemachine Hoogwaardige kegelvormige stalen koffiemolen
Plus review koffiemachine Aromatic Extraction System (AES): voorbesprenkelingsfase om de aroma’s smaak- en geurstoffen uit de cellen van de koffiebonen te halen
Plus review koffiemachine Uitloop in de hoogte verstelbaar
Plus review koffiemachine Door gebruik van waterfilter maar 1 keer per jaar ontkalken
Plus review koffiemachine Fluisterstil

Minus review koffiemachine Lekbak en koffieresidubak regelmatig vol
Minus review koffiemachine Zonder vakje voor gemalen koffie zet je niet gemakkelijk een kopje decafé tussendoor

Wat is de mening van Mister Barish?

Als koffiesnobs kunnen we zeggen dat de Melitta Latticia OT niet alleen een mooie, maar ook erg goede machine is. Het is een machine dat erg gemakkelijk in gebruik is, zowel voor pure koffie als voor koffie met melk. Je kan ook het een en ander veranderen aan de instellingen en in combinatie met de beste koffiebonen kan je echt heel erg lekkere koffie zetten.

Deze combinatie van de Melitta Purista en Avanza is ideaal voor iemand die graag ook eens melkspecialiteiten drinkt, maar het toch simpel wil houden. Dit zeer compacte toestel is een leuk en stijlvol instapmodel.

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso en melkspecialiteiten
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, met automatisch melksysteem
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja, van 25 – 220ml
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,5 liter
Inhoud bonenreservoir: 250 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, eenvoudig te bedienen
Gebruikersprofielen: 1 favoriet
Smartphone app: Ja, als hulp en ter begeleiding om de machine te onderhouden / in te stellen
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, hoogwaardig staal in kegelvorn
Kopjes warmhoudplaat: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja, aan de zijkant

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen en reinigingsprogramma uitvoeren
Instelbare waterhardheid: Ja, op 4 niveaus
Ingebouwde filter: Ja, er wordt 1 filter meegeleverd
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, Met ontkalkingstabletten. 1 keer per jaar ontkalken bij gebruik van filter. Tijd: 20 minuten
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 35,3 centimeter
Breedte: 20 centimeter
Diepte: 46 centimeter
Gewicht: 9,5 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblock (1 stuk)
Kleur: Zwart

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Melitta volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende uitvoeringen. Voor elke wens of budget een oplossing!

De volledige Melitta serie in detail: 

Melitta Purista 

Melitta purista koffiemachine gold editie

Melitta Avanza 

melitta avanza koffiemachine melkbereidingen

Melitta Passione en Passione OT 

melitta passione koffiemachinemelitta passione OT koffiemachine ambiance

Melitta CI E970 

De Melitta CI E970 koffiemachine - zilver

Melitta CI Touch 

Melitta CI Touch koffiemachine

Melitta Barista T Smart 

Melitta Barista T Smart koffiemachine

Melitta Barista TS Smart

Melitta Barista TS Smart koffiemachine

Melitta Caffeo Solo E950

Melitta Caffeo Solo koffieautomaat

Melitta Solo & Milk E953

Melitta Solo & Milk koffiemachine

Melitta Solo Perfect Milk E957

Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

Heb je een vraag over Melitta koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
renee
Door

renee

op 08 Oct 2022

hoe zet ik de machine op grovere maling?

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 10 Oct 2022

De maalgraad van de Melitta Latticia OT pas je links onder waar de zetgroep zit. Dus aan de rechterkant maak je de koffiemachine open. Dan links van de zetgroep heb je iets waarmee je kan schuiven.Advies: Stel de maalgraad niet te fijn in. De maalgraad is optimaal ingesteld als de koffie gelijkmatig uit de uitloop stroomt en er een fijne, vaste crema ontstaat. Begin eerst de "spelen" met de koffiesterkte en de hoeveelheid water. Als dit geen goede smaak geeft, pas dan de maalgraad aan. Meestal met de fabrieksinstelling moet je in het begin goed zijn. PAs de maalgraad om de 1,5 jaar aan, afhankelijk van de hoeveelheid koffies die er gezet zijn.

Chen
Door

Chen

op 30 Jan 2023

Hoe zit het met deze nieuwe melksysteem? Zijn de poriën echt microscopisch klein? Zodat de melkschuim omhoog stijgt ipv te overstromen wanneer er teveel koffie wordt toegevoegd?

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 30 Jan 2023

Bij de Melitta Latticia koffiemachine is dit afhankelijk van de melk. Met volle koemelk heb je het best resultaat en heb je zo goed als geen luchtbelletjes. Met andere melksoorten iets meer maar de kwaliteit blijft goed. Bij plantaardige wel de barista varianten gebruiken.Dit is zo voor alle koffiemachine.

Chen
Door

Chen

op 30 Jan 2023

Ook zou ik graag willen weten hoe lang het duurt voordat een cappuchino of latte machiatto klaar is voor serveren. Is dit tov Melitta Smart T 2 x zo traag?

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 30 Jan 2023

Het duurt ongeveer 35 seconden om een cappuccino te maken met de Melitta Latticia. Dezelfde tijd heb je nodig met de Barista T smart

Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .