Philips LatteGo 2200 volautomaat: een veelzijdige cappuccinoautomaat voor een klein prijsje
31 augustus 2019 
11 min. leestijd

Philips LatteGo 2200 volautomaat: een veelzijdige cappuccinoautomaat voor een klein prijsje

Ben je op zoek naar een volautomaat die ook lekkere cappuccino’s kan zetten, maar heb je geen zin om diep in de buidel te tasten? Dan is de Philips LatteGo 2200 misschien wel wat voor jou. Deze espressomachine is de goedkoopste uit de LatteGo-serie, maar dit betekent zeker niet dat de koffie minder lekker is. Er zitten simpelweg wat minder functies op dan bij de duurdere versies. Wil je alles weten over dit apparaat en de innovatieve LatteGo-technologie? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Philips LatteGo 2200 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Philips LatteGo koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Philips LatteGo koffiemachine

Het meest bijzondere aan de LatteGo-machines is de melkbeker. Deze is bij elke versie hetzelfde, want het is een geniaal idee. Normaal gesproken heb je bij melkschuimers een rietje zitten. Hoe vaak je dit rietje ook schoon maakt, het wordt gewoon vies en moet dus ook regelmatig vervangen worden. Doordat de melkbeker van LatteGo uit twee onderdelen bestaat, die wanneer je ze samenklikt het rietje vormen, is dit systeem heel eenvoudig schoon te maken. Philips claimt dat dit in minder dan 15 seconden kan, gewoon onder de kraan. Ideaal voor mensen die wél van melkspecialiteiten houden maar niet steeds moeilijk willen doen met het schoonmaken.

Zoals gezegd is de 2200 de eenvoudigste versie in de LatteGo-serie. Dit betekent dat het slechts drie dranken kan zetten, namelijk espresso, koffie en cappuccino. Verder is er weinig verschil met de 3200. Wil je alles te weten komen over de LatteGo 2200? Hieronder bespreken we alle kenmerken.

Design
Het design is niet een mooi en strak Italiaans design. De knopjes op de voorkant ogen nogal rommelig namelijk, wat wij eigenlijk wel zonde vinden. Echter is de machine hierdoor wel heel eenvoudig in gebruik, omdat je met één blik op de machine kunt begrijpen wat je moet doen. De machine is best klein, hierdoor kun je deze ook in kleinere keukens plaatsen. Wat wel jammer is, is dat de watertank aan de zijkant van de machine zit. Hierdoor kun je hem niet met de rechterkant tegen een muur plaatsen. Wij zien de tank liever aan de voorkant van de machine.

Philips LatteGo 2200 koffiemachine

Eenvoudige bediening

Zoals gezegd zie je met één blik op de machine hoe alles werkt. Links heb je de soorten koffie, rechts heb je de opties voor sterkte, hoeveelheid koffie en de schoonmaakfuncties. Als je koffie of espresso zet kun je twee kopjes tegelijkertijd zetten, voor cappuccino kan dit helaas niet. Niet heel gek voor een koffieapparaat van deze prijs trouwens.

Het zetten van cappuccino is heel eenvoudig, je hoeft alleen de melkkan aan te sluiten met de juiste hoeveelheid melk. Druk op de knop en de rest gaat vanzelf! De hoeveelheid melk die in de kan past is helaas niet zo groot, dus je moet de kan wel regelmatig bijvullen als je meerdere kopjes zet.

Zetgroep en koffiemolen

Wat ook bijzonder is aan de LatteGo-apparaten, naast het eenvoudige melksysteem, zijn de keramische maalschijven. Deze vind je namelijk niet heel vaak in goedkopere apparaten. Vaak worden er metalen maalschijven gebruikt. Deze zijn slijtvast, maar kunnen flink heet worden als de machine een aantal keer achter elkaar wordt gebruikt. Hierdoor verbranden de koffiebonen en krijgt de koffie een bittere smaak. Keramische maalschijven worden nooit heet, dus hierbij heb je dit probleem niet. Het nadeel is dat keramiek sneller slijt, al claimt Philips dat de maalschijven minstens 20.000 kopjes meegaan. Afhankelijk van hoeveel je drinkt zullen de maalschijven dus best wel wat jaartjes meegaan. De maalgraad is in te stellen op 12 verschillende standen, dus voor ieder wat wils. Dit kun je alleen doen als de maalschijven al draaien trouwens, anders kan er het een en ander vast komen te zitten.

De zetgroep, die best flink is voor het formaat machine, is uitneembaar. Hierdoor kun je deze gemakkelijk schoonhouden. Spoel deze wekelijks af onder lauwwarm water, met te heet water spoel je de siliconen laag namelijk weg.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

De koffie-uitloop is in hoogte verstelbaar

Doordat de koffie-uitloop in hoogte verstelbaar is, blijft de machine niet alleen langer schoon maar maak je ook lekkerdere koffie. Als de afstand tussen uitloop en kopje te groot is, zullen er te veel belletjes in de crema-laag van de espresso komen. Dit klinkt misschien lekker, maar verzwakt juist de smaak van dit heerlijke laagje. Ook blijft de consistentie van de crema hierdoor beter.

Koffie met melk

Zoals gezegd zet je in een handomdraai een heerlijke cappuccino met deze machine. Jammer dat deze machine niet meer dan dat kan maken, maar daarvoor heb je de duurdere versies uit de LatteGo-familie. Zoals gezegd is de melkbeker van de LatteGo-apparaten bijzonder doordat het uit twee delen bestaat die samen het ‘rietje’ vormen. Hierdoor kun je de beker eenvoudig schoonmaken.

Wat ook handig is, is dat je de melkbeker van de machine kunt halen en zo in de koelkast kan zetten. Voor het opschuimen van melk is het belangrijk dat dit ijskoud is, en zo kun je je melk zo koel mogelijk houden. Daarnaast hoef je niet moeilijk te doen met het terug gieten van de melk, en hoef je ook geen melk te verspillen.

Bang dat de kwaliteit van de melkschuim niet goed is? Dat hoeft niet, de bubbeltjes in het schuim blijven namelijk heel klein. Hierdoor krijg je een stevig, vol en romig schuim. Zo weet je zeker dat elke cappuccino hoog scoort tijdens de lepeltjes-test.

Philips LatteGo 2200 koffiemachine

Koffiebonenreservoir

De inhoud van het koffiebonenreservoir is 275 gram. Dit is ruim voldoende voor gebruik thuis, en zal voor sommige mensen zelfs teveel zijn. Het is namelijk van groot belang dat bonen zo kort mogelijk in de machine bewaard worden. Zelfs met het speciale deksel voor aromabehoud kun je bonen eigenlijk niet langer dan twee dagen in de machine bewaren. De bonen worden dan namelijk oud en verliezen hun aroma. Zonde, vooral als je goede bonen gebruikt.

En goede bonen zijn een belangrijk onderdeel van lekkere koffie. Wij raden aan om niet naar de supermarkt te gaan voor bonen, maar naar een koffiespeciaalzaak of een koffietentje met eigen branderij. Daar kun je goed geadviseerd worden en mag je eventueel proeven. Het is namelijk niet zo dat de LatteGo-automaten van een matige boon toch een goed kopje koffie kunnen zetten, of zelfs dat ze het beste halen uit een goede koffieboon. Maar met een goede koffieboon smaakt elk kopje koffie een stuk lekkerder, met welke machine je het ook maakt.

Wil je regelmatig een kopje decaf of je favoriete filterkoffie? Met deze machine is dat geen probleem, want er zit in het koffiebonenreservoir een klein reservoir voor gemalen koffie. Hiermee kun je precies een kopje koffie zetten.

Waterreservoir

De inhoud van het waterreservoir is 1,8 liter. Een prima hoeveelheid voor thuisgebruik, omdat ook voor water geldt dat je beter vers water kunt gebruiken. Met vers bedoelen we niet meer dan twee dagen oud, maar het beste kun je elke dag het water verversen. Doe dit bijvoorbeeld bij het eerste kopje koffie van de dag, zodat je er een gewoonte van maakt.

Het reservoir zit aan de zijkant van de machine, hierdoor kun je deze ook onder lagere keukenkastjes plaatsen. Omdat het aan de rechterkant zit moet je hier wel rekening mee houden dat je aan die kant ruimte vrijlaat.

Als je een hekel hebt aan ontkalken heeft Philips een oplossing voor je gevonden: het AquaClean-filter. Hiermee hoef je tot 5.000 kopjes niet te ontkalken. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor meerdere filters moet verbruiken, en deze zijn best prijzig. Dus ga voor jezelf na of deze extra kostenpost het waard is.

Onderhoud en ontkalken

Als je niet extra wilt betalen voor de AquaClean-filters, is het gelukkig weinig moeite om te ontkalken. Door met de teststrip te achterhalen welke waterhardheid je moet instellen, hoef je nooit te vaak ontkalken. Ook niet te weinig, want dat is schadelijk voor de machine. De LatteGo 2200 geeft zelf aan wanneer het tijd is om te ontkalken. Het enige dat je dan hoeft te doen is het plaatsen van een ontkalkingstablet in het waterreservoir en de machine doet de rest.

Bij elke in- en uitschakeling spoelt de machine snel even door. Zo weet je zeker dat de machine schoon is, vooral als je deze even niet gebruikt heb. Dit levert wel extra water in de lekbak op, wat vrij vervelend is. Gelukkig is het uitnemen van de lekbak vrij eenvoudig, en geeft de vlotter aan wanneer deze bak vol is. De machine geeft aan wanneer het tijd is om de koffieresidubak te legen.

Wat natuurlijk heel fijn is aan de LatteGo producten is de eenvoud van het schoonmaken van het melksysteem. De twee onderdelen zijn eenvoudig los te klikken en uitgebreid te wassen. Zo weet je zeker dat er nooit vervelende melkrestjes in de machine achterblijven.

Philips LatteGo 2200 koffiemachine

Koffiedranken

Je kunt met de LatteGo slechts drie koffiedranken maak. Als je er meer wilt kunnen maken, maar toch gebruik wilt maken van het LatteGo-systeem, moet je bij de duurdere opties kijken. Deze drie dranken zijn espresso, koffie en cappuccino. Geen latte dus, ondanks dat de naam dat wel doet vermoeden. Het zetten is gemakkelijk want je doet het met één druk op de knop. Koffie en espresso kun je in tweevoud zetten, de cappuccino niet maar dat is op veel machines van deze prijs zo.

Als je eens wat anders wilt drinken, is het mogelijk om de heetwateruitloop te gebruiken. Hiermee kun je bijvoorbeeld thee of cup-a-soup zetten. Het is helaas niet mogelijk om de temperatuur hiervan in te stellen.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Eenvoudige bediening
Plus review koffiemachine Keramische maalschijven die niet heet kunnen worden
Plus review koffiemachine Compact formaat
Plus review koffiemachine Gemakkelijk schoon te houden
Plus review koffiemachine Lekker schuim

Minus review koffiemachine Weinig opties
Minus review koffiemachine Slechts 3 koffiedranken
Minus review koffiemachine Niet de lekkerste koffie
Minus review koffiemachine De machine maakt veel herrie
Minus review koffiemachine Je moet iets te regelmatig schoonmaken
Minus review koffiemachine Lekbak zit snel vol

Prijs

De prijs van de LatteGo 2200 is ongeveer 380 euro. Vrij goedkoop voor een espresso-apparaat! Echter kun je voor deze prijs niet te veel verwachten, zo heeft de machine maar weinig verschillende opties, is het niet een heel mooi apparaat en is de koffie niet superlekker. Maar als je weinig eisen hebt en gewoon niet een hoger budget, is dit een goede optie. Maar de échte koffiesnobs zullen toch wel wat meer geld moeten investeren voor een betere machine.

Wat is de mening van Mister Barish?

De LatteGo-familie bestaat uit leuke apparaten voor mensen met weinig eisen. Wil je echter de ultieme koffiebeleving? Dan moet je geen LatteGo nemen. Vooral de 2200 heeft weinig opties, omdat je maar 3 verschillende koffiedranken hebt waar je ook nog eens weinig aan kunt personaliseren. Wij zijn wel echt fan van het LatteGo-systeem op zich, en zouden dit graag in meer machines willen zien. Wij zijn dus niet heel enthousiast, maar begrijpen ook dat wij koffiesnobs zijn en de gemiddelde koffiedrinker niet zoveel nodig heeft. Als je dus op zoek bent naar een simpel en goedkoop apparaat is dit best een prima oplossing!

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Cappuccino
Instelbare koffiesterkte: Ja, 3 standen
Instelbare koffievolume: Nee
Instelbare watertemperatuur: Nee
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter
Inhoud bonenreservoir: 275 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja,
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met keramische maalschijven
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Nee
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie (AquaClean filter)
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 37,1 centimeter
Breedte: 24,6 centimeter
Diepte: 43,3 centimeter
Gewicht: 8 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Kleur: Zwart

Energie
Vermogen: 1500 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Philips LatteGo koffiemachines in het assortiment

Philips LatteGo volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende uitvoeringen. Voor elke wens een oplossing!

De volledige Philips LatteGo serie in detail: 

Philips LatteGo 2200 koffiemachine

Philips LatteGo 2200 

Philips LatteGo 3200 koffiemachine

Philips LatteGo 3200

Philips LatteGo 5000 serie koffiemachine

Philips LatteGo 5000

Heb je een vraag over Philips LatteGo koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Stephanie Kipping
Door

Stephanie Kipping

op 12 Jan 2021

i Hallo Tim, ik heb sinds mei vorig jaar een PHILIPS Series 2200 EP2231/40 LatteGo volautomatische espressomachine. Ik drink graag cappuccino maar bij dit apparaat wisselt de dikte van de schuimlaag per keer. Op het moment dat ik echt een goede dikke schuimlaag krijg weet ik dat al tijdens het opschuimen. Hij maakt dan een zachter sissend geluid. Ik heb geen idee wat de invloed hiervan is. Gebruik steeds dezelfde melk en komt uit de koelkast. Zijn er meerdere mensen die dit herkennen? Hoe kan ik altijd die lekkere hoge dikke schuimlaag krijgen?

Pascal van Ballegooijen
Door

Pascal van Ballegooijen

op 28 Mar 2021

Hoi, wij hebben een Philips van de 2200 serie. De koffie loopt niet recht uit de koffieuitloop, schoonmaken van de uitloopjes lost het niet op. Kan ik het apparaat verder uit elkaar halen om de koffieuitloop eens goed schoon te maken?? Hoor graag van je.

Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .