Philips LatteGo 3200 volautomaat, voor de luie cappuccinoliefhebber
03 september 2019 
10 min. leestijd

Philips LatteGo 3200 volautomaat, voor de luie cappuccinoliefhebber

Heb je geen zin om duizenden euro’s uit te geven aan volautomaat waarmee je toch alleen maar espresso, koffie en wat melkspecialiteiten wilt zetten? Dan is de eenvoudige Philips LatteGo 3200 misschien wel wat voor jou. Het is een eenvoudige volautomaat, waarmee je met één druk op de knop verschillende dranken kunt zetten. Daarnaast heeft Philips het ook nog eens supermakkelijk gemaakt om de melkunit schoon te maken. Ook ideaal voor luie mensen die niet steeds de machine schoon willen maken.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Philips LatteGo 3200 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Philips LatteGo koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Philips LatteGo koffiemachine

Zoals gezegd is de LatteGo 3200-lijn heel simpel. De bediening spreekt voor zich, wat ook wel eens verfrissend in een tijdperk waar apparatuur allerlei verborgen menu’s heeft waar je van alles kunt instellen. Hierdoor zijn er wel weinig opties, maar niet iedereen heeft een breed scala aan opties nodig om hun dagelijkse bakje koffie te drinken. Hieronder bespreken we alle specificaties van de LatteGo 3200.

Design
Het design van de LatteGo 3200 is nogal druk, omdat alle knopjes op de machines een pictogram en tekst hebben en er geen display op zit waar overige tekst op staat. Dit is niet voor iedereen heel storend, maar het doet wel af aan de strakheid van de koffiemachine. Verder is de machine vrij compact, waardoor deze ook eenvoudig in kleinere keukens past. De machine is gemaakt van zwart kunststof met zilveren details, een simpel design dat past in iedere keuken. Behalve de minimalistische, strakke keukens dus.

Wat een beetje vervelend kan zijn, is dat de watertank aan de rechterzijkant van de machine zit. Hierdoor moet je hem zo plaatsen dat je er eenvoudig bij kan. Gelukkig zie je bij nieuwe machines steeds vaker dat deze aan de voorkant zit. Dit is echter wel een verbeterpuntje voor Philips.

Philips LatteGo 3200 koffiemachine

Eenvoudige bediening

Gelukkig hebben de lelijke knoppen op het apparaat een functie: een eenvoudige bediening. Met letterlijk één druk op de knop zet je één van de vijf verschillende koffiedranken. Als je zwarte koffie of espresso zet kun je er ook twee tegelijkertijd zetten. Ideaal als je visite hebt en snel wat koffie achter elkaar moet zetten. Wil je sterkere koffie, meer of minder water en meer of minder melkschuim? Dat doe je ook met een van deze knoppen.

Het enige wat je hoeft te doen voor melkspecialiteiten is het bijvullen van de melkkan. Hier kan wel maar een kleine hoeveelheid melk in, waardoor je deze na een paar kopjes alweer moet aanvullen. Iets minder handig, maar daar staat wel tegenover dat het schoonmaken van de kan heel eenvoudig is. Hier komen we later op terug.

Zetgroep en koffiemolen

Wie veel koffie achter elkaar wil zetten, heeft veel aan keramische maalschijven. Deze worden bij veel gebruik niet heet, wat vaak wel het geval is bij metalen maalschijven. Hierdoor verbranden de koffiebonen en krijgt de koffie een overheersend bittere smaak. Gelukkig blijven keramische maalschijven koel. Het nadeel is wel dat ze sneller slijten, al claimt Philips dat dit pas na 20.000 kopjes gebeurt. Zelfs als je 10 kopjes per dag drinkt, gaan de maalschijven nog vijf jaar mee. Het is zeer eenvoudig om de maalgraad aan te passen in het koffiebonenreservoir, er zijn wel 12 verschillende standen. Doe dit wel alleen als de maalschijven draaien, anders kunnen er bonen vast komen te zitten.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

De koffie-uitloop is in hoogte verstelbaar

Doordat de koffieuitloop van de LatteGo 3200 in hoogte verstelbaar is, wordt je machine minder vies omdat de koffie minder spettert. Maar het zorgt ook voor lekkerdere koffie. Dit komt omdat, als de uitloop op de juiste hoogte staat, er minder belletjes in de cremalaag komen. Hierdoor krijgt deze een vollere smaak en een betere consistentie.

Koffie met melk

Zoals je met de naam LatteGo wel kunt vermoeden, maak je met deze machine in een handomdraai melkspecialiteiten. Het door Philips ontwikkelde LatteGo-systeem zorgt er ook voor dat het schoonmaken heel eenvoudig is. Bij normale melksystemen zit er een klein rietje bij dat lastig schoon te maken is en uiteindelijk moet worden vervangen. Doordat de LatteGo melkbeker uit twee onderdelen bestaat die samen het rietje vormen, is dit heel makkelijk te reinigen als je ze uit elkaar haalt. De melk-unit kun je ook los koppelen en in de koelkast zetten. IJskoude melk is belangrijk bij het maken van melkschuim, dus dat is ideaal.

En de kwaliteit van het schuim is natuurlijk ook perfect. De bubbeltjes in de melkschuim blijven heel klein, waardoor je een stevig, vol en romig schuim maakt. Hierdoor haalt elke cappuccino de lepeltjestest!

Philips LatteGo 3200 koffiemachine

Koffiebonenreservoir

Het bonenreservoir heeft een inhoud van 275 gram. Dit is voldoende voor thuisgebruik, en voor sommige mensen zelfs te groot. Koffiebonen moeten namelijk zo vers mogelijk zijn bij het zetten, en als koffiebonen al een tijdje in de machine liggen verliezen ze hun aroma en smaak. Zonde, dus je kunt het beste maximaal om de dag je bonen vervangen. De speciale rubberen rand op de deksel zal er namelijk niet voor zorgen dat de aroma helemaal behouden wordt, maar wel iets langer dan wanneer de bonen open en bloot liggen.

Om het beste uit je machine te halen, gebruik je geen supermarktbonen. Deze zijn bij aanschaf vaak al oud en hebben veel minder aroma dan versgebrande bonen. Deze haal je bij je favoriete koffietentje of een koffiespeciaalzaak. Zij kunnen ook persoonlijk advies geven waardoor je een boon meekrijgt die precies bij jouw smaak past.

Als je ’s avonds liever cafeïnevrije koffie drinkt hoef je niet speciaal een fiterkoffie-apparaat te behouden. In het bonenreservoir zit nog een klein reservoirtje voor gemalen koffie, precies genoeg voor één kopje koffie.

Waterreservoir

Een van de klachten die de LatteGo-machines vaak krijgen is dat het waterreservoir snel leeg is. Wij vinden dit geen probleem, want ook de versheid van het water heeft invloed op de smaak van de koffie. Water dat vers uit de kraan komt is gewoon lekkerder dan water dat al een paar dagen in een koffiemachine zit. Hierom zijn we tevreden met de inhoud van 1,8 liter, waar je best wat kopjes mee kunt zetten. Het reservoir zit aan de zijkant van de machine, hierdoor kun je deze er makkelijk uit halen, maar je kunt hem niet met de rechterkant tegen de muur zetten.

Zin om bijna nooit te hoeven ontkalken? Daar heeft Philips wat op gevonden, namelijk het AquaClean filter. Hiermee hoef je tot 5.000 kopjes niet te ontkalken. Dit is echter wel een extra kostenpost, want om die 5.000 kopjes te halen moet je wel meerdere malen het filter vervangen.

Onderhoud en ontkalken

Als je geen zin hebt in de extra kostenpost van het AquaClean filter, kun je natuurlijk ook gewoon zelf ontkalken. Stel de juiste waterhardheid in, dit kun je testen met de bijgeleverde teststrips. Dan weet de koffiemachine precies wanneer het tijd is om te ontkalken, en gebeurt dit niet te vaak of te weinig. Om het ontkalkingsprogramma te doorlopen hoef je alleen een ontkalkingstablet in het waterreservoir te plaatsen en op de knop te drukken.

De machine spoelt zichzelf bij elke in- en uitschakeling even door. Hierdoor weet je zeker dat de machine schoon is voor gebruik, ook als je deze al even niet heb gebruikt.

De belangrijkste functie van de LatteGo-volautomaten is het makkelijk schoon te maken melkreservoir. Philips claimt dat je dit binnen vijftien seconden kunt doen. Hoe dit zo eenvoudig is? Dit komt doordat de melkbeker uit twee onderdelen bestaat die tesamen het rietje vormen. Door de delen uit elkaar te halen kun je deze makkelijk omspoelen, wat bij andere machines nog wel eens lastig is.

Om de zetgroep schoon te maken haal je deze eruit, je kunt de zetgroep vinden achter het waterfilter. Spoel hem om in lauwwarm water en laat goed drogen voordat je het weer terugplaatst in de machine.

De lekbak is eenvoudig uit te halen en de machine geeft aan wanneer het bakje voor de koffieresidu geleegd moet worden.

Philips LatteGo 3200 koffiemachine

Koffiedranken

In totaal kun je vijf koffiedranken zetten. De opties voor zwarte koffie zijn koffie, espresso en americano. Je kunt deze ook met twee tegelijkertijd zetten. De melkspecialiteiten zijn latte macchiato en cappuccino, deze kun je maar per stuk zetten, maar dit is op de meeste volautomaten in deze prijsklasse zo.

Met de LatteGo 3200 wordt een waterkoker overbodig, omdat je met de heetwateruitloop gemakkelijk thee of cup-a-soup kunt zetten. Wat jammer is, is dat de temperatuur hiervan niet instelbaar is. Hierdoor heb je bijvoorbeeld geen speciale temperatuur voor groene thee. Maar dit is begrijpelijk voor de prijs die je betaalt.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Eenvoudige bediening
Plus review koffiemachine Keramische maalschijven die niet heet kunnen worden
Plus review koffiemachine Compact formaat
Plus review koffiemachine Gemakkelijk schoon te houden
Plus review koffiemachine Lekker schuim

Minus review koffiemachine Weinig opties
Minus review koffiemachine Niet de lekkerste koffie
Minus review koffiemachine De machine maakt veel herrie
Minus review koffiemachine Je moet iets te regelmatig schoonmaken
Minus review koffiemachine Lekbak zit snel vol

Prijs

De prijs van de LatteGo 3200 ligt ongeveer rond de 540 euro, maar je zult regelmatig aanbiedingen vinden. Dit is een prima prijs voor een machine waarmee je op simpele wijze cappuccino’s en latte macchiato kunt zetten. Niet duur maar ook niet goedkoop. Voor deze prijs kun je niet te veel opties verwachten, en dat is bij de LatteGo 3200 niet zo. Voor mensen met dit budget is het echter een prima optie.

Wat is de mening van Mister Barish?

Als je weinig eisen hebt, is dat LatteGo 3200 prima. Wij hebben echter wat meer eisen omdat we echt koffieliefhebbers zijn, maar we begrijpen heel goed dat mensen die gewoon lekker simpel koffie willen drinken heel blij zijn met deze machine. Wij vinden het wel ideaal dat het LatteGo-systeem zo eenvoudig schoon te maken is, zelfs bij de duurste machines kan het rietje uiteindelijk vies worden en moet dan vervangen worden. De LatteGo 3200 zet niet de allerlekkerste koffie, maar een groot deel van dit probleem is op te lossen door gewoon écht goede koffiebonen te gebruiken. De machine haalt dan niet het beste uit de bonen, maar de koffie is een stuk lekkerder dan wanneer je supermarktbonen gebruikt.

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Cappuccino, Latte Macchiato
Instelbare koffiesterkte: Ja, 3 standen
Instelbare koffievolume: Nee
Instelbare watertemperatuur: Nee
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter
Inhoud bonenreservoir: 275 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja,
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met keramische maalschijven
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Nee
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie (AquaClean filter)
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 37,1 centimeter
Breedte: 24,6 centimeter
Diepte: 43,3 centimeter
Gewicht: 8 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Kleur: Zwart

Energie
Vermogen: 1500 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Philips LatteGo koffiemachines in het assortiment

Philips LatteGo volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende uitvoeringen. Voor elke wens een oplossing!

De volledige Philips LatteGo serie in detail: 

Philips LatteGo 2200 koffiemachine

Philips LatteGo 2200 

Philips LatteGo 3200 koffiemachine

Philips LatteGo 3200

Philips LatteGo 5000 serie koffiemachine

Philips LatteGo 5000

Heb je een vraag over Philips LatteGo koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Judith
Door

Judith

op 04 Oct 2019

Wij hebben sinds een week de Latte Go 3200 en naar wat beloofd werd over de cappuccino, stevige melkschuim, komt er alleen maar warme melk in de koffie. Absoluut geen cappuccino waardig. Wat gaat er fout?

Tim Van Tittelboom
Ida van den Berg
Door

Ida van den Berg

op 08 Apr 2020

Ook hier sinds een par dagen latte go machine. Gebruik volle houdbare melk uit de koelkast maar krijg geen mooie dikke schuimlaag. Valt wat tegen. Hebben jullie nog meer tips?

Jk
Door

Jk

op 21 Jan 2021

Is dit al opgelost bij jullie? Want ik heb dat probleem ook met dezelfde machine

Annemiek Kremer
Door

Annemiek Kremer

op 14 Mar 2021

Ik heb de drank hoeveelheid afgesteld, maar ik krijg nooit dezelfde hoeveelheid koffie in een kopje. Heeft iemand tips dit vind ik erg irritant.

J.hofman
Door

J.hofman

op 28 Jun 2021

Wij hebben ook de latte go maar bij latte machiato blijft hij maar melk geven, houdt pas op als de melk uit het reservoir is. Hoe komt dit?. Gebruiken halfvolle melk uit de koelkast

Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .