arrow_drop_up arrow_drop_down
28 oktober 2019 

Siemens EQ.9 S300 - een veelzijdige en superstille volautomaat

De Siemens EQ.9 serie is de meest luxueuze serie volautomaten van Siemens, en de S300 is de goedkoopste variant binnen deze serie. Het apparaat met serienummer TI903209RW is voorzien van een geïntegreerd melkreservoir en is extra stil in gebruik. Met deze volautomaat zet je eenvoudig allerlei verschillende koffiespecialiteiten. De volautomaat behoort tot het middensegment, dus als je een goed apparaat wilt maar geen duizenden euro’s uit wilt geven is het wellicht wat voor jou.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Siemens EQ.9 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Siemens koffiemachine

Wat een groot gemis is aan deze automaat is het ontbreken van een draadloze verbinding. Dit klinkt misschien wat overbodig voor een koffiemachine, maar in de tijd waarin iedereen een smartphone hebt is het eigenlijk onmisbaar. De voordelen die zo’n app hebben zijn dat je heel eenvoudig de instellingen kunt aanpassen. Nu kan dat op het display gelukkig ook, maar het is toch wel een beetje kriegelig met de knopjes.

Maar als je zonder app wel kunt leven is dit een topmachine. Met één druk op de knop zet je koffie én melkspecialiteiten. En als je er twee tegelijkertijd wilt zetten kan dat ook, zelfs melkspecialiteiten. Door de geïntegreerde melkkan hoef je ook niet moeilijk te doen met een slangetje en een pak melk, maar schenk je het zo in het reservoir. Geen zin in lawaai in de vroege morgen? Deze automaat is ook nog eens superstil. Dit komt doordat het apparaat goed geïsoleerd is, waardoor geluid (en warmte!) niet kunnen ontsnappen.

De verschillen tussen de EQ.9 S300, S500 en S700 zijn klein, maar voor sommige mensen van groot belang. Zo heb je vanaf de S500 de BaristaModus, hier kun je eigenlijk nog veel meer verschillende drankjes mee maken dan de S300. Handig als je graag flat white drinkt, bijvoorbeeld. Daarnaast hebben de S500 en S700 een warmhoudplaat voor de kopjes bovenop de machine, meer gebruikersprofielen en is het display wat gedetailleerder. De S700 heeft een dubbel bonenreservoir, ideaal als je soms andere bonen wilt drinken.

Design
Aan het uiterlijk kun je direct zien dat je hier wat meer geld voor betaalt, omdat het eigenlijk gewoon een prachtig apparaat is. De zijkanten en bovenkant zijn van RVS met anti-vingerprinttechnologie, waardoor het altijd schoon blijft. Daarnaast is de voorkant mooi en simpel met een display, knopjes en een grote draaiknop.

Het allermooiste is het geïntegreerde melkreservoir en de geïntegreerde watertank. Hierdoor blijft de machine heel slank en hoef je niet extra ruimte vrij te maken als je het melkreservoir in gebruik hebt.

Siemens EQ.9 S300 koffiemachine volautomaat

 

 

Eenvoudige bediening

Ondanks het missen van een app waarmee je het apparaat kunt bedienen, is de bediening heel eenvoudig. Op het grote display zie je de dranken die je kunt zetten. Met de draaiknop scroll je door het menu naar het juiste drankje. Als de instellingen goed staan kun je op de knop drukken en je koffie wordt gezet. Als je de instellingen aan wilt passen doe je dat met de knopjes. Je kunt de ratio van melk en koffie aanpassen, de sterkte van de koffie en de hoeveelheid water voor de koffie. Om niet telkens de instellingen hoeven aan te passen kun je tot 6 gebruikersprofielen instellen. Deze geef je een naam, zodat je hele familie een eigen profiel kan aanmaken. Alle koffiesoorten kun je ook tweemaal in één keer zetten, heel handig als je haast hebt!

Zetgroep en koffiemolen

Het belangrijkste aan een goede volautomaat is natuurlijk de binnenkant van de machine, daar wordt immers het kopje koffie gezet. Gelukkig is Siemens zeer geavanceerd in het maken van volautomaten en heeft dan ook allerlei nieuwe technologieën in de EQ.9-serie gestopt. Zo heeft de koffiemolen keramische maalschijven. Dit zorgt ervoor dat het apparaat extra stil is én dat de koffie niet bitter wordt. Goedkopere metalen maalschijven zullen heet worden als ze veel worden gebruikt, wat resulteert in verbrande koffiebonen en dus bittere koffie. Keramiek wordt nooit heet, al zet je in één keer vijftig kopjes. Dus krijg je ook geen nare smaak aan je koffie. Met de iAroma zetgroep haal je een goede en vernieuwende zetgroep in huis, waarvan de diverse componenten naadloos op elkaar aansluiten. De technologieën zetten we hieronder op een rij.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

SensoFlow technologie

Het perfecte kopje koffie vraagt om de perfecte zettemperatuur, tussen de 90 en 95 °C. Als het water kouder is dan dat, vindt er niet genoeg extractie plaats en smaakt de koffie wat zurig. Is het water juist te heet? Dan smaakt de koffie bitter. Door het SensoFlow System komt het water binnen korte tijd op de juiste temperatuur en blijft het water ook tijdens de gehele zetprocedure tussen de 90 en 95 °C. Doordat je op deze manier ook sneller koffie zet, is het extra energiezuinig.

AromaDouble shot

Bij een dubbele shot espresso zijn er veel machines die dat in één keer zetten, dus dubbele koffie en dubbel water. Helaas betekent dit dat er geen optimale extractie plaatsvindt, het is beter om tweemaal te malen en tweemaal te zetten. Zo blijft de smaak op zijn best en wordt het niet bitter of zuur.

In hoogte verstelbare koffie-uitloop

Voor latte macchiato en espresso heb je twee heel verschillende glazen nodig van verschillende hoogten. Daarom is het wel zo handig dat je de uitloop in hoogte kan verstellen, anders krijg je veel spetters koffie op de machine. Maar dat de uitloop in hoogte verstelbaar is zorgt ook voor lekkere koffie. Door zo min mogelijk afstand tussen kopje en uitloop te creëren zullen er minder luchtbellen in de cremalaag ontstaan. Hierdoor krijgt deze een lekker volle en romige laag. Vooral bij espresso zul je dit verschil dus echt merken. Een mooie toevoeging aan de machine is het lampje in de koffie-uitloop, dat ziet er net wat moderner uit.

Koffie met melk

Als je graag melkspecialiteiten zoals cappuccino en latte macchiato drinkt, is dit een ideale machine. Het zetten van koffie met melk is namelijk heel eenvoudig dankzij het geïntegreerde melkreservoir. Dit melkreservoir is eenvoudig af te nemen en in de koelkast te zetten, waardoor je melk lekker koud en dus langer goed blijft. Daarnaast is het beste om ijskoude melk te gebruiken als je het wilt opschuimen. Het reservoir is ook vaatwasserbestendig, dus eenvoudig schoon te maken, en heeft een inhoud van 0,7 liter.

Koffiebonenreservoir

De inhoud van het bonenreservoir is vrij groot met 290 gram. Op het reservoir zit een deksel met rubberen rand, onder andere om de bonen langer vers te houden. Echter zijn bonen het liefst in een donkere en luchtdichte bak, want daarin worden ze niet oud. Wij raden dan ook aan om minstens om de twee dagen de bonen te verversen. Als je merkt dat een vol bonenreservoir niet binnen twee dagen op is, doe je er de volgende keer wat minder in. Door het grote reservoir is het een ideale machine voor gebruik op een klein kantoor.

Supermarktbonen zijn bij aanschaf al oud, wat eigenlijk betekent dat het al lang geleden is dat ze gebrand zijn. Voor versgebrande bonen ga je naar je favoriete koffiezaak of een speciaalzaak. Heb je hier geen tijd voor? Dan kun je ook een koffie-abonnement nemen. Dan krijg je elke maand een aantal zakken verse bonen thuisgestuurd.

In het bonenreservoir zit ook een klein reservoir, deze is gemaakt om gemalen koffie in te doen en is precies genoeg voor één kopje. Hier kun je bijvoorbeeld cafeïnevrije koffie in doen, als je dat ’s avonds graag drinkt.

Waterreservoir

De watertank heeft een inhoud van 2,3 liter, ook lekker aan de ruime kant. Maar ook voor water is het belangrijk dat het zo vers mogelijk is. Als water al een paar dagen in de machine zit gaat het namelijk een beetje muf smaken. Het beste kun je het water minimaal elke dag verversen.

Het is mogelijk om een waterfilter van Brita in het waterreservoir te plaatsen. Deze filtert het water en zorgt er ook voor dat het water ontkalkt wordt. Hierdoor hoef je minder te ontkalken, maar nog wel af en toe. Ook zal het de levensduur van je apparaat verlengen. Echter is het Nederlandse kraanwater van dusdanige kwaliteit dat dit niet echt nodig is. Daarnaast is het natuurlijk een extra kostenpost.

Onderhoud en ontkalken

Als je op zoek bent naar een schone machine is de Siemens EQ.9 S300 wel wat voor jou, want het is een zeer schoon apparaat. Zo wordt het melksysteem na elk gebruik schoongemaakt door AutoMilkClean. Wel zo fijn, want oude melk gaat snel schimmelen en daar kun je ziek van worden.

Door de juiste waterhardheid in te stellen weet de machine precies wanneer het tijd is om te ontkalken. Als je een filter plaatst wordt dit automatisch gedetecteerd. Het enige wat je voor het ontkalkingsprogramma hoeft te doen is het plaatsen van een ontkalkingstablet in de watertank. De rest gaat vanzelf. Ook zit er een algeheel reinigingsprogramma op dat vrijwel hetzelfde werkt.

De koffieresidubak en lekbak moeten ook geleegd worden natuurlijk. Deze kun je heel eenvoudig uitnemen en even afspoelen onder de kraan. De machine geeft aan wanneer de koffieresidubak vol zit, dus dit hoef je niet steeds te controleren.

Als je de zetgroep goed wilt schoonmaken, kun je deze uitnemen en onder een lauwwarme kraan houden. Doe dit ongeveer een keer per week en laat het goed uitlekken, zo heb je een schone en schimmelvrije machine.

Wat vrij uniek en heel handig is, is dat de verschillende schoonmaakprogramma’s van tevoren aangeven hoe lang het duurt. Als het dus echt hoognodig is om bijvoorbeeld te ontkalken, weet je ook precies wanneer je het volgende kopje koffie weer kunt zetten.

Koffiedranken

Met de Siemens EQ.9 kun je 7 verschillende dranken zetten. Dit zijn ristretto, espresso, espresso macchiato, café crème, cappuccino, latte macchiato en koffie verkeerd. Voor zo’n dure machine zou je stiekem wel wat meer verschillende koffiedranken verwachten, maar voor de gemiddelde koffieliefhebber is dit genoeg variatie. Ook kun je eenvoudig wat instellingen aanpassen, wat natuurlijk ook wel heel fijn is.

Als je eens wat anders wilt dan koffie kun je ook apart warme melk, melkschuim en heet water zetten. Dit is handig voor bijvoorbeeld thee of chocolademelk, en je hebt dan ook geen aparte waterkoker meer nodig.

Siemens EQ.9 S300 koffiemachine - koffiespecialiteiten

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Twee melkspecialiteiten tegelijkertijd zetten
Plus review koffiemachine AromaDouble Shot, waardoor ook een dubbele espresso lekker is
Plus review koffiemachine Optie voor geïntegreerd Brita-waterfilter
Plus review koffiemachine Zes gebruikersprofielen
Plus review koffiemachine Aantal voorkeuren in te stellen
Plus review koffiemachine Roestvrijstalen behuizing
Plus review koffiemachine De machine maakt amper geluid
Plus review koffiemachine SensoFlow voor een constante temperatuur bij het zetten
Plus review koffiemachine Keramische maalschijven waardoor de koffiebonen niet verbranden

Minus review koffiemachine Er zouden nog wel iets meer instellingen kunnen worden aangepast
Minus review koffiemachine Je kunt de machine niet tegen een muur zetten, want je moet bij beide kanten kunnen

Prijs

De adviesprijs vanuit Siemens is 1549 euro, echter wordt het apparaat veelal verkocht voor 1100 euro, en met een mooie aanbieding zelfs voor minder. Dit is een heel prima prijs voor zo’n mooi apparaat. Misschien iets te duur voor mensen die gewoon een bakkie koffie willen, maar je proeft toch echt wel het verschil in vergelijking met een goedkopere machine.

Wat is de mening van Mister Barish?

Ondanks dat dit de goedkoopste en ‘slechtste’ versie in de EQ.9-serie is, zijn wij heel tevreden over dit apparaat. Als je niet meer wilt uitgeven dan dit is het namelijk gewoon een uitstekende volautomaat waar je alle kanten mee op kunt. Ook wil lang niet iedereen lopen stoeien met de juiste instellingen, en dat is helemaal prima. Door de verschillende technologieën die worden gebruikt wordt het beste uit jouw bonen gehaald. Wil je echter weten wat de EQ.9 serie nog meer te bieden heeft? Lees dan ook onze andere reviews.

Siemens EQ.9 S300 koffiemachine display

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2, ook melkspecialiteiten
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Cappuccino, Latte, Latte Macchiato, Espresso Macchiato
Instelbare koffiesterkte: Ja, tot AromaDouble Shot
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 2,3 liter
Inhoud bonenreservoir: 290 gram
Pompdruk: 19 bar

Gebruikersgemak
Display: TFT-display
Gebruikersprofielen: Ja, 6
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met keramische maalbladen
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Nee
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen en machinale reiniging
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Nee, optie voor Brita-filter
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingsmiddel.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 39,2 centimeter
Breedte: 29,9 centimeter
Diepte: 47 centimeter
Gewicht: 11,5 kg
Materiaal behuizing: RVS met kunststof
Verwarmingssysteem: SensoFlow (1 stuks)

Energie
Vermogen: 1500 watt

Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Siemens volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende prijsklassen. Voor elk budget een oplossing!

 

De volledige serie in detail:

Siemens EQ3 S300 koffiemachine
Siemens EQ3 S300

 

Siemens EQ3 S500 koffiemachine
Siemens EQ3 S500

 

Siemens EQ.6 S300 koffiemachine
Siemens EQ6 S300

 

Siemens EQ.6 S500 koffiemachine
Siemens EQ6 S500

 

Siemens EQ.6 S700 koffiemachine
Siemens EQ6 S700

 

Siemens EQ.8 koffiemachine
Siemens EQ8 S300/600/900 

 

 

Siemens EQ.9 S300 koffiemachine volautomaat
Siemens EQ.9 S300 

 

 

Siemens EQ.9 S500 koffiemachine rvs uitvoering
Siemens EQ.9 S500 

 

Siemens EQ.9 S700 koffiemachine - rvs
Siemens EQ.9 S700 

 

Heb je een vraag over Siemens koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen