Sage Dual Boiler: een professionele espressomachine voor echte experts
08 april 2021 
12 min. leestijd

Sage Dual Boiler: een professionele espressomachine voor echte experts

De Dual Boiler van het topmerk Sage is een interessante espressomachine die uitblinkt in kracht, precisie en snelheid. Omdat het toestel met twee aparte boilers werkt, kan je gemakkelijk multitasken. Dat zorgt voor een snellere workflow bij het bereiden van heerlijke koffiedranken. Wel zijn er behoorlijk wat instellingen. Daardoor heeft de Dual Boiler een steile leercurve en is zij minder toegankelijk voor beginnende koffie-enthousiastelingen.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken van de Sage Dual Boiler koffiemachine
koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Verschillen met andere Sage-modellen
Technische specificaties van de Sage Dual Boiler
Andere Sage koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van de Sage Dual Boiler koffiemachine

De Dual Boiler is een koffiemachine van uitzonderlijk goede kwaliteit. Maar door het ontbreken van een geïntegreerde koffiemolen is het geen volwaardig bean to cup apparaat, zoals bijvoorbeeld de Sage Barista Express. Heb je al een hoogwaardige koffiemolen en ben je op zoek naar het neusje van de zalm onder de espressomachines? Dan is de Dual Boiler wellicht iets voor jou. Wil je liever een alles-in-één-apparaat of een laagdrempelig toestel om je koffie-avontuur mee te beginnen? Neem dan zeker onze reviews over het bean to cup gamma van Sage nog eens grondig door.

Sage Dual Boiler

Mooie maar uit de kluiten gewassen machine
De Sage Dual Boiler is stijlvol vormgegeven in een roestvrij stalen jasje dat in elke keuken tot zijn recht komt. Net zoals de Sage Barista Express heeft de Dual Boiler in het midden een analoge drukmeter. Dat is niet alleen een functionele keuze, het geeft het industriële design ook een authentieke toets mee. Daarnaast heeft deze koffiemachine een LCD-display waarmee je door het menu navigeert of waarvan je nuttige informatie kan aflezen, zoals de resterende duur van het koffiezetten of de temperatuur.

Daarnaast maken enkele design features het apparaat uiterst gebruiksvriendelijk. Zo zit de watertank zoals bij de meeste Sage apparaten achteraan, maar kan je hem gemakkelijk vullen via een klep aan de bovenkant. Met het doorkijkvenstertje onder de zetgroep hou je het waterpeil in het oog. Zo hoef je de watertank niet telkens te openen. Moet je toch bij de achterkant van de machine zijn of wil je hem verplaatsen? Onder het lekbakje vind je een draaiknop waarmee je het toestel op wieltjes zet. Dat is handig, want de Sage Dual Boiler is best groot. Omdat je ook nog een aparte koffiemolen nodig hebt, zal je koffie-uitrusting met de Dual Boiler een aanzienlijk deel van je keukenaanrecht in beslag nemen.

Eenvoudige bediening
Je bedient de Dual Boiler met in totaal acht drukknoppen en met een draaiknop en hendel aan weerszijden van de machine. Daarnaast beschikt dit apparaat net als de Barista Pro over een display waarmee je met behulp van de vier onderstaande knoppen door het menu navigeert.

De instellingen in het menu zijn eenvoudig door te nemen en aan te passen, al is natuurlijk niet voor iedereen meteen duidelijk waar al die aanpassingen voor dienen. Met name de beginnende koffieliefhebber kan zich snel geïntimideerd voelen door dit apparaat en zijn steile leercurve. Met de Dual Boiler richt Sage zich dan ook vooral op de doorwinterde koffiekenners die al heel wat knowhow bezitten.

Mooie features
De key feature van de Sage Dual Boiler is ongetwijfeld … de Dual Boiler! Dat wil zeggen dat zowel de zetgroep als de stoom- en heetwaterfunctie een aparte waterboiler hebben. Daardoor kan je tijdens het koffiezetten ook melk opschuimen. Daarbij is deze koffiemachine net zoals de Barista Express uitgerust met een PID-temperatuurregeling, die telkens voor een optimale en vooral heel precieze extractietemperatuur zorgt. Dankzij de pre-infusie gaat van de complexe aroma’s niets verloren. De temperatuurinstelling en de duur van het koffiezetten lees je af van het LCD-display van het bedieningspaneel.

De portafilter van de Dual Boiler heeft een diameter van 58 mm. Daarmee is hij compatibel met de meeste andere espressomachines. Koffiezetten met een portafilter van dit formaat is wel iets moeilijker onder de knie te krijgen: hoe groter de diameter, hoe meer kans op kanaalvorming en dus een ongelijke extractie. Het stoompijpje met drie gaten van de Dual Boiler is uitermate krachtig, maar ook hier vergt het enige oefening om microschuim met een optimale textuur te verkrijgen. Als enige trial en error je afschrikt, kan het met de Sage Dual Boiler dus een uitdaging zijn om tot dat perfecte kopje koffie te komen.

Sage Dual Boiler onderdelen

Koffiedranken

Met de Sage Dual Boiler maak je moeiteloos klassieke koffiedranken zoals espresso en ristretto. Ook cappuccino’s en latte’s behoren, mits wat oefening, tot de mogelijkheden, dankzij het krachtige stoompijpje dat je met de hendel aan de rechterzijde activeert.

De Sage Dual Boiler heeft ook een geïntegreerde heetwateruitloop. Zo kunnen liefhebbers vlot americano’s en long blacks zetten, zonder met een aparte waterboiler aan de slag te moeten gaan.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Tegelijk koffiezetten en melk opschuimen dankzij de dual boiler
Plus review koffiemachine Zeer temperatuurvast toestel
Plus review koffiemachine Sterke en duurzame bouwkwaliteit

Minus review koffiemachine Geen geïntegreerde koffiemolen
Minus review koffiemachine Lawaaierig
Minus review koffiemachine Prijskaartje is even slikken

Prijs

De Sage Dual Boiler is een krachtige en snelle espressomachine, maar er hangt een stevig prijskaartje aan vast. Om het volledige potentieel uit dit toestel te halen, moet je een al even kwalitatieve koffiemolen aanschaffen, wat het totale kostenplaatje aanzienlijk groter maakt.

Om de kostprijs even in perspectief te zetten: voor de helft van de prijs van een Dual Boiler heb je een volledig uitgeruste Barista Express, inclusief ingebouwde koffiemolen. Wil je toch wat sneller te werk gaan en verkies je een machine met LCD-display? Met de Barista Pro zit je nog ruim 400 euro onder de prijs van de Dual Boiler. Verkies je boven alles gebruiksgemak en eenvoud? Dan haal je voor dezelfde prijs als de Dual Boiler een Barista Touch in huis, die naast de ingebouwde maler ook nog eens een handig touchscreen met vooringestelde koffiedranken heeft.

Om kort te gaan: voor je je spaarvarken openbreekt, raden we je aan om eerst de andere opties binnen het Sage gamma te verkennen. Zo vind je met goed onderbouwde informatie de koffiemachine die het best bij jou past.

Wat is de mening van Mister Barish?

De Dual Boiler is een absolute topmachine, maar het ontbreken van een ingebouwde koffiemolen is een nadeel dat we moeilijk over het hoofd kunnen zien. Ook heeft dit espressotoestel een steile leercurve, wat het minder geschikt maakt voor onervaren koffieliefhebbers.

Daarom zijn we bij Mister Barish grote voorstanders van de bean to cup machines van Sage: multifunctionele apparaten waarmee je het volledige proces beleeft, van bonen malen tot koffiezetten en melk opschuimen. Je hoeft geen koffiebonen af te wegen of aparte malers uit te proberen om de perfecte match te vinden. Bovendien heb je binnen het budget van de Dual Boiler een mooie keuze aan evenwaardige toptoestellen die ook nog eens een stuk toegankelijker zijn. Als je het ons vraagt het overwegen zeker waard!

Verschillen met andere Sage-modellen

Sage Dual Boiler versus Sage Bambino Plus
Het opmerkelijkste verschil tussen deze twee machines is het formaat: de Bambino Plus is ultracompact, terwijl de Dual Boiler best groot is. Het zijn allebei espressomachines zonder ingebouwde koffiemolen, maar toch kost de Dual Boiler ruim drie keer zoveel als de Bambino Plus. Waarom? Ten eerste heeft de Bambino Plus een ThermoJet™-verwarmingssysteem, waar het andere toestel uitgerust is met twee krachtige boilers (Dual Boiler) die het mogelijk maken om naar hartelust te multitasken. Daarnaast heeft de Dual Boiler een verwarmde zetgroep die bovenop de PID-temperatuurregeling razendsnel voor een optimale extractietemperatuur zorgt. Verder is ook het stoompijpje uiterst krachtig maar handmatig te bedienen, terwijl de Bambino Plus volledig automatisch melk opschuimt.

Met de Bambino Plus zet je koffie met één druk op de knop en is er geen mogelijkheid tot personalisatie. Bij de Dual Boiler heb je veel meer controle: via het handige LCD-display ga je door tal van instellingen waarmee je zeer nauwkeurig de smaak van de espresso naar je hand zet. Nog een noemenswaardig detail is dat de Dual Boiler met een portafilter van 58 mm werkt, terwijl de Bambino Plus zoals de meeste Sage-toestellen een portafilter van 54 mm heeft.

Sage Dual Boiler Sage Bambino Plus

 

Sage Dual Boiler versus Sage Barista Express
Op een foto zien de twee toestellen er zeer gelijkaardig uit qua grootte en vorm, maar in werkelijkheid is de Barista Express nog een stuk compacter dan de Dual Boiler. De Barista Express is natuurlijk een volwaardige bean to cup machine, wat betekent dat ze voorzien is van een ingebouwde koffiemolen. Bij de Dual Boiler ben je helaas op een aparte maler aangewezen. Met zijn dubbele boiler en verwarmde zetgroep is de Dual Boiler een stuk krachtiger en sneller dan de Barista Express. Ook is het mogelijk om met de Dual Boiler tegelijk koffie te zetten en melk te stomen.

De bediening van de Barista Express gebeurt met een zestal druk- en draaiknoppen. Bij de Dual Boiler ga je naast de drukknoppen ook met een handig LCD-display aan de slag. Beide machines hebben dezelfde mooie analoge drukmeter, maar maken gebruik van verschillende portafilters: bij de Dual Boiler heeft die naar marktstandaard een diameter van 58 mm, terwijl de Barista Express over een portafilter van 54 mm beschikt.

Sage Dual BoilerSage Barista Express Bean to Cup espresso machine

Technische specificaties van de Sage Dual Boiler

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, espresso, koffie met melk
Soorten koffie: Gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, koffie speciaal, cappuccino, latte macchiato, flat white, espresso macchiato / macchiato, portie melk opschuimen
Instelbare maalgraad: Neen, heeft geen koffiemolen
Instelbare koffiesterkte: Ja, kies tussen een enkele of dubbele shot
Instelbaar koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 2,5 liter
Inhoud bonenreservoir: Geen bonenreservoir, want geen koffiemolen
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, LCD-scherm
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Nee
Kopjes warmhoudplaat: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standbyfunctie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Geen zetgroep
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Nee
Type ontkalkingsprogramma: Manueel
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Nee
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 41 cm
Breedte: 37,3 cm
Diepte: 37,3 cm
Gewicht (incl. verpakking): 12 kg
Materiaal behuizing: Roestvrij staal
Verwarmingssyteem: Dual Boiler
Kleur: Stainless Steel

Energie
Vermogen: 2200 watt
Vermogen in standby:

Andere Sage koffiemachines in het assortiment

Apparaten zonder koffiemolen

Sage Duo Temp Pro

De Duo Temp Pro is het instapmodel van Sage. Door de focus op een eenvoudige, manuele bediening is deze compacte pistonmachine ideaal voor beginners die controle boven snelheid verkiezen. Met het geavanceerde stoompijpje bereid je moeiteloos een zachte wolk microschuim van baristakwaliteit, terwijl je dankzij de warmwaterfunctie eveneens heerlijke americano’s zet. Kortom, het ideale instapmodel voor wie niet terugschrikt om de handen uit de mouwen te steken.

Sage Duo Temp Pro espressomachine

Sage Bambino Plus

De Sage Bambino Plus is als instapmodel zeer gelijkaardig aan de Duo Temp Pro. Alleen ligt de focus volledig op automatische bediening. Bij de Bambino Plus is niet alleen het koffiezetten maar ook het opschuimen van melk geautomatiseerd, waarbij je de temperatuur en textuur van het schuim kan instellen. Dankzij het ThermoJet™-verwarmingssysteem bereikt de machine in 3 seconden de juiste extractietemperatuur.

Sage Bambino Plus

Koffiemolens

Sage Dose Control Pro
De Dose Control Pro van Sage is een budgetvriendelijke koffiemolen van professionele kwaliteit die tot op de seconde nauwkeurig in te stellen is.

Sage Dose Control Pro koffiemolen

Sage Smart Grinder Pro
De Sage Smart Grinder Pro combineert de kracht en precisie van de Dose Control Pro met een fraaie bedieningsinterface, voorzien van een LCD-display en een groter bonenreservoir.

Sage Smart Grinder Pro koffiemolen

Bean to cup machines

Sage Barista Express

De Barista Express is het ideale instapmodel uit het bean to cup gamma van Sage. Binnen de kortste keren zet je heerlijke koffie van professionele kwaliteit. Dankzij het compacte design is deze koffiemachine uitermate geschikt voor thuisgebruik. Omdat je de keuze hebt tussen automatisch en manueel koffiezetten, hoef je niet altijd je baristakunsten in de strijd te gooien. En toch heb je telkens weer dat perfecte, aromatische kopje koffie van je dromen.

Sage Barista Express Bean to Cup espresso machine

Sage Barista Express Impress

De Sage Barista Express Impress zet in geen tijd de lekkerste koffiespecialiteiten van verse bonen. Dit apparaat assisteert je bij het maken van de perfecte puck door middel van de semi-automatische dosering en het unieke aandruksysteem. Daarmee elimineert de Express Impress veel giswerk bij het bereiden van koffie op baristaniveau. Dankzij het geavanceerde stoompijpje kan je ook creatief aan de slag met cappuccino’s en andere melkdranken.

Sage Barista Express Impress koffiemachine

Sage Barista Pro

De Sage Barista Pro is het ideale model voor wie verder wil gaan in het finetunen van koffiecreaties. Deze koffiemachine staat garant voor nóg meer controle, precisie en snelheid. Dankzij het ThermoJet™-verwarmingssysteem kan je tot op de graad nauwkeurig te werk gaan.

Sage Barista Pro Bean to Cup espresso machine

Sage Barista Touch

Met de Sage Barista Touch maak je moeiteloos koffie van absolute topkwaliteit. Via het touchscreen selecteer je de gewenste drank, die volledig automatisch wordt gezet. Zelfs melk textureren gaat bij deze compacte krachtpatser helemaal vanzelf. Ga je toch liever met je eigen voorkeuren en instellingen aan de slag? Dan kan je tot 8 zelf samengestelde dranken opslaan. De ThermoJet™ in deze koffiemachine is binnen de 3 seconden opgewarmd. Met andere woorden: dit model is uitermate snel en efficiënt!

Sage Barista Touch Bean to Cup espresso machine

Sage Oracle & Sage Oracle Touch

De Sage Oracle is de ultieme hybride onder de espressomachines. Van bonen malen en koffie aandrukken tot koffiezetten en melk textureren: alles gaat automatisch. Door de vele aanpasbare instellingen blijf jij echter in control en is elk nieuw kopje weer een voltreffer.

Sage Oracle Bean to Cup espresso machine

De Oracle Touch combineert de verregaande automatisatie van de Oracle met een intuïtief touchscreen. Zo heb je met één enkele swipe de lekkerste koffiedranken binnen handbereik. En dat geldt ook voor de koffiecreaties die je zelf opslaat! Dankzij de OPV-klep (Over Pressure Valve) houdt de koffiemachine de drukvoering op peil, voor een perfect gelijkmatige extractie.

Sage Oracle Touch Bean to Cup espresso machine

Heb je een vraag over Sage koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Angelique Roelofs
Door

Angelique Roelofs

op 30 Jan 2024

Kan iemand mij vertellen hoe ik de klep van het waterreservoir open krijg van de Sage Oracle touch? Normaal druk ik erop en gaat de klep open. Nu blijft hij hangen en kan ik geen water bijvullen…..hopelijk heeft iemand de gouden tip?

Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .