arrow_drop_up arrow_drop_down
2 augustus 2019 

Siemens EQ.5, de eenvoudige volautomaat voor een klein prijsje

De Siemens EQ.5 koffiemachine is een volautomaat voor een klein prijsje. Deze koffiemachine staat ook wel bekend als de TE502206RW of TE501205RW. Het is een eenvoudige machine met een aantal leuke technologische snufjes.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Siemens EQ.5 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Siemens koffiemachine

De EQ.5 is een volautomaat met stoompijpje op melk op te schuimen. Hierdoor kun je dus niet alleen espresso zetten, maar ook cappuccino en koffie verkeerd. Er zijn allerlei verschillende opties voor het zetten van koffie, je kunt het echt helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Hieronder leggen we uit wat je allemaal met de koffieautomaat kunt.

Design
De machine heeft een simpel ontwerp, het is niet mooi maar ook niet lelijk, gewoon eenvoudig. De EQ.5 zal goed staan in iedere keuken, omdat het geen uitgesproken stijl is. De machine is grotendeels van plastic gemaakt, dit kan wat goedkoop ogen. Het apparaat is te verkrijgen in antraciet en zilver. Het waterreservoir aan de zijkant is gemaakt van doorzichtig plastic, zo kun je in een oogopslag zien hoeveel water er nog in zit.

Siemens EQ.5 koffiemachine zwart

 

 

Eenvoudige bediening

Omdat er eigenlijk weinig functies op het apparaat zitten is de bediening zeer gemakkelijk in gebruik. Je stelt van tevoren de maalgraad in. Vervolgens roteer je de knop en kun je instellen of je één of twee kopjes wilt, en hoe groot de kopjes zijn. Onder de draaiknop voor de hoeveelheid koffie, kun je de sterkte instellen. Zo kun je voor een lekker sterke espresso kiezen, of juist een grote kop ‘normale’ koffie.

Als je vervolgens een cappuccino of andere melkspecialiteit wilt zetten zet je de melkbeker onder de stoompijp en druk je op het stoomknopje. Dat is even oefenen, maar als het lukt heb je heerlijke melkschuim.

Wat wij missen bij de bediening is een klein display. Dit is vaak wat makkelijker in gebruik, en je ziet in één oogopslag wat voor koffie je zet. Als er steeds dezelfde koffie wordt gedronken is dit geen probleem, maar als iedereen in huis een andere voorkeur heeft moet je steeds de instellingen weer goed zetten.

Zetgroep en koffiemolen

De zetgroep is het hard van een koffiezetapparaat, hiermee wordt de koffie namelijk gezet. De zetgroep van de Siemens EQ.5 is eenvoudig uit het apparaat te halen. Wij raden aan om deze dan ook wekelijks af te spoelen met lauw water en vervolgens even te laten drogen. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld gemalen koffie vast komt te zitten.

De ceramDrive koffiemolen heeft keramische maalschijven. In veel koffiezetapparaten zitten metalen maalschijven, maar deze kunnen warm worden en zo de koffiebonen verbranden. Omdat keramische koffiemolens niet warm worden zal het je koffiebonen dus niet kunnen verbranden. Keramische maalbladen zijn ook stiller dan metalen bladen.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©)

Na het malen van de koffie begint niet meteen het extractieproces. Eerst worden de gemalen koffiebonen namelijk even kort natgemaakt. Dit zorgt ervoor dat ze gaan ‘wellen’, bij dit proces komt er meer smaak vrij en dat proef je terug in de koffie.

SensoFlow systeem

Voor een perfect kopje koffie is het van groot belang dat het water de juiste temperatuur heeft. Met SensoFlow doorstroomverwarming is het water altijd de perfecte temperatuur voor koffie, namelijk tussen de 90 en 95 °C. Bij een te lage temperatuur zullen niet alle aroma’s vrijkomen, terwijl bij een te hoge temperatuur de koffie verbrand zal smaken.

SinglePortion cleaning

Na elke zetbeurt wordt de zetgroep van binnen schoongemaakt, alle leidingen worden doorgespoeld met water. Zo blijft de machine lekker lang schoon van binnen en wordt elk kopje koffie op hygiënische wijze gezet.

MilkPerfect

MilkPerfect zorgt ervoor dat je, zelf zonder ervaring, een stevige en dikke melkschuimlaag kunt creëren. Het enige dat jij hoeft te doen is de melk inschenken, de machine doet de rest. En het mooie is dat je de melkschuimer eenvoudig kunt schoonmaken, deze kan namelijk uitgenomen worden en is vaatwasserbestendig.

De koffie uitloop is in hoogte verstelbaar

Een verstelbare uitloop zorgt ervoor dat er minder koffiespetters op het apparaat komen en het maakt ook nog eens lekkerdere koffie. Als de afstand tussen het kopje en de uitloop te groot is, komen er te veel belletjes in de cremalaag, waardoor deze zwakker smaakt. Pas daarom bij elk verschillend soort kopje de uitloop aan.

Koffie met melk

Voor mensen die af en toe een koffiedrank met melk drinken is dit apparaat ideaal, omdat er een stoompijpje op zit. Als een cappuccino echter je favoriete soort koffie is, kun je misschien beter voor een ingebouwde melkopschuimer gaan, dan hoef je dit niet steeds handmatig te doen. Omdat de melkopschuimer uitneembaar is kun je deze gemakkelijk schoonmaken. Ook kan het in de vaatwasser.

Koffiebonenreservoir

Het bonenreservoir is aan de kleine kant met een inhoud van 300 gram. Echter is dit voor thuisgebruik meer dan genoeg. Koffiebonen die niet in een luchtdichte verpakking zitten zullen namelijk al snel oud worden, hierbij verliezen ze veel aroma. Het beste is als je elke dag nieuwe bonen nodig hebt. Dus als je maar weinig koffie zet, moet je niet het hele reservoir volgooien.

Welke bonen je gebruikt is ook belangrijk. Wij raden aan om geen supermarktbonen te gebruiken, deze zijn bij aanschaf al niet meer vers. Het beste kun je naar je favoriete koffiezaakje of koffiespeciaalzaak gaan, en daar bonen aanschaffen. Wat bij deze machine belangrijk is, is dat de bonen niet te vettig zijn. Hierdoor kan de koffieautomaat namelijk snel verstopt raken.

Voor de liefhebbers van decaf koffie is er een klein extra reservoirtje voor gemalen koffie. Je ontvangt hier een doseerlepel bij, zodat je precies één kopje koffie kunt zetten.

Waterreservoir

Het afneembare waterreservoir heeft een inhoud van 1,7 liter. Ook voor het water geldt dat dit zo vers mogelijk moet zijn, het beste kun je het water iedere dag vervangen.

Onderhoud en ontkalken

Dankzij de uitneembare zetgroep is het onderhoud van de machine zeer eenvoudig. Deze haal je er een keer in de week uit en spoel je even af onder lauw water. Daarnaast moet je regelmatig ontkalken, de machine geeft zelf aan wanneer. Calc’nClean reinigt en ontkalkt tegelijkertijd, het enige dat jij hoeft te doen is het reinigingsmiddel in de watertank plaatsen.

Het is belangrijk om het stoompijpje goed schoon te houden, want melk droogt snel uit en dan krijg je dus klontjes melk in je koffie. Met de creamCleaner maak je het melksysteem gemakkelijk dagelijks schoon. Met één druk op de knop wordt deze van binnenuit gereinigd.

Koffiedranken

Omdat je espresso kunt maken en er een stoompijpje op zit, kun je eigenlijk allerlei soorten koffie maken. Zo kun je cappuccino en latte maken, maar ook simpele koffie en espresso. Het fijne aan dit koffiezetapparaat is dat je twee kopjes tegelijkertijd kunt zetten. Daarnaast kun je ook heet water voor thee zetten hiermee.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Temperatuur is regelbaar
Plus review koffiemachine Stil apparaat
Plus review koffiemachine Eenvoudig schoon te maken dankzij uitneembare zetgroep
Plus review koffiemachine Kan twee kopjes tegelijkertijd zetten

Minus review koffiemachine Heeft geen display
Minus review koffiemachine Geen enorm stevig apparaat
Minus review koffiemachine Klein lekbakje

Prijs

De prijs van de Siemens EQ.5 ligt zo rond de 400 euro. Een goede prijs voor een complete volautomaat. Echter vinden wij dat, als je écht lekkere koffie wilt, je beter kunt investeren in een iets duurdere machine. De smaak van de koffie is niet optimaal, en voor een paar honderd euro meer kun je bijvoorbeeld een Jura-machine aanschaffen, die vol zit met allerlei technologieën om de koffie nog beter te laten smaken.

Wat is de mening van Mister Barish?

Wij zijn niet écht fan van deze machine, maar wij zijn dan ook echte koffiesnobs. Voor veel mensen zal dit apparaat aan de eisen voldoen, wij missen echter nog wat technologieën waarmee de koffiebonen hun volle potentie kunnen uiten. Voor deze prijs is het wel een prima apparaat.

Siemens EQ.5 koffiemachine

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Cappuccino
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,7 liter
Inhoud bonenreservoir: 300 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Nee
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met keramische maalbladen
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Nee
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Nee
Ingebouwde filter: Nee
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingsmiddel.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 38,5 centimeter
Breedte: 28 centimeter
Diepte: 47,9 centimeter
Gewicht: 9,7 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: SensoFlow (1 stuks)
Kleur: Antraciet of zilver

Energie
Vermogen: 1600 watt

Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Siemens volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende prijsklassen. Voor elk budget een oplossing!

De volledige serie in detail:
Siemens EQ3 S300 koffiemachine
Siemens EQ3 S300

Siemens EQ3 S500 koffiemachine
Siemens EQ3 S500

Siemens EQ.6 S300 koffiemachine
Siemens EQ6 S300

Siemens EQ.6 S500 koffiemachine
Siemens EQ6 S500

Siemens EQ.6 S700 koffiemachine
Siemens EQ6 S700

Siemens EQ.8 koffiemachine
Siemens EQ8 S300/600/900

 

Heb je een vraag over Siemens koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .