Snelfilter koffie zetten op de beste en snelste manier

Snelfilter koffie zetten op de beste en snelste manier

Snelfilter koffie zetten en de rode pakken Douwe Egberts gaan hand in hand. Dit is waarschijnlijk nog steeds de meest gebruikte filterkoffie en is de basis geweest voor nieuwe trendy filtermethodes zoals Chemex en Aeropress. Maar laten we de snelfiltermethode niet overboord gooien, want ook met een snelfilter kan je door het lezen van de handige tips uit dit artikel betere koffie zetten.

Inhoudsopgave

Normale ouderwetse snelfilter koffie
De verhouding koffie versus water: hoeveel schepjes
Welke soort koffiemaling en branding gebruiken
Wat heb je nodig?
Filterkoffie zetten met een snelfilter voor 2 koppen doe je zo met of zonder weegschaal
De smaak van de snelfilter koffie

Normale, ouderwetse snelfilter koffie

Het is nog niet zo lang geleden dat het Senseo koffiezetapparaat zijn intrede maakte. Daarvoor werd deze snelfiltermethode bijna door iedereen gebruikt om thuis koffie te zetten. Dat kan met de hand, zoals hier beschreven, of met een ouderwets koffiezetapparaat. Respect als je niet op een Senseo apparaat bent overgestapt, want door Senseo is de koffiesmaak verder achteruit gegaan.

Om koffie te zetten met een snelfilter heb je een ouderwetse koffiefilterhouder en een papieren koffiefilter nodig. Dit zijn de bruine koffiefilters die we kennen van het merk Melitta in de groen/rode verpakking.

Tot 30 jaar geleden hadden we thuis een koffiemolen om heel verse koffie te zetten. We maalden zelf onze koffiebonen. Nu zijn we gewoon geraakt aan de voorgemalen koffie. Vers gemalen koffiebonen verliezen binnen de 15 minuten al hun goede smaken. Er valt veel winst te halen door terug zelf koffiebonen te malen.

Naast de snelfilter koffie die we allemaal kennen, zijn er nog filtermethodes met papieren filter die bijzondere koffies geven. Zoals Kalita en V60, ook wel dripping coffee genoemd.

De verhouding koffie versus water: hoeveel schepjes

Dit is voor iedereen verschillend. Een goede richtlijn is 12 gram vers gemalen koffie versus 200 ml vers water. In schepjes is het gemiddeld genomen 1 afgestreken schepje per kop koffie. Als je geen schepje hebt, gebruik dan een afgestreken eetlepel. Idealiter maak je gebruik van een weegschaal.

Welke soort koffiemaling en branding gebruiken?

[caption id="attachment_201079" align="aligncenter" width="750"]Maalgraad snelfilter Maalgraad is prima met behulp van een handmatige koffiemolen[/caption]

Van oudsher zijn we gewend om voorgemalen koffie in de supermarkt te kopen. Deze kan je makkelijk kopen als snelfiltermaling. Bij Mister Barish gaat de voorkeur absoluut niet uit naar voorgemalen koffie. Blootgesteld aan lucht verliest gemalen koffie zijn smaken en het bewaren van koffie is niet zo eenvoudig.

We raden je aan om te zorgen voor medium grof, vers gemalen koffiebonen. Voor deze maalgraad is een goede handkoffiemolen voldoende. De koffiemaling voelt grof aan maar visueel ziet de maling er fijn uit. Gebruik zeker geen espresso koffiebonen maar kies voor licht gebrande koffiebonen om maximaal te genieten van de frisse smaken.

Wat heb je nodig?

De filterhouder, filterpapier, waterketel, vers water, een mok of kannetje en koffie. Bij voorkeur koffie van licht gebrande koffiebonen, 24 gram voor 2 koppen of 400 ml water. Niet noodzakelijk zijn de weegschaal, thermometer, timer en de koffiemolen voor de koffiebonen.

Tip: Een waterketel met een lange, smalle uitgang zorgt ervoor dat je nauwkeurig zal opgieten.

Filterkoffie zetten met een snelfilter voor 2 koppen doe je zo met of zonder weegschaal

Zelfs met snelfilter kan je met een paar extra handelingen lekkere koffie zetten. Als je een weegschaal gebruikt om de koffie en het water te wegen, ga je sneller betere koffie drinken. Daarom hebben we uitgeschreven hoe je een snelfilter zet, met en zonder weegschaal. De eerste stappen zijn voor allebei hetzelfde maar zijn niet noodzakelijk. Ze dragen wel bij aan betere koffie.

1. Begin met het verwarmen van 400 ml water. Als je niet met een weegschaal werkt, gebruik je het best een maatbeker voor de juiste hoeveelheid. Het is niet nodig om het water te laten koken. Met behulp van een thermometer zorg je ervoor dat de temperatuur tussen de 85°C en 92°C wordt. Heb je geen thermometer, dan is het water warm genoeg als het een beetje begint op te borrelen.

Tip 1: Voor stap 2 en 3 is het handig om het water net iets warmer te maken dan de gewenste temperatuur.

2. Giet water over de filterhouder om alle vorige smaakresten weg te spoelen.

3. Zet de filterhouder op een kannetje of rechtstreeks op een mok. Plaats het filterpapier in de houder. Giet heet water in het midden van het filterbed zodat de filter zich vult met water. Let op dat je niet op de randen giet. Zo voorkom je dat het filterpapier zich dubbel plooit bij het opgieten. Dit doen we ook om het papier te reinigen en te verzadigen. Nog een voordeel is dat de kop of het kannetje wordt voorverwarmd.

4. Giet de kop of het kannetje leeg en plaats de filterhouder met filterpapier terug op het kannetje of de kop.

5. Werk je met een weegschaal? Ga dan naar “Met weegschaal”. Indien niet, ga verder “Zonder weegschaal”.

a. Zonder weegschaal


6. Plaats de filterhouder met filterpapier op het kannetje of de kop.

7. Heb je geen koffiemolen, schep dan 2 afgestreken schepjes van je favoriete gemalen snelfilter koffie in de filter. Eén schepje is zo’n 12 gram.

8. Giet nu voorzichtig het water in het midden om de gemalen koffie te bevochtigen. Dit wordt ook wel het bloomen van de koffie genoemd omdat de koffie gaat opzwellen en ontgassen. Zorg ervoor dat je niet meer water opgiet dan nodig om de koffie volledig te bevochtigen.

7. Wacht zo’n 20 tot 30 seconden om de koffie volledig te laten bloomen.

8. Ga nu verder met opgieten tot dat tot je zo’n 200 ml hebt opgegoten. Laat het water voor ongeveer 80% doorlopen, giet vervolgens verder op tot 300 ml. Laat het water opnieuw voor 80% doorlopen en giet finaal op tot 400 ml.

Ga nu naar stap 11. De stappen lopen opnieuw gelijk als met een weegschaal.

Bij “Met weegschaal” zijn er nog verschillende tips beschreven om tot een nog betere koffie te komen.

b. Met weegschaal


6. Als je werkt met een koffiemolen maal je voor 2 koppen koffie 24 gram koffiebonen medium grof. De maling is fijn maar zal wel grof aanvoelen. Heb je geen koffiemolen, neem dan je favoriete gemalen snelfilter koffie.

7. Heb je een beetje tijd, dan kan je heel professioneel te werk gaan door elke stap goed te documenteren wat je gedaan hebt. Plaats de filterhouder en kop of kannetje op de weegschaal en zet de weegschaal op 0. Je weegschaal is een heel hulpmiddel om lekkere snelfilterkoffie te zetten.

8. Doe de gemalen koffie in de filter. Bevochtig de gemalen koffie door het water in het midden van de filter te gieten. Dit zorgt ervoor dat de koffie gaat bloomen. Met bloomen gaat de koffie opzwellen en ontgassen. Deze stap is alleen het bevochtigen van de koffie, dus zeker niet meer opgieten dan nodig.

9. Om volledig de koffie te laten bloomen, wacht je ongeveer 20 tot 30 seconden.

10. Ga nu verder met opgieten tot dat de weegschaal 200 gram aangeeft. Laat het water voor ongeveer 80% doorlopen en giet vervolgens verder op tot 300 gram. Laat het water opnieuw voor 80% doorlopen en giet finaal op tot 400 gram.

Tip 3: Het is aangewezen het koffiebed nooit volledig droog te laten vallen tussen de verschillende schenkbeurten. Zodra 80% van het water is doorgelopen, giet je verder op.

Tip 4: Het allerlaatste water laat je niet meer doorlopen in het kopje. Verwijder het samen met het filterzakje.

Tip 5: Om de maximale extractie uit je filterkoffie te halen, voorkom je best high and dry grounds.

Vervolg met en zonder weegschaal


11. De snelfilter zal doorgelopen zijn tussen de 2.5 en 3 minuten.

12. Gebruik je extra kopjes, zorg ervoor dat ze voorverwarmd zijn door ze even met heet water te spoelen.

13. Geniet nu van je filterkoffie.

Tip: Snelfilters bestaan in verschillende groottes Daarom zijn ze te gebruiken voor grotere hoeveelheden koffie.

Het eindresultaat is afhankelijk van verschillende factoren zoals de koffiebonen, de maalgraad, het water, de temperatuur van het water en hoe precies je het proces toepast. Met de snelfilter heb je de hoeveelheid extractie zelf in de hand. Misschien vind je het leuk om met deze verschillende elementen te experimenteren. Probeer meer of minder koffie, meer of minder water, verhoog of verlaag de temperatuur van het water of pas de maalgraad iets aan. Pas maximaal één factor per keer aan, want anders ben je het overzicht kwijt.

Als de doorlooptijd te lang is geweest, zal de koffie bitter smaken. Het water kan dan niet snel genoeg door de fijne maling lopen. Heb je liever een sterkere koffie, neem dan geen afgestreken schepjes maar met een heuveltje, of gebruik 28 gram koffie voor 2 koppen.

Tip: Schrijf op wat je doet. Je kan er veel van leren, met een heleboel ervaring en finesse tot gevolg. Have hun!

De smaak van de snelfilter koffie

[caption id="attachment_201081" align="aligncenter" width="750"]Smaak snelfilter koffie Smaak snelfilter koffie[/caption]

Snelfilter koffie zal heel verschillend smaken bij verschillende koffiesoorten. Het is zoals wijn met verschillende soorten druiven. Gebruik je goede, licht gebrande koffiebonen, dan zal je een iets vollere en diepere smaak krijgen. Als je zorgt voor een gelijkmatige extractie, dan krijg je een evenwichtige aciditeit.

 

Wil je meer weten over koffie zetten met een snelfilter? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
Ramona
Door

Ramona

op 09 Mar 2021

In mijn zoektocht naar het "goed" zetten van koffie trok deze website mijn aandacht.Het drinken van koffie maakt nog niet zo'n heel lang onderdeel uit van mijn leven. Dit zal nu ongeveer een jaartje of 2 zijn (van mijn inmiddels 37 jarig bestaan op deze aardbol ;-) Mijn (hele) verhaal over het 'waarom nu wel?' zal ik benopt houden. Nooit vond ik koffie lekker en dronk ik vooral veel kruidenthee. Zoals ik inmiddels heb geleerd in het leven hoef je nooit te oud te zijn om nog iets te leren. Ook als het aankomt op het verder blijven ontwikkelen van je smaak ;-). Ik ben begonnen met het drinken van een "bulletproof" koffie - dit vormde een onderdeel van een uitprobeersel in een voedingsschema - Ben vervolgens koffie gaan drinken met melk en suiker. Nooi koffiemelk. Alles plantaardig of volle melk van de Jerseykoe. Bij suiker gebruik ik hoofdzakelijk palmsuiker (lekker die karamelsmaak). Toen geprobeerd om alleen melk te drinken. Daarna alleen suiker. En toen zwart. Nu heb ik gemerkt dat ik zwart het lekkerste vind! En af en toe drink ik hem ook óf met alleen palmsuiker óf met alleen geschuimde Jerseymelk. Samen heeft persoonlijk niet mijn voorkeur, omdat ik dan de smaak van de koffie zelf te weinig proef.Ik dronk vooral koffie van de Senseo. (acceptabel bevonden). Sinds een aantal maanden heb ik de Arabica boon ontdekt! Nu ben ik al een tijdje van alles aan het uitproberen hoe koffie te zetten :-D En probeer ik verschillende smaken uit. Sinds een tijdje hebben we een koffieapparaat waar we zowel koffiepads kunnen gebruiken als snelfiltermaling. En ja, het is de snelfiltermaling uit de supermarkt ;-). omdat ik weet dat kwaliteit (meestal) geld kost, ben ik bereid om voor de duurdere varianten te gaan en hoop ik dat ik daarmee ook een "juiste" keuze maak voor de mensen die deze koffie telen.Omdat ik steeds nieuwsgieriger werd naar het malen van mijn eigen koffie, heb ik sinds vorige week een antiek koffiemolentje gekocht! Zo schattig! - Ik denk hierbij automatisch aan de film van 'Dances with Wolves' waarin Kevin Costner zittend bij de indianen koffie voor hen aan het malen is met een zelfde molentje! - Afijn.... terug naar het begin van mijn berichtje! Nu heb ik dus een koffiemolentje en wil ik ook "goed" koffie kunnen zetten. Hoewel het water hier in Kerkrade (zuid-limburg) erg zacht is, heb ik toch eens besloten om te kijken hoe het smaakt met flessenwater. Ik heb deze morgen in ieder geval al kunnen constateren dat er geen "film" laagje op de koffie ligt. Als beginnend koffiezetter valt er natuurlijk nog genoeg te leren ;-) en wil ik mijzelf bedwingen niet allerlei verschillende bonen te kopen, omdat ik nu ook geen liters koffie drink op een dag (2 a 3 kopjes) Ik heb mij alleen beperkt tot de Arabica bonen van twee verschillende merken en bewaar ze nu in een luchtdichte voorraaddoos waar ik de lucht uit kan "trekken". Twee varianten betreft een milde branding, de andere is een donkere branding.Als ik mijn boontjes gemalen heb, klopt ik het molentje altijd even uit om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk resten achterblijven, mocht ik weer een andere boon gaan gebruiken. Ik ben er alleen nog niet achter of ik hem ook kan verstellen. Het is natuurlijk een eenvoudig molentje :-) Dus misschien kan dit niet. Tot zover mijn verhaal!Om een lang verhaal kort te maken: ik ben blij met de informatie die ik al heb gelezen over het zetten van koffie! Wat ik al deed was het filter bevochtigen en de maling laten wellen of bloomen zoals jullie dit noemen ;-) en dan inderdaad elke keer bijschudden. Ik weet nu in ieder geval dat ik niet al het water helemaal moet laten doorlopen en dat ik bij de laatste opschudbeurd het filter moet wegdoen :-) We hebben een waterkoker die ook een stand heeft voor koffiewater. Springt sneller van de kookstand af dan volledig kokend water.Trouwens: je haalt in een ander artikel aan dat de smaak van koffie acheruit is gegaan sinds de intrede van het senseoapparaat... Ik herken hierin een soortgelijke vergelijking met de intrede van het brood vanuit frabieksmatige bereiding. Soms bak ik zelf brood. Of met alleen zuurdesem (wat inmiddels wel al een tijdje geleden is) of een 'gewoon' gistbrood. Ik vraag mij dan ook oprecht af of mensen nog wel de smaak van echt eigen gemaakt brood weten te waarderen? de broden bij de meeste bakkerijen zitten tenslotte vol met, niet persé "slechte" dingen, maar wel met veel overbodige toevoegingen. Voor het bakken van een brood heb je tenslotte maar weinig nodig!Tot zover!Hartelijke groetjes van Ramona

Caroline
Door

Caroline

op 14 Dec 2020

Zalig om als eerste maal koffiemaakster, dit te lezen... Ik wist niet hoe te beginnen, en, hmmm de koffie is lekker! Dank je wel!

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 18 Dec 2020

Ha wat leuk om te lezen. :)

Jonny
Door

Jonny

op 28 May 2020

Kan je filter nr.4 ook gebruiken voor 1 kopje koffie?

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 05 Jun 2020

Dat kan zeker! Gewoon de hoeveel gemalen koffie aanpassen.

Richard
Door

Richard

op 12 May 2019

goed verhaal

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 13 May 2019

Ha dank je wel! Dan is het filterkoffie zetten ook gelukt! :)

Jolanda
Door

Jolanda

op 29 May 2022

Ik zet vaak een thermosfles koffie. Dat zijn 8 kopjes. Als ik de koffie opschenkt loopt de koffie steeds langzamer door. Het duurt da vrij lang voordat de pot vol is. Hoe komt dit?

Reactie plaatsen