arrow_drop_up arrow_drop_down
2 augustus 2019 

Siemens EQ.6 S500, een leuke volautomatische koffiemachine voor extra snelle koffie

In de EQ.6 plus-serie van Siemens vind je drie verschillende volautomatische koffiemachines. Dit zijn de S300, S500 en S700. In deze post bespreken we de S500, de middelste van de drie en ook de middelste qua prijs. Het grootste verschil met de S300 is dat deze machine ook melkspecialiteiten in tweevoud kan zetten. Dit betekent dat je lekker snel koffie kunt zetten. Benieuwd naar de overige verschillen en wat de machine verder allemaal kan? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Siemens EQ.6 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Siemens koffiemachine

De S500 is een volautomaat die niet alleen heerlijke zwarte koffie zet, maar ook uitstekend geschikt is voor melkspecialiteiten zoals latte macchiato en cappuccino. Dit doe je allemaal met één druk op de knop.

Het verschil met de S300 is dat het melksysteem wat uitgebreider is. Zo kun je twee melkspecialiteiten tegelijk zetten, maar kun je ook het melkvolume instellen naar eigen wens. Het verschil met de S700 is dat het duurdere model kopjesverlichting en een niveaumeter in de lekbak heeft.

Design
De S500 heeft een mooie behuizing van roestvrij staal, dit geeft een luxere uitstraling dan een kunststof behuizing. De volautomaat is qua bediening wel wat druk, omdat je bovenop het touchscreen hebt met pictogrammen van de verschillende koffiedranken die je kunt maken. Hierdoor ziet de machine er niet heel strak uit, een schermpje waar je doorheen scrollt zou mooier zijn. Echter zorgt dit er wel voor dat je de koffie met één druk op de knop kunt zetten.

Siemens EQ.6 S500 koffiemachine

 

 

Eenvoudige bediening

Zoals al gezegd kun je met één druk op de knop een kop koffie zetten. Je kunt ook eenvoudig de sterkte van de koffie en de hoeveelheid melk aanpassen. Eventueel kun je ook een dubbele shot zetten. Om extra snel te zijn kun je twee koppen tegelijkertijd zetten, ideaal als je veel visite hebt. De melkspecialiteiten zijn eenvoudig te maken, je hoeft alleen het melkrietje in een melkpak of melkkoeler te steken, de machine doet de rest.

Zetgroep en koffiemolen

Twee belangrijke onderdelen van de machine zijn de zetgroep en koffiemolen. Deze bepalen hoe jouw koffie zal smaken. Zo heeft de koffiemolen in de S500 keramische maalbladen. Deze zullen niet warm worden, wat bij metalen maalbladen nog wel eens gebeurt. Daardoor zou de koffie kunnen verbranden, wat een bittere smaak aan de koffie geeft.

De zetgroep is eenvoudig uit de machine te halen, hierdoor kun je hem gemakkelijk afspoelen en blijft de machine lekker fris en schoon. Daarnaast zijn er technologieën gebruikt die zorgen voor een lekkerder kopje koffie, deze zijn hieronder beschreven.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

SensoFlow systeem

Koffie is erg gevoelig voor de temperatuur van het water bij het zetten. Als het water te heet is, zal de koffie bitter smaken. Maar als het water te koud, zullen er minder aroma’s vrijkomen en kan de koffie zelf zuur smaken. De perfecte watertemperatuur voor koffie ligt tussen de 90 en 95 °C. Het SensoFlow System in de S500 zorgt ervoor dat de water door het gehele proces altijd op de juiste temperatuur is, zo zet je een heerlijk bakje koffie.

AromaDouble Shot

Als je van extra sterke koffie houdt is de S500 misschien wel wat voor jou. Deze functie houdt in dat er twee keer gemalen wordt en ook twee keer gezet, zo krijg je een dubbele shot zonder smaakverlies. De koffie zal ook niet bitter worden.

Single Portion Cleaning

Om de machine schoon en fris te houden wordt de machine na elke zetbeurt even kort omgespoeld. Hierdoor moet je na elk kopje koffie wel even kort wachten voor je weer aan de slag kunt, maar zo weet je wel zeker dat je machine lekker schoon is van binnen!

In hoogte verstelbare koffie-uitloop

De koffie-uitloop van de S500 is in hoogte verstelbaar. Dit zorgt voor een lekkerdere kop koffie. Als je namelijk te veel ruimte tussen het kopje en de uitloop laat, zullen er meer belletjes in de cremalaag komen. Hierdoor wordt de smaak hiervan zwakker. Helaas is de machine niet geschikt voor heel grote glazen, omdat de uitloop op maximaal 10 centimeter van het plateau kan worden gezet.

Koffie met melk

Het is met deze machine zeer eenvoudig om een heerlijke melkspecialiteit klaar te maken. Met een druk op de knop maak je cappuccino, latte macchiato, flat white en koffie verkeerd. De melkslang kun je rechtstreeks in een melkpak steken, lekker makkelijk. Ook kun je een speciale melkkoeler aanschaffen, deze houdt de melk nog langer vers. Wat bijzonder is aan deze machine is dat je ook twee melkspecialiteiten tegelijkertijd kunt zetten, zo ben je lekker snel klaar.

Koffiebonenreservoir

Het bonenreservoir heeft een inhoud van 300 gram. Dit is genoeg voor thuisgebruik als je veel koffie drinkt of vaak visite hebt. Het is voor bonen van belang dat ze zo vers mogelijk zijn, als je dus minder koffie drinkt moet je het reservoir niet tot de nok toe vullen. Bonen blijven langer vers in een luchtdichte verpakking, het beste kun je dus elke dag bijvullen.

Aan de zijkant van de machine zit een extra reservoir voor gemalen koffie. Deze heeft een inhoud van precies één kopje. Hier kun je dus bijvoorbeeld decaf koffie in doen.

Waterreservoir

De inhoud van het waterreservoir is 1,7 liter. Voor het water is het ook belangrijk dat dit zo vers mogelijk is. Oud water proef je terug in de koffie en geloof ons: dat is niet lekker. Ververs daarom iedere dag het water.

Als je kraanwater niet lekker vindt of geen zin hebt om regelmatig te ontkalken, kun je een Brita filter plaatsen. Deze filtert en ontkalkt het water. Deze moet wel regelmatig vernieuwd worden.

Onderhoud en ontkalken

Om het onderhoud van de machine zo eenvoudig mogelijk te maken, heeft Siemens allerlei onderhoudsprogramma’s in de koffiemachine gestopt. De enige twee dingen die je handmatig moet doen is het omspoelen van de zetgroep, doe dit onder een lauwe kraan, en het legen van de lekbak.

Als het tijd is om te ontkalken geeft de machine dat zelf aan. Het enige dat jij hoeft te doen is het toevoegen van ontkalkingsmiddel in het waterreservoir en op de Calc’nClean knop drukken. De machine zal zichzelf vervolgens volledig ontkalken. Een algehele reiniging werkt ongeveer hetzelfde, je hebt alleen een ander reinigingsmiddel nodig.

Het schoonmaken van het melkslangetje is ook zeer eenvoudig. Deze steek je in de lekbak of in een kopje onder het apparaat, vervolgens zal deze zowel de uitloop als het slangetje schoonspuiten. Dit programma heet AutoMilkClean en zorgt ervoor dat er geen melk achterblijft in de machine.

Koffiedranken

Deze machine heeft voor bijna iedereen wel een lekker koffiedrankje. Zo kun je normale koffie, espresso, latte macchiato, cappuccino, koffie verkeerd, flat white, americano, espresso macchiato en een cortado zetten. Als je zelf aan de slag wilt met espresso en opgeklopte melk kan dit ook, er zit namelijk een aparte melkfunctie op. De heetwateruitloop is ideaal voor theeliefhebbers, zo heb je geen aparte waterkoker meer nodig.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine AromaDouble Shot voor extra sterke koffie
Plus review koffiemachine Optie voor geïntegreerd waterfilter
Plus review koffiemachine Eenvoudig koffierecepten opslaan
Plus review koffiemachine Eenvoudig twee koffiedranken tegelijkertijd zetten, ook melkspecialiteiten

Minus review koffiemachine Lekbak is snel vol
Minus review koffiemachine Koffie-uitloop niet veel in hoogte verstelbaar, maximaal 10 centimeter
Minus review koffiemachine Weinig persoonlijke instellingen

Prijs

De prijs van de Siemens EQ.6 S500 ligt zo rond de 800 euro. Dit klinkt als veel geld, maar valt mee voor wat je krijgt. Het apparaat heeft diverse functies en is zeer eenvoudig in gebruik. Een goed apparaat voor thuisgebruik, en vooral als je vaak visite hebt geniet dit apparaat de voorkeur boven de S300.

Wat is de mening van Mister Barish?

Wij zijn echte koffiesnobs, maar voor de gemiddelde koffieliefhebber is dit echt een goede volautomaat. Vooral als je wel eens wat specialers wilt drinken dan een normale koffie of cappuccino is dit een leuk apparaat. Wat jammer is aan de machine is dat je niet veel kunt aanpassen naar eigen smaak. Je kunt eigenlijk alleen de sterkte en de hoeveelheid melk aanpassen. Wij zouden liever zien dat je ook de hoeveelheid gebruikte koffie en watertemperatuur kunt aanpassen. Voor deze prijs kun je helaas niet alles hebben, en veel mensen hebben er niet eens behoefte aan.

Siemens EQ.6 S500 koffiemachine

 

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Cappuccino, Latte macchiato, Koffie verkeerd, Flat White
Instelbare koffiesterkte: Ja, tot AromaDouble Shot
Instelbare koffievolume: Nee
Instelbare watertemperatuur: Nee
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,7 liter
Inhoud bonenreservoir: 300 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: TFT-display
Gebruikersprofielen: Ja
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met keramische maalbladen
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Nee
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen en machinale reiniging
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Nee, wel optie voor Brita-filter
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingsmiddel.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 38,5 centimeter
Breedte: 28 centimeter
Diepte: 46,5 centimeter
Gewicht: 9,6 kg
Materiaal behuizing: Kunststof met RVS
Verwarmingssysteem: SensoFlow (1 stuks)
Kleur: Donkergrijs of taupe

Energie
Vermogen: 1500 watt

Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Siemens volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende prijsklassen. Voor elk budget een oplossing!

De volledige serie in detail:
Siemens EQ3 S300 koffiemachine
Siemens EQ3 S300

Siemens EQ3 S500 koffiemachine
Siemens EQ3 S500

Siemens EQ.5 koffiemachine
Siemens EQ5

Siemens EQ.6 S300 koffiemachine
Siemens EQ6 S300

Siemens EQ.6 S700 koffiemachine
Siemens EQ6 S700

Siemens EQ.8 koffiemachine
Siemens EQ8 S300/600/900

 
Heb je een vraag over Siemens koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .