arrow_drop_up arrow_drop_down
2 augustus 2019 

Siemens EQ.6 S700, een moderne volautomatische koffiemachine voor de gemiddelde koffieliefhebber

De EQ.6 plus-serie van Siemens bestaat uit drie volautomatische koffiemachines, namelijk de S300, de S500 en de S700. In dit artikel bespreken we de Siemens EQ.6 S700, de duurste uit de serie. De verschillen tussen de drie volautomaten worden kort uitgelegd en we laten zien wat de machine allemaal kan. Lees dus snel verder om erachter te komen of deze machine iets voor jou is!

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Siemens EQ.6 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Siemens koffiemachine

De Siemens EQ.6 plus S700 is een volautomaat die met één druk op de knop zowel zwarte koffie als melkspecialiteiten zoals cappuccino en latte macchiato zet. Daarnaast zitten er nog een aantal speciale dranken op, zoals cortado, flat white en espresso macchiato.

Het verschil met de S500 is de LED kopjesverlichting en de niveaumeter in de lekbak die aangeeft wanneer deze geleegd moet worden. Het verschil met de S300 is dat de goedkoopste van de drie niet tegelijkertijd twee melkspecialiteiten kan zetten, wat de twee duurdere versies dus wel kunnen. Ook kun je het melkvolume instellen naar eigen wens.

Design
De EQ.6 S700 heeft een mooie rvs behuizing die een strakke uitstraling geeft. De kleuren van het apparaat zijn zilver en zwart. Wat wij zonde vinden is de bediening aan de voorkant, deze geeft alle verschillende koffiedranken als pictogrammen weer in het touchscreen dat de hele breedte beslaat. Dit ziet er nogal druk uit, maar zorgt wel dat de bediening heel eenvoudig is.

Siemens EQ.6 S700 koffiemachine

 

 

Eenvoudige bediening

Met één druk op de knop zet je een heerlijke bak koffie. Als je een specialere koffie wilt moet je even doorklikken, maar dat valt ook mee. Je kunt ook je eigen favorieten instellen, waarbij je de melkhoeveelheid en sterkte van de koffie aanpast. Als je geen favorieten hebt is dit ook eenvoudig per kopje in te stellen. Het unieke van dit apparaat is dat je twee koppen tegelijkertijd kunt zetten, óók van de melkspecialiteiten. Dit is ideaal als je veel visite hebt en niet uren bij het koffiezetapparaat wilt blijven staan. Om de melkspecialiteiten te maken steek je de melkslang in een melkpak of speciale koeler, de machine doet vervolgens de rest.

Zetgroep en koffiemolen

De zetgroep en koffiemolen zijn eigenlijk de belangrijkste onderdelen van de machine, deze bepalen of de koffie ook echt lekker gaat zijn. Zo kan een koffiemolen met metalen bladen warm worden en de koffiebonen verbranden, hierdoor smaakt je koffie bitter. Dat is de reden dat Siemens maalbladen van keramiek gebruikt, deze worden niet warm en zullen ook minder slijten. Hierdoor verbranden de bonen niet en zal dezelfde maalgraad behouden blijven, ook na langdurig gebruik.

Andere functies die worden gebruikt in de S700 zijn het SensoFlow System en AromaDouble Shot. Hoe deze het beste uit jouw koffiebonen halen lees je hieronder.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

SensoFlow systeem

Het zetten van een goede kop koffie vereist de juiste watertemperatuur. Als dit te heet is zullen de koffiebonen licht verbranden, hierdoor smaakt de koffie bitter. Als het water te koud is komen er minder aroma’s vrij, hierdoor smaakt de koffie zwak en soms zelfs zurig. De perfecte temperatuur voor koffie ligt tussen de 90 en 95 °C. Het intelligente SensoFlow System van Siemens zorgt ervoor dat gedurende het hele proces het water op de juiste temperatuur blijft. Zo smaakt jouw koffie altijd perfect.

AromaDouble Shot

Voor liefhebbers van extra sterke koffie is er de AromaDouble Shot. Hierbij wordt de koffie twee keer gemalen en ook twee keer gebrouwen, voor dezelfde hoeveelheid koffie. Als je dit namelijk in één keer doet zal de koffie bitter worden, en dat wil je niet. Daarnaast is er geen enkel smaakverlies, dus je sterke koffie is extra smaakvol.

Single Portion Cleaning

Een koffiemachine schoon houden is veel werk, daarom spoelt de S700 na elke zetbeurt de machine even kort om met water. Dit zorgt voor een korte wachttijd na elk kopje koffie, maar zo weet je wel zeker dat je machine schoon en fris blijft.

In hoogte verstelbare koffie-uitloop

Een in hoogte verstelbare koffieuitloop klinkt misschien als iets dat alleen handig is omdat de machine zo schoner blijft, maar het zorgt ook echt voor een lekkerder kopje koffie. Dit komt namelijk omdat er te veel belletjes in de cremalaag komen als de afstand tussen het kopje en de uitloop te groot is. Dit verzwakt de smaak van de cremalaag waardoor het minder lekker is. Het jammere van de koffieuitloop dat deze niet heel hoog ingesteld kan worden, namelijk maar maximaal 10 centimeter. Als je grote glazen hebt kun je hierin dus geen mooie latte macchiato maken.

Koffie met melk

Het unieke aan deze machine ten opzichte van andere thuisautomaten is dat je twee melkspecialiteiten tegelijkertijd kunt zetten. Sowieso is het zetten van koffie met melk zeer eenvoudig, je hoeft alleen de melkslang in het pak te steken en de rest gaat vanzelf. Met één druk op de knop zet je cappuccino, latte macchiato, flat white en koffie verkeerd. Een ideale machine voor liefhebbers van de wat specialere koffiedranken dus!

Koffiebonenreservoir

De inhoud van het bonenreservoir is 300 gram. Dit is vaak genoeg voor thuisgebruik, ook als je veel koffie drinkt. Het is namelijk heel belangrijk dat de bonen die je gebruikt zo vers mogelijk zijn, en bonen die een tijdje in het bonenreservoir blijven liggen zullen al snel oud smaken. Het beste kun je iedere dag nieuwe bonen gebruiken, maar als het een keer wat langer duurt is om de dag ook geen probleem. Bewaar de bonen in een luchtdichte verpakkingen. Wij raden ook aan om verder te kijken dan de supermarkt voor je koffiebonen. De bonen die je daar vindt zijn vaak al oud als je ze koopt. Koffiespeciaalzaken verkopen verse en lekkerdere bonen.

Voor de liefhebbers van decafé zit er een extra reservoirtje in de machine. Hier kun je voorgemalen koffie in doen. Hier kun je natuurlijk ook normale koffie in doen, bijvoorbeeld voor die vervelende tante die enkel en alleen Douwe Egberts Aroma Rood drinkt.

Waterreservoir

Het waterreservoir heeft een inhoud van 1,7 liter. Ook dit is genoeg voor een dag aan thuisgebruik. Want voor water geldt hetzelfde: hoe verser hoe beter. Het beste kun je het water in het reservoir iedere dag vervangen, want oud water proef je terug in de koffie.

Mocht je geen fan zijn van kraanwater of gewoon geen zin hebben om vaak te moeten ontkalken, dan kun je het Brita waterfilter plaatsen in het reservoir. Deze zal het water ontkalken en filteren. Deze moet regelmatig vervangen worden, dus houd rekening met deze kosten als je daaraan begint.

Onderhoud en ontkalken

Het onderhoud en schoonmaken van de machine is heel eenvoudig. Zo kun je de zetgroep gemakkelijk uit de machine halen en even onder lauw water houden om deze schoon te maken. Laat het daarna wel goed opdrogen voor je het weer terug doet in de machine.

Daarnaast vind je allerlei onderhoudsprogramma’s die eenvoudig in gebruik zijn. Zo geeft de machine zelf aan wanneer het tijd is voor een ontkalkingsbeurt. Je doet dan wat ontkalkingsmiddel in het waterreservoir, drukt op de knop en de machine doet al het werk. Het algehele reinigingsprogramma werkt hetzelfde, alleen heb je dan een ander schoonmaakmiddel nodig.

Als je de melkslang gebruikt moet je deze dagelijks schoonmaken, je wilt immers niet dat er melkrestanten achterblijven. Gelukkig is dit geen enkel probleem, het enige dat je moet doen is een kopje onder de machine zetten. Met de AutoMilkClean functie worden zowel de uitloop als het slangetje van binnen schoongespoeld met heet water.

De lekbak geeft zelf aan wanneer deze vol is. Deze kun je eenvoudig uit de machine halen en leegkiepen in de gootsteen. Het bakje waar de koffieprut in komt kun je legen in de prullenbak.

Koffiedranken

Je kunt eigenlijk eindeloos veel koffiedranken met de machine maken, met de aparte melkfunctie en een kopje espresso. De koffiedranken die de machine zelf maakt zijn koffie, espresso, latte macchiato, cappuccino, koffie verkeerd, flat white, americano, espresso macchiato en cortado. Je hoeft dus eigenlijk niet zelf aan de slag. Je kunt met de melkfunctie ook chocolademelk maken. Daarnaast zit er een heetwateruitloop op, deze kan gebruikt worden voor theeliefhebbers. Hiermee kun je ook het kopje voorverwarmen.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine AromaDouble Shot voor extra sterke koffie
Plus review koffiemachine Optie voor geïntegreerd waterfilter
Plus review koffiemachine Eenvoudig koffierecepten opslaan
Plus review koffiemachine Eenvoudig twee koffiedranken tegelijkertijd zetten, ook melkspecialiteiten
Plus review koffiemachine Lekbak met niveaumeter

Minus review koffiemachine Lekbak is snel vol
Minus review koffiemachine Koffie-uitloop niet veel in hoogte verstelbaar, maximaal 10 centimeter
Minus review koffiemachine Weinig persoonlijke instellingen

Prijs

De prijs van de Siemens EQ.6 S700 ligt zo rond de 800 euro. Dit is niet veel duurder dan de gemiddelde prijs van de S500, maar je hebt wel twee toevoegingen: een lekbak met niveaumeter en een kopjesverlichting. Wij raden aan zelf even rond te kijken voor welke prijs je de machine kunt vinden en of deze toevoegingen het prijsverschil waard zijn. 800 euro klinkt als veel geld, maar voor een volautomaat met zoveel functies valt dit hartstikke mee.

Wat is de mening van Mister Barish?

Dit is een leuke machine voor thuisgebruik. De gemiddelde koffiedrinker zal echt blij worden van de koffie die de machine maakt. Wij zijn echte koffiesnobs, dat zullen we eerlijk toegeven, dus we vinden dat er betere koffieapparaten zijn. Echter zul je voor deze prijs niet zo’n uitgebreide volautomaat vinden. Vooral mensen die af en toe wat specialers willen drinken dan een gewone bak koffie zullen hier heel blij mee zijn.

Wat we wel jammer vinden is dat er weinig aan te passen is aan de machine. Zo kun je niet zelf aan de slag met verschillende hoeveelheden water, koffie en melk. Ook kun je de temperaturen niet aanpassen. Dit zal voor veel mensen echter geen enkel probleem zijn, en voor deze prijs kun je natuurlijk niet alles hebben.

Siemens EQ.6 S700 koffiemachine

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Cappuccino, Latte macchiato, Koffie verkeerd, Flat White
Instelbare koffiesterkte: Ja, tot AromaDouble Shot
Instelbare koffievolume: Nee
Instelbare watertemperatuur: Nee
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,7 liter
Inhoud bonenreservoir: 300 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: TFT-display
Gebruikersprofielen: Ja
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met keramische maalbladen
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Nee
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen en machinale reiniging
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Nee, wel optie voor Brita-filter
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingsmiddel.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 38,5 centimeter
Breedte: 28 centimeter
Diepte: 46,5 centimeter
Gewicht: 10,1 kg
Materiaal behuizing: Kunststof met RVS
Verwarmingssysteem: SensoFlow (1 stuks)
Kleur: Grijs en antraciet

Energie
Vermogen: 1500 watt

Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Siemens volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende prijsklassen. Voor elk budget een oplossing!

De volledige serie in detail:
Siemens EQ3 S300 koffiemachine
Siemens EQ3 S300

Siemens EQ3 S500 koffiemachine
Siemens EQ3 S500

Siemens EQ.5 koffiemachine
Siemens EQ5

Siemens EQ.6 S300 koffiemachine
Siemens EQ6 S300

Siemens EQ.6 S500 koffiemachine
Siemens EQ6 S500

Siemens EQ.8 koffiemachine
Siemens EQ8 S300/600/900

 
Heb je een vraag over Siemens koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .