Beste professionele koffiemachines in 2023
Een professionele koffiemachine is de basis voor goede koffie op het werk. Maar een goed professioneel koffiezetapparaat is niet voldoende. Er komt veel meer bij kijken zoals onder andere de koffiebonen, onderhoud, service en installatie. Welke machine is het beste? Dat is 100% afhankelijk van jouw situatie.
Waar je op moet letten, machine keuzehulp, de meest gestelde vragen en natuurlijk welke de beste machines zijn, lees je allemaal in deze blog.
Inhoudsopgave
Beste professionele koffiemachine per aantal medewerkers
Professionele koffiemachine versus koffiemachine voor thuis
Soorten professionele koffiemachines
Professionele Nespresso machine versus Professionele koffiebonen machine
Koffiebonen voor professionele koffiemachines
Professionele koffiemachine kopen, leasen of huren?
Wat kost een professionele koffiemachine?
Beste professionele koffiemachine per aantal medewerkers
Aantal medewerkers: 5 tot 10 | 11 tot 15 | 16 tot 20 | 21 tot 30 | 31 tot 50 | 50+
Een professionele koffiemachine wordt vaak in Nederland en Zwitserland gemaakt. De merken Animo, Etna, Franke, Jura , Shaerer, WMF en Eversys zijn de bekendste. Voor deze bedrijven staat kwaliteit, duurzaamheid, gebruik- en onderhoudsgemak voorop.
Welke machine de beste voor jouw organisatie is, is niet meteen te zeggen omdat het afhankelijk is van het koffie DNA van je organisatie. We hebben per aantal medewerkers de (2) beste en meest geadviseerde machine(s) opgesomd. Bij Mister Barish is goede koffie geen grote investering.
De 2 beste koffiemachines voor 5 tot 10 medewerkers:
1. Jura WE8
De Jura WE8 is de professionele koffiemachine voor gebruik op bijvoorbeeld een klein kantoor. Wordt er cappuccino gedronken? Ideaal! Dit prachtige apparaat zet namelijk naast heerlijke koffie, ook de beste koffie met melkspecialiteiten. Dat is het verschil met de JURA WE6, deze heeft geen mogelijkheden voor melk.
De door Jura WE8 geadviseerde hoeveelheid kopjes per dag is ongeveer 30. Hou hier dus rekening mee bij aanschaf, Jura zegt dat het geschikt is voor een kantoor met maximaal 15 mensen, maar dan kun je dus maar twee kopjes per persoon per dag zetten. Laat je adviseren is ons advies.
Om de melk op de ideale temperatuur te houden is de Cool Control, het ideale accessoire. Dit slimme apparaat staat in verbinding met de machine en geeft aan wanneer de Cool Control leeg is. Zo heb je altijd voldoende melk bij het zetten van je cappuccino.
Plus- en minpunten
2. Jura X8
De vrij nieuwe Jura X8 is een volautomatische professionele koffiemachine die onder andere uitstekend geschikt is voor gebruik op een klein kantoor en in een showroom. Met maximaal 80 heerlijke kopjes koffie per dag is deze machine een match voor deze omgevingen.
De X8 zit vol met de nieuwste Jura technologieën, zoals het Pulse Extraction Process (P.E.P.) en het Pre Brew Aroma System. Het Pulse Extraction Proces zorgt voor een langer contact tussen het water en de gemalen koffie, waardoor de koffie rijker zal smaken. Het Intelligent Pre Brew Aroma System maakt de koffie eerst een klein beetje nat en zorgt er op deze manier voor dat de koffie gaat wellen en er meer smaak zal vrijkomen. Het onderhoud van deze machine is ook zeer eenvoudig dankzij de Vacuüm Clean technologie. Na elke zetbeurt wordt de machine compleet droog gezogen.
Het professionele koffiezetapparaat kan allerlei verschillende koffiedranken met melk zetten. Zoals een latte macchiato, cappuccino, flat white of koffie verkeerd. Uniek voor een volautomaat is dat je dat in tweevoud kan doen. Bovendien wordt je cappuccino gezet met melkschuim van uitstekende kwaliteit.
Plus- en minpunten
Andere mogelijkheden zijn:
Voor 5 tot 10 medewerkers worden de volgende professionele koffiemachines ook vaak gebruikt: de Jura WE6 en de Jura X6.
De beste koffiemachine voor 11 tot 15 medewerkers
Jura Giga W10
De JURA GIGA W10 is dé premium volautomatische koffiemachine voor op het werk. Dit toestel geeft je met 35 koffiespecialiteiten en 2 grote koffiebonen reservoirs enorm veel keuze. Deze koffiemachine geeft je maximale koffiebeleving van geweldige kwaliteit. Dankzij de 2 bonenreservoirs kan je 2 verschillende soorten koffiebonen gebruiken en is er dus voor iedereen wat wils. Je kan zelfs cold brew bereiden! Bovendien kan deze volautomaat dagelijks tot wel 50 koffiespecialiteiten zetten en is deze heel zuinig met de zero energie switch in de stand by modus.
Veel verschillende mensen zullen dit koffieapparaat gebruiken, het is dan wel zo handig dat het eenvoudig te bedienen is. Met het breed panorama coffee panel met touch-functie kun je door de verschillende opties gaan. Vervolgens kun je ook eenvoudig de instellingen van de verschillende dranken aanpassen, zodat het geheel naar jouw smaak is. Of dit nu gaat om grootte, intensiteit of de verhouding tussen koffie, melk en melkschuim. Heel handig dus!
De koffiemolen levert een consistent maalresultaat en weet 12% meer aroma te krijgen uit een koffieboon dan andere koffiemolens. Zo helpt ook de molen mee aan een nóg lekkerder kopje koffie. Deze professionele machine bevat overigens alle laatste Jura technologieën.
Plus- en minpunten
2 koffiebonen reservoirs
Andere mogelijkheden zijn:
Voor 11 tot 15 medewerkers worden verder de Jura X6 en de Jura X8 het meeste geadviseerd en geplaatst.
De beste koffiemachine voor 16 tot 20 medewerkers:
Jura Giga X8c
De Jura Giga X8c is een prachtig exemplaar. Jura is succesvol en onderscheidend met het compact en elegant houden van de professionele koffiemachine. De koffieuitloop is niet gecentreerd maar staat wat meer naar rechts, zodat er meer ruimte is voor de heetwateruitloop.
Dankzij de missende watertank is de Giga X8c een stukje smaller dan zijn broertje X8 met watertank. Dit scheelt ruimte op een krap aanrecht. Bedenk wel dat er boven de bonenreservoirs wat ruimte overblijft, anders wordt het lastig als je deze moet aanvullen.
De bediening werkt met een TFT touchscreen, deze is eenvoudig te bedienen met je vinger of de draaiknop bovenop de machine.
De koffiemolens in de Giga X8c zijn keramisch. Het voordeel van een keramische koffiemolen is dat de gemalen koffie niet kan verbranden tijdens het malen. Veel koffiemachines maken gebruik van RVS molens. Deze zijn prima bij weinig gebruik, maar bij veel gebruik worden deze warm en kunnen ze de koffiebonen verbranden. De koffiemolens in de Giga X8c blijven koel én maken weinig geluid. De maalgraad is elektrisch verstelbaar. Op deze manier stellen we de maalgraad nog beter af aan de omstandigheden. Het resultaat: nog betere koffie.
De twee bonenreservoirs zijn opvallend, maar hebben ook een functie. Je kunt namelijk de smaak precies aanpassen aan de behoeftes van jouw werknemers.
Plus- en minpunten
Beste voor 21 tot 30 medewerkers
Franke A400
De Franke A400 werd ontworpen om best snel grotere bestellingen te kunnen verwerken. De A400 doet dit natuurlijk met de beste kwaliteit en heel wat variatie. De geavanceerde technieken zorgen ervoor dat iedereen op het werk kan genieten van het perfecte kopje koffie. De machine kan tot wel 100 kopjes per dag bereiden, wat het ideaal maakt voor 16 tot 20 medewerkers. Het 8 inch touchscreen zorgt voor zeer gemakkelijke bediening en dankzij het CleanMaster of EasyClean systeem is het schoonmaken van de machine ook kinderspel. Daarnaast kan je de A400 ook nog eens gaan uitbreiden met bijvoorbeeld een kopjeswarmer of betaalsysteem.
Plus- en minpunten
Andere mogelijkheden zijn:
Voor 16 tot 20 medewerkers worden verder de Jura Giga X3 of X3c en de Jura Giga X8 het meest voorgesteld en geplaatst.
Beste voor 21 tot 30 medewerkers
Franke A600
De Franke A600 werd ontworpen om snel grote bestellingen te kunnen verwerken die ook nog eens van de beste kwaliteit zijn. De geavanceerde technieken zorgen ervoor dat iedereen op het werk kan genieten van het perfecte kopje koffie. Zoals bijvoorbeeld de IQFlow, een intelligente koffie- en extractietechnologie. De IQFlow zorgt ervoor dat alle aroma en smaak uit elke geroosterde koffieboon wordt gehaald op een efficiënte manier. De machine kan tot wel 135 kopjes per dag bereiden, ideaal voor 21 tot 30 medewerkers. Het 8 inch kleurentouchscreen zorgt voor een zeer gemakkelijke bediening en dankzij het CleanMaster of EasyClean systeem is het schoonmaken van de machine ook kinderspel. Daarnaast kan je de A600 ook nog eens gaan uitbreiden met bijvoorbeeld een kopjeswarmer, flavour station of betaalsysteem.
Plus- en minpunten
Animo OptiMe
De Animo OptiMe professionele koffiemachine kan heerlijke koffie maken afgesteld op jouw persoonlijke smaak. Met gemak wordt een sterke espresso, cappuccino of lungo met verse melk gezet. Met de juiste instellingen en koffiebonen is de OptiMe in staat je koffie vol van smaak en op perfecte temperatuur te serveren.
Met het compacte formaat is het makkelijk te plaatsen in diverse ruimtes. Het is een duurzame machine die excellente kwaliteit levert. Zoals de naam al aangeeft kan het helemaal naar eigen smaak worden samengesteld, zowel in koffiesmaken als in design.
Reinigingsprogramma’s zijn eenvoudig in te stellen. De user interface geeft aan wat er moet gebeuren. Ook de reiniging van de melkmodule gaat eenvoudig en voldoet aan de hoogste HACCP-normen.
Plus- en minpunten
Andere mogelijkheden zijn:
Voor 21 tot 30 medewerkers worden verder de Jura Giga X8 of X8c en Franke A400 het meest geadviseerd en geplaatst.
Beste voor 31 tot 50 medewerkers
Franke A800
Met de Franke A800 zijn er ontelbare variaties in koffie en er komen er dagelijks meer bij. Franke speelt hiermee in op de persoonlijke smaakvoorkeur van elke koffieliefhebber. Voor deze professionele koffiemachine is personalisatie geen probleem. Van het melkschuim tot eventuele siropen in de koffie, er is werkelijk vanalles mogelijk. Deze machine draagt zeer positief bij aan beleving van koffie op het werk of grote groepen mensen.
Deze machine maakt gebruik van de FoamMaster. Het is de nieuwste Franke technologie voor melkschuim. Het zorgt ervoor dat elk kopje koffie de perfecte schuimlaag krijgt. Deze is volledig aan te passen aan de behoefte van de klant, door koud of warm schuim te kiezen en de consistentie te bepalen.
Een andere technologische vooruitgang is het automatisch spoelprogramma met het EasyClean systeem. Om dit op te starten moet je enkel de melkunit vervangen voor het reinigingsunit. Vervolgens doet het apparaat de rest.
Plus- en minpunten
Andere mogelijkheden zijn:
Voor 31 tot 50 medewerkers worden verder de Animo OptiMe, Franke A400, Franke A600 het meest geadviseerd en geplaatst.
Franke A1000
Met de Franke A1000 heb je geen barista meer nodig. Dit is een echte ‘game changer'. Nog nooit was een professionele koffiemachine zo veelzijdig. Niet alleen je favoriete koffie kan hiermee gezet worden, maar met het Flavour Station kan je ook allerlei aroma’s toevoegen.
De machine is uitgevoerd met een moderne, gestroomlijnde vormgeving in zwart of wit en een userinterface waarop zelfs video’s afgespeeld kunnen worden. Een streling voor het oog.
Natuurlijk is dit parade paardje van Franke uitgerust met alle laatste technologieën. De Cleanmaster zorgt ervoor dat de A1000 is uitgerust met een volautomatisch reinigingssysteem.
Met de Flavour Station is het zelfs mogelijk om een koude aardbeimilkshake te maken. Mogelijkheden en personalisatie ten top voor de veeleisende gebruikers.
Plus- en minpunten
Andere mogelijkheden zijn:
Voor meer dan 50 medewerkers worden verder de Franke A600 en de Franke A850 het meest geadviseerd en geplaatst.
Professionele koffiemachine versus koffiemachine voor thuis
Je hebt zeker een professionele koffiemachine nodig vanaf 5 medewerkers. Voor de koffiezetapparaten voor thuis zijn de volumes koffie veel te hoog. Dit heeft impact op de levensduur van de machine, het onderhoud en de kwaliteit van de koffie.
Om grote volumes koffie te zetten zijn professionele koffiemachines uitgerust met sterkere materialen, betere onderhoudsmogelijkheden en zijn ze robuuster. Ze hebben bijvoorbeeld een veel grotere opvangbak voor het koffieresidu.
Een ander verschil is de hoeveelheid technologie in de machine. Voor koffie op het werk of andere omgevingen waar veel koffie gedronken wordt is de snelheid van koffie zetten belangrijk en moet alles gemeten worden. Door te meten zou de service en het onderhoud van de machines geregeld kunnen worden. De nieuwste technologieën worden door fabrikanten eerst in professionele machines geïntroduceerd, omdat de ontwikkelingskosten voor deze machines meer te verantwoorden zijn.
4 Soorten professionele koffiemachines
De soort koffie geeft een groot keuzeverschil tussen de verschillende professionele machines. Het type of soort is zeer bepalend voor de kwaliteit en de snelheid van de koffie die gezet wordt. De verschillende koffiesoorten zijn espresso (verse bonen of voorgemalen), instant, fresh brew en capsules.
1. Professionele Instant koffiemachines
De machines met instant of vriesdroog koffie waren vele jaren de standaard koffie op kantoor. Het grote voordeel hierbij is de snelheid van het koffie zetten. Je hebt al binnen enkele seconden drinkbare koffie. Instant koffie is oploskoffie dat gemaakt wordt door heel veel liters koffie te zetten. Vervolgens wordt de koffie gedroogd waardoor er een koffie extract overblijft. Er zijn verschillende verwerkingsmethodes, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: het maken van instant koffiekorrels die opgelost kunnen worden. De vriesdroogmethode wordt hiervoor het meest gebruikt. Met andere woorden het is koffie die voor de tweede keer gezet wordt. Het is oude koffie en voor Mister Barish een minderwaardig product. Het heeft natuurlijk wel het voordeel dat je binnen enkele seconden al koffie kan drinken. De professionele koffiemachine giet als het ware heet water op de koffiekorrels en je kopje is klaar. Gelukkig zie je deze machines steeds minder. Ze hebben nameijk heel veel jaren bijgedragen aan het slechte imago van koffie op het werk, want heel snelle koffie is minderwaardige koffie.
2. Professionele Fresh brew koffiemachines
Bij fresh brew wordt de koffie gezet met voorgemalen koffie. Deze gemalen koffie is bijna uitsluitend te gebruiken in de professionele filterkoffiemachines. De koffiebonen voor fresh brew hebben doorgaans een lichtere branding en worden iets grover gemalen. Vervolgens wordt de gemalen koffie vacuüm verpakt. Het nadeel van voorgemalen koffie waarmee niet meteen koffie wordt gezet, is dat al veel van de smaken verloren gaan.
Professionele fresh brew koffiemachines zijn speciaal ontwikkeld om de gemalen koffie en heet water op een zo perfect mogelijke manier samen te brengen. Het hete water en de gemalen koffie zijn circa 15 seconden lang met elkaar in contact. Na die 15 seconden wordt het water onder hoge druk door een filter gedrukt.
3. Professionele capsule koffiemachines
De platte capsules zijn speciaal ontwikkeld voor de professionele Nespresso machines. Dit om te voorkomen dat de capsules ontvreemd worden voor thuisgebruik. De capsules worden gevuld met voorgemalen koffie. Zoals altijd is dit een nadeel want heel snel na het malen van de koffiebonen zijn belangrijke smaken en aroma’s verdwenen. Ook al wordt de gemalen koffie heel snel vacuüm in de capsule verpakt. Een nog veel groter nadeel is de prijs. Bij Nespresso versus koffiebonen is het resultaat dat Nespresso zo’n 2,85 keer zo duur is en bovendien zeer slecht voor het milieu is. Het enige voordeel van een professionele Nespresso machine is het onderhoudsgemak. Maar de huidige professionele espresso machines met verse bonen zijn ook heel onderhoudsvriendelijk geworden.
4. Professionele espresso koffiemachines
Dit zijn de machines met verse koffiebonen. Met deze machine is de kans op lekkere koffie het grootst. De voorbije jaren is de technologie van deze professionele koffiezetapparaten ontzettend geëvolueerd. Met focus op de automatische reiniging, kwaliteit van de koffie en het opschuimen van de melk. Met de juiste koffiebonen en de juiste instellingen van de machine is het mogelijk om een zeer goede espresso te zetten. Met het zeer goede melkschuim drink je nu zelfs een volwaardige cappuccino.
Professionele Nespresso machine versus Professionele koffiebonen machine
Mister Barish heeft voor de consumenten markt een onderzoek gedaan naar Nespresso versus koffiebonen. Het onderzoek is ook van toepassing bij professioneel Nespresso gebruik. Als je als bedrijf een professionele Nespresso machine gebruikt dan kan je ontzettend veel geld besparen. Een kopje Nespresso is namelijk 2,85 keer duurder dan een kopje koffie uit een bonen volautomaat. Bovendien zijn de Nespresso capsules allesbehalve milieuvriendelijk.
4 redenen waarom koffie op het werk met Nespresso geen goed idee is:
1. Nespresso is veel duurder.
2. Voorgemalen koffie, inperking van het smaakpotentieel.
3. Nespresso is niet milieubewust.
4. Beperkt aantal koffievariaties.
2 reden waarom wel voor Nespresso te kiezen
1. Met capsules heb je meer smaakmogelijkheden
2. Capsules zorgen ervoor dat de machine iets minder onderhoud nodig heeft.
Toch zijn deze voordelen relatief want een aantal professionele volautomatische koffiemachines heb je ook de mogelijkheid om uit verschillende koffiebonen te kiezen. De reiniging van de machine is kinderspel geworden en verloopt bijna volledig automatisch.
Koffiebonen voor professionele koffiemachines
Niet alle koffiebonen zijn geschikt voor een professionele koffiemachine.
De “beste” en duurste koffiebonen kunnen uit een volautomaat zeer slechte koffie geven. Ze zijn vaak meer geschikt voor een halfautomatische espressomachine. Maar wat zijn dan wel de beste koffiebonen? Het is belangrijk dat de koffiebonen en de machine op elkaar zijn afgestemd. Dat de koffiebonen een bepaalde branding hebben op maat van een volautomaat. Koffiebonen voor een volautomatische machine zijn vaak een blend of een melange. Dit heeft het voordeel dat je bijvoorbeeld een heel kleine beetje Robusta kan toevoegen om meer balans te brengen in de zuren.
De aanpak van Mister Barish
Mister Barish heeft verschillende premium blends samengesteld. Deze zijn zo geselecteerd en gebrand dat ze perfect zijn afgestemd op zowel onze professionele koffiemachines als de verschillende manieren van koffie bereiden. Want voor bijvoorbeeld een cappuccino heb je iets sterkere koffiesmaken nodig.
De koffiebonen worden verantwoord ingekocht bij kleinschalige plantages die allen zijn voorzien van het Rainforest Alliance Keurmerk. Dit staat garant voor milieuvriendelijke producten die zijn voortgekomen uit eerlijke handel. Vervolgens gaat de koffie naar onze familiebranderij waar deze in kleine hoeveelheden wordt gebrand.
Advies: Koop geen koffiebonen in de supermarkt
Het advies is om geen koffiebonen in de supermarkt want de meeste koffiebonen die daar terechtkomen, zijn te hard gebrand om de negatieve eigenschappen van de koffieboon te camoufleren.
Professionele koffiemachine kopen, leasen of huren?
Bij het leasen, huren of kopen van de machine, ligt de focus bij de machine alleen. Ons advies is om te kijken naar de totale kost over de totale gebruiksduur. Dit zijn de machine, koffiebonen en service bij elkaar opgeteld. Met deze aanpak weet je ook wat de machine nu en voor de totale gebruiksduur kost.
Als je er zo naar kijkt dan kom je niet voor verrassingen te staan. Professionele Nespresso machines zijn heel goedkoop om te huren maar op het einde van de rit ben je zoveel meer kwijt door de dure Nespresso capsules. Er zijn ook vele bedrijven die de koffiemachines goedkoop aan je leasen, maar je dan met een heel duur contract voor de koffiebonen opzadelen. In beide gevallen ga je niet blij zijn en betaal je veel te veel voor de koffie.
De enige aanpak voor het kopen, huren of leasen van een koffiemachine is de 100% transparante aanpak. Daarom maken we de kostprijs inzichtelijk tot op het niveau van 1 kop koffie.
Wat kost een professionele koffiemachine?
Het is niet alleen de kost van de professionele koffiemachine maar het zijn ook onder andere de koffiebonen, het onderhoud en de service. Om niet voor verrassingen te komen staan is het belangrijk om rekening te houden met de totale kost. Alle keuzes zijn afhankelijk van de specifieke situatie in jouw omgeving.
De aanpak van Mister Barish
Met het juiste advies is goede koffie op het werk echt snel en eenvoudig te realiseren. Het hoeft bovendien helemaal niet duur te zijn. We brengen alles terug naar de kostprijs per kop koffie, alles inbegrepen (machine, bonen en service). Dat is zelfs onder de prijs van 1 Nespresso capsule. Hiervoor heb je de beste koffie uit de beste machine, koffiebonen op maat en de beste service.
Heb je nog een vraag? Neem contact met ons op, stel je vraag hieronder of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!