Jura X6, een mooi espresso-apparaat voor professioneel gebruik
18 juni 2020 
17 min. leestijd

Jura X6, een mooi espresso-apparaat voor professioneel gebruik

De Jura X6 is de koffiemachine bij uitstek voor heerlijke zwarte koffie op kantoor. Volgens Jura is deze volautomaat goed voor gemiddeld 2400 kopjes per maand. Dat maakt de X6 geschikt voor een klein tot middelgroot kantoor. Naast koffie, espresso en ristretto bereid je met deze espressomachine ook heel eenvoudig een kannetje koffie. Zeker in combinatie met kwalitatieve koffiebonen en de juiste instellingen tilt de Jura X6 koffie op het werk dus naar een hoger niveau. Wij zijn alvast fan!

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Jura X6 koffiemachine
Koffiedranken
Ideaal voor op de werkvloer
Plus- en minpunten
Wat is de mening van Mister Barish?
Prijs Jura X6 professionele koffiemachine
Verschillen met andere professionele modellen van jura
Technische specificaties
Andere Jura professionele koffiemachines in het assortiment

Offerte aanvraag Jura X6 professionele koffiemachine

Belangrijkste kenmerken Jura X6 koffiemachine

De X6 doet met z’n innovatieve technologie en uitgebreide mogelijkheden niet onder voor de duurdere Jura modellen. Alleen is het met deze espressomachine niet mogelijk om melkspecialiteiten te bereiden. Is dat voor jouw kantoor geen vereiste, dan zit je met de X6 meer dan goed. Hij is namelijk uitgerust met het Pulse Extraction Process en het Intelligent Pre Brew Aroma System. Benieuwd hoe die technieken bijdragen tot volmaakte zwarte koffiespecialiteiten? Lees dan snel verder!

Strak Jura design

Bij een Jura machine hoort een strak design met aandacht voor details. Dat is bij de X6 zeker ook het geval. De Dark Inox uitvoering werd met zijn grijze en zwarte tinten stijlvol vormgegeven. De chromen afwerking van de koffie- en heetwateruitloop geven de machine een extra luxueuze uitstraling mee.

Met zijn waterreservoir van 6 liter valt deze koffiemachine niet echt compact te noemen. Maar een eyecatcher, dat is hij in elk geval wel.

Eenvoudige bediening

Op kantoor is een eenvoudige bediening natuurlijk een prioriteit en ook op dat vlak is de Jura X6 een schot in de roos. De interface heeft een helder TFT-display en acht drukknoppen.

Elke knop correspondeert met een keuze in het menu. Zo vind je op het display twee schermen met telkens zes koffiedranken die je met de witte knoppen selecteert. Wil je een bepaalde koffie meteen tweemaal zetten? Druk dan simpelweg twee keer op de betreffende knop. De onderste, zwarte drukknoppen dienen dan weer om doorheen de verschillende menu’s te navigeren.

Naast de grote interface op het toestel zelf kan je de koffiemachine ook met je smartphone of tablet bedienen. Met de J.O.E. app bereid je niet alleen dranken, je personaliseert ze ook moeiteloos aan de hand van de schuifregelaars. Heb je de perfecte instellingen gevonden? Dan kan je je gepersonaliseerde drank makkelijk onder een unieke naam opslaan in het systeem. Om de Jura X6 via smart devices te bedienen, heb je wel het Smart Connect accessoire nodig. Meer daarover vind je in de rubriek ‘Extra accessoires’

Jura X6 koffiemachine bediening

De bediening van de Jura X6 is zeer intuïtief.

Zetgroep en koffiemolen

Een verzorgd design is mooi meegenomen, maar uiteindelijk zijn het de resultaten die tellen. Daarvoor staan de zetgroep en de koffiemolen garant.

Dankzij de Professional Aroma Grinder start je elke nieuwe bereiding met een uiterst snelle en nauwkeurige maling. Als we Jura mogen geloven, zorgt deze koffiemolen voor 12,2% meer aroma’s dan traditionele modellen. Dat leek ons sterk, maar na enkele testen moeten we Jura gelijk geven: er is wel degelijk een merkbaar verschil tussen de Professional Aroma Grinder en koffiemolens van vergelijkbare espressomachines.

De zetgroep van de Jura X6 heeft een aantal unieke technologieën aan boord die ervoor zorgen dat uit elke bonensoort het maximum wordt gehaald. We nemen ze even kort onder de loep.

Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©)

Om nog meer aroma’s vrij te maken, wordt de koffie net voor de extractie heel even bevochtigd. Normaal gebeurt dat handmatig, maar Jura heeft dat proces geautomatiseerd, onder de naam I.P.B.A.S. Dankzij deze techniek worden er bij de eigenlijke extractie veel meer smaakstoffen opgenomen.

Pulse Extraction Proces (P.E.P.)

Het Pulse Extraction Process is een uniek, door Jura ontwikkeld extractieproces dat het water met een pulserende beweging doorheen de koffie jaagt. Zo blijft geen enkele koffiekorrel onaangeroerd. Het resultaat? Koffie met een volle, diepe smaak en een perfect crèmelaagje om van te smelten.

Vacuüm Clean

Zoals bij alle Jura koffiemachines kan je de zetgroep van de X6 niet verwijderen. Heel gebruiksvriendelijk dus, maar daardoor ontstaat wel de kans dat achtergebleven condens en koffieresten schimmels gaan veroorzaken. Daarom ontwikkelde Jura de Vacuüm Clean technologie, die het apparaat na elk gebruik intern droogzuigt

Verstelbare koffie-uitloop

Bij de Jura X6 is de koffie-uitloop in de hoogte verstelbaar. Sterker nog: de uitloop van de X6 kan hoger én lager worden ingesteld dan bij gelijk welke andere koffiemachine die we al hebben uitgetest. Van longdrinkglazen tot mini espressokopjes, elk formaat past eronder. Da’s belangrijk, want zo gaat de koffie niet spatten én blijft de crèmelaag geheel intact, zonder luchtbellen.

Koffie met melk

Met de Jura X6 is het niet mogelijk om melkspecialiteiten te bereiden. Wil je toch af en toe een cappuccino kunnen serveren, dan kan je een afzonderlijke melkopschuimer aanschaffen. Ben je echter op zoek naar een vergelijkbare espressomachine met een volledig geïntegreerd melksysteem, dan kunnen we de Jura X8 warm aanbevelen!

Uitbreidbaar koffiebonenreservoir

Het koffiebonenreservoir biedt standaard ruimte aan 500 gram bonen. Met een extra accessoire kan dat uitgebreid worden naar ruim 1000 gram. Het met rubber omrande aromabeschermdeksel sluit de bonencontainer luchtdicht af.

Toch is het een goed idee om elke dag te starten met het verversen van de bonen. Als de bonen te lang in het reservoir blijven liggen, verdwijnen namelijk de aroma’s en krijg je flauwere koffie. Om de aroma’s van koffiebonen optimaal te behouden, bewaar je de bonen het best in een luchtdichte, donkere koffiezak met een ventielsysteem

Jura X6 koffiemachine koffiebonen

Het koffiebonenreservoir is eenvoudig af te sluiten.

Ruim waterreservoir

Het waterreservoir van de Jura X6 is een kanjer: de inhoud bedraagt wel 5 liter. Ideaal dus voor intensief gebruik. Maar ook hier geldt dat het erg belangrijk is om vers, zuiver water te gebruiken om de beste koffiesmaak te kunnen garanderen. Daarom raden we aan om niet alleen de bonen maar ook het water dagelijks te verversen.

Omdat kraantjeswater een zeker kalkgehalte heeft, moet de machine in principe regelmatig ontkalkt worden. Om dat te voorkomen, kan je de bijgeleverde CLARIS Smart Pro-filter installeren. Dankzij de RFID-chip is dat supereenvoudig, want de machine herkent het ingebrachte apparaatje meteen. De filter zuivert en ontkalkt het water, waardoor ontkalken dus eigenlijk niet meer aan de orde is. Daarnaast garandeert het gebruik van de CLARIS Smart Pro-filter je een langere levensduur van je machine en een consistente koffiekwaliteit.

 

Waterreservoir Jura X6 koffiemachine

Het waterreservoir is eenvoudig uit de machine te nemen.

Onderhoud en ontkalken

Net zoals bij andere Jura volautomaten is het bij de X6 niet mogelijk om de zetgroep te verwijderen. Dat is ook niet nodig, want naast de ingebouwde Vacuüm Clean technologie beschikt de X6 ook over een aantal automatische reinigingsprogramma’s. Daardoor hoef je minder tijd te spenderen aan het onderhoud van de machine.

Je vindt die programma’s in het programmeermenu. Dat is de knop linksonder die met het P-symbool correspondeert. De machine verwittigt je automatisch wanneer een bepaald reinigingsprogramma noodzakelijk is. Handig, toch?

Het reinigingsprogramma doorloop je in ongeveer 20 minuten. Dat gebeurt aan de hand van duidelijke instructies die op het display verschijnen. Je maakt daarbij gebruik van een Jura reinigingstablet. Je vindt die in onze webshop, maar je kan ze ook rechtstreeks via de J.O.E. app bestellen.

De ontkalkingscyclus duurt ongeveer 40 minuten en houdt net zoals het reinigingsprogramma heel weinig in. Je gebruikt daarvoor een Jura ontkalkingstablet. Heb je de bijgeleverde waterfilter geïnstalleerd? Dan mag je het ontkalkingsproces in feite overslaan. Toch kan het nooit kwaad om de machine aan de hand van dit programma eenmaal per jaar grondiger te ontkalken. Daarom raden we aan om op de machine de waterhardheid juist in te stellen. Zo kan het systeem beter inschatten wanneer de ontkalking aan de orde is.

Ook de residubak is makkelijk te reinigen. Die kan namelijk gewoon in de vaatwasmachine. Je hoeft hem trouwens niet de hele tijd te legen, want er is plaats voor het gruis van zo’n 40 kopjes. Om de waterlade schoon te houden, volstaat het om die bij het verversen even onder de kraan af te spoelen.

Energiezuinige koffiemachine

De machine verbruikt maximaal 1450 watt en is daarmee vrij energiezuinig. Met de speciale Energie Spaar Modus kun je nog extra energie besparen, want hierbij wordt het water efficiënter verwarmd. Je kunt ook eenvoudig instellen wanneer de standby-modus ingaat. Hierbij wordt nog minder dan 0,5 watt verbruikt.

Extra accessoires

Het Smart Connect accessoire is een absolute must voor een coronaveilige werkomgeving. Met dit accessoire connecteer je de koffiemachine eenvoudig aan je smartphone of tablet. Je installeert simpelweg de J.O.E. app, waarmee je vervolgens de machine instelt en vanop afstand koffiedranken bestelt. De schuifregelaars maken het personaliseren van koffiespecialiteiten nog toegankelijker en overzichtelijker. Je ontvangt voortaan bovendien de statusupdates van de koffiemachine op je smart devices en ook de dagteller hou je via de J.O.E. app makkelijk in het oog.

Een Jura kopjeswarmer is dan weer een must-have voor koffiefans die graag de puntjes op de i zetten. Zo’n apparaat houdt je kopjes op een constante temperatuur van 55°C, waardoor de aroma’s bij het uitschenken optimaal behouden blijven. Het S-model biedt ruimte aan 5 koffie- of 4 cappuccinokopjes, terwijl de grotere variant 2 schuiven heeft, waarin telkens 6 koffie- of 4 cappuccinokopjes passen.

Met de bonenreservoiruitbreiding beschik je meteen over het dubbele van de standaardcapaciteit (1 kilogram dus). Het is een mooie extra voor wie de Jura X6 op zijn volle vermogen wil laten functioneren.

De Jura intelligente betaalbox en de muntproever heb je nodig om de koffie van dit apparaat betalend te maken. Je gebruikt ze in combinatie met het Smart Connect accessoire, dat een draadloze connectie tot stand brengt. Je stelt eenvoudig zelf de prijs in per koffiedrank en houdt via de dagteller op de app een oogje in het zeil.

Modulair Jura X6 koffiemachine

Jura koffiemachines zijn modulair


Corona safe

De Jura X6 is ook te bedienen met je smartphone. Op deze manier moet de machine niet aangeraakt te worden. Je plaats het kopje, je neemt je smartphone, opent de Jura app en je kiest je gewenste koffie. Deze app maakt de machine niet alleen corona proof en safe. De app zorgt er ook voor dat je je eigen koffie voorkeuren en favorieten kan opslaan op je telefoon. In de app is het wijzigen van o.a. de koffiesterkte en het watervolume kinderspel.

Jura x6 Corona save bediening met de smartphone

Jura X6 is Corona save door bediening met de smartphone

Koffiedranken: Zwarte koffiespecialiteiten en thee voor de liefhebbers

Met de Jura X6 zet je de beste zwarte koffiespecialiteiten, zoals espresso, espresso doppio, koffie, koffie speciaal en ristretto. Daarnaast kan je ook gemakkelijk een kannetje koffie naar smaak bereiden, ideaal voor tijdens een langere meeting.

Ook thee- en minuutsoepliefhebbers komen ruimschoots aan hun trekken, dankzij de speciale heetwateruitloop die je op drie verschillende temperatuurstanden kan instellen. Je hebt zelfs een afzonderlijke stand voor groene thee, wat kenners erg op prijs zullen stellen.

Ideaal voor op de werkvloer

Zoals gezegd, is de Jura X6 geschikt voor zo’n 2400 kopjes koffie per maand. Daarmee is deze espressomachine ideaal voor een klein tot middelgroot kantoor, voor een kantine of zelfs voor een restaurant. Naast zijn snelheid is ook de beveiligde toegang tot de reservoirs een toevoeging die in een werkomgeving heel handig kan zijn. Om die te kunnen openen (maar bijvoorbeeld ook om de maalgraad aan te passen) heb je een speciale sleutel nodig. Zo vermijd je dat iedereen zomaar de machine (verkeerd) kan instellen. Maar je kan het beveiligingsslot ook deactiveren.

Om het verbruik in de gaten te houden, kan je in het menu een dagteller oproepen. Merk je dat er sprake is van een enorm verbruik, overweeg dan de aankoop van de grotere bonencontainer. Daarmee breid je de capaciteit uit tot wel 1000 gram. Het is eveneens mogelijk om de koffie betalend te maken, dankzij de Jura intelligente betaalbox en aanvullend ook de Jura muntproever. Meer daarover vind je in de rubriek ‘Extra accessoires’

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Zet twee kojes tegelijk
Plus review koffiemachine Voorzien van de nieuwste technologieën, zoals P.E.P., I.P.B.A.S. en Aroma G3-molen
Plus review koffiemachine Ruim waterreservoir, ook aan te sluiten op de watertoevoer
Plus review koffiemachine Eenvoudige bediening
Plus review koffiemachine Je moet de machine niet aanraken = Corona safe

Minus review koffiemachine Geen extra reservoir voor bijvoorbeeld cafeïnevrije koffie

Wat is de mening van Mister Barish?

Met de Jura X6 ben je zeker van de beste zwarte koffie, zonder poespas. In combinatie met de ruime reservoirs maakt de hoge capaciteit de X6 ideaal voor op de werkvloer. Door de automatische reinigingsprogramma’s en de geïntegreerde Vacuüm Clean technologie is het onderhoud van de koffiemachine een fluitje van een cent. Tel daar nog de eenvoudige bediening bij en je begrijpt waarom wij bij Mister Barish zo’n fans zijn van de Jura X6.

Ben je eerder op zoek naar een vergelijkbare volautomaat die ook koffies met melk kan bereiden? Dan raden we je aan om eens de Jura X8 te bekijken. Die heeft dezelfde reservoirinhouden en dagcapaciteit, maar voegt daar nog een volledig uitgerust melksysteem aan toe. Welke je ook kiest, je kantoor voorzien van een Jura X-model is pure verwennerij!

Prijs Jura X6 professionele koffiemachine

Een Jura X6 kost 2.399 euro. Da’s niet spotgoedkoop, maar de lange levensduur en natuurlijk ook de superieure smaak van de koffie maken het zeker een waardevolle aankoop.

Trouwens: een aankoop bij Mister Barish is eigenlijk nooit een grote investering. Laat je verrassen door onze aanpak en geniet van de beste koffie op het werk. Bezorg ons nu je aanvraag en ontvang binnen de 24 uur jouw persoonlijke offerte voor de Jura X6 professionele koffiemachine.

Offerte aanvraag Jura X6 professionele koffiemachine

Verschillen met andere professionele modellen van Jura

Jura X6 versus Jura WE6

De Jura X6 en de WE6 zijn vergelijkbaar qua opzet, maar verschillen in capaciteit. Zo zet je met de WE6 gemiddeld 900 kopjes koffie per maand, terwijl je met de X6 zo’n 2400 kopjes bereidt. De X6 leent zich dus al voor een middelgroot kantoor. Hou er ook rekening mee dat de X6 iets groter en robuuster is dan de WE6.

Qua functionaliteit zijn deze koffiemachines ongeveer gelijk. Twee opmerkelijke verschillen zijn enerzijds de Vacuüm Clean technologie die bij de X6 ingebouwd zit en anderzijds de

mogelijkheid om met de X6 een kannetje koffie te zetten. Ten slotte kan je de X6 ook uitrusten met een extra groot bonenreservoir, terwijl dat bij de WE6 niet mogelijk is. Al met al kan je de Jura X6 dus zien als een geavanceerdere versie van de WE6.

Jura X6 koffiemachineJura WE6 koffiemachine

Jura X6 versus Jura X8

In essentie zijn de Jura X6 en X8 dezelfde machines, met als enige verschil dat de X8 ook uitgerust is voor melkspecialiteiten. De X8 heeft een compleet ingebouwd melksysteem, dat uitmondt in een handige, in de hoogte verstelbare combi-uitloop. Daarmee maak je naast de traditionele zwarte koffies ook cappuccino’s, latte’s en flat whites. Qua capaciteit zijn de twee koffiemachines gelijk, met een aanbevolen gemiddelde van 2400 kopjes koffie per maand.

De uitbreidingsmogelijkheden van de Jura X6 gelden ook voor de X8. Denk maar aan het grotere bonenreservoir en de betaalmodule. Verder vind je alle functies en technologieën van de X6 ook terug bij de X8, zoals de Vacuüm Clean technologie en de kannetjesfunctie. Conclusie: ben je op zoek naar een betrouwbare volautomaat voor op kantoor die ook melkspecialiteiten zet? Dan is de Jura X8 een prima keuze.

Jura X6 koffiemachineJura X8 koffiemachine

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, ristretto, kannetje koffie, koffie speciaal
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Nee
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 5 liter
Inhoud bonenreservoir: 500 gram, uitbreidbaar tot 1.000 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met draai- en drukknoppen
Smartphone app: Ja, J.O.E.®
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van een automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter:CLARIS Smart Pro-filter (één exemplaar bijgeleverd
Type ontkalkingsprogramma:Via een melding, met ontkalkingstablette
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 47 centimeter
Breedte: 37,3 centimeter
Diepte: 46,1 centimeter
Gewicht: 14 kg
Verwarmingssysteem: Thermoblok (2 stuks)
Beschikbare kleuren: Dark Inox

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: minder dan 0,5 watt

Overtuigd? Vraag dan nu een offerte aan.
Nog niet overtuigd? Maak dan een afspraak, onze koffie experts en barista’s helpen je graag. We nemen snel contact met je op.


Andere Jura professionele koffiemachines in het assortiment

Het professionele Jura koffiemachine assortiment bestaat uit zo’n 9 koffiemachines. Op basis van het koffie DNA van je organisatie kom je tot een passende machine. Dit is het overzicht van klein naar groot verbruik.

Jura WE6: tot 30 kopjes per dag
De Jura WE6 is een eenvoudige maar krachtige professionele koffiemachine voor zwarte koffie. Het apparaat zet de beste espresso, ristretto en gewone koffie met één druk op de knop. Enkele espresso of zwarte koffie dus geen melkdranken.

Jura WE6 professionele koffiemachine

Jura WE8: tot 30 kopjes per dag
De Jura WE8 is in basis vergelijkbaar met de WE6 maar dit prachtige apparaat zet ook de heerlijkste koffie en kan zelfs melkspecialiteiten zetten. Een uitstekende machine voor veelvuldig gebruik, en het is ook nog eens heel eenvoudig te bedienen.

Jura WE 8 professionele koffiemachine

Jura X8: tot 80 kopjes per dag
De Jura X8 koffieautomaat is echt een topmachine en is van alle nieuwste technologieën voorzien. Met een capaciteit van tot 80 kopjes koffie per dag is dit een uitstekende machine voor kleinere bedrijven.

Jura X8 professionele koffiemachine

Jura X10: tot 80 kopjes per dag
De Jura X10 is een topper voor gebruik op een klein kantoor. Wat je ook wilt: deze professionele koffiemachine kan het. Het enorme koffiebonenreservoir heeft een capaciteit van 1.000 gram, daar ben je dus wel even zoet mee. Met de nieuwste Jura-technologieën kan deze machine een heerlijk kopje koffie zetten.

Jura X10 professionele koffiemachine

Jura Giga X3: tot 150 kopjes per dag
De Jura Giga X3 is een echte budgettopper die maar liefst 34 soorten koffie en koffiedranken kan zetten. Deze koffieautomaat mist alleen enkele van de nieuwste technologieën en opties, maar dat maakt de koffie niet persé minder lekker.

Jura Giga X3 professionele koffiemachine

Jura Giga X3c: tot 150 kopjes per dag
De Jura Giga X3c is ongeveer dezelfde koffiemachine als de Giga X3, maar in plaats van telkens water te moeten bijvullen kan je ze aansluiten op de vaste watertoevoer.

Jura Giga X3c professionele koffiemachine

Jura Giga X8: tot 150 kopjes per dag
De Jura Giga X8 heeft bovenop een opvallend design dat mooi staat in iedere bedrijfskeuken ook twee bonenreservoirs. Daarnaast is de machine voorzien van keramische molens. Je kunt met deze machine maar liefst 32 verschillende dranken zetten. Zo zit er voor iedere koffieliefhebber wat bij, maar met de heetwateruitloop hou je ook theeliefhebbers tevreden.

Jura Giga x8 professionele koffiemachine

Jura Giga X8c: tot 150 kopjes per dag
De Jura Giga X8c is hetzelfde als de Giga X8, alleen staat de c voor connected. Dit betekent dat je de machine aan kunt sluiten op een vaste wateraansluiting. Zo hoef je de watertank niet steeds aan te vullen.

Jura Giga X8c professionele koffiemachine

Heb je een vraag over Jura professionele koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Offerte aanvraag Jura X6 professionele koffiemachine

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .