Jura Giga X7c Professional is een volautomatische koffiemachine voor veelgebruikers
18 maart 2019 
13 min. leestijd

Jura Giga X7c Professional is een volautomatische koffiemachine voor veelgebruikers

Voor de bedrijven op budget zijn en toch een goede koffiemachine willen die direct op een waterleiding is aan te sluiten is er de Giga X7c. De c in de naam staat voor connected, oftewel aangesloten. Deze koffieautomaat is iets ouder dan de Giga X8c, maar is nog steeds het geld meer dan waard. Het zet heerlijke koffie en is zeer eenvoudig in gebruik, wel zo gemakkelijk in een bedrijf of showroom. De machine is geschikt voor 150 kopjes per dag, oftewel zo’n 50 werknemers. Koffie op het werk wordt zo een beleving, zeker in combinatie met de juiste koffiebonen en instelling van de machine.

De Jura Giga X7c is niet meer beschikbaar. Deze machine wordt niet meer geproduceerd en is vervangen door de Giga X8c

Offerte aanvraag Jura Giga X8c professionele koffiemachine

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Jura X7c koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Jura professionele koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken Jura koffiemachine

Laten we eerst uiteenzetten wat de Giga X7c niet heeft ten opzichte van de Giga X8c. Het grootste verschil wat voor de echte koffieliefhebbers jammer is, is het ontbreken van het Pulse Extraction Process. Bij dit proces wordt het water in pulserende bewegingen door de koffie geperst. Dit zorgt voor extra smaak aan de koffie. Echter zal niet iedereen het verschil proeven, dus dit moet je voor jezelf nagaan in een Jura showroom.

Daarnaast zit er geen touchscreen op de machine. Gelukkig zit er wel een groot TFT-scherm op dat je bedient met knoppen en een draaiknop. Ook is deze machine iets langzamer in gebruik, echter is dit verschil verwaarloosbaar voor de meeste soorten koffie. Echt verschil merk je alleen bij het zetten van een grote kan koffie. De Giga X8c kan iets meer kopjes per dag zetten, namelijk 200 tegen 150. Ook heeft deze oudere machine geen Vacuüm Clean technologie, waardoor het kan zijn dat er na gebruik water achterblijft in de zetgroep. De Giga X7c heeft wél een in breedte verstelbare combi-uitloop, dit is handig als je kopjes niet eenvoudig onder de uitloop passen.

Dit zijn dus de verschillen, en als dit belangrijke eigenschappen zijn die je graag wel ziet raden wij aan toch te investeren in de Giga X8c. Echter betekent het niet dat dit een hopeloos ouderwetse machine is en kan deze zeker nog een aantal jaren mee. Hieronder leggen we uit wat dit apparaat allemaal kan.

Design
Ten eerste is het design van de Giga X7c prachtig, net zoals alle andere Jura machines. Het is strak vormgegeven in zwart en zilver. De twee bonenreservoirs bovenop de machine vallen direct op. Rechtsvoor zit de gecombineerde koffie- en melkuitloop. Links zit de uitloop voor heet water. Doordat er geen waterreservoir op zit is de koffiemachine vrij smal. Ook ideaal in kleine bedrijfskeukens dus.

ura Giga X7c koffiemachine

Eenvoudige bediening

Het ontbreken van een touchscreen doet niet af aan de eenvoudigheid van de bediening. Op het kleurenscherm zie je meteen een aantal van de koffiedranken die je kunt kiezen. Als je toch een andere optie wilt gebruik je de draaiknop bovenop. Als je de juiste optie hebt gekozen is het een kwestie van een druk op de knop, en je koffie is klaar. Je kunt ook gemakkelijk allerlei instellingen aanpassen, bijvoorbeeld de hoeveelheid melk die wordt gebruikt, de hoeveelheid water en de hoeveelheid koffie.

Zetgroep en koffiemolen

De zetgroep is het belangrijkste onderdeel van de machine, want hierin wordt de koffie bereid. Gelukkig is de kwaliteit hiervan uitstekend, zo wordt er gebruik gemaakt van het Intelligent Pre Brew Aroma System en zijn de maalschijven van de koffiemolen keramisch. Hieronder leggen wij uit hoe dit zorgt voor een extra lekker kopje koffie.

Keramische koffiemolens

Bij goedkopere machines wordt er vaak gebruik gemaakt van RVS koffiemolens. Als deze de hele dag door aan het malen zijn, zullen ze heel heet worden en de koffiebonen verbranden. Een keramische koffiemolen blijft koel en is daarnaast heel stil. Deze koffiemolen zal de bonen tot de perfecte maalgraad malen.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©)

Het Intelligent Pre Brew Aroma System klinkt heel ingewikkeld, maar is eigenlijk een eenvoudig extra proces, afgekeken van pour-over koffie. Bij pour-over koffie wordt heet water langzaam over de gemalen koffiebonen gegoten. Hierdoor heeft het water lang contact met de bonen en zo komt er meer smaak vrij. Bij I.P.B.A.S. worden de bonen na het malen kort even nat gemaakt. Hierdoor komt er voor de extractie al wat smaak vrij.

In hoogte verstelbare koffieuitloop

Het is van belang dat een koffieuitloop in hoogte verstelbaar is, niet alleen omdat het minder spettert, maar ook omdat de koffie er lekkerder van wordt. Dit komt namelijk doordat bij een te grote afstand tussen kopje en uitloop er teveel belletjes in de cremalaag komen, dit maakt deze laag minder lekker.

Koffie met melk

Een cappuccino en andere koffiedranken met melk zet je met één druk op de knop. Je hoeft niet handmatig de melkuitloop open te draaien of iets. Zo maakt de machine eenvoudig latte macchiato, cappuccino, koffie verkeerd en espresso macchiato. Je kunt deze ook in één beurt in tweevoud zetten.

De Giga X7c heeft geen melkreservoir ingebouwd, maar je kunt een thermoskan of kleine koelkast van Jura aanschaffen die je rechtstreeks aansluit. Eventueel kun je ook de melkslang rechtstreeks in een melkpak steken, dat is handig als sommige mensen een ander soort melk willen.

Koffiebonenreservoir

De twee bonenreservoirs bovenop de machine hebben beiden een inhoud van 650 gram. Je kunt zelf kiezen of je twee verschillende of twee dezelfde bonen gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld in het ene reservoir cafeïnevrije bonen doen. Of als het kantoor een uitgesproken mening heeft over twee verschillende soorten bonen, dan kun je deze allebei gebruiken. Tijdens het zetten kun je kiezen hoeveel bonen uit welk reservoir komen, zo maak je een mooie blend.

De bonenreservoirs hebben een aromabeschermdeksel. Deze klikt stevig vast zodat de koffiebonen extra lang goed blijven. Echter moet je wel in de gaten houden dat de bonen niet een week lang in de machine blijven zitten, want oude bonen zijn niet lekker. Wij raden ook aan om geen supermarktbonen te gebruiken, deze zijn namelijk nooit zo vers als die van een koffiezaakje met eigen koffiebranderij of andere speciaalzaak.

Voor de verstokte Douwe Egberts-drinkers is er een speciaal reservoir voor gemalen koffie. Hierin kun je twee schepjes gemalen koffie in doen. Ook ideaal voor als er slechts een enkeling cafeïnevrije koffie drinkt.

Watertoevoer

Deze machine heeft geen watertank, daarvoor moet je bij de Giga X7c zijn. Dit apparaat sluit je namelijk rechtstreeks aan op watertoevoer, wat heel handig is als er veel gebruik gemaakt wordt van het apparaat. Je hoeft namelijk nooit het water aan te vullen. Ook is het mogelijk de machine aan te sluiten op een residu-afvoer, het enige dat je dan hoeft te doen is het aanvullen van de bonen.

Onderhoud en ontkalken

Jura-machines staan erom bekend dat ze eenvoudig te onderhouden zijn, en ook op de Giga X7c is dat het geval. Alle onderhoudsprogramma’s worden automatisch aangegeven. Zo stel je bij installatie de waterhardheid in, zodat het ontkalkingsprogramma op exact het juiste moment gestart moet worden. Hiervoor hoef je alleen een ontkalkingstablet toe te voegen, de machine doet de rest.

Ook de andere programma’s zijn eenvoudig in gebruik. De machine weet zelf wanneer wat moet gebeuren, ook bijvoorbeeld het legen van de residubak, die trouwens lekker groot is. De melkuitloop moet bij gebruik dagelijks worden schoongemaakt, ook dit is eenvoudig met het bijgeleverde bakje.

Energiezuinige koffiemachine

Ondanks alle functies op het apparaat is het maximale vermogen 2300 watt, wat voor een volautomaat vrij energiezuinig is. Daarnaast kun je eenvoudig instellen dat de machine na een bepaalde tijd op standby gaat, in deze stand verbruikt het slechts minder dan 0,5 watt. Met de speciale Energie Spaar Modus zorg je ervoor dat het water efficiënter heet wordt en zo ook minder elektriciteit verbruikt.

Accessoires

Deze machine uitbreiden met accessoires is zeer eenvoudig. Om een betaalde koffiemachine te maken sluit je bijvoorbeeld een betaalbox in. Zo kun je zelf het bedrag bepalen. Wil je warme kopjes? Dan is de Glass Cup Warmer wat voor jou! En met een kleine cooler zorg je ervoor dat de melk altijd koud blijft.

Koffiedranken

De Giga X7c kan een veel verschillende koffiedranken maken, namelijk latte macchiato, cappuccino, koffie verkeerd, koffie, espresso, espresso macchiato en ristretto. Deze koffiedranken zijn ook allemaal in tweevoud te zetten. Ook kun je eenvoudig een kannetje koffie zetten en melk opwarmen voor bijvoorbeeld chocolademelk. Veel theeliefhebbers op kantoor? Deze stel je tevreden met de heetwateruitloop, die op drie verschillende temperaturen is in te stellen.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Rechtstreeks aan te sluiten op waterleiding
Plus review koffiemachine Zet heerlijke koffie
Plus review koffiemachine Eenvoudige bediening
Plus review koffiemachine Twee koffiebonenreservoirs
Plus review koffiemachine Keramische maalschijven
Plus review koffiemachine Snel twee kopjes koffie zetten
Plus review koffiemachine Eenvoudig te onderhouden
Plus review koffiemachine Betaalbaarder dan de Giga X8

Minus review koffiemachine Geen Pulse Extraction Process
Minus review koffiemachine Geen Vacuüm Clean technologie
Minus review koffiemachine Niet zoveel opties voor koffiedranken als de Giga X8

De Jura Giga X7c is in alles hetzelfde als de Jura Giga X7, alleen deze kun je aansluiten op een waterleiding. Handig als veel verschillende mensen gebruik maken van de machine.

Prijs

De prijs van deze koffieautomaat ligt rond de 5.200 euro, exclusief btw. Niet extreem goedkoop, maar voor een goede bedrijfsautomaat zeker een prima prijs. Vooral bij veel gebruik is het belangrijk om te investeren in een betere machine, zodat deze lang mee kan gaan. En dankzij alle onderhoudsprogramma’s en de goede service van Jura zal deze machine zeker een aantal jaren meegaan. Als je het nieuwste van het nieuwste wilt raden wij wel aan om voor de Giga X8c te gaan, deze is toch net wat meer up-to-date.

Wat is de mening van Mister Barish?

Wij zijn dol op alle nieuwe technologieën die Jura in de koffieautomaten stopt en dat missen wij toch wel in de Jura Giga X7c. Dat betekent niet dat wij deze machine niet zullen aanraden, want het is alsnog een prima machine. Voor echte koffieconnaisseurs is dit misschien geen goede machine, maar de gemiddelde koffieliefhebber zal hier heel blij mee zijn. Het is natuurlijk ook heel belangrijk om lekkere bonen te gebruiken. Maar zoals we al zeiden: als je het nieuwste van het nieuwste wilt zit je met deze machine niet goed. Wij raden aan om zelf even bij een Jura-verkoper te gaan proeven.

ura Giga X7c koffiemachine

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Koffie verkeerd, Cappuccino, Latte Macchiato, Espresso Macchiato
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud bonenreservoir: 2 x 650 gram
Hogedrukpomp: 2

Gebruikersgemak
Display: Ja, met draaiknop
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, keramisch
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 56,5 centimeter
Breedte: 32 centimeter
Diepte: 49,7 centimeter
Gewicht: 18,2 kg
Materiaal behuizing: Aluminium en kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblok (2 stuks)
Kleur: Aluminium Chroom

Energie
Vermogen: 2300 watt
Vermogen in standby: minder dan 0,5 watt


Andere Jura professionele koffiemachines in het assortiment

Het professionele Jura koffiemachine assortiment bestaat uit zo’n 9 koffiemachines. Op basis van het koffie DNA van je organisatie kom je tot een passende machine. Dit is het overzicht van klein naar groot verbruik.

Jura WE6: tot 30 kopjes per dag
De Jura WE6 is een eenvoudige maar krachtige professionele koffiemachine voor zwarte koffie. Het apparaat zet de beste espresso, ristretto en gewone koffie met één druk op de knop. Enkele espresso of zwarte koffie dus geen melkdranken.

Jura WE6 professionele koffiemachine

Jura WE8: tot 30 kopjes per dag
De Jura WE8 is in basis vergelijkbaar met de WE6 maar dit prachtige apparaat zet ook de heerlijkste koffie en kan zelfs melkspecialiteiten zetten. Een uitstekende machine voor veelvuldig gebruik, en het is ook nog eens heel eenvoudig te bedienen.

Jura WE 8 professionele koffiemachine

Jura X6: tot 80 kopjes per dag
Een koffiemachine voor op het werk met liefhebbers van espresso en zwarte koffie die geen behoefte hebben aan cappuccino’s or andere koffiedranken met melk.. Deze espresso-automaat is uitgerust met allerlei nieuwe technologieën om heerlijke kopjes koffie te kunnen zetten.

Jura X6 professionele koffiemachine

Jura X8: tot 80 kopjes per dag
De Jura X8 koffieautomaat is echt een topmachine en is van alle nieuwste technologieën voorzien. Met een capaciteit van tot 80 kopjes koffie per dag is dit een uitstekende machine voor kleinere bedrijven.

Jura X8 professionele koffiemachine

Jura X10: tot 80 kopjes per dag
De Jura X10 is een topper voor gebruik op een klein kantoor. Wat je ook wilt: deze professionele koffiemachine kan het. Het enorme koffiebonenreservoir heeft een capaciteit van 1.000 gram, daar ben je dus wel even zoet mee. Met de nieuwste Jura-technologieën kan deze machine een heerlijk kopje koffie zetten.

Jura X10 professionele koffiemachine

Jura Giga X3: tot 150 kopjes per dag
De Jura Giga X3 is een echte budgettopper die maar liefst 34 soorten koffie en koffiedranken kan zetten. Deze koffieautomaat mist alleen enkele van de nieuwste technologieën en opties, maar dat maakt de koffie niet persé minder lekker.

Jura Giga X3 professionele koffiemachine

Jura Giga X3c: tot 150 kopjes per dag
De Jura Giga X3c is ongeveer dezelfde koffiemachine als de Giga X3, maar in plaats van telkens water te moeten bijvullen kan je ze aansluiten op de vaste watertoevoer.

Jura Giga X3c professionele koffiemachine

Jura Giga X8: tot 150 kopjes per dag
De Jura Giga X8 heeft bovenop een opvallend design dat mooi staat in iedere bedrijfskeuken ook twee bonenreservoirs. Daarnaast is de machine voorzien van keramische molens. Je kunt met deze machine maar liefst 32 verschillende dranken zetten. Zo zit er voor iedere koffieliefhebber wat bij, maar met de heetwateruitloop hou je ook theeliefhebbers tevreden.

Jura Giga x8 professionele koffiemachine

Jura Giga X8c: tot 150 kopjes per dag
De Jura Giga X8c is hetzelfde als de Giga X8, alleen staat de c voor connected. Dit betekent dat je de machine aan kunt sluiten op een vaste wateraansluiting. Zo hoef je de watertank niet steeds aan te vullen.

Jura Giga X8c professionele koffiemachine

Heb je een vraag over Jura professionele koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .