arrow_drop_up arrow_drop_down
Jura Giga 6 voor de thuisbarista die net iets meer wil uit een koffiemachine
6 januari 2020 

Jura Giga 6 voor de thuisbarista die net iets meer wil uit een koffiemachine

De Jura Giga 6 is voor echte koffieliefhebbers die niets hebben aan een volautomatische koffiemachine waar je maar een paar instellingen kunt aanpassen. Als jij dus op zoek bent naar een volautomaat die eigenlijk een soort barista is aan wie je alles kunt vragen, moet je wat verder kijken en een hoger budget hebben.

Zeker in combinatie met de juiste koffiebonen is de koffie subliem. De Mister Barish koffiebonen zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor deze volautomaten. De gloednieuwe Jura Giga 6 is zo’n thuisbarista, die werkelijk alles kan. Meer dan je wist dat je nodig had. Het is een echte prachtmachine die we in deze blogpost graag aan je willen voorstellen.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Jura Giga 6 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken Jura koffiemachine Giga 6

Het meest opvallende aan de machine zijn de twee grote bonenreservoirs bovenop de machine. Dit is ideaal als je soms decaf bonen wilt gebruiken, of als jij en je partner een heel andere smaak hebben qua koffie. Ook zie je eigenlijk met één oogopslag al dat het een high-end machine is. De prachtig afgewerkte details en het relatief grote touchscreen zorgen voor een unieke ervaring. Een heerlijke koffiemachine dat heerlijke koffie zet.

Goed om te weten is dat de Giga 6 geschikt is voor thuisgebruik én gebruik op een klein kantoor. Als je werknemers dus echte koffiesnobs zijn kun je ook kijken of deze machine misschien wat voor je is. Dit zullen ze je zeker in dank afnemen! Het apparaat kan namelijk maar liefst veertien verschillende koffiespecialiteiten zetten, en het leuke is dat deze ook allemaal in tweevoud te zetten zijn. De machine is ook nog eens heel snel, dus je werknemer zit snel weer op zijn of haar plek met een heerlijk kopje koffie.

Design
Heeft Jura wel eens een lelijk apparaat gemaakt? Wij denken van niet, en ook de Jura Giga 6 is weer prachtig. De machine heeft een modern uiterlijk, chromen details en een prachtige, zwarte touchscreen. Hierdoor valt deze niet uit de toon in de strakke lijnen en rustige kleuren van de volautomaat. De Giga 6 is groot, maar dat is ook niet zo gek met de twee bonenreservoirs. Aan de voorkant zie je links de heetwateruitloop en rechts de gecombineerde melk- en koffieuitloop. Niet symmetrisch, maar dat is absoluut niet storend. Doordat het waterreservoir geïntegreerd is zie je aan de buitenkant niets. Dat kan onhandig zijn omdat je het waterpeil niet in één oogopslag ziet, maar zorgt er wel voor de machine nog strakker is. De machine zal dan ook prachtig staan in een strakke keuken, maar kan natuurlijk ook prima in andere soorten keukens.

Jura Giga 6 koffiemachine

Ondanks 2 koffiebonen reservoirs is het design van de Jura Giga 6 toch compact relatief compact gebleven

Eenvoudige bediening
Met alle functionaliteiten die de Giga 6 biedt zou je bang kunnen zijn dat het bedienen heel moeilijk is. Dat is gelukkig helemaal niet zo, het is allemaal heel eenvoudig. Er zijn eigenlijk twee manieren van bedienen, namelijk op de machine zelf of met een app op je smartphone. Deze app heet J.O.E. en heeft precies dezelfde functies als het touchscreen. Hierdoor kun je ook vanaf je luie stoel de volautomaat bedienen.

Het touchscreen is ook heel eenvoudig te begrijpen, je ziet meteen een aantal soorten koffie die je met een druk op de knop kunt zetten. Staat jouw keuze er niet bij? Dan draai je met de knop bovenop de machine naar de gewenste koffie. Vervolgens kun je van alles instellen, zoals de watertemperatuur, het volume van de koffie, de temperatuur van de melk en melkschuim afzonderlijk, de hoeveelheid melk of melkschuim en de ratio tussen melk en melkschuim. Zoals je leest zijn de opties eindeloos en kun je hier lekker mee spelen. Als je eenmaal een lekker kopje koffie hebt gemaakt, kun je deze instellingen ook eenvoudig opslaan. Zo kun je deze keer op keer opnieuw zetten.

Jura Giga 6 koffiemachine bediening

Het is de eerste koffiemachine met AI verwerkt in de bediening

Zetgroep en koffiemolen
Een eenvoudige bediening en een mooi uiterlijk zijn natuurlijk leuk meegenomen, maar het is veel belangrijker dat de binnenkant van een volautomaat goed zijn werk doet. De zetgroep en de koffiemolen doen immers het harde werk en bepalen hoe jouw koffie smaakt. Bij Jura kun je er wel vanuit gaan dat dit goed zit, want ook in de Giga 6 zijn de nieuwste technologieën gebruikt.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

Keramische koffiemolens
In beide bonenreservoirs zit een keramische koffiemolen. Bij veel gebruik komen keramische maalschijven goed van pas, want deze zullen niet heet worden bij veelvuldig gebruik. Dit kan bij metalen maalschijven wel het geval zijn, tenzij deze conisch zijn. De bonen kunnen dan verbranden en krijgen een bittere smaak. Keramiek is een slijtvast materiaal dat niet heet wordt, dus ideaal voor koffiemolens. Daarnaast is deze koffiemolen extra stil en kun je automatisch de maalgraad aanpassen.

Keramische koffiemolens Jura Giga 6 koffiemachine

Jura Giga 6 met 2 keramische, elektronische koffiemolens

Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©)
Voor het lekkerste kopje koffie kun je de bonen na het malen kort even wellen. Dit zie je barista’s wel eens doen, maar de meeste apparaten kunnen dit niet. De meeste Jura-apparaten doen dit inmiddels wel, door na het malen de bonen even nat te maken. Dit heet het Intelligent Pre Brew Aroma System. Hierdoor komt er meer aroma vrij dan wanneer je het water direct door de koffie zou persen.

Pulse Extraction Proces (P.E.P.)
Na het wellen wordt het water niet in één vloeiende beweging door het water geperst. Jura wil namelijk dat er zo lang mogelijk contact is tussen het water en de koffie. Door het water met een pulserende beweging de koffie te laten extraheren, komt er meer smaak vrij. Daarnaast krijg je er een mooiere cremalaag bij. Dit proces zorgt ook voor een kenmerkend, pulserend geluid.

De koffie uitloop is in de hoogte verstelbaar
Als je je machine langer schoon wilt houden, kun je het beste bij elk kopje de koffie-uitloop in hoogte verstellen. Fijn aan de Giga 6 is dat de uitloop niet alleen in hoogte, maar ook in breedte te verstellen is. Handig als je grote kopjes gebruikt. En niet alleen zal je machine langer schoon blijven, je zult ook lekkerdere koffie zetten. Vooral bij zwarte koffie is het belangrijk dat de uitloop goed is ingesteld, want je zult een betere cremalaag krijgen. Als er te veel lucht tussen de uitloop en het kopje zit, komt er namelijk ook te veel lucht in de cremalaag. Hierdoor krijgt deze een zwakkere smaak en structuur, en dat is zonde.

Koffie met melk
Als je niet van melkspecialiteiten houdt is deze machine écht overkill, want hij kan echt (bijna) alles. Alsof je een eigen barista in huis hebt gehaald. Het maken van koffie met melk is ook zeer eenvoudig, want je hoeft alleen de melkslang in een melkpak of speciale thermosbeker te steken. Druk op de knop, en de rest gaat vanzelf.

Jura Giga 6 koffiemachine espresso

Deze koffiemachine voor de thuisbarista zet de beste espresso

De melkspecialiteiten die de Jura Giga 6 kan zetten zijn latte (ofwel koffie verkeerd), cappuccino, espresso macchiato, cortado, latte macchiato en flat white. Bijzonder aan de machine is dat je deze ook allemaal in tweevoud kunt zetten, en dat het ook nog eens minder dan een minuut duurt.

Bij het gebruik van melk is het zeer belangrijk dat alle onderdelen schoon blijven. Daarom moet je aan het eind van iedere dag even kort de machine schoonmaken. Dit kan met speciale reinigingsproducten van Jura, maar ook gewoon met water. Dit proces duurt ongeveer 3 minuten.

Koffiebonen reservoir
Als je veel koffie zet heb je ook veel aan de twee koffiebonenreservoirs. Deze hebben namelijk ieder een inhoud van 650 gram. Vinden wij voor thuisgebruik nogal overdreven, want wie drinkt er zoveel koffie? Wel is het handig dat het twee verschillende reservoirs zijn, bijvoorbeeld als je soms medium en soms dark roast wilt drinken, of als jij en je partner een compleet andere smaak hebben.

Met deze twee reservoirs kun je er ook voor kiezen om een mooie blend te maken tussen twee verschillende koffiesoorten. In stappen van 25% kun je een blend maken, dus 25% van links en 75% van rechts, of half half.

Wat wij belangrijk vinden is dat je de koffiebonen niet te lang in de reservoirs laat liggen. De aromabeschermdeksel zal de koffiebonen langer vers houden, maar alsnog moet je deze na een paar dagen wel verversen. Stop de reservoirs dus niet elke keer vol met nieuwe bonen als je niet zeker weet of deze snel opgaan.

Wij raden aan om lekkere bonen te gebruiken. Misschien vind je Douwe Egberts wel lekker, maar als je naar een koffiespeciaalzaak gaat zal er een wereld voor je open gaan. Hier hebben ze namelijk allerlei lekkere, versgebrande bonen uit allerlei verschillende streken. Zij zullen je ook goed advies kunnen geven. Supermarktbonen zijn trouwens bij aanschaf vaak al oud, dus je zult meteen een groot verschil proeven.

In de machine zit ook een klein reservoir voor gemalen koffie. Hier kun je bijvoorbeeld decaf in doen of Douwe Egberts voor de échte liefhebbers. Dit reservoir is precies genoeg voor één kopje koffie.

Waterreservoir
Ook het waterreservoir is aan de ruime kant met een inhoud van 2,6 liter. Zo kun je veel kopjes koffie achter elkaar zetten zonder deze steeds bij te moeten vullen. Ook voor water geldt dat dit niet te lang in het reservoir moet blijven zitten, want dan gaat het muf smaken. En het is wel zo lekker als je kopje koffie heerlijk vers smaakt.

Geen zin om te ontkalken? Dan kun je een Claris Smart filter in het reservoir plaatsen. Deze filtert en ontkalkt het water. Zo zal het lekkerder smaken en hoef je dus minder te ontkalken. Als je de filter regelmatig vervangt, deze machine geeft het aan, dan is ontkalken overbodig.

Onderhoud en ontkalken
Als je niet te vaak wilt ontkalken, kun je bij installatie de waterhardheid van jouw water controleren met een teststrip. Als je dit invoert in de machine, weet deze precies wanneer het tijd is om te ontkalken. Zo ontkalk je dus niet te vaak, maar ook zeker niet te weinig. Bij het ontkalkingsproces plaats je simpelweg een tablet in het waterreservoir, drukt op de knop en de rest gaat vanzelf. Het proces duurt wel eventjes, maar jij hoeft verder dus niks te doen. Ontkalken is niet meer nodig als de waterfilter op tijd wordt vervangen.

Ook de andere onderhoudsprogramma’s zijn vrij eenvoudig. De machine geeft zelf aan wanneer je wat moet doen, en ook of het er binnenkort aankomt. Zo kun je er rekening mee houden. De melkuitloop moet dagelijks gereinigd worden, zodat de melkslang niet gaat schimmelen aan de binnenkant.

Accessoires
De Giga 6 is eenvoudig uit te breiden met allerlei leuke accessoires. Zo kun je kiezen voor een kopjeswarmer, zodat je kopjes voorverwarmd worden en je koffie dus langer warm blijft. De melkkoeler is een handig accessoire als je geen zin hebt om de melkslang in een melkpak te steken. Bovendien hoef je de melkkoeler niet steeds terug te zetten in de koelkast.

Koffiedranken

Deze volautomaat kan allerlei koffiedranken zetten, namelijk espresso, koffie, cappuccino, americano, koffie verkeerd, caffé barista, lungo barista, espresso doppio, espresso macchiato, cortado, latte macchiato en flat white. Bijzonder is dat het hete water dat aan de americano wordt toegevoegd niet via de koffie loopt, maar via een aparte uitloop. Zo blijft het een americano en geen normale koffie.

Als je heet water wilt kan dat natuurlijk ook. De uitloop hiervoor zit aan de voorkant links. Zo kun je thee zetten. Dit water is in te stellen op verschillende temperaturen, hierdoor is het water voor groene thee direct op de juiste temperatuur.

Ook kun je apart warme melk of melkschuim maken. Handig voor warme chocolademelk, of als je zelf creaties wilt maken met latte art.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Zet heerlijke koffie
Plus review koffiemachine Eenvoudige bediening
Plus review koffiemachine Twee koffiebonenreservoirs
Plus review koffiemachine Keramische maalschijven in koffiemolen
Plus review koffiemachine Snel twee kopjes koffie zetten
Plus review koffiemachine Eenvoudig te onderhouden
Plus review koffiemachine Veel verschillende soorten koffie

Minus review koffiemachine Vrij duur voor thuisgebruik
Minus review koffiemachine Bonenreservoirs zijn veel te groot voor de gemiddelde gebruiker

Prijs

De prijs van de Jura Giga 6 ligt zo rond de 3.500 euro. Duur, maar als high end gebruiker zul je het ervoor over hebben. Deze prijs is namelijk echt niet hoog voor wat je krijgt. Alle functies die deze machine heeft zul je niet vinden in iets goedkopers. Ga bijvoorbeeld eens naar een koffiespeciaalzaak die deze machine aanbiedt, en proef het verschil met de Jura-machines van rond de 1.500 euro. Je zult verstelt staan van het verschil. Als je het verschil niet proeft, is een high end machine misschien niets voor jou.

Wat is de mening van Mister Barish?

Wij steken het niet onder stoelen en banken dat we enorme fan zijn van Jura. Ook de Jura Giga 6 stelt ons niet teleur. Deze gloednieuwe machine voor thuisgebruik is de crème de la crème, het beste wat je nu op de markt kunt krijgen. Ja, het is duur, maar dan heb je ook écht wel wat. Heerlijke koffie die je helemaal kunt instellen naar eigen smaak. En als je elke dag een paar kopjes koffie haalt bij je favoriete barista bij je favoriete koffietent ben je na een aantal jaar meer kwijt, terwijl deze koffiemachine jarenlang mee zal gaan. Tel uit je winst!

koffiebonen voor jura koffiemachines

Mister Barish koffiebonen zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor volautomatische koffiemachines.

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: JJa, Koffie verkeerd, Cappuccino, Latte Macchiato, Espresso Macchiato
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 2,6 liter
Inhoud bonenreservoir: 2 x 650 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met touchscreen en draaiknop
Gebruikersprofielen: Ja
Smartphone app: Ja, J.O.E.®
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, keramisch
Kopjes warmhoudplaat: Nee, als accessoire te verkrijgen
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie (CLARIS Smart-filter)
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 41,5 centimeter
Breedte: 32 centimeter
Diepte: 48 centimeter
Gewicht: 18 kg
Materiaal behuizing: Aluminium, chroom en kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblok (2 stuks)
Kleur: Aluminium

Energie
Vermogen: 2300 watt
Vermogen in standby: 0,5 watt

Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Jura heeft zo’n 16 koffiemachines in het assortiment voor thuis gebruik.

Jura A1
Deze espressomachine met een prachtig compact design is ideaal als je van zwarte koffie houdt, want het zet een heerlijk bakje espresso. Deze machine is niet geschikt voor mensen die graag koffie met opgeklopte melk drinken, tenzij ze zelf aan de slag willen met een externe opschuimer. Het is een no-nonsens machine voorzien van allerlei nieuwe technologieën, zoals het Pulse Extraction Process.

Jura A1 koffiemachine

Jura A7
De Jura A7 koffiemachine maakt het mogelijk dat je meerdere kopjes tegelijk kan zetten en door het heetwater- en het melksysteem zijn de smaakmogelijkheden vergroot.Met een nieuwe smaakbeleving voor de echte koffie fijnproevers, gepresenteerd in een compact en stijlvol design.

Jura A7 koffiemachine

Jura A9
Het A9 type wordt ook door Mister Barish van harte aanbevolen. Het verschil met de andere types uit deze serie is de swipe bediening. We geven deze ook een 8,0 net als de A7, door de combinatie van een compact model met kwaliteit en de ruime keuze in smaakmogelijkheden. Ook prettig is de optie om in 1 keer twee kopjes te zetten.

Jura A9 koffiemachine

Jura D6
Deze volautomatische koffiemachine is goed voor liefhebbers van zwarte koffie, maar toch zo nu en dan een cappuccino willen maken. Er zitten allerlei nieuwe technologieën in het apparaat, en deze is dan ook fijn in gebruik. Door de lage prijs is dit een leuk instapmodel voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten van Jura, maar nog niet volop willen investeren.

Jura d6 koffiemachine

Jura D60
De D60 is eigenlijk precies hetzelfde als de D6, maar deze is in volledig in mooi en stijlvol zwart. Waardoor het mooi staat in een strakke en moderne keuken. Het is een goede koffiezetapparaat die heerlijke espresso zet, en dat voor een leuk prijsje!

Jura D60 koffiemachine

Jura E6
Deze compacte E6 volautomaat is een interessant instapmodel voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de Jura koffiemachines. Het is vooral een ideaal apparaat als je van zwarte koffie of espresso houdt en zo nu en dan een cappuccino wil zetten. De machine kan namelijk niet meer verschillende drankjes maken, en de melkschuimer moet ook handmatig bediend worden.

Jura E6 koffiemachine

Jura E60
De Jura E60 is de twee-eiige tweelingbroer van de E6, maar dan in geheel zwart uitvoering. Een mooi en stijlvol exemplaar dat goed staat in een strakke keuken.

Jura E8
De Jura E8 is de grotere broer van de E6 en E60, en is dan ook nét iets beter. Zo hoef je de melkschuimer niet handmatig te bedienen. Deze machine is de publieksfavoriet bij de consumentenbond voor mensen die thuis heerlijke koffie willen, maar niet té veel willen investeren.

Jura E8 koffiemachine

Jura ENA 8
Deze compacte ENA 8 lijkt wel wat op de E8, en is ook voorzien van het Pulse Extract Process en de Vacüum Clean technologie, waarbij de zetgroep na iedere zetbeurt compleet wordt droog gezogen. Niet alleen is de machine droog en schoon, het zet ook nog eens een heerlijk bakje koffie. De melkopschuimer is ook geheel automatisch.

Jura koffiemachine ENA 8

Jura J6
De Jura J6 is niet alleen voor het zetten van heerlijke espresso met een druk op de knop maar ook eenvoudig en snel een cappuccino. Een fijne machine multifunctioneel voor ieder huishouden.

Jura J6 koffiemachine

Jura S8
De Jura S8 zit vol met de nieuwste technologieën, zoals Vacuüm Clean technologie waardoor de machine van binnen droog blijft. De machine is niet alleen schoon, maar zet ook heerlijke koffie, dankzij bijvoorbeeld het Pulse Extraction Process waarbij het water met pulserende bewegingen door de koffie wordt geperst.

Jura S8 koffiemachine

Jura S80
De Jura S80 is eigenlijk hetzelfde als de S8, alleen is deze bijna volledig zwart. Een mooi exemplaar dat goed staat in iedere design keuken.

Jura S80 koffiemachine

Jura Z6
De Jura Z6 is een prachtige machine en een stukje goedkoper dan zijn grote broer, de Jura Z8. Daar lever je ook wel het een en ander voor in, zo is de bediening bijvoorbeeld wat anders, maar je hebt alsnog niets te klagen met deze machine.

Jura Z6 koffiemachine

Jura Z8
De Z8 is een stukje duurder dan de Z6, hiervoor krijg je wel een prachtig touchscreen en duurzamere materialen voor terug. De Z8 koffiemschine is ook net iets nieuwer dan de Z6. Voor de echte koffieliefhebber is deze machine de investering meer dan waard.

Jura z8 koffiemachine

Heb je een vraag over Jura koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
M&R
Door

M&R

op 12 November 2020

Hallo, is het ook mogelijk om met de JURA GIGA 6 twee verschillende koffies tegelijk te zetten? En hoe is de temperatuur van de koffie. Wij houden van goed warme koffie :-) Grt M&R

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 12 November 2020

Hi, je kan 2 koffies tegelijkertijd zetten maar niet 2 verschillenden. Je kan wel 2 soorten bonen met elkaar mengen maar dat adviseren we niet. De temperatuur is top want deze machine heeft 2 thermoblokken dus optimale koffie en optimale melk temperartuur. Dit is werkelijk de beste consumenten machine die te verkrijgen is. Ook al omdat het 2 keramische koffiemolens zijn. Uniek! Laat maar weten als je nog vragen zou hebben.

Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .