Koffiebranderijen in België
12 november 2019 
7 min. leestijd

Koffiebranderijen in België

Elke koffiebranderij heeft zijn eigenheid en is daardoor uniek. Voor elk wat wils. Het aantal koffiebranderijen is daardoor de laatste jaren aanzienlijk toegenomen.

De lokale kleine koffiebranders hebben als voordeel dat ze vaak rechtstreeks in contact staan met hun klanten. Meestal hebben ze een eigen koffiebar en winkeltje of geven ze workshops waardoor ze de voorkeuren van hun klanten beter leren kennen.

In vergelijking met grote branderijen zoals bijvoorbeeld Douwe Egberts zijn de kleinere meer gefocust op het potentieel van de koffieboon, de diversiteit aan smaken en de versheid van hun aanbod.

Dit is het meest volledige overzicht van Belgische lokale koffiebranders.

Inhoudsopgave

13 Koffiebranderijen in West-Vlaanderen
11 Koffiebranderijen in Oost-Vlaanderen
18 Koffiebranderijen in Antwerpen
7 Koffiebranderijen in Vlaams-Brabant
6 Koffiebranderijen in Limburg
2 Koffiebranderijen in Brussel
2 Koffiebranderijen in Namen
1 Koffiebranderij in Henegouwen
Koffiebranderijen buiten België

Elke koffiebranderij zal een ander eindproduct opleveren. Zelfs als de koffiebonen uit dezelfde oogst afkomstig zijn. Koffie branden is een zeer delicaat proces. De combinatie van temperatuur, tijd en brandingsgraad geven oneindig veel smaak mogelijkheden.

Koffiebranderijen in West-Vlaanderen

Dumolyn – Knokke-Heist: Koffiebranderij Dumolyn werd sinds de oprichting in 1953 heel wat gemoderniseerd, maar hun belangrijkste speerpunten zijn nog steeds: oude zetmethodes, vernieuwde smaken en bovenal kwaliteit.

Koffie Torenhof – Eernegem: Bij koffiebranderij Torenhof zet men ambachtelijk koffiebranden al vijf generaties lang voorop. Zo staan ze garant voor elke dag verse en bijzondere koffie.

Donko’s Koffie – Roeselare: Donko’s Koffie is een ambachtelijke familie-koffiebranderij die het ambachtelijke koffiebranden combineert met de nieuwste hedendaagse technieken.

Van Den Poel – Wielsbeke: Sinds 2008 streeft eigenaar en koffieliefhebber Jurgen Meheus continu naar de hoogste kwaliteit, zowel in de service als in de producten.

King’s Coffee – Oudenburg: Kings Coffee Company is een familiebedrijf met als doel de lekkerste koffie te bereiden, met single origin coffees van de hoogste kwaliteit tegen een normale prijs.

Grootmoeders Koffie – Gullegem: Bij Grootmoeders koffie selecteert men al jarenlang de beste koffiebonen om de lekkerste melanges samen te stellen.

Bako Koffie – Oostvleteren: Bij familiebedrijf Bako Koffie wordt al sinds 1919 verse kwaliteitskoffie gebrand, volledig in eigen beheer. Bako Koffie is een waar begrip in de regio Ieper-Heuvelland.

Koffie Kàn – Wenduine: Dit is een middelgrote branderij aan de Belgische Kust. De koffie van Kàn is in heel België verkrijgbaar via meer dan 1000 verkooppunten.

Grymonprez – Waregem: Koffie Grymonprez is een microbranderij die werd opgericht in 1960 en is gespecialiseerd in het op kleine schaal branden van bijzondere specialty coffees.

Viva Sara – Vichte: Bij familiebedrijf Viva Sara wordt de koffie op ambachtelijke wijze gebrand. Kwaliteit is voor Viva Sara erg belangrijk.

Javana – Brugge: De kwaliteitskoffies van Javana kenmerken zich door bijzondere volle smaken, heerlijke aroma’s en een pittig karakter.

Aroma Koffie – Oostende: Bij Aroma Koffie kiezen ze voor één enkele koffie melange. En zo keren ze terug naar de essentie van echte kwaliteitskoffie.

Koffie ’t Molentje – Langemark: Bij Koffie ’t Molentje zijn hartelijkheid, authenticiteit en pure ambacht de peilers waarop het bedrijf is gebouwd.

Koffiebranderijen in Oost-Vlaanderen

Van Poeck – Sint-Niklaas: Van Poeck brandt al meer dan 150 jaar koffie op artisanale wijze en staat bekend als dé koffiespecialist van het Waasland.

Sao Paulo – Gent: Bij Sao Paulo is de passie voor koffie groot en gaat goede kwaliteitskoffie hand in hand met eerlijke en duurzame handel.

De Witte Zwaan – Eeklo: Bij De Witte Zwaan in Eeklo wordt al 5 generaties lang voortdurend gestreefd naar een goede service en naar excellente producten.

Maeskes Roem – Moorsel: Maeskes Roem is ooit klein begonnen als familiebedrijf maar ondertussen uitgegroeid tot een moderne koffiebranderij.

Hoorens Koffie – Zottegem: Hoorens Koffie is gekend voor zijn lekkere en lichte koffie. Kwaliteit van de gebrande koffie heeft hier sinds de opstart altijd boven kwantiteit gestaan.

Vandekerckhove – Gent: Koffiebrander Louis runt de koffiebranderij samen met zijn vrouw en moeder. VeDeKa koffie – hun koffiemerk – is inmiddels een begrip in heel België.

De Goudvink – Deinze: Deze micro branderij die werd opgericht in 2012. Bij De Goudvink streven ze ernaar om elk koffiemoment te maken tot puur genieten tot in de kleinste details.

Café Gusta – Oudenaarde: Café Gusta is een kleine lokale branderij. De specialty coffees worden er op ambachtelijke wijze gebrand.

Coffee Roots – Kruibeke: De liefde voor koffie heeft Coffee Roots doen uitgroeien tot een koffiebranderij die inmiddels de wereldmarkt bedient. Duurzaamheid is erg belangrijk, maar ook kwaliteit staat altijd voorop.

Basero – Dendermonde: Basero is een micro branderij in Baasrode, gelegen op een bijzondere locatie met een historisch verleden.

Oké Koffie – Geraardsbergen: Oké Koffie heeft doorheen de jaren het vakmanschap van koffie branden verder verfijnd. Maar het doel is nog steeds: een superieure kwaliteit koffie branden voor de echte koffieliefhebber.

Koffiebranderijen in Antwerpen

Caffènation – Antwerpen: Deze koffiebrander is een begrip in de Belgische en Europese koffiewereld. Dat doen ze met focus op specialty coffee op basis van de seizoenen.

Koffie Verheyen – Deurne: Bij Verheyen wordt er elke dag – gedreven door passie – opnieuw gestreefd naar de beste kwaliteit koffie.

Cuperus – Antwerpen: Koffiebrander Cuperus is van Nederlandse origine en werd opgericht in 1823. Dat is 200 jaar passie voor koffie. Sinds 1931 zijn ze gevestigd in Antwerpen.

Kavus – Kalmthout: Bij Kavus wordt er gestreefd naar excellentie en dat weerspiegelt zich in ieder ambachtelijk kopje koffie of espresso.

Van Reeth – Puurs: Van Reeth is een echt familiebedrijf dat al sinds 1857 dagverse koffie brandt, met versheid en kwaliteit als belangrijkste troeven.

Van Goeden Huize – Westmeerbeek: Van Goeden Huize is een jong familiebedrijf waar zowel koffie branden als koffie serveren met een goede service gepaard gaan.

Cross Roast – Antwerpen: Bij Cross Roast – een ambachtelijke micro koffiebranderij in het historische centrum van Antwerpen – worden kwaliteitsvolle specialty coffees gebrand.

Mokapi – Veerle-Laakdal: Al sinds 1881 branden ze bij Mokapi koffie op ambachtelijke wijze. Mokapi staat voor gezondheid, kwaliteit en betaalbaarheid.

Van Ouytsel – Lier: Een echt familiebedrijf dat sinds vijf generaties koffie brandt van de hoogste kwaliteit. De koffiemelanges staan bekend als pure familietradities.

Tati Coffee Roasters – Turnhout: Deze micro koffiebranderij brandt kwaliteitskoffie op ambachtelijke wijze. Er wordt veel aandacht besteed aan het uitzoeken van de beste koffiebonen.

Succes Koffie – Schelle: Door de jaren heen heeft Succes Koffie de passie en het pure ambacht weten te behouden. Koffie roosteren tot in perfectie, dat is de ambitie.

Miko Coffee – Turnhout: Koffie branden is een kunst die Miko Coffee beheerst als geen ander. Sinds de oprichting in 1801 hebben de ontwikkeling en streven naar kwaliteit nooit stil gestaan.

Rombouts – Aartselaar: Rombouts mag zich Hofleverancier noemen in België en er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling op internationaal gebied.

Sas Coffee – Beerse: Sas Coffee begon in 1947 als een klein familiebedrijfje, maar is inmiddels uitgegroeid tot een groot export bedrijf, dat koffie levert over de hele wereld.

Beyers Koffie – Puurs: Beyers Koffie profileert zich momenteel als een belangrijke speler binnen centraal Europa, vooral gericht op de private label koffie business. Duurzaamheid en kwaliteit staan hoog in het vaandel.

Mokafina – Wijnegem: Mokafina heeft al meer dan een halve eeuw ervaring in het ambachtelijk branden van koffie. Ze werken dagelijks op basis van vakmanschap, met een authentieke werkwijze en zorgvuldig geselecteerde koffiebonen.

Byrgir Ros – Retie: Koffiebranderij Byrgir Ros, een microbranderij die uitsluitend werkt met single origin koffiebonen en ze altijd vers brandt.

St Michel – Antwerpen: Koffiebranderij St. Michel, een familiezaak, die maar liefst 60% van alle koffie voor de totale Antwerpse markt levert. Koffie van optimale kwaliteit dus.

Koffiebranderijen in Vlaams-Brabant

Belgian Blenders – Boortmeerbeek: Bij micro koffiebranderij Belgian Blenders beseffen de koffiemeesters heel goed dat koffie branden een kunst is. En die kunst beheersen ze tot in detail.

ROM – Boortmeerbeek: Bij ROM worden dagelijks koffiebonen gebrand in de microbranderij, langzaam en op artisanale manier, zodat de vele aroma’s en smaken maximaal tot uiting komen.

The Java Coffee Company – Rotselaar: The Java Coffee Company is één van de weinige die de naam State-of-the-art mag dragen. Dit dankzij hun aandacht voor schonere koffie en een slimmere manier van verpakken.

Koffie Valko – Dilbeek (Schepdaal): Bij deze micro koffiebranderij worden de koffiebonen nog steeds op traditionele wijze gebrand. Zonder dat hier chemicaliën of kleurstoffen aan zijn toegevoegd. Om kwalitatief de beste koffie te branden met een aroma dat absoluut onweerstaanbaar is.

Stroobants Koffie – Diest: In 1933 werden de deuren geopend van deze koffiebranderij in Diest. Het branden gebeurt wekelijks en puur op bestelling, zodat versheid gegarandeerd is.

Style Coffee – Merchtem: Style Coffee richt zich op specialty coffees die op kleine schaal gebrand en verkocht worden. Kwaliteitskoffie aanbieden, dat is het doel van Style Coffee. De focus ligt daarbij op kwaliteit en niet op volume.

De Koffieliefhebber – Herent: Hier worden specialty coffees met zorg uitgezocht. Smaak en kwaliteit bepalen of de koffieboon geschikt is, maar even belangrijk zijn de omstandigheden op de plantages. Strenge kwaliteitscontroles worden toegepast.

Koffiebranderijen in Limburg

Gimo – Sint-Truiden: Gimo begon als familiebedrijf maar heeft nu naast een koffiebranderij ook een gezellige koffiewinkel, een mobiele espressobar en een webshop.

Gulden Tas – Bree: Deze kleine ambachtelijke koffiebranderij werd opgericht in 1995 met als doel om koffiedrinken te maken tot een lekkernij waar iedereen ten volle van kan genieten.

Maes Koffie – Hasselt: Maes Koffie, een echt familiebedrijf sinds 1958, is door liefde en aandacht voor het product uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde koffiebranderij. Een koffie van topkwaliteit is hun streven en dat is wat je proeft!

The Sunday Roast – Vliermaal: The Sunday Roast wil zich als koffiebrander onderscheiden door een persoonlijke en flexibele aanpak. Kraakverse koffie, dat is wat je mag verwachten! Iedere koffiesoort wordt geselecteerd op aroma, body en smaak.

Monx – Zonhoven: Monx werd in 2016 opgericht en streeft naar een lokale en eerlijke productie, waarbij de focus ligt op echt verse koffie.

Daspas Koffie – Hasselt: Bij Daspas Koffie brandt koffiebrander Pieter de koffiebonen pas nadat deze besteld zijn. Zo heeft iedere klant altijd optimaal verse koffie.

Koffiebranderijen in Brussel

Café Liégeois – Sint-Agatha-Berchem: Café Liégeois ligt niet in Luik, maar is genoemd naar de oprichter Charles Liégeois. Het bedrijf heeft naam gemaakt op internationaal niveau.

Gust Coffee Roasters – Alsemberg: Gust Coffee Roasters is een microkoffiebranderij die bijzondere koffiespecialiteiten aanbiedt. Achter elke koffie zit een uniek verhaal.

Koffiebranderijen in Namen

Cafés Delahaut – Namen: Dit familiebedrijf werd opgericht in 1864 en is inmiddels gespecialiseerd in de invoer en het branden van ambachtelijke koffie. In de koffiewinkel in Namen zul je versteld staan van de hoeveelheid bijzondere producten die worden aangeboden.

Les Cafés Mossiat – Assesse: Sinds 1875 al wordt de liefde voor koffie doorgegeven van generatie op generatie. Al de gevarieerde geuren en smaken maken de koffies van Mossiat bijzonder.

Koffiebranderijen in Hengouwen

Graindor – Gellingen: Koffiebranderij Graindor is een onderdeel van de Colruyt Group. Dit was het eerste koffiehuismerk dat in eigen atelier werd gebrand. Inmiddels is de koffiebranderij uitgebreid en heeft de Colruyt Group ook de huismerken Boni Selection Bio en Everyday in hun assortiment.

Koffiebranderijen buiten België

Een uitgebreid overzicht van Nederlandse Koffiebranderijen vind je op onze pagina: Koffiebranderijen in Nederland

Ontbreken er koffiebranderijen? Laat dan onder dit artikel een reactie. Dank je wel!

Altijd al een koffiebranderij willen reviewen? Laat het ons weten. Heb je nog een vraag? Stel ze hieronder of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Luc V.
Door

Luc V.

op 03 Jun 2020

Geachte ,Ik verzamel al 46 jaar oude en antieke koffiemolens , en heb een verzameling die de geschiedenis van de koffiemolen verteld. Tevens ben ik vertegenwoordiger in Vlaanderen van A.I.C.M.C een internationale vereniging van koffiemolen-verzamelaars. Ik kan helaas uw lijst van koffiebranders niet afprinten. Is het mogelijk mij een lijst te bezorgen met de namen adressen en emailadressen van de Belgische koffiebranders. Mvg Luc Verrept

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 05 Jun 2020

Beste Luc, excuus voor onze late reactie. Zo'n koffiebranderij lijst in Excel hebben we niet samengesteld. Onze volledige lijst koffiebranderijen is organisch gegroeid. Jaar na jaar uitgebouwd dus nooit in een excel lijst verzameld. Succes en veel plezier met je verzameling koffiemolens.

Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .